NECROMAN:
NECROMAN: já jsem to tady rozebíral v souvislosti s tím, že JWST se musí právě jednou za rok otočit o 360 stupňů, protože pokud to nezvládne, "vyjde" mu Slunce nad stínítko a pozorovací přístroje se přehřátím zničí. Takže jsme řešili, do jaké míry bude výběr cílů prováděn tak, aby se vlastně nemusel nikdy otáčet "proti srsti" té přirozené obrátky 1x za rok.
Jinak vzhledem k směru rotace Sluneční soustavy kolmo na směr oběhu kolem středu Galaxie bude JWST velkou část roku vlastně mířit do oblasti středu Galaxie... tam na jednu stranu nebude moc úplně dobře dělat objevy na které je speciálně vyladěný, tedy pohled do nejhlubší minulosti vesmíru, ale zase na druhou stranu, pohled dovnitř Galaxie by mohl fungovat na objevování hnědých trpaslíků a hlavně na přímé pozorování exoplanet. Takže by mohly být také dvě hlavní sezóny: během asi čtvrtiny roku by nejvýhodnější měl být pohled "dovnitř Mléčné dráhy" a asi po zbylých 3/4 naopak pohled ven, k nejvzdálenějším galaxiím...
ale je tam nějaký ten rozptyl a když je vlastně kdykoliv dostupná víc jak třetina oblohy, tak to asi nebude tak dramatické. (Ale zase podle mě nebudou riskovat, že by se natočili moc a že by hrozilo, že to stínítko zaujme už moc riskantní úhel vůči Slunci...)