• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tuhle civilizaci nedostane žádná přírodní katastrofa, jaderná válka ani bacil - chcípneme na averzi k riziku.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KAERO: tvl, z komína elektrárny v Počeradech vyletí každý rok půl tuny rtuti a rozptýlí se v okruhu jednotek až desítek kilometrů. Takže bavíme o stovkách kilometrů čtverečních. Každý rok, dřív to bylo víc.

    Když shoří družice v atmosféře, tak se rozpadne na ploše v řádech desítek až stovek tisíc kilometrů čtverečních. Takže pokud necháme těch tisíc družic naládovaných 20-100 kg rtuti shořet každý rok několikrát, způsobí to na dané ploše stejné zamoření rtutí jako aktuální provoz elektrárny v Počeradech. Počerady taky nejsou měsíční krajina, bydlej tam lidi, obdělávají se pole a tak. A ostatní uhelné elektrárny to mají podobně.

    V případě, že by tu rtuť použili jako palivo (na to jí tam nakonec maj, že jo), tak se rychlostí 15 km/s nejen že nikdy nevrátí, dokonce opustí s velkou pravděpodobností sluneční soustavu. Což by znamenalo méně rtuti pro naši budoucnost a zdravější svět, ne?
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: mimochodem to ze pri tezbe zlata se rtut pouziva taky je pekne debilni a irelevantni argument. to ze nekdo zasira zivotni prostredi neznamena ze vsichni ostatni muzou taky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: dle toho twitteru melo byt v jedne druzici 20-100 kg rtuti. to je radove nesrovnatelne s olovem a kadmiem z PCB a baterek u stavajicich druzic.
    jasne, pri deorbitaci se to rozptyli na obrovskou plochu, ale: 1, melo to byt pro konstelace, tedy tisice druzic, 2, rtut se v organismech kumuluje.

    Takze jen tak z pleziru rict zda to je hodne nebo ne nejsem schopen rict, chtelo by to aspon radovy vypocet spolu s povolenyma hranicnima hodnotama pro organismy a nejakym vyhledem na dalsich ~50 let. Tys ten vliv na zivotni prostredi pocital? V tom pripade sem s tim.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já jenom doufám, že se nedožiju zákazu deorbitování satelitů, až jednoho dne někomu něco spadne na hlavu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KAERO: tak teď hlavně aby se nikdo nedozvěděl, co za jedy v těch družicích bylo. Třeba že v tý elektronice je taky rtuť a kadmium a kdoví co ještě.

    Když družice shoří v atmosféře, tak se rozptýlí na tak velké ploše, že tu kontaminaci ani nezměříš, natož aby dosáhla nějakých rizikových hodnot. I kdyby tam tý rtuti byly tuny.

    Ale asi holt bude lepší vyrábět biodružice a rtuť si šetřit na něco důležitějšího... třeba těžbu zlata - na to toho padnou tuny.
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: deorbituji i nefunkcni druzice se zbyvajici zasobou paliva. treba priklad z posledni doby - spacex deorbitovalo hodne druzic kratce po startu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ALMAD: na to asi musí být člověk JUDr, aby vymyslel, jak rtuť s rychlostí 15 km/s dokáže spadnout zpátky na Zemi.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Nějak jsem nevěděl, že byl plán používat rtuť v motorech, s tim že by nás to možná osprchovalo—ale vypadá to, že prošla regulace

    https://twitter.com/KevinHBell/status/1508548997992095761
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    March 28 (Reuters) - SpaceX has ended production of new Crew Dragon astronaut capsules, a company executive told Reuters, as Elon Musk's space transportation company heaps resources on its next-generation spaceship program.

    Capping the fleet at four Crew Dragons adds more urgency to the development of the astronaut capsule's eventual successor, Starship, SpaceX's moon and Mars rocket. Starship's debut launch has been delayed for months by engine development hurdles and regulatory reviews.

    EXCLUSIVE SpaceX ending production of flagship crew capsule | Reuters
    https://www.reuters.com/lifestyle/science/exclusive-spacex-ending-production-flagship-crew-capsule-executive-2022-03-28/
    SEJDA
    SEJDA --- ---


    Toto uz snad neni zadny model :)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    JIMIQ: Rusky ekvivalent RP-1? Opoved: RP-1 (Ruble Propellant 1) :-D
    #kecy
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KAERO: to pak budou ty rubly používat přímo jako palivo, ne? #kecy
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: jasne, ale konkretne?
    zkousel jsem hledat za posledni roky kdo si platil starty, a kdyz odectu zakazky firem ze statu co uplatnuji sankce, tak zbyly jen ruske zakazky. a z ruska sly jen zakazky roskosmosu, tj. interni. i ten let te herecky byl psan jako roskosmos. nevidel jsem ze by si treba ruska firma koupila u roskosmosu start. asi urcite armada, ale o tom jsem zaznamy nevidel.
    hledalo se mi to blbe, ale chci rict ze sice roskosmos bude vyzadovat jen ruble, ale to je irelevantni, protoze si u nich nejspis nikdo jiny nic nekoupi. tak se ptam jestli ma nekdo podrobnejsi znalosti.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KAERO: třeba někdo, kdo chce poslat na ISS sojuz, vynést satelit, nebo tak něco.

    Jinak za plyn taky budou brát platby jenom v rublech. Nevím, jestli je to způsob, jak oslabit měnu tím, že se rubly ze světa stáhnou do ruska, nebo už by jinak nikdo rubly na nic nepotřeboval, v každém případě mi to nepřipadá jako dvakrát geniální nápad ¯\_(ツ)_/¯
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ze pry roskosmos uz bude chtit platby jen v rublech. I kdyby to chteli v cemkoliv, kdo vlastne se vsema tema sankcema mohl vubec realne neco po roskosmosu chtit?
    Russian space agency to switch to rouble-denominated international contracts - TASS | Reuters
    https://www.reuters.com/world/europe/russian-space-agency-switch-rouble-denominated-international-contracts-tass-2022-03-23/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERWOLF: a technicky aj american: In 1955 he became a U.S. citizen and, characteristically, accepted citizenship wholeheartedly.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ATOMIKS: mno, ale on na fakt je konstruktérem Saturn V. Že ho předtím dovezli z německa je úplně jiná pohádka.
    FAT
    FAT --- ---
    ATOMIKS: Snad si nečekal, že tam bude zmíněna V-2?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    před 110 lety se narodil Werner von Braun. podle Astronomického kalendáře "americký konstruktér raket Saturn..." (trošičku fail .o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam