• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

Jaké preferujete středy

18 hlasy od 18 respondentů

rozbalit záhlaví
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Srsly? Fakt si od stejného titulu kupuješ LP, CD i SACD a pak to doma porovnáváš? :D
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: nebudeš tomu věřit, i když ty vlastně budeš, ale přesně tak to dělám. Akorát si představ, že se pak najde nějaký Svanc, co na internetu píše, že jsou ty hires média a formáty "zbytečný", protože prý stačí 256 VBR mp3 a víc "není slyšet, "protože bity" :)
      NOKOS
      NOKOS --- ---
      me prijde nepochopitelne, ze se pro ACD a SACD dela odlisny mastering. to je ponekud neekonomicke, ne? opravdu je to pravidlo?
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Nejjistější bude, když si pořídíš všechny vydané nahrávky jednoho alba a doma si je porovnáš.
      Jinou možnost nevidím.
      Normálně bych ti doporučil, aby sis třeba pročetl recenze, ale to asi nemá smysl, když "nikomu a ničemu nevěříš"... :D
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      MATT: akorát že tohle jsem Švancovi dříve napsal.
      A proto jsem se ho následně zeptal, co mám udělat proto, abych si mohl pustit co nejkvalitnější nahrávku. Krok za krokem. Z nějakého "záhadného" důvodu mi na to ale nechce odpovědět a místo toho se pořád točí na bitech :)
      MATT
      MATT --- ---
      PLAYER: ok neznal jsem, ale tos moh rovnou napsat, ze kdyz vezmes domrdanou nahravku, tak dostanes domrdanou empetrosku ;)))

In audio, DR5 refers to a rating from the "TT Dynamic Range Meter" indicating a very low dynamic range, often associated with heavily compressed, loud modern music. It is a metric used to measure the difference between the loudest peaks and the average loudness of a track.
      MATT
      MATT --- ---
      PLAYER: pozvi si interpreta domu
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      MATT: žádná původní nahrávka (analogový pás, digitální master...), nemá tak dojebaný zejména výšky, jako mají moderní CD, které "inženýři" ladí ve studiu tak, aby to hrálo nahlas. Proto píšu DR5.

Btw pořád čekám na radu, jak mám postupovat, když si chci doma poslechnout vybraného interpreta v co nejkvalitnější podobě? By jeden nevěřil, jak zjevně strašně těžká to je otázka pro místní audiofily :)

https://www.headphonesty.com/2025/05/sacd-albums-put-cds-vinyl-shame/
      MATT
      MATT --- ---
      btw: přijde mi, že směšujete kvalitu zvukový stopy a kvalitu záznamu

např. "Když udělám mp3 z kvalitního zdroje, například SACD (pokud nebude v masteringu stejně dojebané, jako audio CD), tak získám kvalitnější mp3, než když tutéž mp3 vyrobím z audio CD s DR5. Doufám, že toto rozporovat nebudeš."
      bych si asi rozporovat dovolil, pokud budu vycházet z předpokladu, že oba záznamy vychází ze stejné nahrávky. k čemu je mi sampling rate 2822 kHz, když ho stejně ve výsledku downsampluju na 44.1 kHz?

a nebo budu vychzet z ty zavorky (pokud nebude v masteringu stejně dojebané, jako audio CD) a vyjdemi, že mnohem víc zaleží na konkrétní nahrávce a následném zpracování a nikoli na kvalitě a formátu záznamu (když opomenu ty krajní extrémy jako je 64 kpbs mp3 nebo 8 kHz sampling rate).
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: a ty miliardář :)

Zase bez odpovědi, btw.
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Já o voze... :D
      Btw kdybys dostal litr pokaždé, když někomu něco podsouváš nebo o něm píšeš nějaké své domněnky, tak už seš milionář...
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: hm, takže i napodruhé bez odpovědi na mou triviální otázku. Dobře, tak ja napíšu to, co ty se očividně "bojíš" napsat, protože to zničí ten tvůj dlouholetý argument o tom, že "to stejnak neslyšíš", jelikož to o něm vůbec není:

Když není kvalitní audio CD, protože to debilové posrali ve studiu, tak holt musím sáhnout třeba po té strašně zlé a úplně zbytečné 24/192 verzi. Co stále nechápeš je, že po tom nesahám kvůli tomu, že bych věřil, že to !technicky! je slyšet, ale proto, protože zdrojem toho hires formátu nebylo zkurvený komerční CD, co koupíš na pultech v hudebninách. Proč je na BD uložené LPCM jako 24bit a 96 kHz a ne 16/44,1 se mě neptej, mě je to totiž úplně jedno :) Mě zajímá výsledek, takže tvůj "pláč" nad tím, jak je to zbytečné a příliš velké, je přesně ten typ krásného pláče, ale nad špatným hrobem.

A zase jsme u toho, že je to jen a pouze prskání za klávesnicí v nějakém zapadlém Nyxu. Tak když seš tak sebevědomý a erudovaný, tak otevři alespoň mail a napiš do Supraphonu, nebo Tidalu, Apple music atp., proč ti blbci prodávají hires hudbu, když to nemá žádný slyšitelný přínos a akorát ti to zabírá místo na HDD nebo zatěžuje internet. Ale ja vím, "nemáš to zapotřebí" :)
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: To je zase debata...
      Chápeš, že když mi napíšeš:
      "uvědomuješ si, že teď potvrzuješ to, co jsem už psal? Tedy že záleží v prvé řadě na studiové úpravě?"
      že to zní jako něco, s čím jsem dříve polemizoval?
      A pokud jde o co nejkvalitnější audio záznam, tak na samém začátku by mělo být zjištění, jak velkou kvalitu ještě člověk potřebuje, aby nehromadil zbytečná data, která už nic subjektivně nezlepšují. To je to, o čem se bavím od samého začátku. Aktuálně v souvislosti s formáty záznamu, v minulosti v souvislosti s financemi na pořízení zesíků či kabelů.
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: kde jsem napsal, že si tvrdil, že na masteringu nezáleží? Nikde. Kde jsem napsal, že si tvrdil, že CD není technicky vyspělejší, než vinyl? Nikde. Celý tvůj první odstavec tedy nedávají žádný smysl, pokud čteš, co píšu a je zcela zbytečný.

Jelikož si mi neporadil, odignorival si to, tak to budu formulovat jako otázku s otazníkem na konci věty: co mám udělat proto, abych získal co nejkvalitnější audio záznam vybraného interpreta? Popiš konkrétní kroky.
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Někde jsem snad tvrdil, že na masteringu nezáleží? To "školení" mi klidně ukaž, ale dost pochybuji, že bych někdy říkal něco jiného, než že technicky mnohem dokonalejší je CD než vinyl. Koneckonců v minulosti jsem v souvislosti s rozdílem mezi nahrávkami zmiňoval třeba loudness war, která se daleko více týká CD než vinylů.
      A ta otázka, k čemu je dobrý "teoretický argument", mě pobavila. Napadlo tě třeba, k čemu je pro tebe dobré tady debatovat, když máš ve všem jasno, "nikomu a ničemu nevěříš" a ani dobře zdokumentované slepé testy pro tebe nejsou argumentem? :D
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: uvědomuješ si, že teď potvrzuješ to, co jsem už psal? Tedy že záleží v prvé řadě na studiové úpravě? A vzpomínáš si, jak jsem ti psal, že stahuju ripy z vinylu proto, protože v drtivé většině případů zní líp, než tytéž nahrávky na audio CD (protože loudness war), i když je technicky audio CD vinylu nadřazené, jak si mě tehdy školil?
      Když udělám mp3 z kvalitního zdroje, například SACD (pokud nebude v masteringu stejně dojebané, jako audio CD), tak získám kvalitnější mp3, než když tutéž mp3 vyrobím z audio CD s DR5. Doufám, že toto rozporovat nebudeš.
      Takže otázka: k čemu ti je v praxi teoretický argument, že 256 mp3 hraje stejně, jako DSF s 22x vyšším datovým tokem? Chápeš, že je to informace prakticky k ničemu?
      Ještě jinak, pokud bys nechápal, kam tím opakovaně mířím: chci co nejkvalitnější záznam hudby nějakého interpreta. Poraď mi, jak mám postupovat. Krok za krokem.
      MARASAN
      MARASAN --- ---
      SPIKE411: "8bit 11 kHz mono is sufficient for everybody." Clive Sinclair
      SPIKE411
      SPIKE411 --- ---
      BTW
      192kHz considered harmful

192kHz digital music files offer no benefits. They're not quite neutral either; practical fidelity is slightly worse. The ultrasonics are a liability during playback.

Neither audio transducers nor power amplifiers are free of distortion, and distortion tends to increase rapidly at the lowest and highest frequencies. If the same transducer reproduces ultrasonics along with audible content, any nonlinearity will shift some of the ultrasonic content down into the audible range as an uncontrolled spray of intermodulation distortion products covering the entire audible spectrum. Nonlinearity in a power amplifier will produce the same effect. The effect is very slight, but listening tests have confirmed that both effects can be audible.

There are a few ways to avoid the extra distortion:
      1. A dedicated ultrasonic-only speaker, amplifier, and crossover stage to separate and independently reproduce the ultrasonics you can't hear, just so they don't mess up the sounds you can.
      2. Amplifiers and transducers designed for wider frequency reproduction, so ultrasonics don't cause audible intermodulation. Given equal expense and complexity, this additional frequency range must come at the cost of some performance reduction in the audible portion of the spectrum.
      3. Speakers and amplifiers carefully designed not to reproduce ultrasonics anyway.
      4. Not encoding such a wide frequency range to begin with. You can't and won't have ultrasonic intermodulation distortion in the audible band if there's no ultrasonic content.

They all amount to the same thing, but only 4) makes any sense.

24/192 Music Downloads are Very Silly Indeed
      https://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Nevím, jak zjistíš, že byl identický mastering CD vs 24/192 - může být, ale nemusí. U vinylu je mastering s pravděpodobností hraničící s jistotou jiný s ohledem na fyzikální limity drážky.
      Proto by pro posouzení schopnosti rozpoznat rozdíl mezi oběma formáty 24/192 vs 16/44 byl vhodný downsampling a upsampling. Jen takové porovnání by vyloučilo případný vliv jiného masteringu.
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      MATT: tys dosud nevěděl, kde je Praha? :))
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      SVANC: ne, za pokus by stálo vzít identickou skladbu vydanou na CD nebo vinylu. To jediné má reálný smysl z hlediska uživatele. Tyhle tvé teoretické úvahy jsou sice krásné, ale v konečném důsledku úplně k ničemu. S jedinou výjimkou a sice tou, že ti je jedno, jak "to hraje". Pak můžeš žít šťastný život s tím, že si vystačíš s kvalitou mp3 o průměrném dat. toku tohoto formátu.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam