• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    BREGALAD
    BREGALAD --- ---
    TEDDYBEDDY: Gramofon za 13000 Kč + vložka řekněme v průměru za 5, k tomu ovšem logicky dobrej předzesilovač a dobrá nahrávka na 180g vinylu. Myslím, že Volumio Primo odvádí tak dobrou práci, že to těžko půjde v zaplatitelných cenách lépe. A přes to jsem pťřesvědčen, že vinyl bude lepší.

    Smyslem srovnání vložek je možnost předvedení slyšitelných rozdílů mezi nimi.
    Co jsem se bavil i s konkurencí, není moc prodejců, kteří by tohle umožnili. A právě tady cítím, že je potřeba to dobře umožnit zájemci o koupi vložky, dle svého sluchu..

    ;-)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BREGALAD: V poho. Chápu z obchodního hlediska ten tlak na ceny. Já tam ale nevidím z pohledu audiofila žádný profit. Dobrý vinyly jsou drahý a jediný ospravedlnění jejich ceny je imo hrát je na hw, kterej mi přinese podstatně lepší zážitek něž digitál. A to se dle mého v této cenové kategorii neděje.

    Zeptám se se takto. Je z tvého pohledu schopna libovolná kombinace tvého Denonu s levnými prenoskami dát posluchači kvalitativně lepší zážitek z hudby než třeba zmíněný streamer Volumio Primo?
    BREGALAD
    BREGALAD --- ---
    Ještě jednu (možná) zajímavost. Zákazník si u mne teď objednal Volumio Primo a při té příležitosti jsme ho trochu vyzkoušeli. Má opravdu velmi hezký projev. Hezky plný odspodu až nahoru.
    Jediná nevýhoda je, že nemá žádnou signalizaci že je v chodu a žádné tlačítko na zapnutí (nebo aspoň reset). Čili když ho v softwaru dáte vypnout, tak ho zapnete jen odpojením a zapojením napájení.
    Ale teda - zvuk je moc příjemný.
    Volumio sleduji už od verze asi 0.9b. Ve studiu mi běží na Cuboxu i4Pro ve formě síťového mostu s externími DACy (podle momentální chuti).
    Ale to Volumio Primo je prostě samo o sobě velmi dobré. Možná proto dostalo EISU, ač je u nás spíše neznámé.
    Co je trochu otázkou je smysl nemalého poplatku za MyVolumio, aby se dalo využívat Tidalu či Qobuzu, které se platí zvlášť.
    Spotify a rádio to hraje v základní Free verzi. A i to hraje velice dobře, skoro ani člověk při poslechu dobrých nahrávek ze Spotify ani neuvažuje o vyšších datových tocích.

    Teď čekám na naskladnení vymazleného síťového mostu Allo USBridge + OS Volumio.
    Jsem na něj zvědav.
    BREGALAD
    BREGALAD --- ---
    TEDDYBEDDY: S tím nelze než nesouhlasit.
    Že je to cos napsal hloupost, dokážu každému zájemci v mém studiu.
    Regál se mi nelíbí.
    Mám 2 ProJecty (RPM 3 a VTE), GoldNote Valore v červené kůži a na ty nejprodávanější levné vložky do 8.000 Kč bohatě svou kinstrukcí stačí ten Denon. Volil jsem mezi Thorensem,Regou, ProJectem, hledal i v jiných malých značkách - no a nakonec jsem se rozhodl pro ten Denon.
    Jak jsem zjistil - rozhodně to není chyba.
    Kdo nevěří ať k nám běží (pokud ho to zajímá).

    Jinak neběhejte, službu zatím chystám, až bude plně k prezentaci, bude to napsaný na našem webu. Zatím to inzeruji v SaV. No a tady v klubu jste první, komu o tom píši v detailech.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    VOZKA: Díky za vyčerpávající odpověď. Abych to upřesnil - já bych rád spíš širší vyzařování, abych mohl i při poměrně široké bázi (říká se to tak? Prostě vzdálenost mezi bednama od sebe navzájem je o chlup větší než vzdálenost ode mě) mít bedny natočený rovně vzhledem ke zdi, protože... ehm.. se mi to tak prostě víc líbí :) Tzn. na základě toho, co tady čtu, usuzuju, že žádnej extra zvukovod nepotřebuju, je tak?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MADCAT: Konkrétní ukázky pro zajímavost:
    Klipsch R-41M trpí na rezonance a zvukovod jim příliš zvedá odezvu v horním pásmu, protože začíná silněji směrovat moc pozdě. Na měření je napsané co to znamená a jsou tam i šipky s nápisem "renonances", takže je to srozumitelné: https://www.audiosciencereview.com/...ndex.php?threads/klipsch-r-41m-bookshelf-speaker-review.11566/

    Klipsch RP-600M na rezonance tolik netrpí, ale ten problém s tím, že zvukovod směruje a posiluje zvuk až v horní části spektra je tam pořád. Tentokrát je "vyřešen" tím, že okolo dělící frekvence, kde středobas přestává hrát ale výškáč ve zvukovodu ještě moc nehraje, je prostě na charakteristice obří díra. Proč ne. https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/klipsch-rp-600m-speaker-review.12138/
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MADCAT: Uměl, ale nedá se to shrnout ve dvou větách.
    Jak už tu padlo, to že je v některých bednách s hlubším zvukovodem výškáč o něco dál než basák samo o sobě roli nehraje, výhybka s tím počítá a hotovo.

    Zvukovody mohou vyzařovat pod různým úhlem, ale má to jeden háček - aby zvukovod danou frekvenci ještě směroval, musí být větší, než je její vlnová délka. Jakékoliv tóny s vlnovou délkou o nějaký kus větší (tj. s nižší frekvencí) než je velikost nejširší části zvukovodu nebudou směrovány a budou vyzařovány všesměrově jako by tam zvukovod nebyl. No a když si jednoduchý zvukovod představíš jako kužel, tak velikost jeho kruhové podstavy určuje tu nejnižší ovlivněnou frekvenci a úhel mezi jeho vrcholem a stěnami (nebo technicky asi mezi průmětem jeho stěn, nepamatuju si správnou geometrickou terminologii, prostě to jak je ten kužel vysoký) určuje, pod jakým úhlem bude zvuk vyzařovat.

    To znamená jednoduchou věc. Když chceš zvukovod který směruje třeba od 2 kHz výš, tak čím užší vyzařování má mít, tím musí být hlubší a tím víc tedy zabírá místa v bedně. Tom Danley třeba dělá ozvučovací bednu ve tvaru jednoho velkého zvukovodu s vyzařovacím úhlem 25° a ta je kvůli tomu hluboká 125 cm. Když ale chceš aby ti výškáč vyhrával třeba pod úhlem 160°, tak ti stačí jen taková nepatrná miska která skoro ani jako zvukovod nevypadá.

    Pak je tu druhý problém: tlakové výškáče, které se používají běžně v ozvučovacích bednách, ale v hifi zatím (bohužel) moc ne, a spíš až v těch dražších, jsou stavěné na umístění ve zvukovodech, fungují s nimi skvěle a víme docela dobře, jaké tvary zvukovodů použít pro co nejvíc hifi zvuk. Ale klasické papírové, plastové, hliníkové... kopulky si se zvukovody zdaleka tolik nerozumí (důvodem je odlišný tvar vytvářených zvukových vln a jeho interakce se stěnami zvukovodu) a je velmi snadné jim zvuk spíš zkurvit. A čím víc úzce směrující zvukovod chceš použít, tím větší problém to je.

    Třeba Revel nebo Genelec mají vymakané zvukovody se širším vyzařováním, JBL má asi nejlepší zvukovody s trošku užším, ale zrovna ten Klipsch se začal zlepšovat až v té poslední generaci a i tak to není úplně nejlepší. Na měření poznáš blbý zvukovod tak, že je odezva na v ýškách hodně zvlněná. Obecně platí, že čím víc zakulacené, tím lepší - ostré hrany jsou většinou špatně, a vždycky jsou špatně když jsou na přechodu mezi zvukovodem a čelem bedny. Ten přechod by měl být co nejhladší. Tohle je třeba úplně špatně, tohle je naopak výborný.

    Zvukovod je každopádně jen jeden z nástrojů a záleží i na tom jak je zakomponován do zbytku bedny - hlavně jestli je hladký přechod direktivity mezi středobasem a výškáčem ve zvukovodu. Kvalita zvukovodu a celková direktivita bedny je důležitější než to, pod jakým úhlem vyzařuje. Přestože já si osobně myslím že do 90% místností je užší vyzařování lepší.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    MAJA: Ja uz dokonce premyslim o koupi lifetime roonu, ktera teda neni vubec levna. Ale fakt je to dobry! Stoji aspon za zkousku.
    MAJA
    MAJA --- ---
    KOZLIKK: to zní pěkně, ale nechci platit žádné měsíční poplatky ... tak nějak z principu
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    KOZLIKK: No nevim jaky vykon ma RPi, ale ja ted testuju trial Roon na Synology NAS 918+. A to ma nejaky celeron a slape to uplne krasne. Pravda mam tam SSD a to je podle me to nejdulezitejsi v te odezve...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MADCAT: jo a zapustenej reprak ma pak ovlivnenou smerovou charakteristiku,zas zalezi na zvukovodu.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    MADCAT: Rekl bych, ze napr KEF na tom ma zalozenou celou podnikovou strategii.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MADCAT: faze /posun se da srovnat ve vyhybce. Poslechem nicemu neuskodis.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    TEDDYBEDDY: oprava: z vinylu
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    DELLAMORTE: výkonove je to v tuhle chvili nerealne, minimum spec. je nějaké nacpane i3 ideálně i5, ideálně SSD etc.. chce to prakticky pasivně chlazené htpc.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BREGALAD: No nevim, ten levnej gramec raminkem SME moc nevylepsis. USB výstup radši komentovat nebudu. První slušný gramofony začínají někde u Regy RP 3 a smysluplný predzsilovace na 30k. Pak až je slyšet co lze z vynilu dostat.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    KOZLIKK: Škoda, že ten Roon server není i na RPi.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Uměl by někdo ze zde přítomných posoudit nebo poradit jak moc, případně jestli vůbec má zapuštění výškáče do zvukovodu nebo jeho tvar vliv na směrovost beden? Když se dívám třeba na Klipsch, který typicky mají výškáč schovanej, a naproti tomu většina ostatních má zvukovod jenom naznačenej, nebo skoro vůbec žádnej... Anebo záleží na mnohem víc faktorech a nezbývá než vyzkoušet a poslechnout? Koukám po novejch bednách, tak abych rovnou třeba věděl z čeho vybírat...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MAJA: Ovšem Master na studiových mašinách s dacy s ultrapřesnými hodinami. A vo tom to je.
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    MAJA: já jsem pořídil Rapsberry Pi 3 a Khadas DAC (jako Roon endpoint s DAC), předplatil jsem Tidal (teď to jde za 40 CZK jako HiFi plán na 4 měsíce pro family - 6 lidi) a hlavně Roon (server mam v tichém PC), v kombinaci s 3TB FLAC na disku + Tidal na jednom místě, musím říct, že jsem v životě nic lepšího na hudbu nepoužíval. dříve jsem měl Foobar nacpaný pluginy a wasapi, tohle je úplně jinde, hlavně zvukove a informacemi o vsem, ten DAC je za ty peníze neskutečnej. ovládání přes telefon/tablet/PC, zóny v domácnosti, groupovani zone při party etc, v kombinaci s hlavním zvukem a bluetooth zařízenimi je to perfektní. streamování vlastní hudby odkudkoliv je v té kvalitě znát i přes bluetooth (na cesty mám Onyx Studio 5), za mě se ty dvě stovky měsíčně za Roon fakt vyplatí..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam