KAMAHL: To je jeden z bodů, co jsem k tomu chtěla říct.
VYHOUKANO: Přijde mi, že trochu kombinuješ dvě různé věci.
"Tvrdost" podle mně není o tom, jestli je to opiát, stimulant, atd.
Existují stimulanty a relaxanty, které svou povahou patří mezi měkké drogy: kofein, efedra, opium, kratom.
Naopak, existuje jedno psychedelikum, které vykazuje některé vlastnosti tvrdých drog (ketamin).
Za tvrdé drogy v našich podmínkách považuju heroin a některé další silné opiáty, a pervitin a příbuzné silné stimulanty. Nepochybně tam patří taky crack, a pravděpodobně kokain (o tom moc nevím, zejména ne z přímé zkušenosti a okolí, tak se raději úplně nevyjadřuju)
Tyhle látky se vyznačují extrémně intenzivními účinky na mozek, a proto je těžší je psychicky zvládnout. Jako by zanechávaly v mysli silnější stopu, vytvářely dojem velmi silného zážitku, který pro některé lidi může být nadměrně přitažlivý a začnou jim věnovat víc pozornosti, než nějaké chemikálii přísluší.
Jsou to látky, které vznikly chemickou úpravou účinných látek, jež v přírodě existovaly jako součást nějaké rostliny (mák, efedra). V té rostlině je ta jedna látka spojena se spoustou dalších látek, které její účinek doplňují a vyvažují, a výsledkem je, že je zvladatelnější a má méně vedlejších účinků. Když se vytrhne z kontextu a ještě chemicky potencuje, vzniká v těchto konkrétních případech něco, co má úplně nová rizika.
Tvrdé drogy mohou u nešťastných lidí vytvářet pocit, že jim dávají "řešení" jejich problémů - nedostatku energie, nedostatku sebevědomí, chronického napětí, chronické psychické bolesti, atd. Ve skutečnosti je jejich účinek dočasný, a pokud je takový člověk začne užívat často, jeho opravdový stav se zhorší, je mu pak bez té drogy ještě hůř, než předtím. Většině lidí tedy naštěstí dojde, že tohle je cesta do prdele, a nejdou po ní, ale existuje tu tohle riziko.
Tvrdé drogy lze užívat pořád, dá se na nich pracovat, chodit do školy, a člověk může mít zpočátku pocit, že je to lepší než bez nich. Jejich účinky jsou předvidatelné, pokud se člověku na nich něco líbí, může počítat s tím, že svou "instantní úlevu" dostane pokaždé.
Tohle se u měkkých drog obvykle neděje. Ty se svou povahou hodí spíš jen pro volný čas. Máloko napadne jít na LSD nebo na MDMA do práce, a i kdyby, udělá to jednou, jako úlet ;-D, nebude se tam cítit dobře.... Pokud se tyhle látky užívají příliš často, přestanou fungovat.
Co se týče slabších stimulantů a relaxantů, ty se samozřejmě taky dají zneužívat, ale protože jejich účinky nejsou tak intenzivní, děje se to méně často a má to méně drsné následky.
Když někdo užívá tvrdé drogy pravidelně, stává se, že si začne myslet, že jsou strašně důležité, nemohl by bez nich žít, už by to nebylo ono nebo by to nebyl on, že to by přece nešlo, už si to nedat... To je zvláštní haluz v hlavě, která je úplně typická. Pokud užívat přestane, většinu lidí to přejde, a časem vidí, že to bylo absurdní, že tu látku k ničemu nepotřebují, a vlastně jim ani tak dobře nedělala (bohužel určitou menšinu to nepřejde).
Samozřejmě vždycky je to hlavně o člověku a jeho přístupu, v tom naprosto souhlasíš s tím, co říkáš. Pokud si někdo dá jednu lajnu pika za rok a užije si to, nic proti.
A souhlasím i, že je to hodně o přístupu společnosti. Tvrdé drogy jsou to, co jsou, ale pokud by byly dostupné v čisté podobě, legálně a s patřičnou osvětou, byly by následky jejich užívání daleko menší. Jak to ale přesně udělat, je složitá otázka. Myslím si, že cesta dobrým směrem jsou současné programy předepisování heroinu v řadě zemí (a pokud vím, někde už se plánuje nebo i začíná i s předepisováním stimulantů).
Osobně si myslím, že tvrdé drogy jsou zbytečné.
Z pohledu všeho, co o nich vím, a zkušenosti s nimi, mi připadá jako hloupost dávat si něco takového do těla a nasazovat si takové programy do hlavy. Připadá mi, že tyto drogy jsou produktem doby, která už skončila, doby, kdy si člověk namlouval, že může totálně ovládat přírodu, jak se mu zamane.
Přitom nemám nic proti stimulantům a mám pořád ráda opiáty. Jen mi přijde, že ty méně intenzivní a přírodní úplně stačí. Není důvod dělat si v hlavě chaos extrémními látkami.
Ale to je jen osobní názor, a k takovému názoru může každý dojít jen sám. Nepochybně ještě dlouho budou lidé, kteří budou chtít tvrdé drogy užívat. A proto mi přijde důležité upozorňovat na to, že nejsou drogy jako drogy.