• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VOZKA:
    No a neresi se tohle nejakym NTC termistorem na vstupu?
    Omezovače náběhových proudů | Conrad.cz
    https://www.conrad.cz/o/omezovace-nabehovych-proudu-0809073
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJA: Tahle oddělovací trafa jsou trochu opruz v tom, že když ti něco vyrazí pojistky, tak je pak často nahazuješ třeba na třikrát, než se ti trafo nasytí. V předchozí dílně ve sklepě staré bytovky nám tohle dělalo 1.5 kW trafo. Taky to mívá tendenci se slyšitelně rozrezonovat, a takové několikakilové trafo přišroubované k OSB desce umí bručet docela nahlas.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DR_RIC:
    Tomu pribehu s manzelkou se mi tezko veri, ale ok. Pojdme ten slepy test udelat doopravdy. Uz mnohokrat jsem k tomu tady vyzyval a nikdo nerekl ANO. To se tak bojite? Ceho?

    Kouzlo toho testu je mimo jine v tom, ze se dela v jeden den, jednu chvili. Lze tim eliminovat subjektivnost sluchu a vnimani, ktera se meni s casem/vekem a dalsimi podminkami jako jsou momentalni nalada, jestli je zrovna chladno nebo teplo, jestli sis zrovna vycistil usi a jak dobre a mnoho dalsiho (dopln si sam).

    Nechci se hadat, chci prokazat pravdu. Klidne se muzem vsadit jen o pivo nebo flasku neceho tvrdsiho, to je celkem fuk.
    MAJA
    MAJA --- ---
    DR_RIC: Zatím mám před zesíkem takový bastl, který eliminuje SS napětí v síti - toroidu v zesíku to dost pomohlo.
    Na dlouhé lokte mám vymyšlený/částečně okopírovaný 3kW oddělovací trafo s filtrama + druhé cca 100W oddělovací trafo + filtry pro zdroj signálu. To velké trafo je sranda, když ho položím na stůl a někdo si ho zvědavě chce prohlédnout, funguje jako přišroubované, jak je to těžký :-)
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    MAJA: v soucasne dobe mam obycejny CSSS 4x 2.5mm (měď + sil. izolace) a spokojenost. naposlouchani kabelu opravdu neresim, koukam na celou vec spis z hlediska jednoducheho zapojeni/prepojeni.
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    jinak pocitam, ze JBL TiK Center + JBL Ti6K (Ti2K) shanim marne, nebo se to obcas nekde objevi? :)
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    MAJA: Kdyz jsme bydleli v byte v panelaku ze 60. let... to bylo peklo na koleckach... rozvody v hliniku, dvoulinkou. Cely byl pres 1 chranic a 3 jistice. Kdyz se zapla v kuchyni mikrovlnka, zacalo sluchny audio/video divadlo. Resil jsem to pasivni filtry. XindaK a Gigawatt. Isotech se moc neosvedcil. Co jsme dodelali nas dum, kde mam elektriku novou (a jeste jsem si ji delal sam), tak problem nemam, byt mi filtry zustaly a jen ze zvyku je pouzivam.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOZLIKK: těhle marketingově zmátknutých výrobků je spousta ... lepší půjčit, naposlouchat než koupit a za půlroku řešit znovu ...
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    kdyz jsme u kabelu, zvazuji v ramci rozumneho a estetickeho reseni tohle (zapojeni bi-amp + oplet + gumy) https://www.rodel-audio.cz/produkty-real-cable-bwofc250r-detail-2334 + https://www.rodel-audio.cz/produkty-nakamichi-banana-plugs-detail-328 ok?
    MAJA
    MAJA --- ---
    DR_RIC: S reprokabelama jsem na tom byl podobně - tenčí, pak tluštější dvojlinky z Cu/průhledné PVC, pak široký AU/RA (šel ohnout - měnit poměr kapacita/indukčnost) a pak jsem si půjčil relativně tenký Audioquest, přesvědčený, že prodejce kecá a zůstal u něj.

    Dlouhodobě bojuju s síťovým rušením - jsem na vesnici, kousek od trafačky takže napětí 255V+, velká SS složka a čurbes v síti (nemám použitelný měřák, v jakém spektru netuším).
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    Koukam, ze tady jede docela slusnej souboj T vs R. Ja se ptal jen ze zvedavosti a ne potreby nejakyho hadani. Moje zkusenost je takova, ze jsem zacinal na kabelech z OBI. Cim vic medi a silnejsi tim lepsi. No a pak mi jednou nekdo pujcil Nordost a rozdil v subjektivnim poslechu byl propasny. Troufam si rict, ze zde mnohokrat zminenym slepym testem by byla rozlisitelnost kabelu 99%. To jsem si overil i timto slepym testem u sve (audiem netknute) manzelky - vzdy po nekolika dnech jsem vymenil kabely, kdyz nebyla doma a cekal, jestli se ozve. Ozvala. Tak si rikam, ze je divny, ze ten placaty, tenoucky, skoro pruhledny kabel, dokaze udelat takovy rozdil. No a tak jsem si vyzkousel pomerne dost kabelu, ruznych znacek a (h)ruznych cenovych kategorii. Uz to nebylo o tom, jestli hral nejaky lepe a jiny hur. Spis to bylo o tom, ze nektery hraje "jinak". Casto byly od sebe nerozeznatelne, i kdyz cenovky meli o rad jinde. Nikdy jsem nic nemeril, ale poslouchal. Takze neberu kabel podle znacky, cenovky nebo recenze, ale podle toho jak mi to doma zni a co se mi libi a od te doby mam jeden se kterym jsem spokojeny. Podobne to mam i u All-in-one (viz zminene LSX a LS50 wireless). Netvrdim, ze to je HighEnd, ale je to proste jednoduchy. Poslech me neunavuje (posloucham ty LS50W cca 9 hod denne) a porad me bavi. Doma mame jako hlavni KEF R1 a Lyngdorf TDAI 3400. Cesta byla dlouha. Pres ruzne Marantz, Rega, Creek, BlueOS, Wharfedale, RIHA,... Ted uz dal jit nechci ani nepotrebuju. Jedine, o cem bych casem uvazoval je Grandinote. Absolutni top, co jsem slysel a byl bych ochotny za nej penize i dat. Treba casem, az budou podminky (mistnost, cas, vyuziti,...)
    Zaverem kazdemu zde preju dobry poslech, ze ktereho bude mit stejnou radost jako ja ze sveho. A je uplne fuk co a na cem to posloucha. Napr. Muj deda miloval svuj stary gramofon na kliku. Slouzil mu pres 50 let. Z pohledu sve profese mohu rict, ze stejne jako je nezlomna fyzika, je ucinna i psychosomatika a casto umi vysvetlit veci, ktere pomoci velicin popsat nejde. Aneb neumime vse zmerit, popsat, spocitat, vysvetlit...
    Hezky den vam vsem!
    MAJA
    MAJA --- ---
    TEDDYBEDDY: U 5.1 donácího kina to narozdíl od sterea nehodlám řešit a psal jsem, že nechci žádné hadice.

    Ve studiu mi typicky nacpou "lepší/značkovější" Cu dvojlinku za 3násobek ceny ... už se kolem studií/hifi nějaké roky ochomýtám.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MAJA: Jdi se uradit někam do studia. Obvykle ti budou ochotni i kabely půjčit. U kabelu záleží i na materiálu dielektrika, resp. na kapacitě a indukčnosti též. To vše ovlivňuje přenosovou charakteristiku. Teoreticky by ti mohl stačit nějaký levnější Kimber, ale 10m je už hodně. Se ztrátou kvality signálu délek nad 3m počítej. https://www.hifistore.cz/reproduktorove-kabely-kimber-kable-ka38-ovy15.html
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MAJA:
    Pak bych byt tebou koupil v nejakym elektru nebo OBI/Hornbach/Bauhaus OFC dvoulinku, maji to vedeny jako audio kabel a ma to takovou tu pruhlednou buzirku. 2,5mm2 by mela stacit na cokoliv do 100W/8Ohm.

    Převod fyzikálních jednotek - ohmův zákon
    http://www.prevod.cz/index.php?str=412
    3,5A efektivni a tim padem cca 7A maximalni (zesilovac v limitaci, to se nikdy nestane).

    A jak vime, 1,5mm2 se pouziva na 230V/16A, z cehoz plyne i selskymi pocty, ze 2,5mm2 na 28V/3,5A bude bohate stacit s nasobnou rezervou.


    Ohledne tech levnych AV receiveru - s nima je problem v tom pulsnim napajecim zdroji. Pokud to nema dostatecne kvalitne vyreseny napajeni a jeho filtraci, tak to bude hrat blbe na jakychkoliv bednach a kabelech. Ale kabelama se da samozrejme to hledani priciny zacit, je to nejlevnejsi prvni krok :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    ROMANICAK: kablík to je obyč. nějaká Hama ... šetřil jsem a zároveň nechtěl přes celou místnost tahat hadice k reprákům, jako mám u sterea ...
    Nejsem z Prahy, tak nevím, jestli to nebude pak příliš komplikované :-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MAJA:
    Jde o to, jaky presne kabely to jsou, resp. jakej maji odpor. Pokud je to mene kvalitni med a jeste k tomu takto tenka, muze mit vyssi odpor a tim vyrazne snizit napeti. A tim se vic zatezuje zesilovac, coz vsechno vyusti v zkresleni hlavne na basech a snizenou hlasitost.

    Mam tady nejakou 2,5mm2 navic, jen nevim jestli je toho 2x10m, mam se kouknout, ze bys to upotrebil? Praha
    MAJA
    MAJA --- ---
    když už jsmě u těch kabelů - mám v obýváku domácí kino, nejlevnější Yamaha AV receiver a pidirepráčky od Cantonu. K zadním vede 10m / 1.5mm2 kabely a zesík s tím má problémy (hlasitost nesedí) - starý AV receiver měl asi větší výkon (papírově ne, ale prakticky).

    AV receiver měnit nechci, uvažoval jsem, jestli by pomohlo vyměnit 10m / 1.5mm2 kablíky za 10m / 2.5mm2. Repro jsou z Canton Movie série, 4 - 8 ohm.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: OK. Díky za odpověď.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TEDDYBEDDY:
    Simte ty tvoje vychvalovany draty jsou celkem obycejny a tomu odpovida i cena. Ale klidne machruj dal, bavim se cim dal vic :-)

    Van Den Hul CS-14 Hybrid Loudspeaker Cable - High-End Studios
    https://e-shop.highendstudios.de/van-den-hul-cs-14-hybrid-loudspeaker-cable.html

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam