• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    KAERO
    KAERO --- ---
    LEGI: aha, nojo, oni uz obe vlajky ukazali. a novinar to popletl. mel jsem jit ke zdroji rovnou. ale nedivim se, slovane jsou znami nedostatkem napaditosti ve vlajkach, vsechno jsou to pruhy s podobnyma barvama:
    Telegram: Contact @roscosmos_gk
    https://t.me/roscosmos_gk/5556
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Třeba vzali jenom zelenej hadr a pak tam můžou naklíčovat jakou vlajku zrovna potřebujou :)
    LEGI
    LEGI --- ---
    KAERO: že mají v zásobě i doněckou, lze nejlépe demonstrovat na titulní fotce článku, kde jsou s ní vystavení :)

    měli prostě oboje, sráči
    KAERO
    KAERO --- ---
    Takze jestli jsem neco neprehlid, tak tu vlajku meli sebou prichystanou, ze? A teda nejspis maji v zasobe jeste doneckou...
    Ruští kosmonauté na ISS oslavili dobytí ukrajinské Luhanské oblasti - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rusti-kosmonaute-na-iss-oslavili-dobyti-ukrajinske-luhanske-oblasti-208212
    PER2
    PER2 --- ---
    na tohle setesim
    Advanced Composite Solar Sail System | NASA
    https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/small_spacecraft/ACS3
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TOXICMAN: Aha, no tak to je skoda, ze to nebylo tady, kdyz to bylo... ;-)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TOXICMAN: A to se tyka ceho?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @Peter_J_Beck
    Update: Another successful burn! We actually combined burns 6&7 together as we determined that the HyperCurie engine was capable of pulling off a single maneuver and we are now at 69,680km apogee with just the final translunar injection burn left to do in a couple of days time.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Netušil jsem, že se toto chystá - start NASA rakety z Austrálie:
    NASA successfully launches its first rocket from newly created Arnhem Space Centre - ABC News
    https://www.abc.net.au/news/2022-06-27/nasa-launch-rocket-arnhem-land-success/101183776
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    THAIGRR: a taky nebere v uvahu, ze kdyby sef projektu bral v uvahu vsechny dobry napady, tak ta sonda bude vazit 100 tun a nikdy ji ani neschvalej a nikam nepoleti. Inzenyrstvi je primarne o kompromisech - vzdycky je neco za neco a i ty nejlepsi produkty sou vzdycky kompromisy mezi tim co je v danou dobu realny, prakticky, financne dosazitelny, z casovyho hlediska realizovany, politicky pruchodny, atd, atd.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SEJDA: well, ale ty neberes v uvahu, ze kdyby meli gadget na cisteni panelu, tak by mohli primarni misi naplanovat na trojnasobne dlouho
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    REDGUY: myslim ze by se naslo reseni na bazi ovcich mechyru!
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Me fakt fascinuje, kolik je na svete lidi, co si mysli, ze jsou chytrejsi nez doslova rockets scientists a ze prave vymysleli skvelou vec, ktera predtim nikoho nenapadla...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: pokrok podporovat chces, mnoho lidi by radeji videlo Rosalin-Frankin na Marsu nez starou Curiosity. A tak stale cekame, na to kdy se mise Exomars XXXX podari, a obdivuje cim dal tim slabsi vyzkum Curiosity.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    myslim ze to je bezpredmetny, staci aby tam Elon Musk poslal kazdejch par let jednosmerne nejaky baby s kyblem vody a hadrem, a nez umrou, tak stihnou umejt vsechny rovery, ale to nevadi, protoze za dalsich par let prileti dalsi - a atmosfera neni problem, kazdej vi, ze prumerna uklizecka vydrzi vsechno, zvlast pokud ma zkusenosti s uklidem verejnejch zachodku...
    KURE
    KURE --- ---
    PER2: imho zanedbavas jeden aspekt.
    Riziko dalšího gadgetu není v tom že ten gadget bude vadnej a nebude fungovat. Ale že bude vadnej tak, že rozbije něco jiného, kritického.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: kazdy den provozu stoji hodne, ale vyvoj a vyroba staly kolikrat vic? A imho bych rekl ze lepsi starsi ale funkcni sonda nez riskovat chyby nove a nova rizika startu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: ty mluvis o vybaveni za desitky milionu, ktere se pouzije aby se otestovalo, ze by sla nadstavbova mise po te zakladni misi jeste prodlouzit.
    Ale zakladni mise byla naplanovana, byly nadimenzovany solary, tak aby takto zasypane poskytovaly dost stavy. To bylo o nekolik desitek milionu levnejsi, nez ty tvoje sny o tom, proc se to nedela jinak.
    Navic, dnes, kdyby se posilal seismometer nebo krtket, uz by byli kvalitnejsi, poslytly by vice vedy, nez ty poslane predtim. Nepotrebujes na Marsu zivit stare stroje, kterym klesa presnost. Kazdy den provozu stoji par stovek tisic, ktere mohly byt pouzity na neco jineho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam