• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    CYBERWOLF: ale mohl by byt spon hezky. Kdyby jsi prisel do jakekoliv sklarny a rekl jim at ti vyrobi hurvajze co poleti do vesmiru, tak se vsude pretrhnou aby vyrobili peknyho IMHO.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ten Hurvajs je asi 3 cm velkej a stejně shoří v atmosféře, tak já bych to s tím tlakem na art zase tak nepřeháněl.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    LEGI: Tyvole ja mam nejak ke sklarstvi blizko, tendle vyblitek koupili nekde na vaclavaku v shopu se suvenyrama za 20 kc ne ?
    LEGI
    LEGI --- ---
    a Václavík nechápe, co se na tý napodobenině potracenýho embrya lidem jako nelíbí..

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Start mise Transporter-4 s českým BDSatem

    Start Falcon 9 – Transporter-4 (1. 4. 18:24) - MALL.TV
    https://www.mall.tv/vesmirne-starty/start-falcon-9-transporter-4-1-4-18-24

    Řekl bych, že se tento žive a česky komentovaný přenos velmi povedl. Kosmonautix/Dušan Majer si pozval do přenosu pozval pány s firmy BDSersors. Před startem představení firem a spolupráce (BDSat, SpaceMoney ..) stojící za cubesatem. Cca 10 minut po startu začína dizkuse, resp. otevřenŕ kladeí dotazů pánum, kteří se podíleli na stavbě BDSatu.

    tl;tl; (too long to lisen) BDSensors dodává tlaková čidla i pro i-Hub pro Orion (loď NASA pro mise na Měsíc). BDSat je tak demonstrační mise pro další zákazníky, 1170g. BDSensors ma čidlo schopné měřit tlak v hydrazinových nádržích.
    RIP
    RIP --- ---
    APPU: Kromě Ariane 6, což je myslím jen osm startů nebo tak, všechno ostatní, tedy Vulcan Centaur i New Glenn, visí na Jeffových motorech BE-4, a ty tu zatím nějak nejsou. Tak nevím, jestli se děsit, anebo to naopak brát jako nadějné, že ty motory budou, když na tohle vsadil deset miliard dolarů.
    APPU
    APPU --- ---
    Tak dalších pár tisíc satelitů na oběžnou dráhu :)
    Amazon připravuje vlastní satelitní internet Kuiper. Družice vynese na oběžnou dráhu 83 raket tří firem – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/amazon-pripravuje-vlastni-satelitni-internet-kuiper-druzice-vynese-na-obeznou-drahu-83-raket-tri-firem/sc-870-a-215873/default.aspx
    APPU
    APPU --- ---
    THAIGRR: někdy po 16. dubnu
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Slingshot manevr sondy Juice u Mesice a Zeme. Sonda ma startovat ma za rok.

    ESA - Juice’s flyby of Earth-Moon system
    https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2022/03/Juice_s_flyby_of_Earth-Moon_system
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    THAIGRR: jeste v dubnu, maji vynest 3 demonstracni satelity od E-Space (Fr).
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    APPU: a to bude kdy?
    APPU
    APPU --- ---
    Společnost Rocket Lab se při dalším startu nosné rakety Electron pokusí o záchranu prvního stupně zachycením vrtulníkem.

    hmm zajímavé, těšim se a držim palec
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Guy Snaps Photo of Space Station So Detailed You Can See Spacewalking Astronauts on Exterior
    https://futurism.com/the-byte/photo-space-station-spacewalking-astronauts

    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: netvrdim, netajim, dodal, neignoruju, netvrdim. Nauc se cist, nauc se diskutovat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KAERO: takže abych to z rekapituloval: tvrdíš, že se ten pohon dá nahradit něčím jiným, ale to je pouze na základě úvahy "dáme víc xeononu", což tak zřejmě nefunguje. Pokud řešení existuje, já ho neznám (a pokud ho znáš ty, úspěšně to tajíš). Vyčítáš mi, že jsem ti nedodal řadu čísel, co sis vymyslel že bych ti měl dodat. Sám jsi nedodal nic, jen dokola opakuješ, že každá rtuť je špatná. Reálný případ s konkrétnám zdrojem znečištění (elektrárna Počerady) ti buď nestačí, nebo ho ostentativně ignoruješ. Následně oponuješ výpočtem spadu z družic, který jsem ti dal včera (viz. CYBERWOLF a ještě máš tu drzost tvrdit, že jsem to neudělal), ale roztaženým na 50 let, kde říkáš že nevíš jestli je to málo nebo hodně, ale TY to hledat nebudeš, protože já ODMÍTL najít to za tebe.

    Pro představu, tebou spočítané množství na km2 odpovídá koncentraci rtuti vyskytující se ve 13 000 m3 vzduchu (viz.: https://www.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/isko/grafroc/15groc/gr15cz/tab/tabIV9-3-2_CZ.html ). Takže abysme na tom kilometru čtverečním zvedli koncentraci o 1%, museli bychom se postarat, aby ta kontaminovaná vrstva vzduchu nebyla tlustší než 130 centimetrů. Jelikož ale nevíš, jestli toho náhodou už tak ve vzduchu není moc, tak ti to stejně nic neřekne.

    TL;DR: jdi do prdele
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: Nikde jsem netvrdil ze te rtuti ze satelitu je/bude hodne. Tvrdil jsem ze nevim kolik je hodne, treba tady: KAERO: " jen tak z pleziru rict zda to je hodne nebo ne nejsem schopen ". Dale: pokud je pouziti rtuti nahraditelne necim jinym, pak je stale platne me tvrzeni, ze je mozna zbytecne, a to prece neni spatny argument. Nevim co mas za filtr pred ocima, ale reagujes jako bys cetl neco jineho nez pisu. Vzpamatuj se chlape.

    Co jsi napsal dale tady CYBERWOLF jsou obecne informace, ktere vi nejspis kazdy v tomhle auditku. Ja po tobe chtel nejaka kvantivativni cisla, a chci je po tobe protoze ty tvrdis ze te rtuti je/bude malo. Ja to nevim, tak se ptam na zaklade ceho uvazujes ze te rtuti je/bude malo. Pocerady jako argument neberu, to je jen prirovnani, neni to zadne vycisleni ekologickeho dopadu.

    Podle mne argumentujes uplne stejne jako ten typek z twitteru. On tvrdi ze rtuti je moc, a zadna cisla o vlivu tam nema. Ty tvrdis ze rtuti je malo a zadna cisla o vlivu taky nemas. Zastavas opacny nazor, aniz bys vedel proc. A ani nevis, jestli to pouziti rtuti je nezbytne, nebo jen o x procent ekonomicky vyhodnejsi.

    Uprimne, ani sis nedal tu praci, abys nadhodil nejaky primitivni worst-case priklad a pouzil trojclenku. Treba ze rocne by se vypustilo 5000 druzic se rtuti, z nich 100 bude mit vadu a spadne s nakladem 100 kg rtuti na zem, to mame za 50 let (kumulace rtuti) 50*100*100 = 500 000 kg rtuti. Rekneme ze vadne druzice padaji v uzkem pasu (vzhledem ke kosmodromu), cca 1/10 plochy zeme, to je 510e6/10 km2. To nam za 50 let da 50e3/51e6 = 980 ug rtuti na km2. Je to malo? Je to hodne? Nevim, ale vsadim svoje boty ze to je nad detekcnim limitem.
    Ted o tom jeste premyslim, a worst case by mozna mel byt kdy vlacek 100 druzic po vadnem vypusteni dopadne do pomerne male oblasti.

    Ale zatim najisto jen vim, ze ty jsi cokoliv ODMITL hledat, protoze jsi asi presvedceny o sve pravde a odmitas diskutovat na fakticke urovni (CYBERWOLF: "dohledávat je nebudu").
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KAERO: ty jsi nejdřív tvrdil, že je tý rtuti moc, tak jsem ti to dal do kontextu a tys pak přišel s tím, že jakékoliv množství je moc. To celkem hezky ukázalo, jaký smysl by mělo pokoušet se bavit na úrovni. Ale dobře, zkusíme to znova.

    Jedná se o satelity na nízké oběžné dráze, které potřebují překonávat odpor atmosféry. Proto třeba ISS potřebuje čas od času postrčit. Tady se počítá s dráhami až 340 km (viz. ten linkovaný twitter), tj. nějakých 60km pod ISS. Problém je, že stávající motory nemají dostatečný výkon a tak se začlaly vyvíjet ty na rtuť. Aby tam ty satelity mohly obíhat dlouho. Rtuť je na to dobrá, protože je těžká, má vysokou hustotu a při nízkém tlaku se snadno odpařuje, takže je jako palivo pro iontový motor dost super. Pro tuhle aplikaci je dost dobrá zrovna vysoká hustota, protože malý objem, takže menší satelit, takže menší odpor, takže menší nároky na pohon.

    S rtutí v přírodě je to složitý. Ono se totiž v přírodě normálně vyskytuje, jinak bysme jí neměli odkud brát. Podstatné je, v jaké formě se vyskytuje. Sama o sobě (jakože čistá) je rtuť poměrně neškodná. Třeba i amalgamové plomby obsahují rtuť. Problematické jsou různé organické sloučeniny, kde najdeme i chuťovky co projdou gumovými rukavicemi a když se tím poleješ, tak prostě umřeš.

    Co se týká imisních limitů, tak se v čase mění a dohledávat je nebudu (jestli chceš, můžeš se do toho pustit). Jako referenční bod bych použil tu elektrárnu v Počeradech, která chrlí asi půl tuny ročně, aktuálně jede na výjimku (protože se limity zpřísnily) a jede 45 let (přičemž v minulosti chrlila víc - byla i větší a tak), během kterých se ta zátěž kumulovala. Přesto tam žijí lidé a pěstují se plodiny (ergo obsah rtuti v nich nepřekračuje hygienické limity, jinak by je nemohli prodat).

    A tady bych se vrátil zpátky k linkovanému vesmírnému právníkovi, který přišel a řekl "big tech - rtuť - jak to že to není nelegální - to se musí zakázat". Týpek se nezabýval tím, jestli se ta rtuť vůbec někdy vrátí (prostě suše předpokládá, že spadne), neřeší zdravotní rizika (pouze - rtuť je biokumulativní neurotoxin - protože to zní hrozně hustě) natož nějaké množství (je to dávka co dělá jed). Ale prostě preventivně zakročí, aby se to nesmělo. A ještě ostentativně prohlašuje, že není vědec, takže tomu nerozumí, ale prostě ví že je to hrozně dobrá věc a jakej je to heroj. Já bych spíš řek kazisvět, co si postavil kariéru na hledání problémů a šikanování institucí, aby dosáhl něčeho co může prohlásit za řešení, bez ohledu na to jestli to něčemu pomůže, nebo co tím posere. Jako nemám přehled o jeho ostatních případech, ale jestli jede v tomhle duchu, tak asi není moc způsobů, jak by mohl nadělat víc škody.
    KAERO
    KAERO --- ---
    CYBERWOLF: mozna by to auditko bylo mene depresivni, kdyby jsi se snazil diskutovat na urovni, a nepouzival nesmysly typu "Big Tech", "jini to delaj prece taky" atd.
    Zkusime to znova - vis jak moc skodi rtut v prirode? Ja nemam predstavu, ale predpokladam ze ty to vis kdyz to tak obhajujes. Tak mi to prosim rekni. Jake koncentrace rtuti je v pohode, jake jsou dlouhodobe ucinky malych mnozstvi. Taky bezpochyby vis ze misto rtuti se v iontovych motorech pouzivaji i jine latky, treba zrovna ten Xenon. Jaka je teda ta extremni vyhoda rtuti oproti xenonu? Xenon je lehci, ale zase je plynny. O kolik kg musi byt druzice tezsi kdyz pouzije Xe misto Hg, a kolik to tu firmu bude stat navic?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BLACKHEAD: to asi bude tím, že jsem si to jako jediný přečet
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KAERO: zbytečný, no to rozhodně - topit něčím jiným v elektrárně by bylo moc složitý, zatímco narvat do satelitu metrák xenonu (nebo co by ti přišlo dostatečně inertní) je brnkačka. Tu rtuť tam určitě chtěli jenom proto, aby měli větší zisky a zničili svět. Vždyť je to přece Big Tech! A vlsatně - není ono zbytečný tam ty družice vůbec posílat? Akorát ty rakety rozstřílej ozónovou vrstvu, nebo co.

    Musím říct, že tohle auditko je dneska nejdepresivnější od havárie Columbie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam