• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: začínáš mě poněkud děsit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mimochodem, moje letošní cesta vedla kolem Rocket Factory Augsburg, tak tohle je můj drobný vtípek na téma (středo)evropské kosmonautiky :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: (něco jsem si o něm přečetl na wiki a v tom případě to už teda neberu jako urážku)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: (ne že by na tom záleželo, ale je)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NANUQ: Vztah mezi ESA a Arianespace je trochu podobný vztahu mezi NASA a ULA (tomu, jaký byl celá leta). ESA prostě jen nemá žádné evropské SpaceX - to je celé.

    Je tu několik nadějných startupů, bude se létat ze Skotska... ale celkově je Evropa tak 20 let pozadu. Nechci bejt vysloveně zlý, ale přechod od Ariane 5 k 6 je něco podobného, jako když Rusové donekonečna modernizovali a digitalizovali rakety Sojuz... (samozřejmě s tím, že Ariane už od verze 5 je velmi pokročilá raketa to jo... třeba určitě A6 snese srovnání s H3 a určitě bude schopná konkurovat Vulcanu od ULA... ale to se pořád bavíme o alternativním světě, kde SpaceX neexistuje...)
    NANUQ
    NANUQ --- ---
    BTW dovedete si představit, jaké by to bylo haló kdyby Arianne měla stejný failure rate na začátku jako SpaceX, když s tou technologií začala? Myslím že by ESA už neexistovala.
    To je jeden z těch rozdílů mezi státy vlastněnou organizací a (trochu šíleným) soukromníkem, ESA si zkrátka nemohla dovolit takhle riskovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Why is Ariane 6 not reusable?

    The Ariane 6 is not reusable. It stems back to a design decision in 2014, when the space agency chose to stick with expendability. France's economy minister, Bruno Le Maire, admitted at a 2020 conference that “in 2014 there was a fork in the road, and we didn't take the right path.” (3 days ago)

    (asi deprivant, ten francouzskej ministr...)
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    XCHAOS: ano mas pravdu, uz si myslim, ze jses spis kokot nez deprivant. Koncim s tebou, tohle nema smysl, kdyz nerozumis ani psanemu textu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: tak pokud by důvodem bylo "tak jak já chci", tak je to samozřejmě hodně špatný důvod. Myslím, že tady je to opravdu o něčem jiném, než "tak jak já chci". Vícenásobná použitelnost raket byla nedosažitelným cílem od samých počátků kosmonautiky: zahazovat raketu po každém startu byla fakt hodně špatná strategie, akorát to prostě celá desetiletí jinak nešlo, protože to bylo na samotných hranicích možností tehdejších technologií.

    PUBLICURINATION: ano. na NYXu se zjeví ikona záchodu a začne mi poučovat, že jsem nedosáhl "hranice lidské normality". Protože se účastním odborné debaty na téma, které mě zajímá od dětství, prezentuju tam nějaká fakta a nějaké své názory na ně, snažím se být okrajově vtipný, a nepoužívám u toho vulgarity, urážky, nic... a to je důkaz, že jsem "deprivant". Můžeš s tím na NYXu určitě udělat díru do světa v nějakém jiném klubu (ale ideálně v nějakém, který na rozdíl od tohohle nečtu a platit si kvůli double ignore prémiovou verzi mi přijde trapné).

    (BTW, můj názor na Koukolíkův termín je neutrální - sice může mít v něčem pravdu, jak říkám, nestudoval jsem to do hloubky, ale termín je stejně zneužitelný, jako řada jiných termínů v tomto oboru, podle mě to zneužití právě předvádíš a doporučil bych ti s tím odejít do nějakého příslušně zaměřeného klubu... ostatně, existujou i jiné pojmy, třeba kyberšikana, že...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: mno ale ten pokus o vtip přešel v litanii na téma "ale oni to nedělají tak jak chci já a proto je to špatně", která trvá již třetí den. Řek jsi co si myslíš, řekl jsi to pětkrát... a tím bych se vrátil k závěru svého předchozího příspěvku.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    XCHAOS: Samozdrejme, ze s p. Koukolikem nesouhlasis.

    Deprivant je termín zavedený Františkem Koukolíkem (Neuropatolog) k označení člověka, který z psychologických, biologických či sociokulturních důvodů nedosáhl lidské normality, případně o ni přišel.

    Tuto vetu jsem nucen z wiki pouzit. Pokud te napada jeste otazka, co je normalita, tak to je opak anomalie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PUBLICURINATION: pojem "deprivant" se snažil ve svých publikacích směřovaných i k laické veřejnosti razit jeden český psychiatr, ale já si prostě nejsem jistý, jestli jeho teorie má hlavu a patu a jestli se opravdu ta jeho interpretace překrývá s odborným významem toho slova a vůbec jsem to moc nepochopil. Nemyslím ale, že měl na mysli chování lidí v online debatách. Proto jsem se tuhle debatu snažil utnout, protože pokud vůbec, tak patří do jiného klubu.

    Podle mě evropská vícenásobně použitelná raketa nemusí být za každou cenu levnější, než Falcon 9, nebo ne hned. Stačí, že bude mít potenciál ke snížení ceny na tuhle úroveň během časového výhledu svojí životnosti. Ariane 6 tenhle potenciál nemá, to je celé.

    Směřování evropských družic na evropské nosiče je jistě logický krok, ostatně ESA funguje trochu proti pravidlům volného trhu a sice tak, že zakázky přímo směřuje členským zemím, místo aby dělala třeba výběrová řízení na nejlevnější nabídku. Akorát si prostě nemyslím, že to samo o sobě stačí. Kosmonautika je obor, který si přímo říká o to, aby v něm existovaly nějaké vize, protože nejvíc ze všech lidských aktivit je o nějakých vizích... Projekt vícenásobně použitelného nosiče má už i ISRO...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: to byl pokus o vtip. pokud to někdo nepochopil...

    ano, pro méně chápavé: v současné době je to jedna z mála konkurenčních výhod té rakety na trhu. Bohužel pro nás, protože v ČR se kus vyrábí. bylo by super, kdyby se tu vyráběl kus budoucí evropské rakety, která bude mít i jiné konkurenční výhody...

    tak dobře, já teda nebudu tolik vtipkovat, jestli to zdejšímu náročnému publiku tolik vadí.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    XCHAOS: Ano souhlasim, nicmene moje formulace byla ponekud jina. Nastinil jsem dve podminky, kdy to muze zafungovat.

    - Evropa ma vyvinutou raketu s moznosti navratu
    - Nosic bude realne levnejsi nez Falcon potazmo StarShip
    - Pokud se splni tyto dve podminky, nemusi evropa nic regulovat a trh si sam vybere.

    K tomu eumetsatu, uplne nevim proc by to mel nekdo kritizovat. Eumetsat neni zadnej cubesat za par mega... Pokud vim, ze spolehlivost rakety A6 klesla managerske rozhodnuti pro F9 naprosto podporuju.

    Samozdrejme, ze by MTG-S1 mela problem, protoze geostacionarni draha je nekde 35,8K km cca. Arianka to zvladla jen na orbitu nekam k 500km a druhej zazeh proste nezazehnul, tak vypustili palivo bude tam smrdet dokud nespadne... Je pozitivni ze zvladla vyhodit aspon naklad, takze zakaznik je spoky.

    K tomu deprivantovi, asi si nerozumime nebo nemame vysvetlene definice deprivanta. To, ze nemas rad Elona s tim nema nic spolecneho prosimte v klidu. Tyka se to stylu diskutovani. Bych ti sem nahodil treba wiki, ale opravdu nechci abys to rozjizdel dalsi veci tykajici se teto problematiky. Castesne me to bavilo, ale vlastne uz je to spis otravne a kdyz zjistuju, ze nemame vyjasnene definice tak jsem uz spis otraveny.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: tu debatu jsi otevřel tím, že frantíci dělaj rakety jenom aby mohli odpočítávat ve francouzštině. Pokud se o něčem bavit chceš, tak na to jdeš blbě.

    A já už bych teda uvítal, kdybys s tím šel do prdele.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PUBLICURINATION: abychom se vrátili k debatě: Ano, ESA, která funguje mimo struktury EU i EUSPA, coby agentura řízená přímo EU, můžou politickou cestou dosáhnout toho, že evropské družice budou muset povinně startovat na (dražších) evropských raketách. Tohle je ale byrokratické řešení, které ke konkurenceschopnosti evropských raket nepřispěje.

    Příklad: nedávný přesun družice Eumetsat z A6 na F9 je kritizován a je asi možné, že zrovna u této družice to nějak direktivně šlo nařídit, aby na A6 letěla. Jenže: horní stupeň A6 při zkušebním letu částečně selhal, a dá se předpokládat, že zrovna tahle družice by zrovna tu feature, která nezafungovala, mohla potřebovat. Zpětně se tedy to rozhodnutí může jevit jako prozíravé - i když, horní stupeň F9 při posledním startu taky (nečekaně) selhal a je to tedy docela dramaticky 1:1 ...

    Já nejsem fanoušek Elona: politicky se on (nebo skupiny, které ho financují) docela dost odkopal a dnes už z něj jde spíš strach, než abych ho obdivoval (podobně jsem kolem roku 2000 obdivoval Rusy, že navzdory domácím problémům šli naplno do programu ISS - ale po nástupu Putina k moci a zejména po roce 2008 už jsem začínal hodně pochybovat). Podobně jsem SpaceX nejdřív fandil, ale teď si fakt myslím, že Evropa by se urychleně měla snažit být minimálně stejně dobrá. (a netuším, co na téhle formulaci ze mě dělá "deprivanta")
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    XCHAOS: Ani na jednu otazku jsi opet neodpovedel, davam ti jeste jednu sanci :)
    Opet, precti si to jeste jednou a nekopej okolo sebe. Dej tomu cas, jen se nad tim zamysli. I kdybych se identifikoval jako zehlicka, tak to prece neni relevantni. Protoze i zehlicka muze mit dusi a to, ze existuje kremikove nebe mi proste nevyvratis! Tys ses diskuter
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: minimálně, ten příspěvěk ontopic. Debatu bych na to téma vlastně i uvítal, ale rovnou od začátku to zazdít tím, že není o čem se bavit, a že to sem nepíšu proto, že o tom chci normálně debatovat, ale proto jsem deprivant... to je fakt teda fakt debatní umění :-)

    Já bych náhodou chtěl, aby ESA či Evropa, nazvěme si to jak chceme, měla nejlepší rakety na světě (což třeba v 90tých letech kupodivu platilo, o tehdejší Ariane 5, ve srovnání se situací na zbytku trhu... proto taky Arianespace docela dlouho ovládala trh s komerčními starty družic, hlavně geostacionárních...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: děkujeme za příspěvek, plaketu za neutrální a nikoliv psychicky narušenou přezdívku a ikonku obdržíš u východu. Pospěš, aby ti jí nikdo nevzal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PUBLICURINATION: tak dojít od debaty o tom, jestli Arianespace náhodou místo do Ariane 6 neměli víc riskovat a investovat do vícenásobně použitelného stupně k nějakým osobním útokům a označit mi za deprivanta...

    jako sorry, ale tady rovnou zdůrazním, že já aspoň na rozdíl od tebe mám neutrální a nikoliv psychicky narušenou přezdívku a ikonku, tady na NYXu :-) jestli chceš vstupovat do debat a někoho soudit, jakými způsoby se těch debat účastní, tak si nejdřív zameť před vlastním prahem - u mě jsou možná kontroverzní někeré názory, které prezentuju, ale u tebe je zcela jistě konfrontační už tvoje identita :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam