• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    LYCO
    LYCO --- ---
    IKARI: Starlink má velké negativní důsledky, podobně jako chemická výroba, a je obhajován podobným způsobem (delegitimizací těch na které ty důsledky dopadají, že jsou proti rozvoji a dobru ostatních). Já osobně si myslím že přínosy nepřevažují, a argumentace ostatních mi připadá nekritická (a tím pádem nepřesvědčivá).

    Máš pravdu že nemám právo vydávat závazná rozhodnutí a vyhlášky ale to přece neznamená že ho nemůžu kritizovat, ne? Konec konců, já i Musk žijeme v demokratických státech, naše názory formují ty regulace.
    LYCO
    LYCO --- ---
    SEJDA: Ad výdělečný odkudkoli: co přináší Starlink oproti spojení přes družici na GEO, která může být jedna pro celý stát?

    Ad zdraví: jak to víš? Z toho článku na space.com:
    "The vast amount of satellites that will be burning in the otherwise pristine upper layers of the atmosphere could alter the atmospheric chemistry and have unforeseen consequences for life on the planet.

    In a paper published in May 2021 in the journal Scientific Reports, Canadian researcher Aaron Boley said the aluminum the satellites are made of will produce aluminum oxide, also known as alumina, during burn-up. He warned that alumina is known to cause ozone depletion and could also alter the atmosphere's ability to reflect heat."

    Ad radioastronomie: takže vědci musí sklapnout hubu a nesmí být proti, když to stát povolil na základě zastaralých regulací které vznikaly v době před egakonstelacemi? Takhle to v demokracii nefunguje.
    IKARI
    IKARI --- ---
    LYCO: asi uplne nechapu souvislost? ... ja tu neobhajuju neregulovany kapitalismus, ale kdyby clovek nemel delat nic, co ma jakekoliv negativni dopady, tak neudela nikdy nic - je na regulacnich uradech a statu, aby zvazili vsechny plusy a minusy, ne na Muskovi
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LYCO: Tak starlink umozni osidleni na cele Zemi. Najednou muzes byt vydelecny kdekoli na svete. A cena za to neni zdravi, ale nepohodli amateru.

    LYCO: ten clanek se jmenuje "Unintended electromagnetic radiation from Starlink satellites detected with LOFAR between 110 and 188 MHz"
    Unintended electromagnetic radiation from Starlink satellites detected with LOFAR between 110 and 188 MHz | Astronomy & Astrophysics (A&A)
    https://www.aanda.org/component/article?access=doi&doi=10.1051%2F0004-6361%2F202346374

    Musis se s tim smirit, el. mag spektrum je prodane, licence prodava stat.
    LYCO
    LYCO --- ---
    IKARI: takovéhle argumenty vedly k otravě tisíců lidí: https://ekolist.cz/cz/publicistika/eseje/pribeh-horecky-tancicich-kocek

    "Navíc došlo k jejich ostrakizaci – ostatní lidé se na ně dívali skrze prsty a oni se tak dostali na okraj společnosti. Mezi ostatními lidmi začal převládat názor, že ekonomický přínos chemičky pro chod města a zachování pracovních míst je důležitější, než pár lidí na okraji společnosti."

    " Představenstvo firmy Chisso o celé tragédii vědělo a neudělalo nic, aby ji zabránilo. Jak u soudu vypoví bývalý manager chemičky, společnost se rozhodla dát přednost zisku před bezpečností. A se rtutí proto neudělala nic."


    Hele, fakt je nutné dívat se i na odvrácenou stránku věci. Starlink působí škody. Alternativy existují. Vážně to stojí za to?
    LYCO
    LYCO --- ---
    DZODZO: a ohledně amatérů: uvědomuješ si, že amatéři taky přispívají k vědeckému poznání? A že profesionální astronomové často začínali ako amatéři?
    Amateur astronomy - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Amateur_astronomy#Discoveries_with_major_contributions_by_amateur_astronomers
    NASA is Unleashing Amateur Astronomers to Help Study the Night Sky | SciStarter Blog
    https://blog.scistarter.org/2021/05/nasa-is-unleashing-amateur-astronomers-to-help-study-the-night-sky/
    IKARI
    IKARI --- ---
    LYCO: vsechno souvisi se vsim: vesmirny busyness, jako ostatne kazdy jiny, zavisi na tom, jestli maji lide na to si porizovat jeho sluzby, takze ti "vsichni ostatni" budou profitovat z toho jakym zpusobem podpori starlink ekonomiku tady na zemi - napriklad, kdyz jsem mluvil o te infrastrukture pro "rizeni vesmirneho provozu", tak to je nejspis neco co budou zrizovat staty, ty berou penize z dani a to primo zavisi na stavu ekonomiky - pokud tedy stat rekne, ze mu extra income stoji za investice do reseni problemu, ktery zpusobuje, tak to bude resit - pokud ne, tak pravdepodobne starlink ani nebude vydelavat dost na to aby si zaslouzil svoji existenci a ty satelity shori v atmosfere

    LYCO: ja myslim, ze ano - my tady s nasi infrastrukturou to asi neuvidime tak jasne, ale jestli to pomuze rozvojovejsim zemim trochu si ekonomicky splhnout, tak to muze znamenat i dalsi penize do vesmiru, protoze vic zemi bude mit na to se o nej zajimat
    LYCO
    LYCO --- ---
    DZODZO: Tady je nějaký přehled současných a očekávaných problémů: https://www.space.com/spacex-starlink-satellites.html
    A tady je článek o problémech které Starlink způsobuje radioastronomům. A počet starlinků je zásadní součást problému: https://www.astronomy.com/science/starlink-satellites-disrupt-cosmic-studies/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LYCO: to je len taky teoreticky priklad, tak isto ako je teoreticke sposobovanie problemov a nakladov ostatnym, ja som zatial cital iba o jednom pripade kde sa museli nejako vyhybat starlinky nejakemu inemu objektu, ale je pravda, ze to zas tak moc nesledujem, pokial vies o nejakych konkretnych zdokumentovanych problemoch, tak to mozes linknut

    (disclaimer: hobby amaterskych astronomov neberiem ako problem lidstva)
    LYCO
    LYCO --- ---
    SEJDA: jo a Iridium má desítky satelitů, Starlink jich má tisíce a chce mít desetitisíce. Je velmi dobře možné že Iridium bylo v pohodě a Starlink není.
    LYCO
    LYCO --- ---
    SEJDA: Co takhle se zeptat v [O ----==== ASTRONOMIE ====---- O] amatérů kteří skutečně fotí, jak to vidí oni? Protože stížností na starlinky tam bylo dost.
    LYCO
    LYCO --- ---
    DZODZO: Jaký byznys je provozován z chaloupek v poušti? (Domnívám se že půjdou spočítat na prstech.) Kolik z takových byznysů si nevystačí s připojením přes satelit na GEO? Je hodnota kterou Starlink takhle přináší lidstvu vyšší než škody které působí?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: uz je fakt kopec literatury i amaterskych uspechnych strategii, desitky navodu na YT i jinych platformach, free software.
    Pred Starlinkem byly Iridium, akorat nebyla vypocetni technika schopna zpracovat 10 GB za pod 1 minutu. A tak se skladani snimku pouzivalo jenom okrajove, napriklad pro skladani snimku z ruznych noci, pred nastupem mraku a po ustupu mraku atp., dneska uz je to jine, disky zvladaji poslat 0,5 GB za sekundu .. pres USB 3.0 mas stream treba 40 MPix a live stacking fotek s automatickym odmitanim snimku.
    Dokonce diky internetu, cloudu, uz se snimky overuji/identifikuji/doplnuji online z databazi. To pred 20 lety bylo taky scifi. Mluvi o tom i u toho VLT, kde pro kalibraci chveni atmosfery budou taky pouzivat referencni hvezdy, tj. uz hotove snimky vyfocene nekdy drive za idealnich atmosferickych podminek, mozna i z vesmirnych teleskopu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LYCO: ked niekto vdaka starlinku moze provozovat svoj biznis niekde z chalupky v pusti, tak mu spacex nesposobuje iba problemy a naklady, ale naopak mu umoznuje tiez shrabnut zisk :?
    LYCO
    LYCO --- ---
    IKARI: jenže to je právě ten problém, SpaceX/Starlink způsobude ostatním prblémy a náklady, ale sama shrábne jen zisk.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: co se tyce investic - chveni atmosfery a problemy teploty jsou tu od dob nejstarsich dalekohledu. Problem starlinku je tu 3 roky. I planovani financi takhle velkych veci (ELT) trva dele nez 3 roky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MALANIUS: 27. minuta, 1. otazka, presne mluvi o technice o kratkych expozici, filtrovani snimku/pixelu a skladani obrazku dohromady. Tato technika, spolu s prenastavovanim zrcadel umozni tu nejlepsi moznou obranu pred chvenim atmosfery.
    Rikaji tam, ze teleskop se bude umet prenastavit 1000 krat za sekundu, takze principalne delaji expozice 1 milisekundu, jak jsem psal, to se da i dneska, natoz za 5 let, vypocetne zvladnout. Dohromady tak ziskaji 100x lepsi rozliseni, nez bez techniky proti chveni atmosfery.
    Proste Starlinky jsou problem jenom pro amatery, kteri si mysli, ze maji pravo delat 30 minutove snimky, tak jako to delali kdysi.
    Ve skutecnosti jsou problemy astronomie uplne nekde jinde. Vid investovane miliony proti chveni atmosfery, proti vetru, proti proudeni vzduchu uvnitr domu, na udrzovani teploty zrcadel .. a jenom malinky zlomecek investic "proti Starlinkum".
    IKARI
    IKARI --- ---
    LYCO: to jo, ale to porad neni otazka toho jestli se da okolo nich proletet, ale spis za kolik, a uplne vsechno na svete je kompromis, jde jen o to jestli pozitiva prevazuji nad negativy ... navic tohle jako problem muze mit radu ruznych reseni, treba ty limity na bezpecny prulet jsou myslim docela velkorysy, takze muze byt, ze investice do zlepseni infrastruktury pro "rizeni vesmirneho provozu" bude stat za to - coz je rozhodne jen laicky pohled, ale myslim, ze je to dost na to, abych mohl tvrdit, ze nelze tyhle velke konstelace takhle jednoduse kategoricky odmitnout
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LYCO: to je relativni, musis palit palivo aby sis udrzel orbit .. anebo si reknes, necham druzici padat az dokud to nebude problem a potom zapalim motor na X hodin a zase necham padat. Efektivnejsi by teoreticky bylo v kazdem perigeu zapalit na par sekund, pokud tvuj motor ma dostatecny vykon, coz ty argonove mit nemusi. A tak kdyz padas a cekas na minimum, muze se stat, ze potencialne kolidujes a udelas uhybny manevr = zvyseni orbity drive. Takze to bude komplexni statistiky, a vubec nemusi platit, ze to zvysuje delku zazehu a rychleji spotrebovava palivo, jenom ty zazehy delas casteji ale kratsi.
    LYCO
    LYCO --- ---
    IKARI: vyhýbání je definitivně problém, viz https://www.space.com/starlink-satellite-conjunction-increase-threatens-space-sustainability . Je to formulované v tom smyslu že Starlinky musí uhýbat ostatním, ale ono uhýbání je vzájemná věc.
    Pamatuj taky, že každý manévr spotřebovává palivo, a tím pádem snižuje životnost družice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam