• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: hele a tys to jeho hifi dlouhodobě neslepě poslouchal, že znáš jeho kvality, Jirko? :D
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MATT: Já se do něj nenavážel skrz místnost. On se do mě/všech navážel, že jsme blbci, když kupujeme předražené zesilovače a jiné přístroje, protože stačí libovolný přístroj z druhé poloviny 80. let, kdy bylo vše již vynalezeno. Slepý test měl za cíl dokázat, že má pravdu a že peníze vložené do zesilovače byly vyhozené zbytečně - a odtamtud věčná a nikdy nekončící debata o slepých testech. Mi je Svancovo soc hifi u prdele, názor na něj mám a víc nepotřebuju. Nemusel by ostatním vysvětlovat, že jedině tak je to správně a že dál už se jít nedá.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    VOZKA: Zcela otevřeně ti řeknu, že digitálu nerozumím a jsem odkázán jen na poslechové zkušenosti a vysvětlení lidí, kteří mu rozumí (stavitelé DACů, transportů aj.). Fakt je, že rozdíly existují. Fakt je, že bohužel se nedá digitální přehrávání shrnout pod "jedničky a nuly", jak je populární v primitivních diskusích. Fakt je, že existují výrazné rozdíly mezi digitálními kabely, jak optika vs. koax, tak i dva koaxy či dvě optiky. Stejně tak pálenka vs. lis. Můžu tě nasměrovat do fóra, kde ti budou odpovídat lidé, kteří se tímto zabývají, a ti ti to třeba vysvětlí. Já to nezvládnu. Studovat to kvůli tomuhle nebudu, je to na okraji mého zájmu. Chceš nasměrovat?
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: hele, ale pak nechapu, proc jsi se v minulosti tak navazel do svance. ma zatlumenou mistnos, v ni bedny a zvuk co se mu libi. to je podle tebe presne cil hifi, ne?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MACHALIK: No ano. Je to velmi krátkozraké, ale dá se to vyložit i takhle. Ale pojďme si to radši rozebrat, je to podstatně víc ontopic než víno:
    1. Běžně vypálené CD (tj. zdroj není zeškrábaný, ke kopírování je použité třeba EAC) je bitově stejné jako originálka - to jednak bylo mnohokrát testováno a jednak existuje třeba AccurateRip kterým lze kopii ověřit. - souhlasíš/nesouhlasíš?
    (udělám si vlastní test, ale momentálně nemám na co)
    2. Případné nepřesnosti pitů u vypálených cédéček nejsou tak velké, aby z cédéčka šly chybné bity, anebo jen v takové míře, že je jedna z korekcí chyb vždy opraví - to zčásti dokazuje předchozí bod, jakkoliv cd-rom mechanika funguje trochu jinak. - souhlasíš/nesouhlasíš?
    3. Chyby tedy vycházejí z menších nepřesností pitů - málo strmé hrany, drobné posuny v časování? - souhlasíš/nesouhlasíš (případně odkud tedy?)?
    4. Úkolem každého přehrávače od začátku redbook standardu je tyhle chyby eliminovat, a to tak, že si čtením naplňuje vlastní interní buffer, ze kterého data posílá na základě časování interního oscilátoru. - souhlasíš/nesouhlasíš?

    Protože mně z toho vychází, že buďto případné nepřesnosti na vypálaném cédéčku nějak elektricky ovlivňují interní oscilátor a posílání dat z bufferu, což fakt neukazuje na kvalitu přehrávače, anebo vlastníš přehrávač bez vstupního bufferu, což by bylo sice naprosto geniální, ale úplně se mi tomu nechce věřit.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jak vidno i na tomto příkladu, potvrdilo se to, co říkám celou dobu: slepý test se pozná podle toho, že je nerealizovatelný. Z naprosto jednoduché úlohy ochutnávání tří vín jste dokázali svými absurdními vstupy udělat sračku na mnoho hodin, ve které se najednou kladly nároky na podmínky, teplotu, barvy, odlesky, degradaci, skladování, čepičky, subjektivitu, objektivitu, "realitu", cíl testu, subjekt a mnoho dalších proměnných. V průběhu času bychom dokázali přijít na další a další parametry, které musí být z neznámých důvodů splněny, aby test mohl být prohlášen za opravdu slepý. A až by se splnily, nalezly by se další. A další. Je vás totiž nekonečně mnoho.

    Takový test z principu nelze provést, není to v lidských silách. V lidských silách je nachladit ty tři flašky přes noc a druhý den je otevřít a začít je pít (to samo o sobě je dostatečně slepé, neexistuje bias = jediná podmínka sleposti byla splněna, vše ostatní, co jste sem napsali, jsou irelevantní věci) a zjistit, které je nejlepší, a té si třeba sehnat ještě pár flašek. O to jde, o nic jiného nikdy nejde. A v hifi je to stejné. Jde o to nemít bias a pak vyhodnotit, co je nejlepší. A proto lze zesilovače testovat zcela volně bez plent a ABX boxů a jiných vyfikundací, které testují testera, a takto získané výsledky jsou nejen validní, ale dokonce jediné použitelné pro otázky jako "kterou flašku znovu koupit" či "který zesilovač si nechat".

    Slepý test dle Svance a dalších šílenců zde z fóra je a) neproveditelný a b) testuje subjekt, nikoli objekt, a proto nemá cenu se jím v otázkách budování své aparatury či vinotéky vůbec zabývat. Je to pomůcka pro výzkumníky různých vědeckých a pseudovědeckých testovacích metodik, ale nemá žádnou aplikaci v oboru hifi a top audio.
    SVANC
    SVANC --- ---
    DOCKINEZ: Jasný, ale původně tady nebyla řeč o tom, jak kurvit slepý test a zkoumat, kdy ještě je slepý a kdy už nikoli.
    Šlo o to, že neslepé testování je zatíženo výraznými chybami, tenhle jev byl tisíckrát podrobně popsán, ale Machalík se tu snaží vytvářet nesmyslné konstrukce, které tenhle mimořádně dobře doložený fakt mají vyvrátit.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CROME: a co teprve, kdyz ti hostesky natocej jedno pívo hezký a druhý jak Stellu bez čepice, to je pak razem po slepym testu :)

    Nemyslim si. Furt je to slepej test, jen si zadavatele trosku kurvej vysledky.
    SVANC
    SVANC --- ---
    OMNIHASH: Hele, a to ještě neřekl, co tím vlastně sleduje - to bude ještě na dlouho :D. Jsem zvědav, zda se potvrdí mé očekávání (SVANC)...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dej mínus jako holka!
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Když jsem se v patnácti rozhodoval, co budu dál dělat, trolling byl pro mě jasná volba. Po čtvrtý pětiletce jsem sice dosáh určitejch kvalit, ale když vidím takový mistrovský dílo, jako rozmázout na sto příspěvků slepej test vín v auditku o hi-fi, musím před mistrem smeknout. Až vyrostu, chci být jako Máchalík (až na tu část s Brnem).

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CROME: Takže je... je potřeba ti zopakovat, že ty lahve vína mají všechny identickou teplotu. Je to potřeba. Hej, a taky mají všechny identickej korek, a skleničky jsou všechny stejně dobře vymytý a vůbec všechny podmínky jsou stabilní a identický pro všechny tři vzorky, které se však liší obalem tak, jak vidíš a o obsahu nevíme vůbec nic. Už je to slepý test? Nebo s čím příjdeš teď? Jistě těch pičovin, co si můžeš navymýšlet, je nekonečno.
    DAHY
    DAHY --- ---
    Wine-tasting: it's junk science | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/jun/23/wine-tasting-junk-science-analysis
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: protože se nás snažíš kamsi vmanipulovat, Jirko ;)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Bylo by to méně vyčerpávající, kdyby z tebe konečně vylezlo, co tím sleduješ :D.
    CROME
    CROME --- ---
    MACHALIK: kdyz das teplou lahev jinak kvalitniho vina oproti ostatnim, ovlivni to samozrejme vysledek tohoto slepeho testu na irelevantni, vytvoris bias, tedy to cemu se chces slepym testem vyhnout...stejne jako nepekna cepicka tady pro Matta
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Čili říkáš, že když si otevřu ty vína a jedno bude blaflý, tak to přestane bejt slepej test? Protože produkt A byl jiné kvality než produkt B? Wtf?

    Borci, proč je tahle debata tak zoufale vyčerpávající?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CROME: Seš si jistej, že teplota, skladování, degradace aj. mají cokoli dělat s tím, zdali je test slepý nebo ne? A proč? Co kdyby v jedné z těch flašek bylo najust zkažený víno? Pak to přestal bejt slepej test? Co to meleš za blbosti? Rozumíš tomu, co přesně má za účel ona slepost, že to je jen a jen odstranění domnělého biasu, nic jiného? Že není potřeba nic chladit na ideální teplotu, ani nic skladovat? To jsou parametry nesouvisející se slepostí testu. Jsou to parametry, ano, ale nemají žádnou spojitost s tím, zdali test lze prohlásit za slepý či nikoli. Jak je možné, že nechápeš takto základní věci a motáš všechno dohromady?
    CROME
    CROME --- ---
    MACHALIK: je v te mistnosti stala teplota, jsou na idealni teplotu vychlazene i ty lahve, jakym zpusobem bylo vino skladovano, muzeme vyloucit degradaci produktu nevhodnym zachazenim? Pak se pomalu jiz blizime k nejake jakes takes metodice, ktera by se dala povazovat za slepe testovani.
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: nene, nejhorší.. je fakt, že "předsudek" významově emocionalni stranku nezděluje, ale já tam cejtim spíš tu negaci ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam