• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    NJAL
    NJAL --- ---
    JONY: Jo, to ja hlavne v skolni kuchyni videl pekny kousky hoveziho odlozeny pro ucitelsky sbor, a deticky (krom tech kucharskejch) dostavaly tyhlety "vyztuzeny" kusy. Ble.
    JONY
    JONY --- ---
    JONY: ale zase mi na základě téhle zkušenosti votec elmi brzy vysvětlil onen známý vtip ze socíky, jak "pracující ústy svých zástupců si vychutnají plody své práce" :)
    JONY
    JONY --- ---
    NAGASAWA: tak školní kuchyně to byl další level. Na ZŠ jí šéfovala kovaná komunistka, která vše naprosto otevřeně rozkrádala. A bylo vtipné, jak šikovně zkorumpovala většinu učitelského sboru. Mám s ní spojeno spoustu vzpomínek. Asi nejlepší je, jak cca ve druhé třídě se jala spolužákovi dokazovat, že to "maso" se kterým marně na talíři zápasí samozřemě jde ukrojit. Výsledkem bylo, že když se o to nakonec pokusila sama, tak zlomila nůž. :)

    Další zlatá vzpomínka je spojena s pěknou školní zahradou, kde rostlo spousta ovoce a zeleniny, o které jsme se museli v rámci "pozemků" starat a sklízet. Zajímavé bylo, že vždy naposled jsme ovoce a zeleninu viděli, když jsme je odnášeli do školní kuchyně. Na talířích jsem je ale nikdy neviděli. V osmé třídě jsem si za dotaz, proč tomu tak je, vykoledoval ředitelskou důtku. :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JONY: Mě chut hovězího kompletně zdevastovala školní kuchyně. Díky tomu mi trvalo po revoluci x let, než jsem si hodil na pánev první steak. Nikdy jsem nepochopil, jak šlo tak kvalitní maso zretardovat.
    JONY
    JONY --- ---
    NAGASAWA: ona vůbec kvalita potravin u babičky (Svatý Kopeček u Olomouce) v porovnání s naším bydlištěm byl naprosto nesrovnatelná (Hodonín). Vtipné je, že kousek od již zmíněné pekárny byla mlékárna a na opačnou stranu byl zase nedaleko masokombinát. To, že hovězí je ve skutečnosti kvalitní maso a dražší než vepřové, jsem zjistil až po revoluci. Do té doby jsem měl hovězí vždy spojené s něčím šíleně prorostlým co matka vždy dlouze připravovala v tlakovém hrnci - a stejně byl výsledek tristní i přes matčino kuchařské umění.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JONY: jj taky jsme se vždycky těšili k dědovi na Moravu na rohlíky a chleba, kterej se dal jist
    JONY
    JONY --- ---
    FJERTIL: s "kůžičkou" na hladině... fuj, ještě ted se mi navalilo :)


    Což mi připomíná jak moc jsme se sestrou blahořečili topinkovači dovezenému z NDR, který udělal naše snídaně ve všední dny snesitelnými.

    Jinak bylo velmi vypovídající, že sice jsme měli kousek od domu pekárnu, ale čerstvé pečivo jsme znali jen z prázdnin u babičky, kde teda zase pekárnu zrovna hned po ruce nebyla. :)
    JONY
    JONY --- ---
    JAYME: našel jsem komentář, který naznačuje, že to stálo na kvalitě autorů

    Na to kdy byla kniha vydáná tedy za doby největší normalizace, jsou postupy úprav zeleniny velice nadčasové a moderní , také najdete mnoho postupů jak upravují zeleninu sousedé a čtenáři div se podle západního bloku a nikoliv východního ..
    Myslím si že hodně na kuchařce dělá to že se na ní podílel pan Nodl .. což byl pan kuchař .. asi jako dnes Pohlreich ..
    JAYME
    JAYME --- ---
    JONY: to jim podle me pujcili z nejakyho zemedelskyho vyzkumaku a museli to vratit
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    VACA: Vybavuje se mi akorát autodraha :/

    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    L4MA: To mléko je ohřátě.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    L4MA: Mliko, jabko, chleba, tvaroh a bez ven.
    L4MA
    L4MA --- ---
    NAGASAWA: varime detem namaznej chleba. :D
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JONY: A k tomu název vydavatelství Artia. To zní solidně buržoustsky.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Vybavila se mi ještě tahle verze. Holčička vypadala jako material pro exorcistu

    VACA
    VACA --- ---
    A nevzpomel by nekdo kucharku z dob hlubokeho socialismu, na jejimz obalu byly vyfocene spokojene hrajici si deti? :)
    JONY
    JONY --- ---
    JONY: vypíchnul bych, že obálka kde se nachází vedle sebe lilek, artyčok a fenykl je na rok vydání 1982 značně odvážná :)
    JONY
    JONY --- ---
    našel jsem tu zmiňovanou zeleninovou kuchařku



    JONY
    JONY --- ---
    IMOLOL: to je sice pěkné, ale poněkud mimo záběr klubu :)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    IMOLOL: Jj, tyhle jsou moc fajn, oba díly.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    Nejlepší kuchařka, co jsem zatím měl v ruce je Snadno a Rychle od Vaňka - čistě proto, že recept je přehledně na jedný dvoustraně, bez obsáhlých backstory od historii daného jídla a jaký k němu má autor vztah z dětství.

    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    RSZ: To mě vyloženě zklamalo. Vtipná je na tom akorát tak obálka, která je z takové divné umělé hmoty, strukturou připomínající vikslajvantové ubrusy ze školních jídelen. Jinak uvnitř vůbec nic zajímavého, úplně standardní nudná kuchařka. Fakt nevím, co tím autorka chtěla říct.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam