• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DZODZO: To máš ale v lednici ten jeden hrnec a zimu, ne? Mně by se nechtělo každou chvíli přeskládávat padesát věcí, abych mohla hnout s policí.
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    DZODZO: to by nabouralo strukturalni intergitu uvnitr lednicky, ja osobne teda neprelevam
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    neviem ako to bolo na starych calexkach ale my mame v lednicke take police co sa daju nastavovat v roznych vyskach podla potreby, tak ked tam potrebujem dat velky hrniec polievky, tak akurat posoupnem jednu policku trochu vyssie a cajk, netreba nic prelievat
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    MAR_TINA: zena co ma tak velke hrnce, ze se nevejdou do lednicky, ma malou lednicku :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEEFHA: třeba aby se ten hrnec vešel do ledničky...
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    JONY: Meh, já taky přendávám z většího do menšího, klidně se přiznám, že je to velmi uspokojující :-) A to prosím nejsem novomanželka, ale staromanžel. Asi to bude nějaká úchylka.
    KINGRICHARD
    KINGRICHARD --- ---
    JONY: Péťu Vařiče mám jako černý paperback s kresbama od Stanislava Holého
    JONY
    JONY --- ---
    Připomenulo mi to dvě historky z naší rodiny. Sice lehce OT k tomu klubu, ale svým způsobem zase až tolik OT není.

    Když naši ještě nebyli sezdaní, tak otec bydlel na "svobodárce" s dalšími kolegy co přišli stejně jako on na jižní Moravu za prací. No a postupně se kolegové ženili a sdělovali si čerstvé poznatky z prvních dnů a týdnů v manželství. A zaujal kolega, který jednou celý překvapaný přišel s tím, že si celou dobu myslel, že ženy mají tolik nádobí a hrnců, aby měli v čem vařit, kdežto ve skutečnosti to dle něj mají, aby mohli neustále něco předávat z většího hrnce do hrnce menšího. :)

    Jinak teda výstavba nových bytů pro mladé rodiny dostala pořádný skluz, jak ostatně bylo tehdy zvykem, tak se ze "svobodárky" stal dům, kde postupně místo svobodných mládenc žilo v dosti stísněných podmínkách spousta mladých rodin.

    A jedno letní nedělní dopoledne byl otec pracovně někde na Slovensku, matka šla věsit prádlo a já zůstal doma s úplně malou sestrou. A napadlo mne, že si budu hrát s otcovým nářadím, co měl ve skříni hned vedle vstupních dveří. Měl to úplně ve spodním šupleti, které ale bylo dost těžké vytáhnout. Nakonec se mi to ale podařilo. Leč nastal nečekaný problém, když se matka chtěla vrátit domů. Neměl jsem dostatek sil šuple zase zasunout a to úspěšně blokovalo vstupní dveře. Nebyla šance se dostat do bytu. Takže matce nezbylo než se vydat za nedaleko sídlícími požárníky (tehdy hasiči), aby vyjeli ven, přistavili auto pod okna, vysunuli žebřík a jeden z nich se tak přes okno dostal do bytu a šuple zasunul. To vše samozřemě za zájmu sousedů. Bohužel si toho nějak nevšimli sousedi pod námi, kteří zrovna usedli k nedělnímu obědu. Užívají si ho, když tu spatří jak se za oknem objeví požární žebřík a následně po něm vybíhá vzhůru i hasič. Na nic nečekali, popadli děti a vkladní knížky a vyběhli ven. Samozřejmě za všobecného nadšení všěch těch, co už tenhle zásah sledovali.

    Prý dost dlouho trvalo, než se s našima usmířili. :)
    JONY
    JONY --- ---
    Ještě bych vypíchl Péťu Vařiče :)

    A potom, ale to je už tak až z poloviny osmdesátek, takovou pěkně udělanou kuchařku "vaříme ze zeleniny" nebo jak se to jmenovalo. Mělo to cca čtvercový formát, na tehdejší dobu velmi pěkně udělaný design, spousta pěkně udělaných fotek a poměrně spoustu na socík netypických receptů, hodně ispirovaných jižní kuchyní. Nebyli jsme teda žádný vegetariánská rodina, ale měli jsme tyhle zeleninové recepty opravdu rádi. Spousta studených polévek, které tady v té době nebyly moc známé atd. Co si z toho pamatuji byla fotka takového "koše" udělaného z melounu, který byl plný vykrájených melounových červených kuliček.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAARAB
    MAARAB --- ---
    Tohle byla ikonická kuchařka, kterou měl doma snad každý.

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NAMATHUR: kecup na omacku, to je solidne gore, z toho by nejeden ital spinal ruky k nebesam a vzyval panenku mariu palermsku :D
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    DEEFHA: super


    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DELKI: mrknu diky
    DELKI
    DELKI --- ---
    NAGASAWA: V Retru se o ni zminuji. Jinak super dil.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    DELKI: Kdyz jsme u te Ciny. V osmdesatkach jsme chodivali do Dejvic do Ciny na "švejžužů". Zkousel jsem ted najit par fotek, jak to tam tehdy vypadalo a docetl jsem se, ze pry byla nekde vedle divadla ABC i puvodne originalni cinska restaurace o ktere jsem vubec nevedel.

    https://styl.instory.cz/...rope-byla-v-ceskoslovensku-nesmelo-se-v-ni-sedet-dele-nez-dve-hodiny.html
    ANCHATON
    ANCHATON --- ---
    NAGASAWA: Listuju tim a obcas jsem v uzasu. Prominte moji neznalost, ale Plnene kedlubny, nebo Plnene okurky asi budu muset vyzkouset...
    DELKI
    DELKI --- ---
    NAGASAWA: Ta cinska je tak skvela, ze matka podle ni vari porad:D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Jen počkejte, až dorazím večer domů :-P Pokud téma vydrží, budou to hody.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ANCHATON: v druhe polovine osmdesatek jsme meli doma jeste dve ctvercove kucharky s krouzkovou vazbou. Jedna byla Cinska a druha Japonska kuchyne. Dva roky zpatky jsem na ne znovu narazil a bylo zajimavy sledovat, kolik receptu tam dokazali vycarovat bez pouziti cehokoliv, co by se japonsku byt jen blizilo.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ANCHATON: krása
    ANCHATON
    ANCHATON --- ---
    rekli jste si o to :]

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam