Jsem si teda konečně otevřel
tohle měření, o kterém je tu předpokládám řeč - byl tu z něj vložený graf toho, jak jednotlivé kabely mění frekvenční odezvu reálné reprosoustavy, která má spíše trochu divočejší průběh impedance (=je větší šance, že budou nějaké rozdíly vidět).
No a nepročítal jsem všechny testy, ale z toho co jsem viděl (kdyžtak někdo zkontrolujte) mi přišlo že celkem jednoduše platí to, o čem se tu celou dobu bavíme: je potřeba, aby měl kabel dostatečný průřez. Protože čím měl testovaný kabel nižší impedanci, tím byl v tom testu s reálnou reprosoustavou lineárnější. DBS zařízení u Audioquestu nehrálo v měřeních skoro žádnou roli, to že je ten kabel dostatečně tlustý roli hrálo.
Bohužel do testu jako nějaké "výchozí řešení" zařadili jen kabel o průřezu 2 x 0,75 mm, což už je limitní a na testu se to ukázalo, zajímavější by byl nějaký průřezový overkill typu 2 x 4mm.
Jinak autoři taky zjevně měřením až tak moc nerozumí - jejich měření 20 kHz čtvercové vlny a jeho interpretace nedávají smysl a jsou k ničemu. To že čtvercová vlna ve skutečnosti není čtvercová a má "overshoot" je normální (= matematicky správné) chování, které nastane v každém systému. A bude o to víc vidět, o kolik je daná komponenta frekvenčně omezená, ale bavíme se o omezení v řádu minimálně stovek kilohertzů, což jednak není moc užitečná informace, jednak se dá vyčíst i z ostatních měřených veličin, a jednak z výsledku neuměli interpretovat ani tohle, natož něco užitečnějšího.
Co se toho slepého testu týče, od doby co hifi i stavím mám vyšší standardy na validitu a zajímají mě jen výsledky které vycházejí z nějakých +- standardních metod, abych zbytečně neztrácel čas s věcmi co můžou mít nulovou hodnotu, a tak se ztotožňuji s tím, co píše v diskuzi pod článkem jeden z autorů (začátek je tam jen pro kontext, byla řeč o statistické významnosti):
[...] Just for illustration purposes: With a variable x=3 and the number of subjects n=6, you cannot speak of any form of statistical inference. The number of uncontrolled variables at play is even greater, so any form of conclusion is anecdotal.
As is our test, by the way. But we do not pretend or claim to have setup test conditions that would yield any statistical validated conclusion.