• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Znám teda jen devadesátky a už z principu bych nekupoval žádnej nižší než nejvyšší model řady, a aj jsem dvoje nebo troje dovezl ze zahraničí. Mají páskový středy a vejšky, slavnej infiniťáckej EMIT a EMIM, polypropylenovej středobas a basák se zdvojenou cívkou, díky čemuž mají, navzdory svýmu velmi prostorově nevýraznýmu profilu, výborný a hluboký basy. Osmdesátky budou menší a mít slabší basy, ale navrchu budou plus mínus stejný.


    BRUN
    BRUN --- ---
    MACHALIK: kouknu po nich, diky! :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUN: Ještě mě napadly Infinity Renaissance 90, případně menší 80, ty jsou hubený a super skvěle hrajou!!! Ty devadesátky by se mohly dát sehnat do třiceti a jsou to asi nejlepší hubený bedny s basama, co znám. Machalíkův hot tip, myslím to vážně!
    BRUN
    BRUN --- ---
    MACHALIK: diky za obsahlou odpoved, vesmes s tebou souhlasim, ale ta mistnost, prestoze ma 30 metru, je hodne zastavena nabytkem a tim padem se mi tam takhle velky bedny nevejdou. uzky sloupovy tripasma je asi tak maximum, co tam nacpu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUN: Nerozumím větě "ja rozhodne audiofil nejsem, jde mi o kvalitni poslech", ale nemotejme se na ní. Prostě věc se má tak, že basy se s narůstajícím prostorem ztrácí nejrychleji. Malý dvoupásma fungujou (a to jen velmi relativně, pro mě třeba osobně je to věc neposlouchatelná v každé podobě), když je máš v malé cimře a sedíš u nich blízko, ještě když máš ideálně dobře zatlumenou místnost na vejškách a středech, abys vyrovnal jejich přirozenej nepoměr mezi objemem nízkejch a ostatních frekvencí. Jakmile je dáš ale do větší místnosti a sedneš si od nich 4 m, tak z basů nezbyde nic, bude to jen chrastit. Ty basy tam reálně nikdy nebyly, jen když všechno okolo nich zmenšíš, tak ony (ty tichý, upozaděný basy) vylezou. Sluchátka taky musíš dát až na uši, jinak už z 10 cm z nich slyšíš jen sykot a vřeskot. S bednama je to stejný. 30 m2 je velkej objem vzduchu, bedny budou asi dál od sebe, klidně si umím představit 4 m, poslechovej trojúhelník bude podobnej, prostě od nich budeš sedět daleko, nebudeš je mít kolem monitoru, takže se ti ztratí bas. A když to zhlasíš, abys subjektivně dosáhl nějakejch basů, tak ti to začne zkreslovat, protože tam ten malej reprák začne lítat od kraje ke kraji ve snaze vydat ze sebe spodní frekvence v nějaké solidní hlasitosti. Ve výsledku - malý bedny ve velké cimře = křičení. Na druhou stranu neříkám, že to spoustu lidí neuspokojuje, ale já bych se tou cestou nevydal.

    That said, pokud ti ovšem Revox Symbol B připadaj moc velký (což nejsou, je to malá bedna), tak tím je daná jasná hranice a musí se to brát tak, že prostě chceš hubený sloupky nebo ještě líp regály s omezeníma, který mají. Tam je to pak podle mě jedno, nota bene v téhle cenové, hraje to blbě všechno, jen každý jinak. Doporučuju jít do nějakýho většího komerčnějšícho studia a poslechnout si zvuky jednotlivejch značek. Nějaký tadyty malý BW, Tannoye, Elacy, Dynaudia, já nevím. Prostě tyhlety značky. Je celkem jedno, jakej model, prostě nasamplovat firemní zvuky. A pak si koupit ten, kterej tě nejmíň sere.

    Nějaký ocenění jsou naprosto nepodstatný. Konkrétně tyhle B&W jsou za mě teda superšrot. Zapatlanej, nedynamickej zvuk s takovým tím lehce tlampačovitým nádechem, způsobeným tím žlutým střeďákem. Nicméně to mají všechny B&W, prostě jim takhle ten kevlarovej reprák funguje. Já tomu říkám žlutý středy. Mají je i Matrix 800, i když to mají potlačený, co to dá. Každopádně jestli je to tak, že chceš za dvacku pěkný regály na ozvučení 30 m2 a nějak to neřešíš, tak bych si koupil to, co se ti nejvíc líbí vizuelně, případně zašel do nějakýho studia a tam si jich poslechl 10 párů a pak vzal ten jakože nejlepší. Na nějaký velký řešení to není.
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    BRUN: Poslechni M, fakt. Mam pokojicek 20m2 a ty 50 kilovy rakve, a nemenil bych (menil, ale za vetsi ;). A fakt casto si rikam, ze jsem se nelek stari, stavu, vahy, velikosti, a nesel do nejakych sloupku nebo regalu. :)
    BRUN
    BRUN --- ---
    MACHALIK: ted jsi me uplne vydesil :)
    kazdopadne musim poznamenat, ze ja rozhodne audiofil nejsem, jde mi o kvalitni poslech, takze si nekoupim plastaky za pet tisic, ale myslel jsem, ze tahle rada B&W vyhrala dokonce nejaky oceneni a ze to tedy pro moje potreby bude postacovat. ty revoxy jsou strasne velky, fakt nejsou regalovky, ktery to aspon s kompromisem ozvuci?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUN: To je velkej pokoj, v takovým tyhle malý bedny budou jenom křičet.
    V tom případě potřebuješ něco staršího. Ale dvacet je fakt málo, to mě skoro nic nenapadá. Možná někde strašně dobře vychytat Revox Symbol B (jedno jestli Mk I nebo Mk II), ty mají plnohodnotnej zvuk za málo peněz. Revox Agora B už byly do mé 30 m2 cimry málo a křičely, ale věřím, že ve vhodnejch poměrech stran a hlavně zatlumení by to ještě uhrály (já mám 5 x 6 x 3 m). A jinak... nevím. JBL Ti 5000, ale ty jsou asi nad dvacet a nějak úplně extrémně povedený bedny to nejsou, je to vylouhovanej pytlík z JBL 250 Ti, který jsou božský, ale stojej tak 40-50.

    Každopádně nechceš malinký dvoupásmo s malým basáčkem, to je mimo glocnu, bude ti to tam vřeštět a rozbolí tě hlava.
    BRUN
    BRUN --- ---
    MACHALIK: ok, jde o ozvuceni 30m2 mistnosti. budget jsem si nejak nestanovil, ale nad 20k bych asi nesel. spis bych hledal nejlepsi pomer cena/vykon/design.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUN: To se nedá říct překonaný. Některý konstrukce z 80. let jsou dodnes vlastně nepřekonaný, ale chce to dobře vybírat. Konrétně ty B&W, cos uvedl, hrajou blbě. Je to taková bedna pro manželky. Z ceny a požadavků, který máš, by se asi dalo vybrat něco konkrétního, co bude hrát na míle daleko těmhle dvoupásmovejm peklům.
    BRUN
    BRUN --- ---
    jak se dneska audiofilove tvari na repro klasiku jako jsou B&W DM602.5 S3 nebo DM602 S1 nebo obdobny modely. je uz ten zvuk prekonanej a udelam lip, kdyz si koupim nejaky novy chrastitka? mam ted monitory alesis a chci ten zvuk dostat trochu do prostoru. diky a sorry za lame dotaz :)
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    RAJCHE: Docela by me to zajimalo, jak to vypada, mas nejde screenshot te ozvucnice?
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    RAJCHE: tak primarne ozvucnice se stavi pro reprak, ne naopak, ze mas hotovou ozvucnici a pak do ni repro hledas, navic obecne fullrange bejvaj vhodne spis do hornovejch skrini

    o neco lip se hleda v 5" rozmerech, pokud by se veslo...
    da se sehnat jak fullrange
    http://www.madisound.com/loudspeaker_specifications/f120a.pdf
    tak koax i ve skvely kvalite
    http://www.madisoundspeakerstore.com/coaxial/seas-excel-5-magnesium-cone-coax-c16n001/f-e0051/
    http://www.madisoundspeakerstore.com/coaxial/seas-prestige-l12re/xfc-h1602-5-alum/fabric-coaxial/

    ve 4", jich je min, ale vsechny zmineny znacky delaj kvalitni fullrange
    http://www.madisoundspeakerstore.com/approx-4-fullrange/
    dobrej je treba tenhle
    http://www.madisoundspeakerstore.com/approx-4-fullrange/fostex-fe108ez-4-full-range-sigma-series/
    http://www.tokospeaker.com/sites/default/files/fe108ezdatasheet_0.jpg
    koupis to i v cr http://www.audiodiy.cz/cs/fostex-sigma/84-fostex-fe108ez-sigma.html
    nebo je vic obchodu po evrope abys neplatil clo a dan... primarni je ale vybrat menic, potom se da poohlizet, odkud se nejlip koupi

    jinak se priprav, ze to nebude fullrange, hlavne u spodniho pasma to u takle malejch menicu poznas, ale pripadna instalace subwooferu nevadi, taky vejskac se da pripadne pridelat, bo nepotrebuje ozvucnici
    u fullrange a coaxu mas vyhodu, ze zvuk jde z jednoho bodu, smerovani je dulezity hlavne u vejsek a pak stredu, kdyz budes mit basy nekde vedle, tak to tolik nevadi
    asi taky napis, kolik na to mas, pak se da podstatne lip vybrat vhodnej menic
    a btw, jak hodlas resit vyhybku?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    RAJCHE: Pravděpodobně potřebuješ dvoupásmový koaxiální reproduktor. To jsou dva reproduktory (výškový a středobasový) umístěné soustředěně, jeden "ve" druhém.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    Mam takovej dotaz, mam temer hotovej CAD model snekovyho 'desktopovyho' repraku (logaritmicka spirala), kterej chci vytisknout na 3D tiskarne. Model kompletne parametrickej, popsanej rovnicema a skvele modifikovatelnej co se rozmeru, 'delky' a 'objemu' tyce.

    Potreboval bych do nej 4" - 4.5" 'full range' reprak (pokud mozno). Ovsem nejak nemuzu nic takovyho nekde najit. Nemam s tim zadny zkusenosti a potreboval bych v tomhle ohledu poradit. Kdyby byla moznost nekde stahnout CAD model, tak by to bylo skvely. Necekam od toho zadny zazrak, ale chtel bych mit na stole neco z 'svyho'.

    Mohl by me prosim nekdo nanavigovat spravnym smerem?
    ADAM
    ADAM --- ---
    audacity mam nainstalovany, tak to možna vyzkouším. každopádně ten tvuj dolní graf je poměrně přesvědčivý :-)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    ADAM: Můžeš to (a kdokoliv další) zkusit sám, je to na pět minut. R8brain je zdarma ke stažení zde, k tomu třeba Audacity na smíchání stop (efekty>invertovat, stopy>smíchat a vykreslit, analyzovat>vykreslit spektrum) a cokoliv co máš ve wavu.

    Pro představu moje výsledky, je fakt že track je očividně ořiznutý na 20k, takže je možné že při blížení se nyquist frequency by se možná zkreslení vzniklé "nízkým" sampleratem zesilovalo. Původní spektrum:


    Spektrum po nativním resamplu Audacity, ten očividně zkresluje i když je otázka jak moc to může být slyšet, -72db na basech určitě ne, ale ty výšky dost možná ano:


    Spektrum po resamplu pomocí r8brain na nejvyšší kvalitu:



    Nezkoušel jsem víc než tenhle jeden track, v obou případech je to konverze 44.1>48>44.1 jak se psalo původně.
    SVANC
    SVANC --- ---
    GOSHEWAN: Teddybeddy alias Toom a přiznat chybu? :-)
    Úplně ho vidím, jak se rozvalí v tý svý holomístnosti s pekelným dozvukem, lokne Chivasky, zálibně spočine pohledem na tlustejch reprokabelech a v duši se mu rozhostí spokojený pocit, že takovou kvalitu ocení jen skutečný znalec dobrých nápojů/hiendu...
    MATT
    MATT --- ---
    vypadá zajímavě:
    - Hearing : Recording Magazine -
    http://www.recordingmag.com/resources/resourceDetail/194.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam