• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DZODZO: " chudoba nie je stav na ucte ale stav mysli " - škoda že tohle nevěděli dřív, ušetřili bysme si všechny války a hladomory a hospodářský krize..
    RSZ
    RSZ --- ---
    DZODZO: no někde se likvidovala chudoba tak, jak popisuješ že se nelikviduje, třeba takovej new deal žejo (resp. jeho část)
    KIE
    KIE --- ---
    DZODZO: jo nezaměstnaných vysokoškoláků jsou plné sklady amazonu a mcdonaldy. :D
    KIE
    KIE --- ---
    POHODAVOLE: lidi co zažili první republiku, to porovnávají s ní, takže pro ně to byla změna (k lepšímu) a do důchodu se dostali před změnou režimu a jako důchodci už úplně neocení ty dnešní výhody.

    A zabíjení za jiný názor je argument sice pěkný do paralmentu, ale jinak k ničemu - těch poprav bylo tuším cca 250 / 40 let - takže kolika lidí se to tak dotklo - pro většinu to byly kauzy naprosto neznámé. A notebene tohle připadá na období 50. let kdy se lidem propagadisticky vysvětlilo (nebo zamlčelo), že se věšeli/zavřeli "ti špatní", od roku 1965 už ty politické proces s brutálnímu následky skončily a začaly až akce po 1970 v rámci normalizace (Asanace apod.).. Tj. to že v předchozím režimu někoho pověsili za jiný názor na lidi nemělo zdaleka takový vliv, jako to že nešlo sehnat barevnou televizi nebo automatickou pračku.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LOPIK: chudoba sa ale nelikviduje tym, ze niekoho posadis niekam do fabriky a prikazes mu tu budes teraz robit a my ti budeme platit, chudoba nie je stav na ucte ale stav mysli a likviduje sa vzdelavanim
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POHODAVOLE: nevím co píše KIE, dal si hrdinský DI, ale velení magazínu se mělo určitě dobře a o tom je myslím pointa.
    DZODZO: přiženil se k matčině větvi jeden strýc, byl to kapitán ČLA, později předseda JZD. Sehnal mmj. místo fotrovi ve Slovakofarmě ve vývoji léků. Na předsedu jzd slušnej počin, měl dlouhý prsty. Ale stěžoval si, že nemůže vyhodit ani jednoho z krmičů, i když se válí ožralí v chlívě jako ty prasata. prostě nemohl a to šlo leccos.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LOPIK: jezis, malej bobes, povinna skolni cetba... nicmene je fakt, ze treba muj deda z matciny strany je z moravy a vychovala ho teta, protoze jeho rodice a asi 5 starsich sourozencu mu umrelo na tuberu.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KIE: ee pred revoluci. Tu jde o to, ze lidi tvrdi, ze se meli lepe v predchozim rezimu. Prvni republiku dle me nikdo moc neresi a nemyslim si, ze by dnes zilo tolik lidi, kteri by byli schopni porovnavat na zaklade vlastni zkusenosti. Celou dobu mi jde o to, jak muze nekdo rict, ze bylo lepe v dobe, kdy se lidi zabijeli i za "jiny" nazor. To je jako rict, ze bylo lepe za valky :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DZODZO: On je trochu rozdíl smát se v IBM, že máš nohy na stole a v nejhorším půjdeš do HP kde se třeba o trochu víc maká a to, že máš doma osm hladových krků který nenakrmíš ani z toho platu co bereš..
    Třeba u táty na tom Slovensku bylo ještě v generaci mých prarodičů opravdu běžný, že děti od malička vychovávali nějaký bratranci a kmotři x stovek kilometrů daleko od doma, protože doma je neměli z čeho živit - a to to byl pořád nejúrodnější kraj v celým Československu. Já si ještě pamatuju víc učitelů, co se upřímně rozplakali, když četli nějakýho malýho Bobše, co si schovával od vánoc do velikonoc šlupky od pomeranče jako lahůdku.

    "Tatínek onemocněl a musel si čtrnáct dní oddechnout od práce. Proto musela celá rodina jít vydělávat peníze. Dědeček stavěl pece a čistil komíny, maminka vyšívala a prodávala. Za chvíli ale neměli jak splatit nájem. K tomu všemu koupila maminka Bobšovi párek. Paní domácí hrozila mamince, že jí dá výpověď, protože si kupují samé maso a bůhvíco, ale nájem nejsou schopni zaplatit. Maminka tedy dala paní domácí skoro všechny peníze, které měli našetřené." - ono se to dneska čte jak z Monty Pythonů, ale nebylo to zas tak přifouklý..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KIE: aha tak ale podla tejto logiky by som sa dnes mal lepsie kvoli tomu, ze 1988 som sa musel chodit hravat na pocitac ku fotrovi do roboty co stal tolko ako 2-3 skodovky a dnes sa hravam na zachode na telefone hry, ktore by na tom zazraku z roku 1988 ani nefungovali :)))

    ak vypadlo slovo propousteni, tak to znamenalo, ze na kopu poziciach pracovali uplne nemehla, ktore ale nemohli vyhodit a tak produktivita prace stagnovala, nevravim, ze to neexistuje aj dnes, napr. v IBM bolo kopu diletantov, ktori tam chodili iba hravat CSko a vyhodili ich az po 3 rokoch
    KIE
    KIE --- ---
    POHODAVOLE: ty jsi se asi narodil hodne po revoluci ? ona realita je taková, že hodně lidí si za totáče polepšilo...a to nejen v zemědělství, ale zejm. těch ve fabrikách. Lidi narozený po roce 89 (resp. dospěvší) hodnotí předchozí režim v kotextu toho co můžeme teď.... ale když to porovnáš s první republikou tak pro spoustu lidí byli komunisti výhra , a to nemluvím jen o papaláších nebo členech - jak už bylo řečeno, zejm. pro spoustu "vidláků" i dělníků to byl posun. Třeba moje babi měla krávu , nějaký pole a padala na hubu, aby to zvládla obdělat...JZD pro ní byla jen úleva. Děda dělal ve fabrice a po 1948 se u nich zlepšilo všechno počínaje pracovníma podmínkama a mzdou konče, včetně toho, že slovo "propouštění" úplně vypadlo ze slovníku.

    To jen teď se zavedl výklad, že co zemědělec to kulak postižený režimem, a co továrník to Baťa - realita byla o dost složitější. A to nemluvím o Slovensku kde instustrializace přišla až po válce.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    VYHULENY_UFO: Fronta na košík! Aby ses s nim mohl zařadit do fronty ofc.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DZODZO: fronta na poradnik na auto, fronta na poradnik na televizi, fronta na kolo... fronta na vsechno.

    si pomatuju, jak mi rodicove chteli koupit kolo Favorit, celou noc stali frontu asi paty v poradi a do prodeje se dostaly kola jen 3... ale zase na ne zbyla obrovska barevna televici Orava...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: fronta na kosiky bola celkom bezne, trochu som si to pripomenul u nas v samoske teraz ked tam pocas covidu tiez obmedzili pocet ludi naraz na predajni... akurat efekt bol taky, ze tam postavali skupinky ludi cakajuce na kosik a urcite medzi nimi neboli 2m rozostupy :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POHODAVOLE: prosímtě, mě 50 letá prodavačka v lídlu tvrdila, že když byla mladá, žádný fronty nebyly. přitom se stála fronta na frontu.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LIQUID_SOUND: A taky příroda a životní prostředí vůbec, takže my všichni..
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    LOPIK: Těch sedláků, to odsralo bylo pár. To je samozřejmě hloupost a nepravda. Odskákalo to nejen těch "pár sedláků", ale i jejich rodin a příbuznejch. "Odsraly" to i generace po nich, protože byly ze selskýho ergo měly nevyhovující kádrovej profil prakticky pro cokoliv co se kde komu zamanulo. A ve finále to odskákali i restituenti navrácenim totálně zdevastovanech reálnejch výsledků kolektivního hospodářství. Bylo-li jim vůbec vráceno.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LOPIK: jsem schopny uverit, ze jsou lidi, ktery to minulo nebo pekelne neomezilo, ale verim, ze po revoluci se dozvedel skoro kazdy, jak to chodilo a pak mi prave prijde zvlastni, ze nekdo muze rict, ze bylo lip.
    ZCR
    ZCR --- ---
    VYHULENY_UFO: víš co, tak můj otec, původem ze slovácké vesnice, narozen před 2. sv., zase pamatuje první auta a elektrifikaci obce... O nových panelácích mají pěkné filmy mj. Menzl a Chytilová...
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANNONKA: ta čísla jsou zpravidla faktcheck vyprovokovaný žvásty o tom, jak bylo za socialismu všechno levnější - čili od nějaké životní pohody/nepohody odhlédnuto. Pokud se na tom točíš, skoro bych to označil za chucpe.
    A to vůbec nemluvím o tom, že ekonomika byla zásadně nedostatková, tzn. cena vůbec nekorespondovala s dostupností, o umělé deformaci přes partaj a známosti ani nemluvě. Auto jako sen na mnoho let je perverze, auto JE prostředek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam