Včera jsem si po delší chvíli četla opiophile.org (mezinárodní diskusní server, obývanej převážně Američany), a opět jsem narazila na jeden šokující fenomén...
Drogové zákony v USA, to je jedna věc. Držení i užívání jsou zločiny, za které sedí tisíce lidí ve vezení. Je to šílené, ale už mě to nešokuje.
Druhá věc jsou ale každodenní zkušenosti ne s policí, ale s obyčejnejma lidma, kteří špehují a udávají své spoluobčany při podezření z fetování.
Tam se normálně stane, že vás třeba na wc v supermarketu někdo slyší roztrhnout plastovej obal - a zavolá security, protože má podezření, že tam užíváte drogy. Nebo sedíte se zavřenýma očima v autě a někdo zavolá polici, protože vás podezřívá, že jste sjetej. A stovky takových zkušeností...
Tedy, ti lidé, co to zažili, opravdu sjetí byli ;) Někdy jim to prošlo, někdy ne. Ale obvykle to nejsou stereotypní junkies (špinavé vychrtlé individuum, kterého se dejme tomu pochopitelně spoluobčané bojí), ale lidi, co normálně chodí do práce a vypadají nějak průměrně.
Dělá to na mně dva dojmy:
- V Zemi Svobody je užívání tvrdých drog nesrovnatelně rozšířenější a běžnější než u nás, a to i mezi "slušnými lidmi" a jeho příznaky jsou obecně známější. U nás pokud budete např. usínat ve stoje a vypadáte normálně, lidi budou předpokládat, že jste unavení, maximálně že jste opilí ;)
- Ta druhá polovina lidí, co ty drogy neužívá, na ty první pořádá hon.
Máte někdo přímou zkušenost, je to fakt tak, setkali jste se s tím v USA, že lidi běžně v práci, na ulici, v supermarketu řešej, jestli někdo vypadá vysmahle a volají orgány? Nebo je to zkreslenej pohled danej čtením zážitků úzké skupiny lidí ?
hustý každopádně