ALISTAIR: Šíření jakéhokoliv náboženství by prošlo stejnou represí, nemám rád propagandu. Ale pokud by někdo napsal "šli jsme v noci na hřbitov, kuchli tam kohouta a vyvolávali démony", tak bych ho asi utnul, ale "šli jsme do kostela a tam se modlili a trochu si zazpívali" bych tam nechal. Oboje propagace, ale rozdíl doufám zjevný. Nicméně diskuzi o náboženství tam máme.
A s drogami je to stejné. Propagaci ne, informace o nich klidně ano.
KUA: Srovnávat nůž a drogy je dost zcestné. To, co mi vadí na drogách (mě osobně, ne mě, který se snaží mít dobrý vliv na děti) je to, že poškozují zdraví jedince a vytváří závislost, která ovlivňuje jeho sociální chování. Nůž tě nijak nepoškodí při užívání a po odložení můžeš spokojeně spát, i když celé dny nůž nepoužiješ. Chtěl jsi naznačit, že jde o to, jak se nástroj použije a není jeho vina, když ho někdo zneužije. Vtip je v tom, že droga má jediné užití - její požití a následné prožívání psychických stavů, které normálně nezažiješ. Některé drogy ovšem natolik zatěžují organismus, že ho trvale poškodí. Psychicky či fyzicky o závislosti nemluvě. Nůž můžeš používat celý život a nenajdeš příčinnou souvislost se svým zdravím. Slovíčkaření na téma otlačené ruce/mozoly, neúmyslné pořezání a podobně si doufám dokáže případný odpovídající odpustit.
Drogy navíc nikdy neodstraňují příčiny problémů, ale jen dočasně jejich projevy. Respektive ani to ne, jen dají na chvíli zapomenout. Proto mi vadí drogy, které jsou pouze drogami. Tedy pervitin, kokain a podobné věci. Léky na psychiku mi připadají téměř stejné, neodstraňují problém. Závislost na počítačových hrách třeba ale už neznamená, že bych zakazoval hry. Jejich účel a funkce je jiná, závislost na nich je "nehoda", nůž, který místo aby krájel rajčata začne bodat lidi. Snad to chápete.