• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MAJA
    MAJA --- ---
    jsou to pořád jen hračky pro velký kluky :-) Porsche si taky nikdo v padesáti nekupuje, protože je o vteřinu a půl rychlejší na cestě do obchoďáku ...
    SVANC
    SVANC --- ---
    PLAYER: Vidím jen žvanění, validní argumenty žádné.

Bylo by lepší, kdybys ty argumenty normálně napsal. Btw Stereophile opravdu nelze podezřívat z toho, že by měli zájem lidi přesvědčovat o tom, že mezi komponenty nelze poznat rozdíl. Na rozdíl od testů prováděných prodejci audiotechniky...
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    SVANC: ty argumenty máš popsané hned pod tímto tvým komentářem.
    SVANC
    SVANC --- ---
    Moje zařízení vč. akustických úprav je tady https://www.rajce.idnes.cz/stacer/album/poslechovka-akustika-osvetleni
    Ne snad, že bych to pokládal za nějak podstatné...

Ale když se dožaduješ přesných specifikací, tak tady máš odkaz na dobře zdokumentovaný nejprve neslepý a potom slepý test. Organizovaný předním časopisem v oblasti hifi, na špičkovém aparátu, jehož se účastnili jak skeptici, tak věřící.
    Už jsem to sem postoval vícekrát, ale nikdy jsi na tenhle test nereagoval konkrétně. Fakt by mě zajímalo, jaké relevantní argumenty bys byl schopen uvést, které by měly zpochybnit validitu tohohle testu.
    A z toho testu jednoznačně vyplývá, že lidé nepoznají ani rozdíly mezi zesilovači. A ty tady vykládáš, jak poznáš rozdíly mezi reprokabely... :D
    https://nyx.cz/files/000/009/983534_d846cf4c2e6554cbbda3/original.bin?name=Amp_Sound.pdf
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    VOZKA: proč dávat do cesty další článek, když lze kabely během chvilky přehodit (od toho máme k dispozici banánky)?

Pozastavuji se, protože si to zmínil. Mě osobně je to šumák, já poukazuju, stejně jako ty, na proměnné. A mezi ně na přední příčky řadím HW techniky a pak SW člověka (předpokládám, že tu hluchý nikdo není), tj. do jaké míry je kdo schopen vůbec posuzovat kvalitu zvuku, do jaké míry je kdo schopen rozlišit různé zvuky (pro hromadu lidí, nikoho nejmenuju, je super zvuk 128kbit/s mp3 a rozdíl oproti originálnímu CD neslyší - a takový člověk pak bude hodnotit přínos kabelů ve slepém testu? Ne, díky^^).

Co kdo má nebudu hodinu hledat, pokud to Svanc napsat nechce, tak holt nechce. Asi k tomu má svůj důvod, stejně jako ostatní tajnůstkáři. A vůbec nejde o nějaké následné ignorování, nebo snad nálepky (od toho tu jsou jiní). Jde ale o to, že já sám bych nebudoval rezolutní názor na základě zkušeností s nějakým, bez urážky, lowendem, co hraje sice hezky, ale má daleko k nějaké řekněme analytické reprodukci. Ostatně i dost "hifistů" preferuje zabarvený zvuk. K702 neznám, měl jsem K701. Hodně jasný projev, slabší spodní pásmo. Následovaly HD800, které jsou víc neutrální, mají neuvěřitelný prostor a na otevřená sluchátka měly basů tak akorát, víc než AKG (byť leckomu by mohl chybět objem). Sluchátkáč jsem měl Matrix m-stage 2.
    Se současnou repro sestavou se to ale nedá srovnat, i proto jsem poslal Senny do světa.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    PLAYER: Vývoji vhodných ovládacích zařízení na abx testy která nezabarvují signál už se taky věnovalo víc lidí - není to žádná pasivní krabička s přepínačem, je to zařízení, které má obvykle srovnatelnou cenu, jako ostatní použité aktivní komponenty (jestli se to za posledních deset let nějak nezměnilo). Proto taky konání vědecky validních slepých testů s univerzální platností není sranda. Ale pro výzkumná a vývojová oddělení je ta cena triviální.

Co si mám představit pod termínem "fungování hifi" nevím, předpokládám ale, že přijde argument, že existuje vědecký konsensus definice. Sem s ní, ať zábava nekončí.

Nerozumím tomu proč se pozastavuješ zrovna nad tímhle. Neexistuje, myslím tím jednoduše znalosti potřebné k tomu, aby člověk doma získal co nejvěrnější zvuk a tedy chápal, co a jak na něj má vliv, jak zhruba fungují různé části řetězce a podobně. Nelpím ani na tom termínu ani na téhle konkrétní "definici", myslím že je ten význam zhruba jasný.

PLAYER: tak co má SVANC se podle mě dá dohledat. Já třeba na rovinu řeknu že to co jsem zrovna měl doma se v minulosti lišilo podle toho co jsem zrovna stavěl, co jsem potřeboval pořádně otestovat a tak, a protože jsem vývoj s komerčním účelem dělal pro low-end (cena okolo 20k), většina z toho audiofilní nebyla, i když třeba synergy horny (podle mě první nebo druhý pár postavený v ČR) byly super, a teď mám už dva roky období kdy většinu času poslouchám jen na do rovna naekvalizovaných AKG K702.

Takže pokud chceš důvod proč mě ignorovat, tohle by mělo být dostatečné. Skutečný důvod proč jsem objektivista je samozřejmě ten, že když chceš hifi navrhovat, nedejbože navíc za peníze, tak potřebuješ vědět nejen co hraje dobře či špatně ale hlavně *proč*, a k tomu se jinak než studiem publikací z psychoakustiky a elektroakustiky dobrat nedá. Slepé testy kabelů jsem nikdy nedělal, protože je asi tak sto dalších věcí jejichž potenciální vliv na zvuk je o několik řádů větší, a kterým při konstrukci stojí za to věnovat pozornost.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    FATTY: bych se zase mohl sám sebe zeptat, zdali má smysl diskutovat s demagogy, potažmo s někým, kdo se stydí uvést, na čem sám porovnává. Ono by to možná ledacos napovědělo a to je zjevně nežádoucí, tak se to raději okecá slaboduchými argumentačními fauly v domnění, že jsou to argumenty věcné a jakoby se tím nenápadně odvede pozornost. Pak už stačí jen chrlit další fauly a počkat si, až se přidají k odvádění pozornosti další ovečky a vzájemně se poplácat po ramenou, alespoň virtuálně :)
    FATTY
    FATTY --- ---
    A ja se tedy zeptam, ma cenu s takovym komunikovat? Kdyz vi vse nejlip, a nebere jiny argument nez to, s cim on sam ma vlastni zkusenost?

Dva posty a jadro pudla vyreseno. Dekuju a satecek :D
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Co kdyby tady každý napsal svoji hifi sestavu? Aby se odkryla jedna proměnná. Snad se za ní nestydíte, že ne?
    MATT
    MATT --- ---
    až teď mi dochází, jak jsou hifisti napřed a s érou postpravdy přišli s velkým předstihem. důležité je moje vnímání a realita podružná.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    VOZKA: přepínač je přidaný HW, který může ovlivnit přenos. O mnoha proměnných jsem již psal, jen opakuješ mnou napsané. Jednou z nich jsou schopnosti posluchači a hned tou druhou samotný "hifi" řetězec. Ten je ale z nějakého důvodu hrozně tajný, evidentně.
    Co si mám představit pod termínem "fungování hifi" nevím, předpokládám ale, že přijde argument, že existuje vědecký konsensus definice. Sem s ní, ať zábava nekončí.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Argumentační fauly nabírají na obrátkách, né že bych po tolika letech zkušeností čekal něco jiného. Nejvtipnější je, jak si stádo poslušně přitakává a vzájemně se utvrzuje v tom jediném správném názoru.

Škoda, že jsem se stále nedověděl, na jaké sestavě se porovnávalo. Holt je to stejně tajné, jako obsah smsek Bourli a Lejnové :D
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    PLAYER: všímáš si, že se výhradně odvoláváš na názory někoho jiného?

Psychoakustika je normální vědní obor, který témata s přímou relevancí pro věrnou reprodukci zvuku v malých místnostech (tj. hifi) řeší zhruba 60 let. Včetně toho, jak správně dělat slepé testy s dostatečnou průkazností (ani jedno z videí to není, vhodný by byl abx s transparentním přepínačem a volností ve volbě hudby a délce poslechu) a spousty dalších věcí. Představa, že člověk může fungování hifi pochopit bez znalosti (a odvolávání se na) výzkumu, na kterém experti v oboru pracovali desítky let, je nesmyslná.
    SVANC
    SVANC --- ---
    CROME: Také mám ten pocit. Vlastně mě to antivaxerství ani moc nepřekvapuje. Skládačka by byla kompletní, kdyby nám Player ještě vysvětlil, že za válku na Ukrajině vlastně může NATO... :D
    CROME
    CROME --- ---
    Wow tak myslim, ze dalsi debaty jsou zbytecne….desole power forever!
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    FATTY: doktoři (čest hrstce výjimek) mají v prvé řadě nejraději poslušné ovečky, které hlavně poslouchají autoritu v bílém plášti a nekladou otázky. Poslední cca tři roky toho byly perfektním důkazem.

SVANC: přesně jsem věděl, že druhou část otázky odignoruješ (stejně jako si odignoroval první odkaz na test včetně měření). Oba víme dobře, že to není z pouhé nepozornosti.
    Mimochodem shodou okolností oba zmíněné nicky "znám" a že by se pasovali mezi audiofily (čti náročné a zkušené dlouholeté posluchače hudby) je pro mě zcela nová informace. Nechci nikoho podceňovat nebo nedej Bože někomu křivdit, ale...
    SVANC
    SVANC --- ---
    PLAYER: Jistěže se odvolávám na zkušenosti a dokumentované testy jiných. Koneckonců tak tomu je u drtivé většiny znalostí, kterými člověk disponuje. Nemusím např. diamantem škrábat po skle, abych se ujistil, že je tvrdší než sklo.
    A pokud jde o slepé testy kabelů, realizoval jsem jen jeden, protože jeho výsledek byl tak jednoznačný a v souladu se známými fakty, že mi připadalo zhola zbytečné jej opakovat.
    Test byl proveden tak, aby byla co největší šance zjistit případné rozdíly, proto také byla jako horší kabel zvolena dvoulinka o průřezu pouhých 0,75 mm2 při délce cca 4 m. Druhé kabely byly reproduktorová dvoulinka o průřezu 4 mm2, rozdíl mezi oběma kabely byl tedy značný. Šance poznat nějaký rozdíl tady byla imho daleko větší, než u jiných kabelů libovolné konstrukce s rozumným průřezem řekněme 2,5 mm2 a více.
    Přepínání bylo ovládáno dálkově z místa posluchače (buď přímo jím nebo někým jiným), pomocí relátek se zlacenými kontakty. Toho testu se účastnili i další dva lidé z Nyxu (Roenick a Dacan) a závěr byl takový, že nikdo z nás by si netroufl tvrdit, že nějaké rozdíly pozná.
    Tolik k mým osobním zkušenostem. Ty tvoje jsou nulové, ale ani to ti nebrání zpochybňovat testy a experimenty, které byly prováděny opakovaně a za kontrolovaných podmínek.
    Btw ten "test s Ondrou" je ukázka toho, jak by se slepé testy nejenom kabelů, ale v podstatě čehokoliv, provádět NEMĚLY.
    FATTY
    FATTY --- ---
    PLAYER: "Blbost je podle meho nazoru budovat argumenty na zaklade informaci zprostredkovanych."

Tak to hodne stesti s budovanim predstavy o svete ciste z vlastnich zkusenosti.. Tak nejak tusim, ze doktori maji takoveto pacienty mezi jednemi z nejoblibenejsich :D

V podstate jim tady rikas, ze argumentace s tebou se musi skladat s tim, ze ty reknes ja slysim A. Vozka ti reknes ja slysim B. A pak budete ve vecnem patu, protoze nebude jak argumentovat. Divim se, ze ten svuj cas takhle zahazuji..
    MAJA
    MAJA --- ---
    impedance, odpor, indukčnost, kapacita etc... jsou celkem dobře a přesně změřitelné parametry - ale jde spíš o interakci zesilovač <-> kabel <-> reprobedny/fr. výhybka. To už bude možná několikarozměrný graf validní jen pro konkrétní konfiguraci zes/kabel/repro ... to nikdo nechce měřit a asi i skoro nikdo nechce číst. Rozhodně né cílová skupina kupců :-)

např.
    impedance reprobeden není jedna hodnota, ale křivka ve fr. spektru
    každý koncový zesilovač reaguje jinak na jinou výstupní zátěž (kapacitní, indukční)
    délka kabelu (tady je např. všeobecná praxe mít co nejkratší kabely od zesilovače k repro kvůli ovlivnění zvuku, takže je mnohokrát prokázaný i vliv 2m reprokabel vs 1m reprokabel)
    Že by se po cestě od zesu do repro něco slyšitelného naindukovalo se mi nechce věřit (ale já nemám po obýváku rozházené zapojené transformátory nebo elektromotory :-)

Ale psychologický rozbor kupců (zbytečně) drahých kabelů je funny :-)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Mimochodem, abych zjistil, že Země není placka, nemusím ji vidět z vesmíru a spoléhat na pravdomluvnost astronautů, tedy informace zprostředkované, ale to už je silný off-topic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam