FONTAN: Pan Holcner je skvělej chlap, ale prostě prodává Vincent a Aurum kentus, tak ti bude doporučovat to. Dřív vyráběl Authentic Voice, tak doporučoval to.
Nový věci jsou vždycky drahý a v cenové kategorii, na kterou většina z nás má, vždycky kompromisní (hodně, hodně kompromisní). Já jsem se ve svejch toulkách po hifi proto vždy vydával opačným směrem a kupoval jsem ty nejvyšší modely daných značek z předchozích ér. Co kdysi stálo třeba 25 000 DM (půl milionu korun - v devadesátých letech nebo na přelomu tisíciletí!), to se dnes dá sehnat do 150 tisíc Kč. Třeba toto:
B&W Matrix 800: 28 000 DM (1993)
Quadral Titan Mk V: 25 000 DM (1998)
Martin Logan Monolith III (a u něj výše zmíněné Titany): cenu nevím, kolem 10 000 USD
Dynaudio Consequence: 38 000 DM (199x)
ACR RP Isostatic 400: ty bývaly levné, třeba 8000 DM
Toto všechno je i dnes absolutní špička a dá se na to dosáhnout, když člověk chce. Pak jsou podmodely, třeba druhé nejlepší, které bývají taky dobré (ačkoli zpravidla ten největší kvalitativní skok bývá právě mezi topmodelem značky a druhým v řadě). No a zbytek, od trojky dolů, to stává za hovno.
Problém je, že při dnešních cenách člověk koupí tak desátý model odshora, úplný šrot. Se podívej, co ti Holcner nabídnul: regálové bedničky velikosti kriglu od piva za čtyřicet sedm tisíc! Za to můžeš mít neskutečně skvělé a krásné JBL 250 Ti:
Proto, myslí-li to člověk s audiem vážně a nemusí se podřizovat manželce, podle mě není lepší cesty než nákup co možná nejlepších modelů v dané cenové relaci z dřívějších dob. Kupř. ty Infinity, co doporučuju Brunovi, mají na středech a výškách tak čistý zvuk (krmeny slušnou, nezkreslující elektronikou), že smetou prakticky cokoli z dnešní doby a vyrovnají se jim až věci s těmi beryliovými, diamantovými, páskovými, AMT a jinými repráky, rozhodně nic konvenčního. Plus jsou víc než přijatelné i ve zbytku pásma. Kupovat za padesát nějaké malé škopky je nerozum. A navíc: ve chvíli, kdy za ně zaplatíš, právě přišly o třetinu své ceny, takže i kdybys je chtěl hned prodat, dostaneš za ně třicku. Kdybys jó chtěl tyhle konkrétní Aurum kentus, kup si je z druhé ruky za pětadvacet. Kupování hifi z obchodu je podle mě úplné bláznovství, já měl z kšeftu jen úplně první bedny v životě, všechno ostatní bylo jeté a leccos jsem pak i se ziskem prodal. Dělat to jinak by mě nenapadlo.