• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

Jaké preferujete středy

18 hlasy od 18 respondentů

rozbalit záhlaví
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: Jinak moje pitomý pvahy jsou, že dva a dva podobný repráky nepatří do levé a pravé bedny, ale nahoru a dolů v rámci páru. Hodně se v nich někdo hrabal a podle mě to přeházel. A i kdyby tahle úvaha byla špatná, tak to tak chci zkusit: lepší, aby to tahlo nahoru/dolu než doleva/doprava.

Časem budeme měřit s delším oknem výš od podlahy, ale místnost je 5 x 6 x 3 m, takže se dostaneme pouze do limitů daných tímto. Ven je tahat nebudu, mají 150 kilo.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: Všechno, co mám, je to na té stránce: http://machalik.9e.cz/pics/hifi/anthaeus/measurements.html
      Měření od výrobce je jakýsi tady v tom testu na konci, ale podle mě je to bezcenný: http://machalik.9e.cz/pics/hifi/anthaeus/schematics/from_wegavision/test01.pdf
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      TEDDYBEDDY: vzorne sparovane fakt ne
      MACHALIK: stredy neresit, ty stredobasy jsou otrava. Blby je, ze ty propady jsou uprostred uvazovanyho pasma. Existujou nekde mereni celejch soustav tak, jak to bylo vyrobcem navrzeny? Zajimavy je ale, jak jsou si podobny repro v ramci jedny bedny. Kazdopadne by bylo fajn mit ty farfield data smerem dolu, je tam strasne krátký okno. Plus taky hezka ta konzistence mezi reprakama od toho kilohertzu nahoru
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MACHALIK: Zanedbatelné. Prakticky jde o vzorně spárované kusy. Jak říkával autista švorc, to nemůže bejt slyšet.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Projekt oprava Anthaeusu pokračuje. Měřili jsme frekvenční průběhy měničů v (snad optimálně zatlumené) ozvučnici a bez elektroniky. Bohužel jsou v nich skutečně rozdíly:

Taky impedanci v ozvučnici:

Taky zkreslení, ale těch grafů je hodně, proto detailní info na stránce: http://machalik.9e.cz/pics/hifi/anthaeus/measurements.html
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      VINCENT_V: nevim jak 5.1, ale z blbyho notebooku mam pres docking station pripojenou telku. Na dockině je dispalyport, na kterym mam redukci na hdmi a totalne jsem ziral, ze tim vsim de zvuk, spis jsem cekal, ze budu tahat analogovej kabel k extra reprakum
      VINCENT_V
      VINCENT_V --- ---
      LOPIK: Diky za podnet. O tom automatickym vypinani jsem nevedel. Do beden ted sinu signal z mnoha zdroju (TV, X-Box, PC, mobil,..) pres Mackie mixak. Kdybych to tahal ze zvukovky analogove zvlast, musel bych opet pouzit mixak, abych mel ovladani hlasitosti na jednom miste. Jednim z ucelu tohoto cviceni meli bejt zbavit se mixaku a konecne ovladat hlasitost dalkacem jako normalni lide a ne jako zkrachovaly hudebnik se zenou a deckem na krku :). Zaujalo me to HDMI. Co potrebuju abych mohl tahat zvuk z HDMI z kompu? Nebo snad umi grafika posilat i 5.1 zvuk?
      LOPIK
      LOPIK --- ---
      VINCENT_V: Do zesíku nejlíp HDMI, případně optiku/koax, ale počítej s tím, že s optikou neprotlačíš rozkódovaný 5.1 - musel by ti to rozkodovávat zesík/reciever.. Další věc je, že se bojím, že každej receiver se ti vypne, když nebude mít zapojený předky - tohle si nejdřív vyzkoušej jestli to vůbec jde a pak zas může nastat problém s PRE-OUT.. Celý tvůj postup je dost krkolomný... Jestli to chceš takhle řešit, tak bych spíš přemýšel vytáhnout ze zvukovky přímo analog na každej kanál a pak si to zapojit jak chceš..
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      VINCENT_V: Kup si pořádnej gramec radši ;)
      VINCENT_V
      VINCENT_V --- ---
      Mam otazku na spravne zapojeni. Mam takovy plan a nevim jestli je realny. Jiz vlastnim par aktivnich Adam A7 + aktivni Adam SUB 7. Main stereo jde do subace pres crossover a ten napaji bedny. Lze samozrejme zapojit i zvlast. A ted.. chtel bych 5.1, ale chci pouzit Adamy, jsem na ne zvykly. Napad je koupit si par pasivnich surround beden (nechci ke stropu tahat jeste elektriku) a 5.1 zesilovac s PRE OUT vystupy. Do zesiku bych vedl digi signal S/PDIF z externi zvukovky, nebo radeji optical? Na pre outy bych zapojil stavajici aktivni bedny a na zesileny vystup surroundy. Jeste uplne nevim jestli je lepsi SUB pripojit na samostatny pre out vystup, nebo jak jsem popisoval - propojenim SUB s reproduktory. Predpokladam ze doporucite do samostatneho vystupu protoze filmovy mastering je tak optimalizovany? Ale tak jako tak, bude to fungovat?
      MADCAT
      MADCAT --- ---
      Pokud má někdo chuť a škváru vlastnit nějakou tu raritku...

Ultimate Century "Ensemble" , Technics SU-A2 SE-A1 SB-10000 RS-1 for sale.
      http://www.audioscope.net/ultimate-century-ensemble-technics-sua2-sea1-sb10000-rs1-p-1786.html
      POLMO
      POLMO --- ---
      MACHALIK: A co konstantna smerovost? :)
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: To se bude dělat taky, časem. Dneska povezu všechnu tu elektroniku do servisu.
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      to není tak, že by měly zásadní vliv, to je jen průvodní jev. jestli jsou ty data z těch středobasů nefiltrovaný, pak je 180 příliš nízko. každopádně bych si ty měniče vymontoval a ozkoušel na stejnym zesíku/ozvučnici, ať je to srovnatelný
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: Stran středobasů: myslel jsem to tak, že v rámci jedné bedny se jim podařilo spárovat repráky v rámci desítky Hz: levá má u jednoho měniče dva peaky na 90 a 120 Hz, u druhýho na 100 a 130 Hz (peak cca 1.2 Ohm). Druhá věc je spárování v rámci celýho páru beden, tam je to, jak říkáš: pravá bedna je o oktávu jinde a navíc má jen jeden peak per měnič (odhadem 160 a 180 Hz, peak cca 1.5 Ohm).

Dělička by měla být na cca 180 Hz, takže - alespoň u těch repro v levé bedně - by tyhle rozdíly snad nemusely tolik vadit, ale samozřejmě by bylo lepší, kdyby to bylo spárovaný dokonale. To se bohužel nepodaří udělat, i kdybych sehnal další dva tyhle FS41RP, tak by mohly mít impedanci zase úplně jinak.

Osobně si nemyslím, že rozdíly v impedancích (oblast 90-180 Hz) mají vliv na ty šílenosti v SPL:

Zatímco SPL bylo měřený v bedně = po průchodu veškerou elektronikou vč. výhybek, řadičů, konců atd., tak impedance jsou bez ničeho. Pročež, bez kompletního servisu elektroniky, těm SPL měřením zatím nepřikládám velkou váhu. Možná nesprávně, to nevylučuju.
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      to je buřt, stejně jde pin 2 na invertující vstup toho operáku
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: To jsem posral, dal jsem ilustrační fotku z jinýho páru, kde je 4pin konektor (Burmester standard). Moje mají standardní 3pin:

DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      kazdopadne uz jenom vymena vsech kondikuv modulech by mela byt znat a cekjal bych zmizeni rozdilu mezi xlr/rca na vyssich frekvencich u "right" speaker
      MACHALIK: jo u ty impedance jo, ale nerikal bych desitky hz, u tech stredobasu mas u jednotlivejch repraku impedancni peaky celou oktavu od sebe, proto ty ruzne divoky propady. Rozhodne bys moh zkusit promerit vsechny v ty ozvucnici, ktera se chova nejlip, coz je dle myho "top lef midbass"
      DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      MACHALIK: tak standard xlr je 1 zem 2 hot 3 cold, takze jejich vstup je nestandard. kazdopadne dava smysl si tam dat 3pin a zapojit ho spravne
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      Filcový tlumení je vidět zde, jsou tam dva pásky symerticky:

On to teda není filc, ale pracovně tomu tak říkám.
      MACHALIK
      MACHALIK --- ---
      DEIKSAC: Ta variabilita bude záležet na tom, jak je vypnutá folie, jak je vymačkaný takový filcový tlumení pod ní atd. Je třeba vzít v úvahu, že ty rozdíly jsou v desítkách Hz a desetinách Ohmu, tak strašný to zase není. Bylo to měřený přímo ze zvukovky, bez konce. Na téhle fotce je vidět setup měření: na svorky repráku se připojily krokodýlky ze zvukovky a šumělo se:

Plus každá bedna má vzadu trimmery, kterýma si lze doladit úrovně jednotlivých repráků, aby se daly kompenzovat případný nesrovnalosti v úrovních:

Jinak to přepólování RCA vůči XLR se děje zde (poradil Wronski v poště):

DEIKSAC
      DEIKSAC --- ---
      MACHALIK: ty repraky maj slusnou variabilitu :-) ty mereni jsou predpokladam vsechny delany na stejnym zesiku? ten otočenej impuls xlr vs rca - prostě uvažuj, že tam je nějakej sumační obvod, kterej neřešil polaritu jednotlivejch vstupů
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam