• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: ad moduly - není to úplně jednoduché, nemají tam dost portů, aby to celé uspořádali úplně jakkoliv - třeba jako Mir. Ve většině kombinací se jim solární panely duplicitních "Wentianů a Mentianů" budou o sobe plácat, a když se spolehnou na posunutí fáze rotace, tak se jim to může zaseknout v nejnevhodnější poloze.. samozřejmě jedna možnost je i nastavit panely na duplicitních modulech do vhodné polohy a dál tím už neotáčet. Nebo ty core moduly propojit "zády" k sobě, pak budou mít pro rotaci místa dost... ale nejsem si jistý, jestli ty core moduly umí řídit dokování v obou směrech, což by na to bylo potřeba.

    Je pro mě zajímavé snažit se odhadnout, co s tím asi udělají, protože každá ta varianta má nějaké pro a proti - a asi budou chtít předvést větší stanici a vozit na ní mezinárodní návštěvy, z takového Pakistánu apod. :-)

    Ale třeba ty kopie ani nevypustí a místo toho je někde vystaví v muzeu. U nich nejde předvídat, co vyhodnotí jako efektivnější způsob propagandy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: tohle fakt není běžný protičínský trolling:
    Tons of Chinese Rocket Debris Have Crashed into the Indian Ocean - Slashdot
    https://science.slashdot.org/story/22/07/31/0131255/tons-of-chinese-rocket-debris-have-crashed-into-the-indian-ocean
    5.5 tons to 9.9 tons (5 to 9 metric tons) of the Long March 5B likely survived all the way to the ground today

    Podobně velké kusy kosmického šrotu dnes všichni ostatní řízeně směřují do předem vytyčených oblastí... v Rusku to padá do řídce obydlených oblastí Kazachstánu, což teda není ideální, ale ví se to dopředu. Dráha s uvedeným sklonem dosahuje až nad New York, takže Čína tak trochu provokuje s možností, že v New Yorku spadne na ulici 9t jejich šrotu :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: to prestavovani modulu je celkem sranda, i ted zadokovali modul jinam, bezpecneji a budou jej presouvat.
    Ale jinak mas pravdu, s dopadky si starosti moc nedelaji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    /s/deornit/deobit
    sorry
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no ok, souhlas... ale kolik toho dopadne z horního stupně, kterej je z tenoučkýho hliníku a má jeden malej motor (většinou) - a kolik dopadne ze stupně CZ-5, kterej má motory tuším dva a obrovský?

    uznávám, že to není úplnej konec světa, ale ta rezignace na deornit zážehy je hlavně zbytečná. Třeba i Shuttle Main Tank, kterej žádný motory neměl a asi by shořel celej, se kvůli tomuhle odhazoval před dosažením oběžné dráhy. Přidat na ten stupen' nějakej minimotor na TPH, nebo třeba jen umožnit ventaliaci zbytků kyslíku proti směru letu by nebyla v dnešní době "raketová věda". Myslím, že hlavní problém je, že Čína se chce prezentovat jako hi-tech velmoc a přitom nepochopitelně vynechali ne-až-tak hi-tech maličkost, která prozrazuje, že v uvažování jsou doslova "sto let za opicema" (no, 50 let určitě) .

    Z minulosti je známé, že na domácí půdě tato rizika zanedbávali až zarážejícím způsobem, protože žádná jiná země nikdy první stupně neodhazovala nad obydleným územím. Takže panují obavy, že si zvyknou, že to samé můžou dělat i v globálním měřítku. Nemluvě o tom, že bezohlednost demonstrovali i tehdy tím ASAT testem, který mohli provést na nižší dráze s nižšími následky, jako všichni ostatní.

    Je to složité, řada výtek vůči Číně a jejim postupům je spíše politicky motivovaná, ale tady si troufám říct, že případná nehoda by mohla poškodit pověst celé kosmonautiky jako takové. NASA tehdy měla s pádem Skylabu spoustu opletaček a celkově se od té doby tyhle věci začali řešit, deorbity začaly být řízené, vyšší stupně se uklízejí, nižší padají do předvídatelných míst....

    Navíc si nabíhají, protože se šířily fámy, že chtějí druhou půlku stanice (oni mají všechno vyrobené pro jistotu 2x a zřejmě ty záložní kopie modulů budou chtít vypustit taky) prodat ESA. ESA nemá tak přísná kritéria pro spolupráci s Čínou, jako NASA - což souvisí řekl bych trochu i s politikou Francie, která je určitě prapůvodním nositelem myšlenky, že velmoci nemají být jen dvě :-) Ale ESA svoje jméno bude chtít jen stěží spojit s rizikem, že při startu jejích modulů by první stupen' dopadl třeba na New York - tedy tuhle cestu spolupráce si Čína zabila.

    (jinak jsem zvědav, jak ty další 3 moduly ke stanici připojí - celkem nepochybuju, že to budou chtít udělat, ale překáží tam solární panely, pokud by to bylo v jedné rovině, takže sázím na to, že druhou půlku připojí tak, aby duplikáty Wengtianu a Mengtianu byly v rovině ortogonální k těm prvním dvoum modulům, spíš než že by řešili fázi otáčení panelů... další možnost je ale vypustit duplikát celé stanice na jinou dráhu, asi s vyšším sklonem, aby byla dosažitelná z Ruska, které o to škemralo už u té první stanice... celkem se dá číst mezi řádky, jak se Čína v řadě věcí s málo penězi snaží o hodně muziky a kdyby nebyli v jiných směrech tak bezohlední... ke svým lidem, k přírodě, k celému světu.... tak bych jim skoro i fandil...)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: to ne, ale cinan na nejake reseni resignoval a v ramci maximalizace nosnoti to proste pada a bude padat nerizene. je to prasarna ale cinanum je tohle jedno.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: sem tam se stane, ze nejaky moderni horni stupen nezvladne brzdici zazehy a deorbituje neplanovane. Zadne technicke reseni neni 100%.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: není to úplně srovnatelný... horní stupně se dnes většinou řízeně deorbitujou a první stupně většinou nedosahujou oběžný dráhy. V tomhle rozsahu se to neřízeně nedělo snad od pádu Skylabu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: to dela kazdy, tady jde o to, ze oni apriori rezignovali na jakoukoli snahu o to, ten pad jakkoli regulovat.
    LEGI
    LEGI --- ---
    je neuvěřitelný, že vypouštěj stupně, který můžou teoreticky dopadnout na území jiného státu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Čína má opět víc štěstí, než rozumu. Jinak taky asi jediná dobrá zpráva dnešního dne...

    https://twitter.com/Kosmo_Michal/status/1553445560878829568
    Čínská agentura pro pilotované kosmické lety CMSA potvrdila zánik centrálního stupně nosné rakety CZ-5B. Dle této zprávy dopadly trosky okolo 18:55 SELČ do Suluského moře jihovýchodně od filipínského ostrova Palawan.
    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KURE: to se nevylučuje :) jednou máš výrobní linku pro Sojuzy: prostě pojede samospádem a akorát nebudou lítat k ISS... jinak jak říkám, nepřijde mi na tom nic extra technicky zajímavého, kromě toho, že zkrátka budou jediní, kteří budou kroužit opravdu nad celým povrchem planety - což se asi dá nějak hlavně propagandisticky a marginálně komerně využít. (např. jen ta možnost přistání posádky kdekoliv v Rusku... tam je určitě potenciál pro nějakou relativně lacionou show, a tak)

    Já jsem popravdě zvědav daleko spíš na indický pilotovaný program, protože celkově jsou to relativně chytří lidé s relativně velmi omezenými zdroji. Je pravda, že motivace tam bude taky hodně propagandistická, ale ve srovnání s jinýma věcma, za které mohou nacionalistické vlády utrácet, je tohle zábava sledovat...
    KURE
    KURE --- ---
    XCHAOS: #kecy v rusku spíš potěmkinovy vesnice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: hele, nevím. krachující ekonomiky mají tendence budovat hladové zdi :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: OMG, nemůžu psát dlouhé texty bez korektur: "tak se vyplatí dráha spíš polární", samozřejmě. sorry, musím si hlídat poměr blábolt/tldr :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Konečně se o tomhle začalo víc mluvit. Bohužel je to velmi náročné (průlet ohniskem gravitační čočky Slunce znamená velmi omezenou možnost manévrování a velmi omezený výběr cílů pozorování - sond by muselo být mnoho a vyslaných moha různými směry)
    NASA Is Planning To Find Aliens Using Spacetime Warped Around the Sun - Slashdot
    https://science.slashdot.org/story/22/07/27/235236/nasa-is-planning-to-find-aliens-using-spacetime-warped-around-the-sun
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Russian Orbital Service Station - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Orbital_Service_Station
    tak prý pořád Orbital inclination 98.0° ... tak to jsem zvědav. no maj ideální výmluvu v podobě války a sankcí, proč to skončí jen u powerpointu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IKARI: No, ve skutečenosti ROSS plánovali jeden čas umístit až na polární dráhu, nebo min. dráhu, která by byla dosažitelná i z Plesecku. Takže pravý opak toho, co dělá Čína, která si nižším sklonem zvyšuje kapacitu, kteoru tam dokáže vyslat - ale současně tím odpadají některé pozemní aplikace, protože to nepřelétá nad většinou obydlených oblastí světa.

    Pilotovaná stanice s vysokým sklonem by jednak umožnovala pozorovat většinu území Ruska, což ISS ani Mir neumožnovaly. Ale kromě toho mají zajímavý nápad se servisováním satelitů na polární dráze, což není úplný nesmysl (akorát se obávám, že bezpilotní servis satelitů, hlavně asi dotankování, bude nakonec zkrátka jednodušší a navíc Starlink a překotný vývoj elektroniky ukázal, že u družic bude zřejmě problém i se zastaráváním core komponent a nepůjde o nějaké dotankování)

    Obecně ten směr, když už se státy separují, aby stanice byla na dráze se sklonem, který vyhovuje nějaké konkrétní aplikaci, není úplně blbý: když chceme servisovat a dotankovávat nástupce Hubbla, tak asi nízký sklon je výhodou, protože tam dopravíme víc materiálu levněji, když věříme na pozorování země a nebo nás zajímá propagandistický dopad přeletů nad celým území, případně možnost aby posádka přistála kdekoliv na území velké severně položené země, tak se vyplatí dráha spíš rovníková. ISS byl takový divný kompromis, kdy na pozorování Ruska je sklon pořád zbytečně malý (pořád lítají někde nad Afrikou a Tichým oceánem a mají málo oken pro přímou komunikaci) a naopak pro raketoplány byl příliš velký a snižoval nosnost. Ta polární stanice by znamenala pro Rusko jistotu, že mají něco extra, co nikdo jiný nemá (a taky kosmická turistika, která nabídne prohlídnout si doslova každý kout Země, bude mít jistou atraktivitu). Ale sázím, že nakonec to vzdaj a ROSS bude cca na dráze ISS, nebo nejvýš sklon Pleseck (aby Progresy mohly startovat z Plesecku) a popravdě, pokud nedojde ke změně režimu a ukončení válkky, tak myslím nevypustěj nic.

    Pokud bychom na pozorování Země rezignovali a zajímaly by nás jen aplikace života člověka v kosmu, pak rovníková dráha nemusí být úplně od věci. Zase Lunar gateway, která měla zkoumat dlouhodobé fungování člověka v hlubokém kosmu, byla z řady hledisek nejzajímavější a měla dobrý poměr cena/výkon a ve skutečnosti mohla přinést i zajímavější výsledky, než opakovaný návrat na Měsíc (který je taky cool, ale proti Lunar gateway má obrovské náklady na každou člověkohodinu, kterou tam kosmonauti stráví)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam