• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    MAR_TINA: ja mam dojem, ze oregano se u nas prodavalo coby takova jina vegeta/grilovaci koreni, proste nejaka glutamatova brecka - byly to pytliky s napisem smes oregano
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: a to si představ, že jsme měli na zahradě záhon rostliny jménem dobromysl a tisíce dalších taky, sklízelo se to a sušilo na čaj proti kašli a latinsky jmenovalo Origanum vulgare. Ano, je to oregano, které dneska mají všichni za italské koření. A na některá italská jídla patří.

    Že to nedostatkové koření a dobromysl je totéž, si uvědomila (nejen) má bystrá botanicky vzdělaná matka a začla nám ten čaj sypat do jídla :D

    Taky jsme měli česky čechem psanou italskou kuchařku a podle ní jsme zkusili tu pizzu. Jo, vyšel tlustý kynutý koláč na plech, který se krájen na obdélníky :D
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DIVER: ja to mel diky detstvi na tehdejsim imperialistickem zapade otoceny a o to zabavnejsi v tom, ze jsem tu od roku 1985 zjistoval, co vsechno tu nemame, anebo jak mizerne to chutna, takze kdyz jako malej chodis do Nordsee, McDonalds a podobne a pak se prestehujes do Ceskoslovenska, tak je to ohledne srovnavani pomeru celkem prdel :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    NAGASAWA: NAGASAWA: a to je to, o čem mluvím :))
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    JOPS: V Globusu jsem v životě nebyla :D (Nekecám.)
    DIVER
    DIVER --- ---
    jen taková osobní poznámka k tý komunistický pizze.

    já to dnes považuju za krystalický symbol nesvobody, ve který jsme žili. už ten fakt, že to někdo vyráběl a někdo (jak říkáte draho a exkluzivně) konzumoval. že jsme tady prostě vesměs ani neměli páru, jak pizza vůbec vypadá.

    jeden jedinej ital by přitom byl schopnej vysvětlit, že takhle ne. řekl by, jak pizza vypadá a chutná a z čeho se dělá. přitom tady ty suroviny nebyly úplně nedostupný - na těsto v pohodě, rajčat mraky, eidam místo mozzarely a klidně i to sušený oregáno a byla by z toho celkem ok pizza.

    jenže my jsme tu žili jako uzavření totální trotlové, skanzen nevědomých a naivních idiotů. v pohodě pochopím, že se ke mě tehdy nedostalo kiwi nebo avokádo nebo chřest, ale ta pizza je ukázkovej příklad, jak jsme si tu žili. jako úplný kreténi.

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    stejne je pekny, jak tu co tri roky rotuji stejny temata a sem tam se neco novyho objevi :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Pizza v prášku - Vitana - reklama ze socialismu @ Staré Reklamy
    http://www.youtube.com/watch?v=VLq_KIoOxDk

    JOPS
    JOPS --- ---
    IDENTITY: je fakt, ze v kramech to moc nevidim, ale urcite Globus to ma
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    osobne si pamatuju akorat vse prebijejici chut kecupu a ze to bylo v zime prakticky, pac ti to zahralo dlaně. s italskou kynutou pizzou si to samozrejme vubec netykalo.
    DIVER
    DIVER --- ---
    já si fakt pamatuju čiročirý zklamání, že takhle fakt chutná pizza, kterou jsem viděl v italskej filmech s tím tlustým a hubeným :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    JAYME: dík, ale hele, tam o tvar vůbec, ale vůbec nešlo. to dokáže posoudit jenom někdo, kdo to někdy ochutnal (a nežere všechno GANDHI: :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JAYME: jj to mas recht
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    JOPS: Ha! Díky. Když vidím nugetu, tak jen burákovou, oříškovou pouze nutellu.
    JAYME
    JAYME --- ---
    NAGASAWA: jen drobna random trivia ke kulatemu tvaru, hranata pizza je uplne stejne autenticka a v Italii se vsude prodava jako tzv. pizza al taglio ;)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Svym zpusobem to byly zajimavy casy a jeden se celkem nacestoval. Kdyz bylo potreba zaridit par veci, tak se muselo vyrazit rano a clovek se vracel pozde odpoledne utahanej jak kun. Coby decko co chodi na ryby a ma doma akvarko to bylo logisticky celkem napinavy. Muselo se vyrazit rano, zajet do zverimexu na ípák, pak do Dlouhé do rybarskych potreb, z Dlouhe se slo na prikopy do Arbatu, pak na zmrzku na Vaclavak, z Vaclavaku se slo smer Vodickova pro Pifa a s Pifem se slo omrknout DTM na národce, jestli tam nemaji Revell a kdyz zbyl cas, tak se slo do ESA pro zvykacu... Vsude byly fronty, tak to bylo minimalne na hodinu, metro se teprve na jihozapad budovalo, tak se xkrat prestupovalo a zabralo to leckdy celej den. To uz se dnes moc nezazije.
    LEA1
    LEA1 --- ---
    GANDHI: aha, tak já nevím proč žiju v tom, že stála asi 25 korun, dík :-)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DIVER: ta pizza byla pekelna. kynuty testo, spalenej syr a tuna kecupu... Pak prisli s parodii na pizzu dole v Kotve, ale tam uz se tvarili o neco pricetnejsi - alespon kulatym tvarem.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    LEA1: iirc 15 korun (nekdy kolem 1984/5)


    DIVER: me to vcelku chutnalo - za tepla to bylo dobry )ale ja sezeru vsechno)
    LEA1
    LEA1 --- ---
    DIVER: tu pizzu si taky pamatuju a mám dojem, že byla za nějakou na tehdejší dobu šílenou cenu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam