• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    HNL
    HNL --- ---
    Potvrzuju, taky pamatuju první kiwi za 7 Kčs.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Na tlustou buchtovitou čtvercovou pizzu mi nesahejte, v Brně na České se na ni dodnes stojí fronty. Jinde jsem zase viděla takové jídlo označené jako "americká pizza". Jako jo, není to ta pravá italská, ale holt je to taky existující věci.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Tak to ta zelinarska kurva solidne vysponovala :D
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    U nás stálo kiwi taky 7 Kčs
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: :)) tak to jsi mela s cenou solidni kliku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NAGASAWA: já ho viděla a jedla! v 88. na školním výletě do Harrachova. Netuším, proč nás na utracení kapesného poslali do zeleniny, ale měli tam kiwi, stálo 7 kč, tak jsme si ho koupili a měli po něm spálené jazyky jak bylo nezralé.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DIVER: Ono to nemuselo být tak, že všichni v ČR byli takový debilové, že nevěděli co je to pizza.. Bylo plánovaný hospodářství, někde v pekárně zbyla kapacita a třeba nebyl cukr, tak se v korpusech na buchtu upekla slaná placka, na který se nasypalo co zrovna bylo a napsalo se na to "pizza"..
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DIVER: Kiwi jsem tu videl prvne v roce cca 1988 - S brachou jsme sli v zime bruslit na Nikolajku, meli jsme hlad, tak jsme zalezli do Ovoce a zeleniny, kde meli jedno plato a v nem slavnostne vyskladany kiwi s cenovkou 25,- kčs/kus coz byla takova raketa, ze si to nikdo nekoupil, protoze na to v tom socialistickym raji mistni proste nemeli.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: a to si představ, že jsme měli na zahradě záhon rostliny jménem dobromysl a tisíce dalších taky, sklízelo se to a sušilo na čaj proti kašli a latinsky jmenovalo Origanum vulgare. Ano, je to oregano, které dneska mají všichni za italské koření. A na některá italská jídla patří.

    Že to nedostatkové koření a dobromysl je totéž, si uvědomila (nejen) má bystrá botanicky vzdělaná matka a začla nám ten čaj sypat do jídla :D

    Taky jsme měli česky čechem psanou italskou kuchařku a podle ní jsme zkusili tu pizzu. Jo, vyšel tlustý kynutý koláč na plech, který se krájen na obdélníky :D
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DIVER: ja to mel diky detstvi na tehdejsim imperialistickem zapade otoceny a o to zabavnejsi v tom, ze jsem tu od roku 1985 zjistoval, co vsechno tu nemame, anebo jak mizerne to chutna, takze kdyz jako malej chodis do Nordsee, McDonalds a podobne a pak se prestehujes do Ceskoslovenska, tak je to ohledne srovnavani pomeru celkem prdel :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    NAGASAWA: NAGASAWA: a to je to, o čem mluvím :))
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    JOPS: V Globusu jsem v životě nebyla :D (Nekecám.)
    DIVER
    DIVER --- ---
    jen taková osobní poznámka k tý komunistický pizze.

    já to dnes považuju za krystalický symbol nesvobody, ve který jsme žili. už ten fakt, že to někdo vyráběl a někdo (jak říkáte draho a exkluzivně) konzumoval. že jsme tady prostě vesměs ani neměli páru, jak pizza vůbec vypadá.

    jeden jedinej ital by přitom byl schopnej vysvětlit, že takhle ne. řekl by, jak pizza vypadá a chutná a z čeho se dělá. přitom tady ty suroviny nebyly úplně nedostupný - na těsto v pohodě, rajčat mraky, eidam místo mozzarely a klidně i to sušený oregáno a byla by z toho celkem ok pizza.

    jenže my jsme tu žili jako uzavření totální trotlové, skanzen nevědomých a naivních idiotů. v pohodě pochopím, že se ke mě tehdy nedostalo kiwi nebo avokádo nebo chřest, ale ta pizza je ukázkovej příklad, jak jsme si tu žili. jako úplný kreténi.

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    stejne je pekny, jak tu co tri roky rotuji stejny temata a sem tam se neco novyho objevi :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Pizza v prášku - Vitana - reklama ze socialismu @ Staré Reklamy
    http://www.youtube.com/watch?v=VLq_KIoOxDk

    JOPS
    JOPS --- ---
    IDENTITY: je fakt, ze v kramech to moc nevidim, ale urcite Globus to ma
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    osobne si pamatuju akorat vse prebijejici chut kecupu a ze to bylo v zime prakticky, pac ti to zahralo dlaně. s italskou kynutou pizzou si to samozrejme vubec netykalo.
    DIVER
    DIVER --- ---
    já si fakt pamatuju čiročirý zklamání, že takhle fakt chutná pizza, kterou jsem viděl v italskej filmech s tím tlustým a hubeným :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    JAYME: dík, ale hele, tam o tvar vůbec, ale vůbec nešlo. to dokáže posoudit jenom někdo, kdo to někdy ochutnal (a nežere všechno GANDHI: :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam