• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    China Technology News: Chinese scientist details first planned Mars sample-return mission Tianwen-3
    https://www.technologynewschina.com/2025/07/chinese-scientist-details-first-planned.html
    Tianwen-3 will not carry a Mars rover. Instead, it will use a drone to collect samples from locations within several hundred meters of the landing site
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Asi je zde zase ten ošemetný problém, jestli se bavíme o elektronice, nebo o počítačích....
    Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/15gxxp4/was_the_first_ic_integrated_circuit_radio_a/
    In 1966 the Apollo Guidance Computer, the first computer ever built whose operation was based entirely on silicon integrated circuits, was completed

Taky asi bude nuance, jestli nám jde jen o součástky s vyšší integrací (prostě integrované obvody) a nebo o jednočipové procesory.

Faktem ale je, že přesně identifikovat, kdy nastala ta revoluce v miniaturizaci, je asi složité. Řídící počítač Gemini vážil 27 kg, řídící počítač Apolla 32 kg :-) (v lunárním modulu byla jeho identická kopie). (zdroj: wikipedie) Možná jsme teda narazili na situaci, kdy informace všeobecně popularizované na wiki a googlem nejsou úplně přesné. Nicméně, to tvrzení, že protože NASA byla hlavním odběratelem integrovaných obvodů začátkem 60tých let se to odvětví rozvíjelo za peníze NASA (a tedy za peníze programu Apollo) asi zpochybnit nelze...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no dobře, i USAF:
    https://www.computerhistory.org/siliconengine/aerospace-systems-are-first-the-applications-for-ics-in-computers/
    (ok, opisovat z první stránky výsledku Googlu je možná trapnější, než sem pasírovat odpovědi AI, uznávám :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: to bys neveril, mosfety: 1959 Bell Labs vynalezeny, 1964 uvedeny integrovany obvod: 20 bitovy shift register od GMe .. a vsechny je vykoupila NASA /sarcasm off
    KAERO
    KAERO --- ---
    Ja tam nikde NASA nevidim. Vidite tam nekde NASA? Ja tam vidim armadu (letectvi, jak pise SEJDA), a zakaznicky sektor. Podotykam ze to byl clanek na webu Texas Instruments, ti o tomhle tematu 'shodou okolnosti' vi docela dost...

"Kilby had made a big breakthrough. But while the U.S. Air Force showed some interest in TI's integrated circuit, industry reacted skeptically. Indeed the IC and its relative merits "provided much of the entertainment at major technical meetings over the next few years," Kilby wrote.

The integrated circuit first won a place in the military market through programs such as the first computer using silicon chips for the Air Force in 1961 and the Minuteman Missile in 1962. Recognizing the need for a "demonstration product" to speed widespread use of the IC, Patrick E. Haggerty, former TI Chairman, challenged Kilby to design a calculator as powerful as the large, electro-mechanical desktop models of the day, but small enough to fit in a coat pocket. The resulting electronic hand-held calculator, of which Kilby is a co-inventor, successfully commercialized the integrated circuit."

The Chip That Jack Built Changed the World
    https://web.archive.org/web/20000418135808/http://www.ti.com/corp/docs/kilbyctr/jackbuilt.shtml
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TRANCEWARP: tam len potom pozor na to, aby z toho bol vo vysledku nejaky zabavny gameplay, lebo ked to spravis moc realisticke, tak sa ochudobnis o hracsku zakladnu, kedze to bude bavit iba par ultranerdov
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: Viděl. Můžeš mi říct rok nebo aspoň desetiletí, od kdy se vyrábí? a od kdy je je dostupný u nás? Ty jo, fakt je občas lepší přímočarý troll, který mi aspoň vysvětlí, v čem jsem přesně debil, což je nakonec pro mě užitečné, než diskuze s tebou, kdy vysvětlit ti, že mluvíme každý o něčem jiném, je nadlidský úkol :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: a ja myslel, ze o elektronice neco tusis. Integrovany obvod s dvema MOSFETama jsi nikdy nevidel? ;) Dodnes se vyrabi integrovane obvody od 1 az 20 miliard tranzistoru. Mikropocitace jsou spicka ledovce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRANCEWARP: no, je to výzva a asi bys to nemohl udělat moc časově realistický. Už v tom Kerbalu člověk mohl letět nějakým směrem celý desítky minut a nedělo se... nic, v podstatě :-) tady by si hodiny někde měnil sklony oběžných drah, aby se pak kolem sebe lodě mihly (realističtější scénář stejně budou samostatně naváděný impaktory.... s tím, že do kinetický energie impaktu vždycky nakonec snáz nacpeš víc energie, než do výbuchu ve vakuu...)

Jako jedním z problémů kosmonautiky poté, co se zjistilo, že Mars není jen suchý, ale taky promrzlý a nedýchatelný a že na Venuši není tropická džungle, ale spíš připomíná tavící pec, je vlastně jaký tomu dát příběh. Věda, průzkum, jasně. Ale to zaujme hrstku nerdů. Lámání rekordů, to je sport, to zajímá větší část populace. Ale snažit se navzájem pozabíjet... tomu říkám sázka na jistotu, to baví všechny... jak se zdá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: ano. a já se místo toho bavil o čipech. křemíkových plátcích. že je pokládám za synonymum k mikropočítačům a veškeré dnešní informatice a telco, to se omlouvám. Ale reálně to tak je. samozřejmě ti přeju hodně úspěchů v diskusi na tvoje téma... s někým :-)
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    XCHAOS: heh, tak to asi budes koukat )))
    to me prave na tom tak bavi, tohle je vyzva udelat to zajimavy
    nad tim premejslim asi ctyri roky a delsi dobu sem byl zaseklej na tom, jak to vizualizovat, aby to bylo fun a pritom to mohlo bejt plus minus realisticky
    a presne ty bleskovy encounters, kde se lode kolem sebe mihnou a hromady automatickejch raket se poperou s PDC, to me na tom ba
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: ja jsem taky nebyl na zivu a urcite ne na MIT nebo v Bell/IBM.
    Ja jsem to rozdelil na 2 kategorie: salove pocitace, na zemi, stage zero, a letovou techniku.
    Mne pripada, ze ty si myslis, ze Apollo jsou jenom letove moduly. Ale Apollo je i stage zero. Co do hmoty o nekolik radu vetsi nez plne natankovany Saturn 5.
    Uz pro mise Geminy byl nakoupeny nejaky IBM salovy pocitac, komercni produkt. NASA nebyla jediny zakaznik, ani prvni a a ni posledni.
    Kdyz vis toto, asi zacnes tusis, jak mimo je tvrzeni, ze "prakticky jediným zákazníkem byla NASA". Nebyla.

Uz na zacatku 60. let IBM prodavala, komercne, skrinove pocitace, u tech nevim, nakolik obsahovaly integrovane obvody. IBM 360 byl uvedeny na trh prave v roce 1964 po 2 nebo 3 letech vyvoje. A ten uz obsahoval integrovane cipy. Coz znamena, ze uz byly nekolik prinejmensim mesicu masove na trhu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: ... a teď jsem se ti pokusil doložit, že když se čipy v 60tých letech začaly vyrábět, tak právě prakticky jediným zákazníkem byla NASA :-) jestli není lepší se pohádat s někým, kdo mi upozorní na nepřesnou formulaci, než s někým, kdo ani nechápe, o čem mluví a v podstatě to rozporuje. Prosímtě, jestli myslíš... zkus to doložit. Nebavíme se o 70tých a 80tých letech. Bavíme se o tom, jak svět dospěl k pozdějšímu vývoji. Kudy tekly peníze. Možná se mýlím, v 60tých letech jsem nebyl ani naživu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: ja bych ani s tvrzenim "masové rozšíření mikropočítačů tu máme díky Apollu" nesouhlasil. Urcite plati, ze Apollo nalilo hodne penez do odvetvi, ale ty by tam prisly tak jako tak. Takze muzeme pouze rict "díky Apollu byl nastup mikropocitacu na Zapade urychlen o nekolik mesicu/let"
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: cipy nebyly specializovana "kosmicka technologie", nikdy, byly to univerzalni cipy. Pameti, A/D prevodniky, display, ridici, programovatelne jednotky. Bylo to jedno video Everyday astronauta: Isar aerisoace pouziva temer vyhradne komercne dostupne, seriove vyrabene dily, zejmena tridy automotive.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no ano, ale tahle debata není analogové vs. digitální počítače :-) Řeč je o tom, že před érou digitálních mikropočítačů na bázi integrovaných obvodů existovali digitální počítače tranzistorové, elektronkové, elektromechanické a mechanické. Já jsem samozřejmě tu tezi, že mikročipy tu máme díky Apollu, příliš zjednodušil. Ale když to přeformulujeme na "masové rozšíření mikropočítačů tu máme díky Apollu", tak se to podle mě obhájit dá. Ty místo toho odbočíš k analogovým počítačům, protože proč se hádat o platnosti nějaké teze, když se místo toho můžeme bavit o něčem úplně jiném a taky zajímavém, to je pravda :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: avionika neni nutne pocitac. Elektronky totiz umi pracovat i v analogovem rezimu, ne jenom digitalnim jako tranzistory. Alespon tak si to pamatuji.
    Ano skutecne digitalni elektronkove pocitace, s programovatelnou pameti byly vyvijene az do 70 let, v CSR tusim profesor Sova ale uz nevim, jestli VUT anebo MU. To byl jejich vrchol. Bylo to dano politickou situaci, kdy u nas byl pristup k zapadnimu vyzkumu, zejmena TTL, ale ze SSSR byla diktovana ideologicky technologie elektronek. Takovy komunisticiky bizar. Jakmile ale univerzity koncem 70. let a hlavne v 80. letech dostaly pristup k zapadnim cipum, rychle opustili elektronky a srovnaly krok se Zapadem. Tedy u nas byl nastup integrovanych tranzistorovych obvodu o 15 - 20 let posunuty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: v paralelním vesmíru, kde "největší rozmach elektronkových počítačů byl v 70.letech", to musí být fakt zajímavé :-)

Já vím, že elektronkovou avioniku měl Mig-25 (?), velmi rychlý předchůdce Migu-31 (?), protože se za letu natolik zahříval (podobně jako ještě rychlejší americký Blackbird SR-71), že by se tranzistorová avionika neuchladila a elektronkám teplo naopak dělalo dobře. A další výhodou byla odolnost elektronek oproti radiaci (oproti EMP nevím, pořádný EMP asi usmaží všechno, ale mikroelektroniku samozřejmě nejsnáze). Takže ano, protože šlo o sériově vyráběnou stíhačku, lze předpokládat, že nějaká produkce elektronek za tímhle účelem do 70tých let existovala, ale označit 70tá léta za vrchol elektronkových počítačů mi přijde... no, dost silné tvrzení :-) (Taky bych rozlišoval analogové počítače, v tom byli dobří Rusové/Sověti a nevím jestli to byl případ té jejich avioniky pro stíhačky... a elektronkové digitální počítače, což je kapitola sama pro sebe...)

To, že vývoj Apolla vykoupil tehdejší produkci čipů, spadá někam do roku 1965. To, kdo dnes skupuje produkce AI čipů/karet nebo kvantových počítačů, naznačuje, jak moc se svět od éra Apolla změnil (a na rozdíl tehdy od té kosmonautiky není úplně jasný use-case, dokonce to probíhá obráceně: čipy původně byly vysoce specializovaná "kosmická technologie", ale nakonec se rozšířily masově a úplně změnily civilizaci, takže u AI se rovnou počítá s tím, že se rozšíří masově a spekuluje se, jak to bude vypadat... kvantové počítače stojí proti tomu v pozadí a investují do nich spíš instituce, přičemž důvody zůstávají nejasné - kvantový počítač většinou stavíte proto, aby do vás někdo investoval, zatímco u toho AI sice taky, ale předstíráte, že nějaký business model máte, i když vás neuživí, protože to vzešlo pokaždé z úplně jiného prostředí...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: elektronkove pocitace, co ja vim, byly vyvijene paralelne s TTL, nejvetsi rozmach mely v 70. letech a potom uz rychly konec, kdy bylo jasne, ze cena integrovanych obvodu bude dramaticky klesat (Moorovo pravidlo), zatimco cena elektronek zustavala stale stejna, zejmena pro nutnost rucne vyfukovat banky.
    Relatkove byly hlavne telefonni ustredny, co se pouzivalo jeste v 90. letech. V Praze (vychodni blok) jsme to dotahli k dokonalosti. No dneska uz cinska krabicka od bot dokaze propojit vice hovoru nez tehdy 5 pater relatek ;)

Je mozne, ze Apollo potrebovalo tisice cipu a zkoupilo produkci nekolika mesicu, co umoznilo rozsirit vyrobu, dalsi vyvoj a jeste nez Apollo skoncilo uz byly radove lepsi integrovane cipy (Moorovo pravidlo)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já vím, že to není to samé, ale z jakéhokoliv praktického hlediska, počítače na jiné bázi, než integrované obvody, by nikdy nedosáhly dnešního stupně rozšíření a vlivu. Těch důvodů jsou mraky, v neposlední řadě spotřeba energie. Informatika striktně vzato existovala už před elektronkovými počítači. Hledat tu přesnou hranici, kdy je to "jenom kalkulačka" a kdy "už počítač" je téměř nemožné - už proto, že za jakoukoliv složitější operací než sčítání se už skrývá nějaký alespoň minimální algoritmus. Chceš hranici stanovit u elektronkovým počítačů a zjistíš, že předtím byly relátkové. A mechanické, s děrnými štítky. A ještě před nimi mechanické. Dostatečně sofistkovaný kartotékový systém špatně rozlišíš od primitivně adresovatelného paměťového média. Atd. Ne každý mechanický informatický nástroj splňoval kritéria, aby na něm šlo implementovat Turingův stroj (nezaměňovat s Turingovým testem, Turingův stroj je základní pojem z Teorie jazyků), ale přesto je hranice mlhavá.

Apollo zafinancovalo jednočipy, v tomhle mám pravdu. Spletl jsem se v tezi, že byly vynalezeny kvůli programu Apollo. Pouze první sériově vyráběný čip byl možný díky programu Apollo, protože NASA v podstatě skoupila veškerý objem produkce. (Myslím, že je to schéma, které se dnes snaží napodobit kvantové počítače, akorát si nejsem jistý, jestli už nejde trochu o cargo kult... )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam