• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

    Jaké preferujete středy

    18 hlasy od 18 respondentů

      rozbalit záhlaví
      SVANC
      SVANC --- ---
      DOCKINEZ: Z toho si nic nedělej. Nedávno jsem tu dával odkaz, kde si můžeš otestovat svou citlivost na zkreslení. Dost bych se divil, že by to tu nikdo z účastníků diskuze nevyzkoušel. Spíš se nabízí vysvětlení, že se nikdo nechtěl výsledkem pochlubit :)

      MATT: :)
      OK nic neplatí absolutně. Ale pokud někdo tvrdí, že např. zesík má zvuk jako pila, tak by asi bylo rozumné očekávat, že ho odliší od toho, který hraje dobře.

      MACHALIK: viz SVANC
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DOCKINEZ: Ale vskutečnosti je neznáš. Jestli jsi neměl dobrý sluchátka, jakože neměl, tak znáš akorát tak limity těch sluchátek. Na břečce nepoznáš různý vzorkování od sebe, máš tam ořez na basech klidně na 50 Hz, obecně basy jsou úplně v prdeli a nepoznáš, co se v nich děje, vejšky to samý, ty budou jen syntetika a špína na levným zařízení - svoje limity nezná skoro nikdo! Všichni lidi ti potvrdí, že "oni nic nerozeznají" nebo že "oni rozdíly neslyší", ale ve skutečnosti říkají, že se jen nikdy nesetkali se zařízením, který by rozdíly rozkrylo, protože si svoje závěry udělaly na rádiu na chatě, synovcově hifivěži, sluchátkách od ajfonu apod.

      Vlastně vůbec nerozumím tomu, cos teď napsal. Tak přece VÍŠ, žes měl napiču headset - jak je možný, že tvůj závěr zní, že jsi narazil na svoje limity?? Je tohle vůbec možný, takhle logicky doprznit nějakou úvahu? :))
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      Ech, kdyz tu padlo testovani sebe sama - zkousel jsem si pres net nejruznejsi testy (vyska tonu, hlasitost, ruzne kvalitni vzorky mp3 apod. - je toho mrte) a nekde to docela slo, u tech nejtezsich jsem ale nejlepsich vysledku dosahoval random klikanim.

      Mohl bych vysledek svadet na mizerny headset a rikat neco jako "jo panecku, testovat tak na HD800, to by byla jina!", ale naprosto smirene a spokojene rikam, ze jsem rad, ze uz znam svy limity :-)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: O tvým nesmyslu už hovoříme pět let a nikam jsme se neposunuli. Očekávat změnu teď poté, co jsi potvrdil, že dokud nebude tvůj nesmysl přijat jako kánon, tak se všichni ostatní mýlí, je minimálně pošetilé. Takže zase příště! Můžeš špekulovat, jak je možný, že někdo někde něco slyší a někdo jinej někde jinde ne. Vygoogluj si to.
      MATT
      MATT --- ---
      SVANC: zas bych videl rozdil v tom delat slepej test na ruznejch zesilovacich a rozeznavat komponenety ktery znas na nahravkach ktery taky znas.. je to o detailu, jakej jses schopnej rozeznat.. kolik dokazes rozeznat barev? ;) taky spoustu detailu imho muzes vnimat jen podvedome, a ve chvili, kdy se soustredujes "na mereni" ti proste zmizej.. vědomě analyzujes par procent prichazejicich signalu... a nakonec, některe věci holt nechtějí být vyjeveny, ale to už je ze škatulky, kterou uplně popíráš.. ;)
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Až pochopíš, že smyslem debaty není hovořit o účastnících debaty, ale o názorech, protinázorech a především argumentech na jejich podporu, tak dej vědět. Do té doby je to jen ztráta času...
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Jo, to říkám já tobě :) Jestli za sebou nemám třeba pětinásobně víc slepejch a padesátinásobně víc neslepejch testů než ty, tak sním svůj klobouk.

      Anyway, ať ti nepraskne hlava, slečno.
      Nejnebezpečnější jsou ti, co tvrdí nesmysly, ale říkají je takzvaně slušně a hezky a tím sami sobě dávají o to větší mandát k jejich pronášení. Kudla zabalená do sametu.
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Už to s tou demagogií přeháníš. Moc se mi líbí třeba věta "Neodpovídá-li experiment teorii, opravíme experiment." Tohle předhazuješ ty mě? :-)
      Třeba slepé testy, že ano - výsledky ti nevyhovují, tak raději prohlásíš, že metodika je nevhodná, přestože všude jinde (kromě hi-endu) s nimi nikdo nemá žádný problém. Ty jsi prostě takový znalec vína, který všechno jasně pozná, musí mít ale před sebou flašky s etiketami.

      Ale OK, ukončíme to. Řekl jsi mi toho už dost, já se většinou snažil být slušný, ale všechno má své meze. Debata s člověkem, který chybějící argumenty nahrazuje chováním arogantního hovada, nemá smysl ani pro mě.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Ach, slečinky mám nejradši. Neohrnuješ si nohavice, když jdeš ven?

      Vždyť jsem ti to psal už stokrát, že slepým testem netestuješ komponenty, ale sebe a svou schopnost je od sebe rozeznat. Vždyť ti Tomatsu napsal, že jsou dny, kdy od sebe nepozná nic, a jiný dny, kdy to slyší dobře. Vždyť o neprůkaznosti ABX testů a zavlečenejch vlivech byly napsány kvanta textu na internetu. Co ti na tom teda přijde divný, že někdo na návštěvě u někoho něco nepoznal? Mně to divný nepřijde.

      Celý vtip je v tom, že my a mně podobní máme za cíl dosáhnout co nejlepšího zvuku u sebe doma za dané peníze, zatímco ty máš za cíl prokázat, že u tebe doma už bylo dosaženo nejlepšího možného zvuku bez ohledu na peníze, navíc pochopitelně velmi levně a vlastními silami. Klasický trabantí komplex v celé své nahotě. A k jeho obhájení používáš pavědecké metody (když teda odhlídnu od toho, že sám nic neposloucháš a veškerý tvý know how je načtený z článků), kdy už předem znáš výsledek pokusu a všechny pokusy, které nedopadnou jako tvůj model, smetáš se stolu. Neodpovídá-li experiment teorii, opravíme experiment. Seš podobnej žárlivci, kterej ví, že mu druhej zahýbá, a jestli nezahýbá, tak ať teda ukáže mobil a mail a řekne, co dělal mezi třetí a osmou v pátek odpoledne a proč to hned nevzal, když mu volal!!! Těm taky nedochází, že nikdo není povinen jim nic dokazovat ani ukazovat. Pochopitelně je to pro ně logickej důkaz toho, že ten druhej ovšem zahejbá. Definice kruhem a není z ní cesty ven - stejně jako z debaty s tebou.

      Prostě jsi vypočítal, že při rychlosti soupravy vyšší než 30 km/h člověku uvnitř praskne hlava, takže všechna vozidla omezíš na 30 km/h a kdo jel rychleji a nepraskla mu, ten lže nebo měl halucinace nebo vadnej tachometr nebo doplň si. A ty rychleji nikdy jet nezkusíš, protože zaprvé proč bys to dělal a zadruhé nechceš, aby ti praskla hlava.

      Člověk by řekl, že budeš docela chytrej, a ono klidně i jo, ale bohužel seš zabedněnej.
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: zabedněnej, hovno, mrdat atd. Díky za další ukázku tvého vybroušeného stylu :)

      MACHALIK: Zjevně máš potíž s chápáním textu - přečti si to ještě jednou, třeba ti to dojde... Divné (nejenom mě, ale i Tomatsovi, jak sám napsal), je to, že on sám je přesvědčen, že rozdíly jasně slyší, ale v testech u Richarda Clarka nikdo nikdy rozdíl nepoznal. Přitom vstupní poplatek je tuším 200 dolarů a lze předpokládat, že do testu se hlásili jenom lidé, kteří rovněž byli pevně přesvědčeni, že rozdíly jasně poznají. Přestože těch lidí byly za ty roky tisíce, NIKDO nebyl schopen v testu obstát. Konkrétní příklady jsem tu dával.

      Celý vtip je v tom, že ty a tobě podobní hodnotíte zvuk komponentů strašně silnými slovy, ale ty rozdíly jsou ve skutečnosti tak minimální, že bez pohledu na čelní panel přístroje nejdou spolehlivě poznat, což koneckonců odsuzováním slepých testů přiznáváš i ty sám. V praxi to pak vede k tomu, že lidé (kteří nemají neomezený rozpočet) utrácejí peníze za komponenty se stěží poznatelným přínosem, místo aby je investovali tam, kde to má opravdu smysl.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Jestli je ti to divný, že Tomatsu, kterej má doma leta x různejch apeců, mezi nima slyší rozdíly, tak buď můžeš zkusit udělat to stejný, ale jak tě tak už znám, tak to je na tebe až příliš velká challenge, nebo aspoň můžeš zkusít jít na gůgl jako vždycky a místo toho, abys hledal "why there are no audible differences between audio components", hledej "why there are audible differences between audio components". Vyhodí ti to jinou paletu odkazů a třeba (!) se někam dostaneš, místo trvalé snahy se neposunout z místa a naopak na to místo dostat ještě všechny okolo.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      SVANC: Je neskutečný, jak strašně, ale STRAŠNĚ zabedněnej seš. V tomhle stavu se nacházela většina české hifiscény v 90. letech na Průvodci, kdy všichni bastlili DPAčka, milovali je nade vše a byli přesvědčení, že když to má THD 0,01 %, tak je to nejlepší zesák na světě a komu se to nelíbí, ten preferuje zkreslení a je tetřev. Dlužno dodat, že i tehdy se věřilo na to, že rozdíly mezi komponenty, nejen bednami, jsou slyšet. Ty seš ještě o závit níž a dokonce popíráš i to. Bavit se s tebou je jak pinkat míčem o zeď - nezáleží, jak silně, rychle a s jakým spinem to hodíš, vždycky se ti to vrátí zpátky a vždycky stejně. Pro mě za mě bys v této debatě šel nahradit automatem, kterej bude opakovat pořád tu stejnou větu dokola.

      Neměříš dostatek věcí a neměříš je dostatečně přesně. Neumíš změřit zvuk zesilovače. Cokoli měříš, není vypovídající pro lidský ucho, maximálně jen v hrubých rysech. S kabelama už vůbec víš úplný hovno, jak fungujou. Jako všichni. Debatuješ z pozice jakože erudovanýho, ale ve skutečnosti seš jak ten student, co zrovna dodělal elektroprůmku a má pocit, že rozumí všemu. Nevíš, že nic nevíš, to je tvůj problém.

      Nebaví mě si s tebou pořád povídat o tom, jak jsi nikdy nic neslyšel a když už jsi něco slyšel, tak to stejně zamaskovala tvoje doma zbastlená aparatura, takže jsi zase nic neslyšel. Připomíná mi to řidičský debaty s mojí bývalou, která řidičák sice měla, ale deset let v tom neseděla a jak se za to poprvé posadila, tak hned nabourala. Pořád opakuješ dokola jednu premisu a na ní chceš postavit diskusi, přičemž cokoli mimo tuto premisu zavrhuješ, ignoruješ a znecťuješ. Well, mrdat na tebe, máš špatnou tu premisu. Proto se s tebou nikdo s hifim bavit nebude.
      SVANC
      SVANC --- ---
      TOMATSU: Mě je to taky divný, ale nechme to být :).

      2,5 m není na podhled moc, to je fakt. Já mám v kině strop po úpravách ještě níže, ale ta místnost slouží jen sledování filmů a - to už méně :) - poslechu hudby. Navíc v celým domě je nucený větrání, takže to není problém ani po téhle stránce. Možná by stálo za to nechat změřit křivku dozvuku, třeba by z toho vyplynulo nějaké doporučení, které by se bez velkých problémů dalo realizovat i u tebe.
      TOMATSU
      TOMATSU --- ---
      SVANC: Tezko rict, pro me je to divny. Ale je fakt, ze jsou dny, kdyby to 100% nepoznal ( treba nedavno po hlasitym poslechu pres sluchatka alb od Metallica - Ride the lighting a Muster of puppets, jsem neslysel ani svoje kroky po mistnosti, natoz abych poznal rozdil mezi zesikama :) - casto to ovlivni nalada, treba nachlazeni ... Ale vzhledem k tomu, ze jsem mel-mam moznost dlouhodobyho poslechu onech sestav, tak jsem si rozdily "jist".

      Podhled je jasna vec, tvrdi to i Sykora. ( bez upravy stropu se nema cenu poustet do dalsich vetsich ak. uprav ) Ale jelikoz nebydlim sam a pri vysce stropu 2,5m by tech 15-25 cm podhledu mozna zpusobilo mensi fobii :) ( a i podhledy se mi nejak moc nezamlouvaji - jsou samo i jina, hezci reseni stropu, ale to je o jinych financich )
      Bohudik mam ale poslechovou mistnost - obyvak resen na 99% symetricky, steny jsou z dutych cihel a podlaha je parketova ( s 5-10cm dutinou pod ni ), na stenach jsou policky a skrinky, za sebou mam 3 obrazy vyplneny bassotecem tak zadyn velky boule tam nejsou ( repra jsou i 120cm od bocnich sten a cela jsou 100cm od zadni steny ) . Mohlo by to byt samo o dost lepsi, ale i o hoodne horsi.
      SVANC
      SVANC --- ---
      TOMATSU: Napadá tě nějaké vysvětlení, proč u Richarda Clarka nikdo nikdy dva zesíky od sebe nepoznal? Z toho, co píšeš, to vypadá, že bys tímhle testem měl jasně projít. Bez ironie...
      Jinak chuťové testování potravin se provádí naslepo. Film a hudba jsou zase umění - alespoň někdy :) - takže zde ani jiné než subjektivní hodnocení možné není.
      Ale jinak dobrý... ;). Neuvažoval jsi někdy o akustických úpravách místnosti? Už samotný akustický podhled dokáže udělat docela divy a řekl bych, že pokud už člověk do audia investoval tolik financí jako ty, tak dalších 10-20 k nelze utratit s větším slyšitelným přínosem, než právě tady.
      TOMATSU
      TOMATSU --- ---
      No, mel jsem doma ( mám ) delsi dobu 3 sestavy a jsem si na 99% jist, ze zvukové rozdíly mezi nima byly VELMI slysitelne.
      jendalo se o sestavy :
      1/ Thule audio PR350b + PA350b
      2/ Bryston Bp-20 + 4BSST
      3/ Pass labs x2,5 + Musical fidelity 550K

      Kazda hraje svym stylem - kdo tyto komponenty slysel, vi.
      Stejne tak rozeznam zvuk z mych prehravacu Thule audio DVA-250 a Teac DV-50.
      Stejne tak bych rozpoznal zvuk ze sluch. výstupu BP-20, canor SH-1 a Burson audio ha-160ds

      Na kabely jsem drive neveril - pak jsem si hral se samo-domo vytvorama - klasicka dvoulinka, kabel CYKY, cordial kabely, kabely Cat5 + Cat6 ( stinene i nestinene), kabely z IDE kabelu ( rca i XLR ) , ruzne koaxy atd atd - nekdy byly rozdily zadne a nekdy jasne slysitelne. treba si dobre pamatuju na kabel z Cat5 od Beldenu ( jestli se nepletu, je to uz par let ) - konkretne repro-kabel z nej - zpusoboval hrozne sykavky.

      Dale jsem pak vyzkousel uz hotove kabely od VDH , Oyaide, Nordost, Kimber, Via-blue, Tarra labs, C4Y atd atd.
      Nekdy byly opet rozdily nulove ( nebo na hranici autosugesce ) a nekdy se nedaly poprit.
      Na "test" kabelu pouzivam nekolik vybranych CD a sleduji vyskyt sykavek, "prirozenost" zvuku nástrojů, rozlozeni muzikantu atd atd

      Myslim, ze ale nema cenu se prit jde-nejde to slyset - at si to kazdy v klidu vyzkousi sam. Zmerit se da spousta veci, ale verim, ze je stale spousta velicin o kterych ani nevime, natoz je dokazeme zmerit.
      Zmeri mi treba nekdo, proc mam rad to ci ono ( jidlo, hudbu, filmy atd atd ) a jinej to nesnasi ? :))

      JInak souhlas s akustikou - velmi podcenovana cast poslechu - XX hodin jsem prenasel a soupal ty moje 70kg regaly se stojany a diky mericimu mikrofonu koukal co dokaze i male ( v radech cm ) posunuti repro. Urcite o 1000% vetsi rozdil nez vymena kabelu :)
      SVANC
      SVANC --- ---
      FURYAN: S těmi apely na slušnost lze jenom souhlasit.

      Základní problém téhle diskuze je ovšem v tom, že na jedné straně jsou představovány argumenty, které jsou podle všech běžných měřítek validní, a kladeny otázky, které mají ve vztahu k dané problematice své opodstatnění.
      Na druhé straně je zpravidla diskutováno nikoli s názory oponenta, nýbrž o jeho osobě, jsou mu podsouvány výroky, které nikdy neřekl, atd. Na jasnou a konkrétní otázku je odpovídáno nesmyslnými a zcela irelevantními přirovnáními, popř. rovnou arogantním napadáním.
      Poslední příspěvky od ID TOOM alias TEDDYBEDDY nebo od Machalíka jsou toho jasným příkladem.

      Opravdu nikdo z té strany, která věří např. na slyšitelný vliv kabelů apod., nedokáže přijít s validním argumentem proti následujícímu tvrzení?
      Technická zařízení sloužící k přenosu audiosignálu by se měla testovat stejnými (vědeckými) metodami, jako je tomu všude tam, kde se uplatňuje smyslové vnímání, protože nespolehlivost subjektivních testů byla opakovaně prokázána.
      TOOM
      TOOM --- ---
      Takže jsme se opět dozvěděli, že celé jedno průmyslové odvětví je zbytečný, páč jeden invalida léta imrvére vylepenej na internetech už před 30ti lety sletoval v garáži zesik, kerej v jeho hlavě hraje stejně jako top audio aparáty, kerý on ovšem nikdy neslyšel..... a kdo nevěří, ať tam běží
      FURYAN
      FURYAN --- ---
      Me je pumicka, kdo cim jezdi, honeni nad tim, ze ma nekdo zesik za mega na me nefunguje, na to jsem starej. Ale urcite by me vic bavilo, kdyby se trochu zvedla uroven aspon tim, ze by se nekteri trochu uklidnili, a pokud uz necemu rozumi, tak to prezentovali jako rozumni (kdyz uz tomu rozumi, zejo). Mozna se ale mylim, a vsechny vas tu bavi posmesky na lojzy, kteri nemaj kabely za sto tisic.

      Kdyz jsem sem prisel, chtel jsem radu, jaky repro do 30k. Machalik mi poradil Revoxy, ja je koupil, a jsme fakt spokojenej. Proc to nejde v tomto duchu udrzet? Pozitivni pristup panove! :))

      Naposledy jsem treba resil, jakou prenosku koupit do Rotela RP-850, coz je dvacetiletej gramec, bez jakykoli elektroniky, jen s motorkem, malou destickou ridici otacky. Nakonec jsem koupil Ortofon Red, ale treba by k tomuto gramci byla vhodnejsi uplne jina prenoska, protoze to ramenko ma nejake sve vlastnosti atd. Ale cist jen plky o typu - kup si xy prenosku z banbusu, protoze stoji 120k, a vsechny levnejsi stoji za pycu, to je na unbook, zejo...
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      Jsem pro. Každej přece ví, že Ford Probe jezdí líp než ňáká samo domo vytuněná škůdka, byť je tuner sebešikovnější :)
      FURYAN
      FURYAN --- ---
      Hele, nestaci to proste nechat tak, ze drazsi veci jsou automaticky hezci, lepsi, kvalitnejsi, a hrajou slysitelne lip a tedy - uzivat si je, misto tady toho mleti hoven? Stejne se nikdy nikam neposunete.
      SVANC
      SVANC --- ---
      MACHALIK: Opět mi vkládáš do úst něco, co jsem neřekl - další level demagogie? Nicméně odpovědi na jasnou a pro danou problematiku klíčovou otázku SVANC ses opět vyhnul. Ale dobrý, to je taky odpověď...
      Jo a nezapomeň zase napsat, že neodpovídáš proto, že se se mnou vlastně vůbec nebavíš - jako výmluva, když chybí argumenty, to sice není nic moc, ale aspoň to zní tak hezky povýšeně... :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam