• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    V čem je tedy zvukový přínos OFC oproti běžným měděným kabelům se tedy nedozvíme. Aby řeč nestála, troufne si někdo na optiku? Resp. víme proč je rozhraní Toslink a komerční optické kabely pro pure hi-end instalace v podstatě nepoužitelné? :D
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Nekomplikuj si to. Ty tu doporučuješ OFC kabel. Ptám se proč?Jsi tedy schopen rozpoznat zvukový rozdíl mezi obyč. mědi a extra cistou mědí, ale mezi stribrem už ne?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Pojdme se radsi bavit o zesilovacich, to jeste porad nemam vyreseny.

    Prohledavam jak zbesilej ty internety, snazim se najit neco co by se pro ty B&W 800 hodilo. A samozrejme pri zachovani domaciho kina, kde hrajou jako hlavni kanaly. Jak jsem psal, muj starej Sony STR-DG700 je pri vyssich hlasitostech (od pulky vys) proste neuhraje, ztraci se nejen prehlednost ve stredech a vyskach, ale hlavne basy.

    Komponenty mam pripojeny 3x optika (Toslink, 5.1, 7.1 - PC, TV a CD) a 1xHDMI (DVD). Chci to zachovat, resp. idealne i DVD kdyz by bylo optikou, ale neni to nutnost(narozdil od PC a TV, ktery je samo uzemneny a tedy tam to nutnost je).

    Vykonove neni lehky se dostat nad 150W/kanal. Marketaci totiz pisou do eshopu kraviny. Napriklad jsem koukal na nejaky Onkyo, 220W/kanal, jenze po pohledu do manualu zjistite, ze to je pouze ve stereu a pouze pro 4 nebo 6 Ohm nebo jak to tam bylo. Pokud hraje 5.1/8Ohm, tak uz to bylo myslim jen 130W/kanal, coz se obavam ze je na 800 porad malo. Tezko tedy pohledat AV receiver se zesikama tridy D, kterej by tyhle bedny slusne utahl...nebo o necem vite?

    Dalsi, a mnohem drazsi cestou je predzesilovac a multikanalovej koncak. Ani tam se ale nedostavam na pozadovanej vykon. Neco jako tohle
    Bryston 9BSST3 Multi-Channel Power Amplifier - Dedicated Audio
    https://www.dedicatedaudio.com/products/bryston-9bsst2-multi-channel-power-amplifier

    A dalsi, uplne nejdrazsi cesta je predzesilovac, k nemu dva monobloky pro 800 a zbytek kanalu z pre-out uz analogove do onoho puvodniho Sony STR-DG700. Ovsem tady se da zajistit nejen opravdu HighEnd reseni, ale i pozadovanej vykon.

    Co vy na to?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    CROME: Zcela jiste nebudou :-) Vsechno se mota strojove, neumim si predstavit ze to nekdo dela rucne.

    TEDDYBEDDY:
    Ty do toho proste chces rejpat, aby sis potvrdil nejakou svoji mylnou predstavu. Chapu, je strasne tezky si pripustit, ze jsi kvuli nejakymu nabulikovani koupil neco, co nema takovou hodnotu, za jakou jsi to koupil. Resp ze jsi ve stejne zvukove kvalite mohl mit neco, co stoji radove min. Obavam se, ze nemam silu ti odporovat, je to totiz stejny jako odporovat zastancum konspiracnich teorii. Na argumenty neslysi, a i presto ze jsou jasny, tak hledaj jiny, aby si potvrdili to co si mysli.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LOL, tohle uz je extrem:
    Nordost Valhala 2 | www.hifihejhal.cz
    https://www.hifihejhal.cz/detail/1145/nordost-valhala-2.html

    "Rychlost přenosu kabelu je velmi rychlá, při rychlosti světla 97%."

    Kdyz pominu jak blbe slohove je ta veta napsana, tak je v ni obsazen prosty fakt, ktery plati pro jakekoliv kabely, proste je to rychlost prenosu elektricke energie....ja se neprestanu tema kabelama asi bavit :-DDD
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: A od jaké "jisté" kvality to už nemá absolutně žádný slyšitelný vliv? A co postříbřená měď nebo celo stříbrné vodiče? Anebo hliníkové, které např. používá na cívkách repro Dynaudio? Proč ti nestačí obyčejná měď/ obyč. dvoulinka? Jsi tedy schopen rozpoznat zvukový rozdíl mezi obyč. mědi a extra cistou mědí, ale mezi stribrem už ne?
    CROME
    CROME --- ---
    ROMANICAK: jo a budou ty rucne motany kabely za 10k hrat lepe nez ty motany strojove se stejnou kapacitou za 200?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    CROME:
    Ja si uplne nemyslim, ze ty kabely za 10000,- maj naklady 200,-. Ona ta zakazkova vyroba je totiz ve skutecnosti draha.
    Potrebujes nejen ty vlakna ze kterejch to umotas a pak buzirky a dalsi material, ale masinu ktera to umota, nalakuje, zabuzirkuje a popripade oplete. A pak samozrejme nejakou kontrolu kvality jestlijsi neco uplne nepodelal, takze minimalne nekoho s osciloskopem kdo to umi zmerit. A dalsi lidi na dokonceni kabelu, tzn. strihnuti, nakrimpovani koncovek, zataveni smrstovackou. A obal - na ten musi vypadat luxusne za ty prachy prece.

    Troufnu si rict, ze kabel kterej se prodava za 10K bude stat treba 2K v nakladech na vyrobu a prodej, zbytek je hruby zisk.
    Nedovolim si odhadnout kolik stoji vyroba treba tohodle....nekdo nejaky tipy?
    Repro kabely AQ Redwood SBW - 2 m (banánky) | Gramofony-Desky.cz
    https://www.gramofony-desky.cz/produkty/kabely/repro-kabely-aq-redwood-sbw---2-m-bananky/1783.html
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TEDDYBEDDY:
    Ne.

    Ale da se rict, ze od jiste kvality medi a zpusobu vyroby a prurezu a poctu vlaken jiz dalsi narust "kvality" nema na audio absolutne zadny slysitelny vliv (a ma jen velmi obtizne meritelny vliv).

    A taky se da rict, ze takovy narust kvality ma vliv na jine aplikace, nez je audio, napriklad vysokofrekvencni technika, vysokonapetova/vysokoproudova technika, atd.

    A taky se da rict, ze verit neznamena vedet :-)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    CROME: bude :) Zkouseli to s vinem, kdyz levne vino nalili do flasky od draheho. A to levne hned chutna lip :)
    CROME
    CROME --- ---
    TEDDYBEDDY: bude kvalita zvuku lepsi kdyz vyrobim kabel za 200kc a prodam ti to za 10 000?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Čili se da říct, čím kvalitnější/ lepší materiály/ dražší kabel, tim lepší zvuk?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TEDDYBEDDY:
    Kazda neizolovana med rychle oxiduje. Kabel v buzirce je na tom mnohem lip. Ale neplest oxidaci (vytvori v podstate ochrannou vrstvu ma povrchu) s korozi (zasahuji hloubeji do materialu, nici ho). Oxidace na povrchu neni pro audio problem, bavime se o frekvencich v jednotkach az desitkach kHz. Problem nastava az pri MHz a GHz frekvencich, kde vedeni proudu jde natolik po povrchu, aby to mohlo mit meritelny vliv.

    OFC ti zaruci, ze jde opravdu o med, a ne nejaky vysokoimpedancni svinstvo s hlinikovym nebo ocelovym jadrem. Uz jsem na to narazil a je to jen skoda penez, pak stejne musis koupit OFC.


    CCA - copper-clad aluminum - med s hlinikovym jadrem. Hodne zalezi na tom jak tlusta vrstva medi na tom hliniku je a vyrobci se snazej to smelit, protoze usetri za med. To vyusti ve vyssi odpor (impedanci) kabelu a tedy ztraty na napeti. A to ma za nasledek nizsi hlasitost, vetsi zatizeni zesilovace, degradaci linearity zvuku (basy mizi, stredy a vysky neprehledne). Pouziva se tam, kde je potreba resit kabelaz co nejlevneji.

    CCS - Copper-clad steel - to samy co vyse, ale s ocelovym jadrem. Je to magneticky. Pouziva se to tam, kde je potreba vyssi odolnost a nezalezi na ztratach na napeti, typicky rozvody od telefonnich ustreden.

    OFC - oxygen-free copper - kvalitni cista med, netrpi zadnym vyse zminenym neduhem. Trosicka kysliku v ni vzdycky zbyde, podle me je to uplne zanedbatelny (10ppm).

    OCC - ohno continuous cast - to samy co OFC, ale jeste kvalitnejsi. Zpusob vyroby by mel skoro eliminovat kyslik v medi a hlavne mikroprasklinky, ktery podle vyrobce (majitele patentu) zapricinuji zhorseny prenos signalu. Podle me je to pro audio uplne nepodstatny a nemeritelny, vlivy ktery se tam popisujou nastavaji az pri vetsich delkach kabelu (100+m) a vysokych frekvencich (stovky MHz). Povazuju to za marketing, zpusob jak vylakat z majetnych lidi prachy diky neznalosti problematiky. Je to jako nechat si pozlatit auto - kdyz na to mas, tak se tim muzes chlubit, ale jizdni vlastnosti ti to nijak nezmeni.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Proč OFC? Každá měď stejně na povrchu rychle oxiduje.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    ROMANICAK: diky!
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MATEJICEKKK:
    Pisou u nich 2 x 60 watt, na to by 2,5 stacila s obrovskou rezervou. Nicemu ale neuskodi, kdyz ji pouzijes. Doporucuju takovou tu s pruhlednou buzirkou, resp. ma mit ve specifikaci "OFC", coz je pomerne cista med s nizkou oxidaci.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Jen dotaz, k Audio pro Addon T20 potrebuju koupit delsi dvoulinku na propojeni aktivni bedny s druhou. Jakej prumer? Origo je tam myslim 1.5mm, nebude lepsi 2.5? Diks
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    MATESISKO: hloupatě jsem nenapsala, že Praha. Ráda bych to nechala opravit nějakého nyxáka, pokud se v tom někdo rád hrabe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam