SEJDA: Tady se mi hodně líbí představa, že centrifuga na oběžné dráze, tedy v přirozeném vakuu, bez nějaké pixly okolo, mohla nahradit 3 stupeň pro odlet z nízké oběžné dráhy na různé TLI, TMI a dál. Pro bezpilotní sondy nebo zásobování lidské základny materiálem typu voda mi to přijde naprosto dostatečné. Je to alterntiva k iontovému motoru, ale ještě daleko jednodušší, bez spotřeby pracovní látky. Zpětný ráz je pravda trochu problém - může pozměnit výchozí dráhu (v závislosti na hmotnosti projektilu), řešil by to odpal protizávaží v přesně opačném směru (ten řeší i to vyvážení ramene po oddělení odpalovaného tělesa)
Jako dalo se čekat, že kosmické trebuchety jednou za čas někdo pořádně prozkoumá :-) Mě osobně přijde, že nějaký skutečný trebuchet, který by pouze šťouchl do startující rakety a udělil jí řádově třeba i jednotky m/s2 by vzhledem k exponenciálnímu charakteru spotřeby v prvních několika sekundách letu mohl zásadně zvýšit nosnost (resp. rezervu paliva v posledním stupni, což se počítá, pokud bychom měli nějaký ten palivový depot na oběžné dráze). V podstatě nejde o žádné monstrózní konstrukce, dokonce to ani nemusí vyvíjet kladný tah, větší než hmotnost rakety - stačilo by prostě po dobu míjení rakety dokázat nějakým protizávažím odlehčit raketě o část hmotnosti paliva a v podstatě tak zvýšit počáteční thrust-to-weight, po dobu asoň několika sekund. Betonové protizáváží o hmotnosti přes polovinu hmotnosti natankované rakety by už mělo být znát... a když už někdo buduje megakonstrukce typu Elonovy orbitální rampy v Boca Chica, tak proč nejít do tohohle...