• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DOCKINEZ: Lepší je poslouchat a posouvat se, aby to čím dál míň sralo a čím dál líp hrálo, než se testovat. Svý limity nezná nikdo, nemá na to aparát ani testovací metodiku ani čas ani náladu. Jsem přesvědčen, že 99 % lidí, co se takzvaně zajímají o svý limity, to dělají z nudy a tudíž neodborně a nezjistí nic (ale utvrdí se v tom). Jak kdyby to patřilo k dobrýmu vychování, přiznat se, že nepoznám MP3 od originálu, tak vidíte, tady to máte.
    MATT
    MATT --- ---
    Ve "slepých testech" vítězí kohoutková  «  VODARENSTVI.CZ
    http://www.vodarenstvi.cz/clanky/ve-slepych-testech-vitezi-kohoutkova

    !!!! ;)))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Takže ve slepým testu poznáš ty vody od sebe?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MACHALIK: mas recht, skoda usili. Radsi budu testovat chilli omacky, to mi aspon jde.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Samozřejmě - jak chuťově, tak i chemickou analýzou. Někdo se cvičeným jazykem pozná subtilnější rozdíly, někdo až ty výraznější. Těžko ale mohu brát vážně někoho, kdo mi bude říkat, že spolehlivě pozná jakoukoli vodu po chuti, ale jen v případě, že uvidí na obal.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DOCKINEZ: Ale ani ty ti nepomůžou, protože je stejně strčíš do jackovýho výstupu z noťasu. Zas tam máš limit. Plus basy - sluchátka nikdy nemají břišní basy. Nepoznáš, co se děje dole, je třeba na to myslet.

    Tyhle testy jsou vesměs k ničemu. Fakt.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Hele, Svancu, po delší době jednou vážně míněnej dotaz: myslíš, že je rozdíl mezi vodama? Řekněme vodou z kohoutku, ze studně na chatě, Albert neperlivá, Dobrá voda, Pelegrini, Perrier, Evian--
    Za předpokladu, že není žádná chycená, zkvašená atd. Je mezi něma rozdíl?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MACHALIK: Oukej, zkusim to pres hifi sluchatka a bude. A kdyz nahodou nebude, tak si pucim/koupim/whatever jeste lepsi!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Ten příklad se žárlivcem ti padne víc, než jsem původně zamýšlel! :)
    Kdo nehoní, ten honí dodnes :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    DOCKINEZ: Z toho si nic nedělej. Nedávno jsem tu dával odkaz, kde si můžeš otestovat svou citlivost na zkreslení. Dost bych se divil, že by to tu nikdo z účastníků diskuze nevyzkoušel. Spíš se nabízí vysvětlení, že se nikdo nechtěl výsledkem pochlubit :)

    MATT: :)
    OK nic neplatí absolutně. Ale pokud někdo tvrdí, že např. zesík má zvuk jako pila, tak by asi bylo rozumné očekávat, že ho odliší od toho, který hraje dobře.

    MACHALIK: viz SVANC
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: Svanc bude první, kterej vědecky prokáže neexistenci boha :) A tuto novou víru poseje ohněm a mečem.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DOCKINEZ: Bavíme se o kvalitě povrchu vozovky rozeznávanýho skrz vytlučený tlumiče žigula.

    Test ladění nemá nic společnýho s ničím. To je hudební sluch. Ano, lidi do audia ještě pletou hudební sluch, na to jsem zapomněl. Nikdy jsem nezjistil proč. Test ladění je ti k ničemu, maximálně ti to říká, že nepoznáš rozladěný piánu nebo nezazpíváš čistě písničku. Taky že nepoznáš ústřel v rytmice. To všechno nijak nesouvisí s limitama ucha v audio oboru.

    Když se řekne limity, tak se tím většinou myslí rozsah slyšení (frekvenční, hlasitostní) a schopnost rozeznat rozdíly na stejné nahrávce přehrávané s různou kvalitou (ať už různá MP3 bitrate, různej aparát, jakkoli různě). A tyhle jsou limitovaný zařízením, který, pokud to byl headset z počítače, tak jsi prostě jen ztratil čas. Hlavně z toho nevyvozuj žádný závěry a už vůbec nepiš tady tím smířeným a pokorným tónem, že jsi poznal svoje limity. Fakt netuším, proč to lidi dělají, ještě se to div že ne vydává za nějakou kladnou vlastnost.

    Jedl jsem několik polívek ze sáčku a poníženě přiznávám, že znám svý sommelierský limity.
    MATT
    MATT --- ---
    SVANC: It's impossible to scientifically prove the lack of something. You cannot prove that there is no Bigfoot monster, because no matter how hard you look, it is always possible that Bigfoot is in the place you didn't look. Similarly, there could always be a amplifier combination or listener for which the test would show an audible difference. So from a scientific point of view, the word “prove” should not be used in reference to the results of this test.
    ;)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MARTIK: Já tvrdím, že rozdíly např. mezi zesilovači (o kabelech ani nemluvě), jsou tak malé, že nejsou poznat, pokud nevíš, který hraje. To připouští i Machalík, ale pro něj je to důkazem toho, že test naslepo je nesprávná metodika.
    Já se opírám o vědecky zjištěná fakta, že subjektivní vlivy mají na neslepé hodnocení takový vliv, že jej nelze brát vážně a to dokonce i v případech, kdy slyšitelné rozdíly zjevně existují. Viz třeba poslední odkaz v předchozím příspěvku - když byly reprosoustavy viditelné, nejvíc u posluchačů bodovaly ty největší. Reálnou změnu zvuku vlivem posunutí reprosoustav byli posluchači schopni správně vyhodnotit pouze tehdy, když nevěděli, která z nich hraje. Pokud na ně viděli, žádná signifikantní změna se v hodnocení nepromítla.
    Proto jsem přesvědčen, že i u techniky na přenos zvuku by se měl uplatňovat stejný princip hodnocení, jako všude tam, kde se hodnotí lidskými smysly - tedy aniž by člověk věděl, co zrovna hodnotí.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MACHALIK: hm, ve vecech jako je test ladeni mi ani lepsi headset nepomuze, co myslis?

    U ruzne (ne)kvalitnich vzorku je to jina, tam znelo vsechno uplne stejne a verim tomu, ze na normalnich hifi sluchatkach by rozdil mezi 44 a 192 edmpetrojkou slyset byl.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Nikdo prostě neukázal ten mobil, no.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DOCKINEZ: Ale vskutečnosti je neznáš. Jestli jsi neměl dobrý sluchátka, jakože neměl, tak znáš akorát tak limity těch sluchátek. Na břečce nepoznáš různý vzorkování od sebe, máš tam ořez na basech klidně na 50 Hz, obecně basy jsou úplně v prdeli a nepoznáš, co se v nich děje, vejšky to samý, ty budou jen syntetika a špína na levným zařízení - svoje limity nezná skoro nikdo! Všichni lidi ti potvrdí, že "oni nic nerozeznají" nebo že "oni rozdíly neslyší", ale ve skutečnosti říkají, že se jen nikdy nesetkali se zařízením, který by rozdíly rozkrylo, protože si svoje závěry udělaly na rádiu na chatě, synovcově hifivěži, sluchátkách od ajfonu apod.

    Vlastně vůbec nerozumím tomu, cos teď napsal. Tak přece VÍŠ, žes měl napiču headset - jak je možný, že tvůj závěr zní, že jsi narazil na svoje limity?? Je tohle vůbec možný, takhle logicky doprznit nějakou úvahu? :))
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    SVANC: MACHALIK: co kdybyste tu napsali ve dvou třech větách váš názor k této problematice? Já už totiž z těch příspěvků nějak nechápu, o čem je řeč a co kdo obhajujete :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MATT: Mrkni se sem, za jakých podmínek se ty testy provádí. To není žádné, že "někdo přijde na návštěvu". Samozřejmě si můžeš donést vlastní CD, je to akce na půl dne atd.

    A tady jsou zase výsledky reprezentativního testu zesíků na špičkových komponentech.

    Podstatné je ale něco jiného, totiž jak to naopak dopadá, když lidé vědí, co poslouchají.

    A opravdu bych chtěl vidět, jak by autorům těchhle testů někdo vykládal o nekompetentnosti a trabantím komplexu :). Tyhle odkazy se tu sice už objevily, ale nikdo doposud nepodal věrohodné argumenty, proč by jejich výsledky neměly být brány vážně.

    THX_1138: No tak samozřejmě je podmínkou testu, aby jeden ze zesilovačů nebyl v pásmu limitace. Jaký by mělo smysl porovnávat třeba 300 W a 50 W zesík za situace, kdy by ten slabší silně limitoval? O poslechu hudby v pásmu limitace se tu snad nebavíme...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ech, kdyz tu padlo testovani sebe sama - zkousel jsem si pres net nejruznejsi testy (vyska tonu, hlasitost, ruzne kvalitni vzorky mp3 apod. - je toho mrte) a nekde to docela slo, u tech nejtezsich jsem ale nejlepsich vysledku dosahoval random klikanim.

    Mohl bych vysledek svadet na mizerny headset a rikat neco jako "jo panecku, testovat tak na HD800, to by byla jina!", ale naprosto smirene a spokojene rikam, ze jsem rad, ze uz znam svy limity :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam