• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

    Jaké preferujete středy

    18 hlasy od 18 respondentů

      rozbalit záhlaví
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      DEIKSAC: a ještě častěji prostou nevědomostí :)
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      KOUMAK: protichůdnost názorů bývá často způsobena popíráním skutečnosti :-)
      KOUMAK
      KOUMAK --- ---
      Je vidět, že na zahořování reprosoustav jsou stále protichůdné názory. Byly již v roce 1995, kdy jsem kupoval svoje Canton Karat 920DC a jsou i teď když jsem si k PC koupil Wharfedale Diamond 220 v bílé barvě (to uvádím pro pobavení hifistů, mně osobně je jedno jakou má bedna barvu, řeším jak hraje, ale ženě to není jedno a mohu-li jí udělat radost, tak tak činím :-) ostatně možná se rozhoří diskuze o tom, která barva a který lak vydává lepší "zvuk" :-)

      Ale zpět k poslechu, vlastní tady někdy Xavian Bonbonus nebo jiné Xaviany z nižších řad? Vlastní tady někdo novodobé Canotony také z řad pod 15k? Jak Vám hrajou, na čem hrajete, co na tom hrajete za muziku?
      SVANC
      SVANC --- ---
      Kdysi jsem se s otázkou zahořování reproduktorů obrátil na člověka, který se jejich vývojem zabývá profesionálně, viz odpověď níže. Pro ty, kdo nevládnou němčinou, krátké shrnutí - efekt je nanejvýš měřitelný, nikoli slyšitelný a i to platí pouze pro basáky, u ostatních repráků to nehraje roli...

      Das „Einbrennen“ der Lautsprecher ist im Grunde ein endgültiger Zustand der verschiedenen Lautsprecherbauteile. Man könnte es auch als „Einspielen“, „Einpumpen“ oder „Weichmachen“ bezeichnen. Die Sicke wird dabei etwas weicher, die Zentrierspinne ein bisschen mehr gedehnt usw.

      Diese Tatsache betrifft aber nur Tieftonlautsprecher mit großen Membranflächen, da bei kleinen Lautsprechern (z.B. Hochtönern) die Größenordnungen zu gering sind, um Veränderungen festzustellen. Messtechnisch lässt sich dies bei Tieftonlautsprechern durch eine tiefere Resonanzfrequenz feststellen. Da sich aber das gesamte System ändert (nicht nur ein Faktor), ist das Endergebnis sehr ähnlich zum Ausgangszustand.

      Daher ist das Einspielen der Lautsprecher allenfalls messbar, aber nicht hörbar.
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      DELLAMORTE: nojo, ale proc, kdyz to mas za tejden poslechu vyreseny? solidni bednmy si nekupujes jenom na jedny prazdniny
      DELLAMORTE
      DELLAMORTE --- ---
      MACHALIK: No a pustíš tam nějaký tekno, obden uděláš fesťák a máš zaplacenej nájem :D
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DELLAMORTE: Takže ten hangár není plnej reprosoustav, ale surových reproduktorů. Tyto mají před sebou výhybky, asi nějaké zjednodušené. O vytápění prostory se stará tisícovka osmikanálových receiverů, které to nonstop hulí do těch repráků.
      DELLAMORTE
      DELLAMORTE --- ---
      MACHALIK: DAW jsem asi přehlíd, ale pokud se bavíme o zahořování elektronických částí a reproduktorů, ty by šlo přece žhavit předtím než se šoupnou do dřeva, ne? Nepotřeboval bys k tomu ani letištní halu. Třeba je to kokotina, ale přijde mi to logický.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Rozdíl mezi kabely pozná jen bůh (a pak už jenom každej, kdo ho slyší).
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DELLAMORTE: Vždyť psal o monitorech DAW z hudebnin. Ale dobře, tak i ty stovky kusů ročně. Jak to maj jako dělat? Firma B&W si pro svou řadu Nautilus na starém letišti pronajme, komplet zrekonstruje a na 365 dní v roce vytemperuje hangár s nonstop ostrahou a do něj umístí sto trvale zapojených stereo aparatur, na kterých bude zahořovat všechny páry Nautilů - co pár, to týden. Kamiony, logistika, pojistné události, vše je v ceně. Aby vyřešili... neexistující problém.
      KOUMAK
      KOUMAK --- ---
      MACHALIK: Tak korenem v jesterce a vrchnim zvukarem jsi me rozstipnul, dlouho jsem se tak nezasmal. :-)

      Ale zpet k rozehrani beden. Jiz pred 20lety jsme si to overili dvema pary beden vedle sebe, rozehrani zahorovacim mediem proste bylo znat. Ja osobne v urcite cenove relaci mam svuj nazor na kabely a tak, ale bedny rozehrane a nerozehrane jsou znat. To same plati pro sluchatka, take overeno osobne. Ale jak rikam, v teto cenove kategorii kabel prurezu cca 4mm z medi je prakticky jedno jakej mas a jak ho zapojis, jestli takhle nebo onakhle, podle meho osobniho nazoru a s lidskou prirozenou "hluchotou" by rozdil mohl poznat jen buh a to predpokladam ABX test, protoze jakmile clovek dany vyrobek vidi tak je jiz hodnoceni neobjektivni, poslouchame usima a hydrodynamikou tela a nikoliv ocima :-) (prosim aby se diskutujici v tomto pripade neurazili, opravdu si nemyslim, ze by jste byli hlusi, jen narazim na nedokonalost ucha)
      DELLAMORTE
      DELLAMORTE --- ---
      MACHALIK: Já myslím, že DOCKINEZ mluví o zařízeních, kterých se prodají cca stovky kusů ročně v ceně 1M+
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DOCKINEZ: No nebylo, dyť ti říkám, repro není víno. Nebo jak si přesně představuješ ty hangáry se stovkama zapojených stereo aparátů (stovkama zesilovačů, zdrojů atd.), kde v patrech nad sebou v rackách stojí ty hifárny a hrajou a hrajou a hrajou? Kolem jezdí kořeň v ještěrce, vrchní sluchař, a přikládá ucho k různým párům beden a podle jejich zralosti je odpojuje a teprve balí do krabic.
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      MACHALIK: Jiste, muze byt, a s tou krivkou je to jasny jak facka. Nebylo by tim spis logictejsi prodavat jiz zahoreny vyrobky, jejichz parametry se budou postupne menit uz radove mene nez u nezahorenych?
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DOCKINEZ: Akorát je to zcela logický a fyzikálně vysvětlitelný, že materiály v čase mění svoje vlastnosti po nějaké křivce a optimálně se chovají pouze v ploché části křivky, která by měla být co nejdelší. Motor se zajíždí, reprák se zahořuje, není na tom nic mystickýho ani zmrdsky prodejního. Repro není víno, aby zrálo ve skladech výrobců nebo prodejců po dobu týdnů, repro sjede z pásu a jde do krabice na paletu a čeká na svýho kupce, nic jinýho nikdo dělat nebude. Taková je realita. Nikdo se tě nesnaží oblbnout, ostatně si můžeš zkusit koupit nový repro, odvézt je na chatu, pustit je nahlas a za týden si pro ně přijet a poslechnout si, jestli hrajou stejně. Nebudou a nebude to tím, že sis zvykl. Zahořovací krabičky netuším, co jsou, ale znám zahořovací CD, což smysl dává, je to prostě nahrávka s takovým spektrem frekvencí a amplitud, aby propískala všechny reproduktory; parametr, který spousta hudebních nahrávek nesplňuje. Netřeba hledat metafyziku tam, kde platí běžná mechanika. Zahořování repro funguje jednoznačně.
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      Co takhle zpatky k topicu zahorovani? :)
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      TEDDYBEDDY: odstraň hifi a pak možná budeš mít pravdu
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      DEIKSAC: Povšimni si prosím topicu. " Spotřebka" se řeší vedle, v tvém domovském klubu věčných radioamatérů :)
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      DOCKINEZ: u spotrebky to naprosto nedava smysl, pasivni soucastky proste chrli automat ve fabrice nekde v cine v poctu desetitisicu za hodinu, kde vidis prostor pro takovy hovadiny :-) jako muzem se bavit o tom, ze elektrolyticky kondenzatory muzou drobne menit parametry, ale u spotrebnich masin, ktery tak posledni dve dekady osazujou automaticky stroje neco jako tridenni zahoreni proste nebudes ochotnej platit. u drazsich stroju s produkci radove stovek kusu rocne to pak lze ocekavat jako standard (ale koneckoncu, ty bys chtel, aby ti tvoje novy porsche zajizdel nejakej usmudlanej monter z fabriky?)
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      DEIKSAC: tak jasne, a kdyz si bedny zahoruje kazdej sam, tak je v konkretnim pripade vzdycky mozny pokrcit ramenama a prohlasit neco jako "to vite, kdyz von si je zahorel blbe sam, co taky se zesilovacem xx" :)

      TEDDYBEDDY: jasne, ale ty soucastky lze urcite "vyhřát" pred montazi do bedny, ze?

      V pripade nize zminenych elektronek se provadi treba kryogenni osetreni, ktery krom jinyho snizuje sum a ustaluje parametry. Verim, ze v pripade podstatne primitivnejsich soucastek typu odpor by to slo urcite taky.
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      TEDDYBEDDY: ty si bez pokecat s Ovcackem o Peroutkovi :-)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam