• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    XCHAOS: aa.. koukam, ze misto ciolkovskeho rovnice ses rozhodl, ze kdyz to nespocitas, tak si toho realita nevsimne, a kdyz to budes hodne, ale hodne chtit, a hodne ti to bude pripadat, ze by to mohlo jit, ze to bude fungovat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: no jo, ale to znamená počítání :-) tak větší výtoková rychlost znamená větší potřebný výkon, ale taky pak stačí po kratší dobu (no jo, ale hmotnost FV panelů a dalších bazmeků se přičítá k suché hmotnosti po vypotřebování reakční hmoty). Na druhou stranu, pokud je to pulzní, mohou se nabíjet nějaké kondenzátory a ten výkon bude uvolňován nárazově.. celkové množství energie bude více rozprostředné v čase, celkové delta V stejné, ale výkon nižší. Trik je v tom pulzování, které nevyžaduje větší kontinuální příkon, ale současně výrazně šetří reakční hmotu...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Ciolkovského rovnice budiž odpovědí na tvoji otázku na tradeoff hmotnost - deltaV, drahý padawane :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: no jako ano... i proto jsem skeptický k solárním panelům na cubesatu.

    Pořád ale celkové množství potřebné energie podle mě nemusí růst, protože přece urychluješ satelit, který má na palubě menší množství reakční hmoty, ne? Tedy je lehčí..
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Vysoký specifický impuls znamená ale taky velké požadavky na výkon...když dáš dokupy předávání hybnosti a kinetické energie, vyjde pro jakýkoliv (!) reaktivní pohon, že tah je
    F = 2* (zlomek úičnnosti) * přikon / (specifický impuls v m/s)
    Pozn: (specifický impuls v m/s) = (anglosaský specifický impuls v sekundách)*9,81
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: no ale ten specifický impuls znamená, že by to taky někam mohlo reálně doletět... navíc kus drátu se prostě skladuje líp, než spousta xenonu...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Není žádný zvláštní důvod předpokládat, že by to vyloženě nemělo chodit...pulzní plazmové motorky na teflon ((A)PPT - (Ablation) Pulsed Plasma Thruster) lítají od 70.let, byly už na Zondech) a malinké motorky s katodovým obloukem (ablace kovu, (u)CAT-(micro)Cathodic Arc Thruster/VAT -Vacuum Arc Thruster) už se na CubeSatech zkouší taky:

    BRICSat-P - eoPortal Directory - Satellite Missions
    https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/b/bricsat-p
    https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/h/horyu-4
    CANYVAL-X | Satellite Missions | Directory
    https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/c-missions/canyval-x
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: a kdyz to nebude fungovat, tak tim budou svarovat diry v ISS :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Nevím, jestli fakt poletí, ale na letový proof-of-concept test by 6U CubeSat měl stačit: https://neumannspace.com/the-spirit-mission-is-a-go/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: hele, já nevím... keramický kondenzátory mohou být i menší, to je fakt, ale nějak si neumím představit zdroj pro generování výbojů o stovkách ampér menší, než třeba velikosti elektrodonvé svářečky. A je přeci jen pořád větší, než cubesat... a strká se do zásuvky...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: verim ze ten zdroj bude dobre skalovatelny i miniaturizovatelny, precejen to co tam ted ma bylo staveno stylem kdy se nekoukalo na velikost ani hmotnost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: sakra, už dlouho jsem neměl takovou chuť zkusit vypustit vlastní cubesat, jako když jsem si přečetl tohle :-) sice dokázat tu obrovskou skříň plnou kondenzátorů nacpat do cubesatu asi nebude úplně lehké... ale ten princip mi přijde tak triviální, včetně paliva ve formě smotaného drátu katody jako v elektrodové svářečce, že by to přece mělo jít nějak poskládat (pouze s menšími kondenzátory by logicky musely být i ty výboje menší...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: : to zní docela cool, teda chci říct hot. Hlavně namlet poslední stupeň rakety na reaction mass mi přijde jako poměrně dobrý úkol pro kosmonauta s rozbruškou a nůžkama na plech.. :-) a celkově to jde kvalifikovat jako "pohon svářečkou" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mimochodem, Michal Václavík tvrdí, že se už ví, že příští rok Čína zadokuje u své stanice 2 Shenzou najednou (už teď bude trénovat s další misí na ten boční port... vlastně to nacvičovali už při odletu té první). Takže to pak bude období zralé na další rekord v zalidnění oběžné dráhy... i když 6 lidí najednou tam asi nepobude dlouho.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Dural je taky ideální palivo pro jednu zvlášť vypečenou verzi motoru s pulzním obloukem :) ( https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=42920.0 )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MTO: z toho, že spolupracuje s Desktop Metals, by šlo usuzovat, že nechce kosmický odpad jenom jednoduše deorbitovat, ale možná ten název "Privateer" naznačuje, že bude pirátit vysloužilý nefunkční šrot a pokusí se ten kov recyklovat pomocí kosmického 3D tisku. Ten sám o sobě je docela cool, protože netrpí omezeníma 3D tisku v podmínkách pozemské gravitace a půjde tedy zřejmě tisknout komplikovanější tvary :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: na vzpouru strojů dobrý
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ufff
    Domy na Marsu by mohli astronauti stavět z prachu a krve, tvrdí vědci - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domy-na-marsu-by-mohli-astronauti-stavet-z-prachu-a-krve-tvrdi-vedci-174931
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SEJDA: "LIFE FORM" !!! :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The private Inspiration4 astronauts on SpaceX's Dragon may have an epic view … from the toilet | Space
    https://www.space.com/inspiration4-spacex-crew-dragon-toilet-dome-window
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam