• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Ty jsi ale napsal “plne srovnatelna” a to neni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: no ale vzhledem k tomu, jak je "fuel" v tomhle případě lehký a že se tím prolomí nějaká teoretická hranice tahu vodíkového motoru to zajímavé je...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Nemyslím si, že expander bleed cyklus (asi máš na mysli motor LE-9) je možné přímo srovnávat s full-flow staged combustion, výzvy jsou to dost jiného druhu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SN0WCRASH: jinak H3 má poměrně zásadní inovaci na vodíkovém motoru, která je plně srovnatelná s Elonovým "full flow" na Raptorech, akorát je to poměrně technicky-esoterická záležitost a málo se o tom mluví.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    Tak Japonci uz tiez smerom mesiac
    H2A rocket with Japan's lunar lander successfully lifts off
    https://english.kyodonews.net/news/2023/09/9b9a0905c901-update1-h2a-rocket-lifts-off-1st-launch-by-japan-since-h3-failure.html
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Starty raket SpaceX už na YouTube neuvidíte, Musk upřednostní vlastní platformu – SMARTmania.cz
    https://smartmania.cz/starty-raket-spacex-uz-na-youtube-neuvidite-musk-uprednostni-vlastni-platformu/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    První fotka přistávacího modulu pořízená z vozítka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak nemůžu si pomoct, ale mrzí mi, že zmínka o samotné existenci Indické sondy na Měsíci zmizela z homepage SpaceflightNow (zmínka o selhání ruské sondy je tam pořád). Ono se to možná nezdá, ale úspěch to prostě je...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Indové to vůbec podávají jak kdyby tam přistáli kosmonauti, nebo rovnou založili ašrám. Což mě vlastně docela těší. Například:
    369747749-723895196443527-5128364067154289611-n
    KAERO
    KAERO --- ---
    Homelesaky nevyresime, ale muzeme se kochat nad indickym zpravodajstvim. Indove jsou frajeri - start lodi v primem prenosu i s premierem. A tady me zaujalo ze se s tim moc nedrbou a normalne prdnou divakum graf zavislosti teploty na hloubce mesicniho povrchu. Zadna bomba grafika, nejspis primo vystup z Originu (odhad). Si neumim predstavit ze by na nejakem nasem kanalu takovy graf vubec ukazali:

    Chandrayaan-3 shares first observations about moon's soil temperature | Latest News | WION
    https://youtu.be/F6UW4FumPOM?si=JhNnqf3WzTX22KHm&t=278
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BROUKOID: kdyby jim šlo alespoň o homelesáka, to by bylo konstruktivní. Žumpa je však mnohem hlubší a jde především o to, aby všichni dělali to co chci, ať už je to cokoliv, ale hlavně nic jiného. Kdo nepomáhá, ten škodí atd. Že to bylo vždycky je nepochybně pravda, v poslední době je však koncentrace nebývale vysoká, zdá se, že je to tak nějak všude a furt to houstne.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    CYBERWOLF: tak zase to neni nic novyho - tim bych se moc neznervoznoval, ignorantsky argumenty typu: "a rohliky kvuli tomu budou levnejsi?" asi existujou uz odpradavna, a proste urcita cast lidstva si mysli, ze dokud i ten posledni homelesak se nebude mit dobre, nikdo nema pravo venovat penize na nic jinyho nez zlepseni zivota toho homelesaka..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BROUKOID: mě teď spíš trochu straší, že mi bude furt někdo vykládat, jak jsou ty kosmický programy jenom černá díra na peníze a jde to za tisícinu ceny, když se trochu chce. Borci typu "přestaňte střílet rakety do vesmíru a běžte sázet stromy" už se toho chytli.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Mise na likvidaci kosmického odpadu má problém. Narušil ji kosmický odpad — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3609797-mise-na-likvidaci-kosmickeho-odpadu-ma-problem-narusil-ji-kosmicky-odpad
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    SEJDA: ja sem se nechal unyst tim, ze kdyz KAERO rikal, ze v cene neni veskera predchozi prace a zkusenosti - tak ja sem jenom vymyslel lehce absurdni priklad, jak sice cena sondy nezahrnuje predchozi praci a zkusenosti, ale kdyby indove ted najednou ty penize mely, tak (protoze tu predchozi praci udelali a zkusenosti nabrali, tak by za tu cenu klidne zase poslali dalsi (mozna i levnejs!) - tj. moje pointa, asi nesikovne zamaskovana, byla, ze "ano. cena nezahrnuje predchozi usili, ale porad za tu cenu ted dokazou veci udelat" a samozrejme my (CR) za tu cenu udelame leda prd, protoze nemame predchozi praci a zkusenosti..

    ..v kazdym pripade, mesicni nackove uz V3 vyradili pred 75 lety, ted maj V666, rikaj ji horizont udalosti a letej k neptunu, takze penize nepotrebujou :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BROUKOID: nejaky osviceny vudce? Ten by za to postavil 10 V3 jednu poslal k mesici a 9 na Londyn.
    Nektere veci radeji nechej tak jak jsou. Veda ma svuj rozpocet, a filmy jsou bussiness.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    MAKROUSEK: diverzanti?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BROUKOID: A kdo by pak vychovaval lidi v diverzite?
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: souhlas, ale kdyby treba nekdo z disney rekl: "kurva drat, dalsi marvelovou kravinu nepotrebujeme, dam polovinu z tech $500 000 000 nejakymu normalnimu reziserovi, kterej natoci nejakej normalni film, a druhou polovinu poslu indum, at treba pristanou na europe :), tak by to mohlo fungovat :) .. a kdyby na ty sonde bylo este disney logo, byla by to lepsi reklama nez 10 generickejch superhero kravin ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam