• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    FRDK
    FRDK --- ---
    Ad Trenčianské párky - vzpomínám, když jsem jako malý chodíval o víkendu k babičce a dědovi 'na službu', na večeře jsem dostával třeba nudle s mákem, kašičku se zavařeninou nebo právě fazole s párkem. Měl jsem je jako dítě moc rád a musím říct, že mi to vydrželo až do současnosti, když přes teplejší část roku o víkendech kočuju, občas po trenčianských párkách coby rychlé večeři sáhnu.
    Nezapomínejme, že narozdíl od tehdy je dnes na trhu několik různých výrobců...



    Samozřejmě nebudou všechny chutnat úplně stejně, nejvíc 'jako tenkrát' mi subjektivně přijdou ty od Selika nebo Hamé.

    ¤¤¤

    Pamatujete na Zlatou bránu z Košic?
    IMO větší televizní trapárnu tenkrát aby jeden pohledal. Ovšem dneska se docela bavím...

    Zlatá brána - Čumbulák
    https://youtube.com/watch?v=UVJN4xXwXxU


    Zlatá brána - LMK
    https://youtube.com/watch?v=2zBlEIVxQO8

    Jj - Lucka, Matúš, Katka... beztak letěli spíš Lucka, Stano a Dušan ;)
    KINGRICHARD
    KINGRICHARD --- ---
    RSZ: Eso je to pro Vás, Eso je tu pro Vás. Nezbyde Vám, uvidíte, ani na ten provaz.
    Eso bylo excelentně drahý.
    Paleček a Janík, Eso je tu pro vás. Folková Lipnice 1984.
    https://www.youtube.com/watch?v=60bEeUnTOe0
    NJAL
    NJAL --- ---
    KROJC: Jeste v devadesatkach byly dobry, pak to slo do kytek.

    RSZ: V mem okoli ESO neexistovalo, vim o nem jen z vypraveni, bohumzel.
    RSZ
    RSZ --- ---
    NJAL: jak to vůbec bylo s ESO? Bylo to drahý? Já si matně na nákupy v esu pamatuju, občas tam rodiče chodili, mě teda zajímala vždy jen žvýkačka v tubě a ostatní veci z nákupu si nepamatuju.
    KROJC
    KROJC --- ---
    Nekupujte Trenčanský párek s fazulou. Nikdy. Všechno je jinak. Budu vzpomínat na komoušskej origoš s láskou. Proč jsem tu konzervu otvíral.Proč?
    NJAL
    NJAL --- ---
    Osobne tesknim po kvalite tuzemskych masovych konzerv, ktere se vyskytovaly v beznych obchodech ( neberu do uvahy, ze treba nebyly, nebo byl mensi vyber). Ale myslim tim, ze nebylo potreba pro ne jit do ESA. Dneska takove veci sezenu jen ve forme terin v ruznych zdravych vyzivach, zatimco v beznych supermarketech jsou smakulady se strojne oddelenym masem, kuzemi a nevim cim vsim.

    Mozna to bylo proto, ze socikove podniky nebyly schopny strojniho oddelovani, nebo se to nevyplatilo, protoze potravinova produkce byla dost velka (ano, skoncila kdovikde) a o kuzich a kdejakych odrezcich se neuvazovalo jako o jidle v ramci norem, ktere se furt rika, ze byly prisnejsi.

    Ale to je izolovana vec - nechybi mi napriklad ruzne gumove vrascite brambory, pecivo definitivne mizici z obchodu po 14:00 nebo treba fronty na cokoliv.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Něco sračky byly, něco ani ne. Pár zajímavostí kolem toho se dá najít třeba v knihách série Retro (a samozřejmě přímo v televizním seriálu, ke kterému jsou knihy doplňkem).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já teda teskním po jedný věci a to je medový lízátko. Mělo krásnou medovou barvu, mělo tvar listů a bylo na dřevěný špejli. Babička mi to kupovala a já to úplně miloval. Ale kdo ví, jestli by mi to eště chutnalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Taky po těch socíkových sračkách neteskním.
    LEA1
    LEA1 --- ---
    NAGASAWA: podobný hnus jako Vlnky, ty měly už za toho bolševika tak sociální obal, že se mi z toho zvedal kufr i když jsem to nikdy nepozřela :)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    DZODZO: už jsem to tu asi zmiňoval, ale v době, kdy ještě nefrčela umělá syřidla, tak nějakej mičurinec přišel s nápadem - kravám se ve stájích zavedla kanyla přímo do žaludku a průběžně se odsával obsah, tedy syřidlo.. po revoluci to ty svině zakázali
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JESTEDMAN: to v ktoromsi dieli jidlo sro vanek hovoril, ze aj eidam 30tka je cesky vynalez z nejakych takych technologickych dovodov
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RSZ: Když jsi vzpomněl ty tábory, tak jezdil jsem k Polné na Vysočině, do Pikarce, dneska už tam je řada vilek, táborový chatky i se strážní budkou ve tvaru muchomůrky jsou pryč. Každopádně jsme si myli ešusy nejdřív v první dřezu, pak druhým dřezu s jarem a nakonec s ve třetím. Nemusím popisovat, že všechny dřezy měly od patyho ditete stejnou barvu. Do toho nás obletovaly vosy a i přes počáteční nevraživost jsme se s nimi zkamaradili, jinak to ani nešlo, bylo jich víc než nas.
    Ani bych to těm dnešním dětem nepřál :-)
    RSZ
    RSZ --- ---
    JESTEDMAN: proto to zapíjíš přeslazenou "šťávou" z ešusu, pak se neudusíš:) já kupodivu na stravu na táborech nevzpomínám ve zlém - termix rohlík, guláš kolínka.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    RSZ: strejc dělal v mlíkařství celej život a vysvětloval mi, proč byla ČSSR taveňáková velmoc, no protože jim moc nešly technologie ve výrobě a měli velký odpad rozdrobenejch rádoby tvrdejch sýrů, tak vytáhli tavící soli a šup nastala éra taveňáků

    jinak mě straší vzpomínka na takový ty svačinky na táborech a školách v přírodě - dva suchý krajíce a kus turisťáku, člověk by se udusil :)
    a včera jsme se rozplývali nad vzpomínkou na arašídovou a sojovou pochoutku
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    AMANT: ale na druhou stranu ta smetana v litrovym lahvovym mlíce byla prostě parádní.
    a ty hliníkový víčka, snažili jsme se je sundat bez zmuchlání, a pak takový to cvrnknutí mezi dvouma prstama, a letělo to jako malý ufo :]
    RSZ
    RSZ --- ---
    NAGASAWA: taveňák, jakykoli
    Nejhůř když byl ke svačině a nalepil se na to ubrousek.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    AMANT
    AMANT --- ---
    NAGASAWA: škraloup. to bylo snad jediny, co sem jako dite nedokazal pozrit a bylo mi to odporny. jinak jsem nemel vyhrady k nicemu, od hrachovy kase po zemlbabu. i to normalizacni hovezi aka usne pro botanu skutec jsem poslusne spapal.
    ONDRASK
    ONDRASK --- ---
    Ještě jsem nesnášel jahodovej a čokoládovej Termix. Čokoládovej byl tuhej a kompaktní a když se do něj zapíchla lžička, dal se z vaničky vyndat v kuse.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam