• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

    Jaké preferujete středy

    18 hlasy od 18 respondentů

      rozbalit záhlaví
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      MADCAT: Konkrétní ukázky pro zajímavost:
      Klipsch R-41M trpí na rezonance a zvukovod jim příliš zvedá odezvu v horním pásmu, protože začíná silněji směrovat moc pozdě. Na měření je napsané co to znamená a jsou tam i šipky s nápisem "renonances", takže je to srozumitelné: https://www.audiosciencereview.com/...ndex.php?threads/klipsch-r-41m-bookshelf-speaker-review.11566/

      Klipsch RP-600M na rezonance tolik netrpí, ale ten problém s tím, že zvukovod směruje a posiluje zvuk až v horní části spektra je tam pořád. Tentokrát je "vyřešen" tím, že okolo dělící frekvence, kde středobas přestává hrát ale výškáč ve zvukovodu ještě moc nehraje, je prostě na charakteristice obří díra. Proč ne. https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/klipsch-rp-600m-speaker-review.12138/
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      MADCAT: Uměl, ale nedá se to shrnout ve dvou větách.
      Jak už tu padlo, to že je v některých bednách s hlubším zvukovodem výškáč o něco dál než basák samo o sobě roli nehraje, výhybka s tím počítá a hotovo.

      Zvukovody mohou vyzařovat pod různým úhlem, ale má to jeden háček - aby zvukovod danou frekvenci ještě směroval, musí být větší, než je její vlnová délka. Jakékoliv tóny s vlnovou délkou o nějaký kus větší (tj. s nižší frekvencí) než je velikost nejširší části zvukovodu nebudou směrovány a budou vyzařovány všesměrově jako by tam zvukovod nebyl. No a když si jednoduchý zvukovod představíš jako kužel, tak velikost jeho kruhové podstavy určuje tu nejnižší ovlivněnou frekvenci a úhel mezi jeho vrcholem a stěnami (nebo technicky asi mezi průmětem jeho stěn, nepamatuju si správnou geometrickou terminologii, prostě to jak je ten kužel vysoký) určuje, pod jakým úhlem bude zvuk vyzařovat.

      To znamená jednoduchou věc. Když chceš zvukovod který směruje třeba od 2 kHz výš, tak čím užší vyzařování má mít, tím musí být hlubší a tím víc tedy zabírá místa v bedně. Tom Danley třeba dělá ozvučovací bednu ve tvaru jednoho velkého zvukovodu s vyzařovacím úhlem 25° a ta je kvůli tomu hluboká 125 cm. Když ale chceš aby ti výškáč vyhrával třeba pod úhlem 160°, tak ti stačí jen taková nepatrná miska která skoro ani jako zvukovod nevypadá.

      Pak je tu druhý problém: tlakové výškáče, které se používají běžně v ozvučovacích bednách, ale v hifi zatím (bohužel) moc ne, a spíš až v těch dražších, jsou stavěné na umístění ve zvukovodech, fungují s nimi skvěle a víme docela dobře, jaké tvary zvukovodů použít pro co nejvíc hifi zvuk. Ale klasické papírové, plastové, hliníkové... kopulky si se zvukovody zdaleka tolik nerozumí (důvodem je odlišný tvar vytvářených zvukových vln a jeho interakce se stěnami zvukovodu) a je velmi snadné jim zvuk spíš zkurvit. A čím víc úzce směrující zvukovod chceš použít, tím větší problém to je.

      Třeba Revel nebo Genelec mají vymakané zvukovody se širším vyzařováním, JBL má asi nejlepší zvukovody s trošku užším, ale zrovna ten Klipsch se začal zlepšovat až v té poslední generaci a i tak to není úplně nejlepší. Na měření poznáš blbý zvukovod tak, že je odezva na v ýškách hodně zvlněná. Obecně platí, že čím víc zakulacené, tím lepší - ostré hrany jsou většinou špatně, a vždycky jsou špatně když jsou na přechodu mezi zvukovodem a čelem bedny. Ten přechod by měl být co nejhladší. Tohle je třeba úplně špatně, tohle je naopak výborný.

      Zvukovod je každopádně jen jeden z nástrojů a záleží i na tom jak je zakomponován do zbytku bedny - hlavně jestli je hladký přechod direktivity mezi středobasem a výškáčem ve zvukovodu. Kvalita zvukovodu a celková direktivita bedny je důležitější než to, pod jakým úhlem vyzařuje. Přestože já si osobně myslím že do 90% místností je užší vyzařování lepší.
      MARASAN
      MARASAN --- ---
      MADCAT: jo a zapustenej reprak ma pak ovlivnenou smerovou charakteristiku,zas zalezi na zvukovodu.
      DR_RIC
      DR_RIC --- ---
      MADCAT: Rekl bych, ze napr KEF na tom ma zalozenou celou podnikovou strategii.
      MARASAN
      MARASAN --- ---
      MADCAT: faze /posun se da srovnat ve vyhybce. Poslechem nicemu neuskodis.
      MADCAT
      MADCAT --- ---
      Uměl by někdo ze zde přítomných posoudit nebo poradit jak moc, případně jestli vůbec má zapuštění výškáče do zvukovodu nebo jeho tvar vliv na směrovost beden? Když se dívám třeba na Klipsch, který typicky mají výškáč schovanej, a naproti tomu většina ostatních má zvukovod jenom naznačenej, nebo skoro vůbec žádnej... Anebo záleží na mnohem víc faktorech a nezbývá než vyzkoušet a poslechnout? Koukám po novejch bednách, tak abych rovnou třeba věděl z čeho vybírat...
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      MAJA: Ovšem Master na studiových mašinách s dacy s ultrapřesnými hodinami. A vo tom to je.
      KOZLIKK
      KOZLIKK --- ---
      MAJA: já jsem pořídil Rapsberry Pi 3 a Khadas DAC (jako Roon endpoint s DAC), předplatil jsem Tidal (teď to jde za 40 CZK jako HiFi plán na 4 měsíce pro family - 6 lidi) a hlavně Roon (server mam v tichém PC), v kombinaci s 3TB FLAC na disku + Tidal na jednom místě, musím říct, že jsem v životě nic lepšího na hudbu nepoužíval. dříve jsem měl Foobar nacpaný pluginy a wasapi, tohle je úplně jinde, hlavně zvukove a informacemi o vsem, ten DAC je za ty peníze neskutečnej. ovládání přes telefon/tablet/PC, zóny v domácnosti, groupovani zone při party etc, v kombinaci s hlavním zvukem a bluetooth zařízenimi je to perfektní. streamování vlastní hudby odkudkoliv je v té kvalitě znát i přes bluetooth (na cesty mám Onyx Studio 5), za mě se ty dvě stovky měsíčně za Roon fakt vyplatí..
      MAJA
      MAJA --- ---
      Momentálně hraju přes Foobar s WASAPI, který ovládám vzdáleně z tabletu Foobar Controllerem.

      Chtěl jsem zkusit HYSOLID, což by měla být asi nej aplikace na přehrávání, ale nejsem schopen to rozchodit ani na jednom z Android zařízení co mám (různé verze OS). Vypadá to jako mrtvý projekt.

      Nějaký tip na podobný přehrávač ?
      MAJA
      MAJA --- ---
      Mě se gramofon hrozně líbí jako krásná mechanická hračka, rituál při poslechu ... ale vždycky pak uvažuju, kolik vynilů bych si k tomu koupil a tím to skončí (... odpověd je tak max. 20).
      CD přehrávač jsem vzdal už před pár lety ... všechno krmím z PC skrz externí DA.
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      MAJA: To je dobrej postřeh, ale ve skutečnosti je gramofon oproti digitálu tak nedokonalej zdroj zvuku, že se to v tom schová. Desky obecně maj smysl pro zážitek, když tě baví s tím pracovat a líbí se ti ten charakter zvuku, ale zvukově dokonalý nikdy nebyly a ani nemůžou bejt bo fyzika.

      Možnost srovnat přenosky mi jinak přijde jako super nápad.
      MAJA
      MAJA --- ---
      Já mám pořád psychický problém s tím super analog zdrojem zvuku - gramofonem a to ten, že naprostá většina i dost historických nahrávek byla cestou v jedničkách a nulách ...
      BREGALAD
      BREGALAD --- ---
      TEDDYBEDDY: Respektive - vyjádřil jsem se nepřesně. A proto bylo třeba dovysvetlit mé pochody.

      Tím slovem ukázky jsem myslel fakt ukázky pro rychlý přehled.. ;-)

      Chci to srovnávat férově a přesně analogově. Aby si zákazník mohl vložku vybrat ZEJMÉNA podle zvuku.
      BREGALAD
      BREGALAD --- ---
      TEDDYBEDDY: Nerozumíš.

      1) vybíral jsem do studia rozumný stroj s SME raminkem. Vybral jsem Denon DP-450 USB (DP 400 je to samé jen bez USB).
      2) poridim 6-10 vlozek připravených pro okamžité předvedení / prehozeni
      Předvádět se bude na klasickém analogovem zařízení (předzesilovač Riaa, předzesilovač, dva mono koncaky a repro)
      3) jako vedlejší produkt (neboť to gramec umožní) uložím ke každé z prezentovaných vlozek vzorek nahraný stejný den, ze stejně desky.
      Každý si takraˇcove bude schopen doma rychle srovnat zvuk jednotlivých vlozek, když ho to bude zajímat více, nechť přijede na Zbraslav
      BELIEVER
      BELIEVER --- ---
      MAJA: lepený vinil podlaha, záclony tam jsou.
      MAJA
      MAJA --- ---
      BELIEVER: podlaha je z čeho ? závěsy ... okna ?
      TEDDYBEDDY
      TEDDYBEDDY --- ---
      BREGALAD: A je ti jasný, že hlavni výhodou gramofonu je navzdory všem neduhům mechanického snímaní právě neexistence digitálního jitteru z komerčních AD převodníků? Jestli dobře rozumím, tak vy tento atribut prostě zazdite digitalizací do WAV?
      BREGALAD
      BREGALAD --- ---
      Mimochodem. Zavádíme novou službu. Novou možnost předvedení.
      Přímé a rychlé srovnání MM, MC a MI vložek v ceně do 8.000 Kč na jednom gramci a stejné desce.
      Zatím Ortofon 2M Red, Gold Note Vasari Red, Goldring 2100, Nagaoka MP-100, MoFi Studio Tracker, ClearAudio... a další.
      Ukázky max 7 vteřin ve formátu WAV 16/44 zveřejníme na webu v příslušné sekci (brzo).
      BREGALAD
      BREGALAD --- ---
      BELIEVER: Na sviznou kytarovou muziku repro Klipsch s Marantzem třeba ten PM7000N a nebo nějským Advance Paris. Je to dobrá volba.
      Lze poslechnout u mne v HIFIpartneru ;-)
      VOZKA
      VOZKA --- ---
      BELIEVER: Velká místnost s nic moc akustikou = je o to víc důležitý, aby měla bedna konstantní direktivitu (frekvenční odezvu mimo osu co nejvíc podobnou odezvě v ose), a to ideálně spíš užší, abys trochu snížil množství odrazů. Sloupů s užší direktivitou v týhle ceně bohužel moc není (JBL Studio 590 byly dobrý, ale už se neprodávají), z konstantně směrujících v téhle ceně opravdu výborně měří Revel Concerta2 F35. Neslyšel jsem je, takže osobní doporučení dát nemůžu, ale na základě měření a recenzí bych si je být tebou stoprocentně zkusil někde sehnat na poslechnutí.
      BREGALAD
      BREGALAD --- ---
      MAJA: Ano. 34.980 Kč

      Možná by šly Klipsch RP-6000F - jenže momentálně nejsou.
      BELIEVER
      BELIEVER --- ---
      MAJA: Je to obývák s kuchyňským koutem, spousta nábytku, pohovka, konferenční stolek, jídelní stůl, sem tam nějaký obraz na zdi, strop sádrokarton... Sám jsem na to zvědav, co to bude akusticky dělat :) Momentálně mám LG soundbar a akusticky mi místnost příjde ok.

      Poslouchám kde co, jsem letitý hudební maniak - různé písničkáře, jazz, indie (třeba Babyshambles, atp.) - většinou s ohledem na ženu a děti relativně potichu, chtěl bych i tak slyšet co nejvíc detailů... Samozřejmě občas bych na tom ohulil kde co, od britských punkáčů klidně až po nějaký metal.

      Samozřejmě je předpoklad, že bych to měl i na filmy a na PSko, ale chci to konfigurovat predevším na hudbu.

      MAJA
      MAJA --- ---
      BELIEVER: pokud netrváš na novém, tak se dá za ty peníze pořídit poměrně dost kvalitní stroje z minulých let ... možná gramofon bych vzal nový.

      Co za muziku posloucháš ? A jak moc je ten prostor zabydlený/akusticky upravený/upravitelný ?
      BELIEVER
      BELIEVER --- ---
      Ten Advance Paris je nádhernej, ale už je to docela podstatná část budgetu jen do zesilovače...
      BELIEVER
      BELIEVER --- ---
      VOZKA: Díky, já momentálně uvažuji vzít Denon DRA-800H + B&W603, případně připlatit a vzít místo Denonu Marantz PM7000N, ale na tom Denonu se mi hodně líbí 5x HDMI vstup, nicméně zas mám obavu, aby to nebylo až moc na úkor kvality hudby. Každopádně jak se otevřou obchody, chci vlítnout do nějaké poslechové místnosti a vyzkoušet si pár kousků na vlastní uši.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam