• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Čili okna přopouštějí basy i tvoří překážku pro basy zároveň.
    Takže znovu: proč zrovna subwoofer by měl být problém ve skleněné místnosti? Proč ne vejškáč nebo střeďák, proč sis jako nejproblémovější reprák ve skle vybral právě basák?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Ohledně "prosklené místnosti" viz SVANC. Že okna ve větší míře propouští basy než výšky, asi není třeba zdůrazňovat, koneckonců si stačí stoupnout před jakýkoli prostor s oknem, kde vevnitř hraje hudba. Nicméně tvrzení, že "oknem letěj basy pryč, netvoří překážku" není pravdivé a mateš lidi. Okna odrážejí i basové frekvence a chování takové stěny je závislé na celé řadě parametrů (rozměry oken, tloušťka a počet skel, vlastní rezonance, způsob uložení skla atd.).
    Ale zpět k té konkrétní místnosti - že to bude akusticky dost špatné, o tom snad není třeba polemizovat. A v takovém prostoru si subwooferem zaděláváš na další problémy. Ale třeba dokážeš od oka posoudit, že v dané místnosti se subwooferem žádný problém nebude...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Tak samozřejmě, okno netvoří překážku pro dlouhé vlny, proto basy v prosklené místnosti prakticky nebudou existovat, naopak veškeré středy a výšky se odrazí zpátky a výsledný zvuk bude neposlouchatelně převýškovaný a skleněný. Hladká plocha odrazí zpět vysoké frekvence a vlastní rezonance oken znásobí střední frekvence. Hluboké frekvence jednoduše zaniknou/uletí jako ve volném prostoru (stačí stát vně jakéhokoli klubu a poslouchat: jediné, co je slyšet, je drnčení oken na basech, které jsou vyzařovány ven). Proto bych rád zopakoval svou otázku: proč by jsi se specificky vyhnul užití subu v prosklené místnosti?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Slovy "U takhle prosklený místnosti" jsem měl na mysli ohromnou hladkou plochu, u které je předem jasné, že taková i zůstane, tzn. žádný nábytek, žádné členění. Nicméně mě zaujala tvoje věta: "Vždyť přece oknem letěj basy pryč, netvoří překážku" - mohl bys tuhle myšlenku nějak rozvést?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Tohle všechno vím, jde mi jen o vztah skla a basu. Kdybys nedoporučoval dvoupásma do skleněné cimry, neřeknu popel, všichni víme, jaký jsou vztahy tloušťky skel vs. vlnovejch délek vs. rezonancí tabulí vs. reflexní charakteristiky hladkýho povrchu, jen mi nejde do hlavy, proč zrovna sub a sklo. Vždyť přece oknem letěj basy pryč, netvoří překážku, je to jedno. Sub je to nejmenší, co ve skleněné místnosti vadí, maximálně budou drnčet okna, když budou blbě udělaný. Ano. Všechny basy uletí. Ale to se absencí subu nevyřeší.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Špatná akustika místnosti, další zvětšení problémů se stojatým vlněním. Do jisté míry by to šlo omezit laborováním s jeho postavením, v ideálním případě s měřicí technikou. Celkem dobře to je popsáno třeba tady. Při daném celkovém rozpočtu je to ale nesmysl.

    A pokud jde spíše o zvukovou kulisu než o vážně míněný poslech, tak má pravdu teddy s více bedničkami.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    HUSOKACHNA: Úplně OK. Na tvém místě bych asi pověsil na každý kanál bedýnku a rozházel bych je po místnosti. Má to tu výhodu, že můžeš hrát relativně potichu a přitom to bude slyšet líp, než dvě bedny z jednoho místa, což je pro tvůj záměr-vytvářet libé akustické pozadí prostředí lepší. PS. Propoj to aspoň tímhle, ať neztratíš většinu kvality signálu po cestě. http://www.alza.cz/hama-2x-2-5-mm-d160675.htm
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Zcela vážně míněnej dotaz: proč by ses v prosklené místnosti vyhnul wooferu?
    SVANC
    SVANC --- ---
    HUSOKACHNA: Pokud ti vyhovují funkce a design, tak proč ne. Zvukově bych v tom žádný problém nehledal :).
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    SVANC
    SVANC --- ---
    U takhle prosklený místnosti bych se subwooferu vyhnul obloukem...
    SVANC
    SVANC --- ---
    HUSOKACHNA: Máš naprostou pravdu s tou místností - tam bude znít mizerně cokoli. Alespoň bych se snažil umístit bedny tak, aby směr jejich vyzařování nebyl přímo proti těm oknům. Asi by stálo za to trochu experimentovat s jejich polohou, ale bída to bude v každém případě. Výrazněji by zřejmě pomohlo zatlumení stěny proti reproduktorům, ale to je předpokládám utopie. A je otázka, zda by to vůbec mělo cenu resp. jaké jsou nároky na kvalitu poslechu v místnosti tohoto určení.
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    prosim o radu.

    Potrebuju repraky do treninkove kavárny, napůl prosklená místnost 40 m2. viz foto zde: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=497436836943933&set=pb.488568417830775.-2207520000.1355327611&type=3&theater

    našel jsem tyto: http://www.alza.cz/pioneer-cs-7070-cerne-d171929.htm
    řešení do 20 tisíc, ale raději bych mene. budem hrát hlavně z kompu, občas radio.
    nejraději bych nějaké repro, co naisntalujem na zed. pokud se nemylim, v tom prosklenym prostoru to bude vsechno znit trochu naprd, ale taky se v tom prd vyznam. co byste doporučili? DIKY
    BLAF
    BLAF --- ---
    DOCKINEZ: Hm... jak je tam asi udelana regulace otacek :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DOCKINEZ: Mne se z budget soustruhu libi Michell, v absolutnu pak Sirius III od Rockportu. Krasny veci.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Na odlehceni...

    POLMO
    POLMO --- ---
    aspon som sa takto rano fajn zasmial ;) poslednych desat prispevkov na nastenku ako referenciu diskusie... :))
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Můžu přijít taky? Vezmu ňákej crack a pustíme si tu vo medvídkovi z Bogoty:o).
    QBASS
    QBASS --- ---
    ale pardón že stim tady otravuju, asi špatný auditko...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam