• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    IKARI
    IKARI --- ---
    LYCO: vsechno souvisi se vsim: vesmirny busyness, jako ostatne kazdy jiny, zavisi na tom, jestli maji lide na to si porizovat jeho sluzby, takze ti "vsichni ostatni" budou profitovat z toho jakym zpusobem podpori starlink ekonomiku tady na zemi - napriklad, kdyz jsem mluvil o te infrastrukture pro "rizeni vesmirneho provozu", tak to je nejspis neco co budou zrizovat staty, ty berou penize z dani a to primo zavisi na stavu ekonomiky - pokud tedy stat rekne, ze mu extra income stoji za investice do reseni problemu, ktery zpusobuje, tak to bude resit - pokud ne, tak pravdepodobne starlink ani nebude vydelavat dost na to aby si zaslouzil svoji existenci a ty satelity shori v atmosfere

    LYCO: ja myslim, ze ano - my tady s nasi infrastrukturou to asi neuvidime tak jasne, ale jestli to pomuze rozvojovejsim zemim trochu si ekonomicky splhnout, tak to muze znamenat i dalsi penize do vesmiru, protoze vic zemi bude mit na to se o nej zajimat
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LYCO: to je len taky teoreticky priklad, tak isto ako je teoreticke sposobovanie problemov a nakladov ostatnym, ja som zatial cital iba o jednom pripade kde sa museli nejako vyhybat starlinky nejakemu inemu objektu, ale je pravda, ze to zas tak moc nesledujem, pokial vies o nejakych konkretnych zdokumentovanych problemoch, tak to mozes linknut

    (disclaimer: hobby amaterskych astronomov neberiem ako problem lidstva)
    LYCO
    LYCO --- ---
    DZODZO: Jaký byznys je provozován z chaloupek v poušti? (Domnívám se že půjdou spočítat na prstech.) Kolik z takových byznysů si nevystačí s připojením přes satelit na GEO? Je hodnota kterou Starlink takhle přináší lidstvu vyšší než škody které působí?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: uz je fakt kopec literatury i amaterskych uspechnych strategii, desitky navodu na YT i jinych platformach, free software.
    Pred Starlinkem byly Iridium, akorat nebyla vypocetni technika schopna zpracovat 10 GB za pod 1 minutu. A tak se skladani snimku pouzivalo jenom okrajove, napriklad pro skladani snimku z ruznych noci, pred nastupem mraku a po ustupu mraku atp., dneska uz je to jine, disky zvladaji poslat 0,5 GB za sekundu .. pres USB 3.0 mas stream treba 40 MPix a live stacking fotek s automatickym odmitanim snimku.
    Dokonce diky internetu, cloudu, uz se snimky overuji/identifikuji/doplnuji online z databazi. To pred 20 lety bylo taky scifi. Mluvi o tom i u toho VLT, kde pro kalibraci chveni atmosfery budou taky pouzivat referencni hvezdy, tj. uz hotove snimky vyfocene nekdy drive za idealnich atmosferickych podminek, mozna i z vesmirnych teleskopu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LYCO: ked niekto vdaka starlinku moze provozovat svoj biznis niekde z chalupky v pusti, tak mu spacex nesposobuje iba problemy a naklady, ale naopak mu umoznuje tiez shrabnut zisk :?
    LYCO
    LYCO --- ---
    IKARI: jenže to je právě ten problém, SpaceX/Starlink způsobude ostatním prblémy a náklady, ale sama shrábne jen zisk.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: co se tyce investic - chveni atmosfery a problemy teploty jsou tu od dob nejstarsich dalekohledu. Problem starlinku je tu 3 roky. I planovani financi takhle velkych veci (ELT) trva dele nez 3 roky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MALANIUS: 27. minuta, 1. otazka, presne mluvi o technice o kratkych expozici, filtrovani snimku/pixelu a skladani obrazku dohromady. Tato technika, spolu s prenastavovanim zrcadel umozni tu nejlepsi moznou obranu pred chvenim atmosfery.
    Rikaji tam, ze teleskop se bude umet prenastavit 1000 krat za sekundu, takze principalne delaji expozice 1 milisekundu, jak jsem psal, to se da i dneska, natoz za 5 let, vypocetne zvladnout. Dohromady tak ziskaji 100x lepsi rozliseni, nez bez techniky proti chveni atmosfery.
    Proste Starlinky jsou problem jenom pro amatery, kteri si mysli, ze maji pravo delat 30 minutove snimky, tak jako to delali kdysi.
    Ve skutecnosti jsou problemy astronomie uplne nekde jinde. Vid investovane miliony proti chveni atmosfery, proti vetru, proti proudeni vzduchu uvnitr domu, na udrzovani teploty zrcadel .. a jenom malinky zlomecek investic "proti Starlinkum".
    IKARI
    IKARI --- ---
    LYCO: to jo, ale to porad neni otazka toho jestli se da okolo nich proletet, ale spis za kolik, a uplne vsechno na svete je kompromis, jde jen o to jestli pozitiva prevazuji nad negativy ... navic tohle jako problem muze mit radu ruznych reseni, treba ty limity na bezpecny prulet jsou myslim docela velkorysy, takze muze byt, ze investice do zlepseni infrastruktury pro "rizeni vesmirneho provozu" bude stat za to - coz je rozhodne jen laicky pohled, ale myslim, ze je to dost na to, abych mohl tvrdit, ze nelze tyhle velke konstelace takhle jednoduse kategoricky odmitnout
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LYCO: to je relativni, musis palit palivo aby sis udrzel orbit .. anebo si reknes, necham druzici padat az dokud to nebude problem a potom zapalim motor na X hodin a zase necham padat. Efektivnejsi by teoreticky bylo v kazdem perigeu zapalit na par sekund, pokud tvuj motor ma dostatecny vykon, coz ty argonove mit nemusi. A tak kdyz padas a cekas na minimum, muze se stat, ze potencialne kolidujes a udelas uhybny manevr = zvyseni orbity drive. Takze to bude komplexni statistiky, a vubec nemusi platit, ze to zvysuje delku zazehu a rychleji spotrebovava palivo, jenom ty zazehy delas casteji ale kratsi.
    LYCO
    LYCO --- ---
    IKARI: vyhýbání je definitivně problém, viz https://www.space.com/starlink-satellite-conjunction-increase-threatens-space-sustainability . Je to formulované v tom smyslu že Starlinky musí uhýbat ostatním, ale ono uhýbání je vzájemná věc.
    Pamatuj taky, že každý manévr spotřebovává palivo, a tím pádem snižuje životnost družice.
    MALANIUS
    MALANIUS --- ---
    Na CCC bylo i par zajimavejch talku o vesmiru a tak vubec, tenhle je o stavbe ELT.
    The Extremely Large Telescope (ELT) - media.ccc.de
    https://media.ccc.de/v/37c3-12020-the_extremely_large_telescope_elt

    Nekde tam taky zminuji Starlinky a ze kdyz si to spocitali (mzona az Q&A na konci ale nemuzu to ted v rychlosti trefit), zjistili ze to vlastne neni az takovej problem.
    IKARI
    IKARI --- ---
    JISKRA: povrch koule v 530 km n. m. je ~600 milionu km^2, pri 12 000 Starlincich to je ~50 tisic km^2 na jeden Starlink, coz je zhruba rozloha Cech (bez Moravy a Slezska) ... to mi zas neprijde, ze by se tomu nedalo vyhnout ;D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JISKRA: znecistenie raketami nie je tak zle ako si ho predstavujes aj keby kazdy den startovalo 10 rakiet

    How much do rockets pollute? | Everyday Astronaut
    https://everydayastronaut.com/rocket-pollution/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JISKRA: Musk se muze chovat detinsky od rana do vecera. Kazdopadne konstelace maji a budou mit i dalsi soukrome spolecnosti a vlady a tak 12 000 urcite neni konecny pocet druzic, ktere lidstvo bude mit okolo Zeme .. to bude spise 50 000.
    Druzice jsou dobre pro lidstvo no pro astronomy je to tak akorat neprijemne. Uz ted se naucili dobu osvetleni zkracovat az k milisekundam a snimky filtrovat a skladat. Pocitace to zvladnou pomerne rychle, s gigabajty dat, no na nejake mikrosekundove snimky a skladani tech, tj. terabajty dat si jeste chvilku pockame.
    JISKRA
    JISKRA --- ---
    SEJDA: Kvůli komunikaci v nějakých prdelích je zcela jasně znečištění oběžné dráhy 12 tisíci satelity stupidní nápad. Konečně - někteří lidé už halucinují ze znečistění prostředí a přitom ignorují, jak jej znečišťuje Musk svými raketami - to jsou tisíce a tisíce tun spáleného paliva. A Muskovy družice jsou z pohledu astronomů znečištěním vesmíru, protože ruší pozorování.
    Co tam mám na Muska dále? Jeho blábolení o letu na Mars a jeho osídlení je mimo realitu. Někdy se ten člověk chová dětinsky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JISKRA: vystrelit 12 000 satelitu ti pripada jako idiotsky napad? Tisice zamestancu SpaceX jsou idioti? A tech jejich zatim jen 2 miliony uzivatelu jsou taky idioti?
    Starlink by nedostal povoleni provozovat telekomunikacni sluzby, kdyby neslibili, ze se o sve smeti postarajia ze nic z nich nedopadne na zem. Navic prirozeny sestup z orbity 220 km je asi 14 dni a na orbite 550 km je to asi 2 roky, kdyz je Slunce aktivni prumerne (Slunce ma 12 lety hlavni cyklus). Tedy ty 2 roky platily pro ty mensi Starlinky 1.1, pro Starlinky 2 mini to bude o hodne mene, protoze maji vetsi plochu i hmotnost. Napriklad ISS na orbite 420-480 km sestupuje asi o 2 km za mesic, cim je nize, tim rychleji.
    Tak si vezmi, ze i kdyby doslo k retezove reakci, tak se LEO (do 600 km) sama vycisti i od cubesatu (10 cm) do 7 let.
    Zato retezove kolize na GEO by udelaly okolo Zeme krasny prstenec ;)
    JISKRA
    JISKRA --- ---
    SEJDA: Proč jsem se zmínil jen o LEO? No protože aby ses dostal na GEO, musíš se dostat přes LEO. A 12 tisíc Starlinků bude právě na LEO.
    Mě to vystřelování tisíců družic připadá jako divoký západ v 19. století. Dokud to jde, jede se v idiotském módu. A až to nepůjde, budeme řešit problém. Nevidím potřebu řešit takhle komunikaci nad primitivními zeměmi Afriky a Asie.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JISKRA: budou to financovat armady, budou chtit chranit svoje satelity a budou to zneuzivat k niceni satelitu nepritele. A pak tu mame ESA, ktera provozuje civilni satelity a kdyz by satelitu museli nejdrive uklidit orbitu, tak to udelaji, akorat tech satelitu budou provozovat mene.
    Proc se omezujes ve svych apokalyptickych vizich jenom na LEO? Na GEO jsou satelity naskladane jako koralky na niti, urcite si dokazes vymyslet nejakou apokalypsu v podobe kaskady kolizi ;)
    JISKRA
    JISKRA --- ---
    Je to tady nuda. Holt nejsme provesmírná země, jen občas někomu přicmrdáváme kondenzátory a tak. A do vesmíru vypustíme max. malou krabičku dětem na hraní. https://www.stream.cz/vesmirne-zpravy/slovenska-druzice-veronika-na-obezne-draze-ceske-a-slovenske-deti-si-ji-zkusi-ovladat-64721887)
    JISKRA
    JISKRA --- ---
    SEJDA: Ekonomicky zajímavé? Jako že to bude financovat OSN nebo kdo? Protože ten šrot bude bezcenný.
    (Podle mě kosmická země, třeba USA nebo Čína, si na oběžné dráze vyčistí "okno" a budou se do něho strefovat. A když se nestrefí, šrotu přibude. Samozřejmě to znamená, že nízká oběžná dráha bude pro parkování tabu, protože to bude souvislá vrstva úlomků.)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JISKRA: Tak na úrovni člověka, který má kosmos jako koníček.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam