• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    NJAL
    NJAL --- ---
    Meli jsme. V nasi rodine povazovano za jeden z nejvetsich daru Sovetskeho Svazu ceskoslovenskym posluchacum stvavych zapadnich vysilacek kvuli velkemu rozsahu prijimani kratkych vln.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Koukam se na Netflixu na seriál Queens Gambit a v jednom záběru se mihne naprostá klasika socialistických domácnosti - rádio VEF206

    http://www.radiosvet.wz.cz/vef/vef.html
    FREELA
    FREELA --- ---
    YENICK: Raport je dobrej

    Raport (TV film) ✦ Drama (Československo, 1968)
    https://www.youtube.com/watch?v=gX3dvNInYfg
    YENICK
    YENICK --- ---
    OK3 - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UC_THktV6-_6eNog18ppP1pg/videos

    Kanál plný pozapomenutých filmů a televizních inscenací.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZCR: no, ja treba jako kojenec malem prisel o oko kvuli oparu, protoze v celym ceskoslovensku se nedal sehnat zovirax (konec 80. let). Nakonec ho z nemecka dotah bejvalej manzel tety, coz byl klasicka kombinace vekslaka a stbka (o cemz se rodina dovedela az po revoluci, teda o tom stbakovi), dnes majitel dvou hotelu. Takze mam dve oci, protoze sme meli v rodine zmrda, skvela doba.
    FREELA
    FREELA --- ---
    RSZ: jenom ta pasaz o kojeni Frantiska sklidila trochu uspech
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    .. když se tu ted tak řeší Němý .. ehm.. Malý Bobeš, tak si odložím zas jeden obraz, který si já pamatuju z dětství :

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LA_PIOVRA: druhou pulku rozhodne nerozporuju, ale u ty prvni casti fakt nevim, vzdyt se jeho bracha snazi snad dodnes nejak ocistit... takze uplne nevim. ja sem z malyho mesta a mam jistej odstup od toho, co na malym meste rikaj mistni. napriklad revoluce na malym meste to byla solidni sbirka pokrytectvi, ze by i Karel Polacek dal hlavu do dlani. Nejdriv komunisti, pak podnikatele ve fialovych sakach...
    ZCR
    ZCR --- ---
    MAR_TINA: slyšel jsem kdysi v rádiu rozhovor s nějakým onkologem, jak se sem musely pašovat léky a jak jsme byli fatálně pozadu. Ostatně když dneska někdo fňuká, kolik lidí je v čekárnách u doktorů - já býval jako školní děcko docela nemocný, a s matkou jsme v čekárně na dětském proseděli nejedno dopoledne - třicet lidí v cimře žádná míra.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LOPIK: naopak by šla rychleji.

    Stejně tak lidi přestali umírat na tuberu a tyfus, protože byla vynalezena antibiotika, očkování a čištění odpadní vody a veřejný vodovod. S komunistama to nesouviselo a pokud ano, tak vývoj spíš zpomalovali.
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    Pořád to srovnávání první republiky s pozdějškem a kdo si materiálně polepšil... Nebylo by férovější srovnávat 30. léta s 30. létama v sousedních zemích, 50. léta s 50. létama v sousedních zemích atakdále?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LA_PIOVRA: já nemám to co píšeš jak rozporovat ani potvrdit.
    teda klasicky mě dorazilo vyznamení od mlhoše
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    PALEONTOLOG: On to politickej vezen byl, ve svobodny zemi by se do vezeni nedostal (mozna do blazince jo). A ve vezeni umrel a veznice a justice na tom nesla vyznamnej dil viny.

    Ale proste "bylo to mnohem slozitejsi".
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LA_PIOVRA: zajímavý, prezentuje se to jako poslední smrt politickýho vězně
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    VYHULENY_UFO: v 80s jsme jezdili hodne s rodicema a skupinou jejich pratel do Jilemnice a pamatuju pak sileny hadky Prazaku s mistnima). Pro mistni byl Pavel Wonka magor, udavac co praskal na kolegy, ze poslouchaj Svobodnou Evropu, ulejvaj se v praci a jeste kradou a ten, co dostal x lidi do pruseru, kdyz jim nebidl ze jim bude pomahat s pravnima vecma (byl schopny pravni samouk co se tyce formalnich znalosti, ale cvok).

    Po revoluci pak prasklo, ze se nejdriv snazil dostat k StB, tam ho meli za blazna, sesel se i s nekym od Charty, i ti ho meli za blazna.

    Jeho smrt byla dusledek jeho zarputilosti a pravniho kverulantstvi jdouci az nekam k dusevni poruse - spolu a zlou ignorantskou soudkyni a lhostejnym az sadistickym vezenskym personalem.
    Ostatne sedel v Minkovicich, formalne ne prisnym vezeni, kam se ale pro brutalitu dozorcu navazanou na otrockou pracu v prilehle Preciose nikdo nechtel dostat, kvetlo tam sebeposkozovani s umyslem dostat se ven atd.
    Thedejsi sef Preciosy, a jeji dnesni majitel Ludvik Karl, pomazovanyho za skutecnyho vladce celyho tehdejsiho systemu kolem, pred par lety dostal metal od Milose Zemana

    Tragedie, ze kterou si meli vinici jit sednout (vcetne celyho otrokarskyho systemu prave kolem Minkovic a Preciosy), ale interpretace "rezim zabil disidenta" je mimo.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    RSZ: A když pak umřel František, tak všechny holky řvaly.
    RSZ
    RSZ --- ---
    tfuj, já čtení Bobše nenáviděl, to bylo fakt utrpení, tlustá nebavící knížka a neustálé čekání na koktající spolužáky.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MAR_TINA: To máš pravdu. Je jasný, že i bez komunistů by šla životní úroveň nahoru.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KIE: tohle je fakt. A nemluví se o tom, že ke stejnému zlepšení by došli bez komunistů prostým poválečným rozvojem, jako třeba v Rakousku. Že by ta družstva založili dobrovolně a měli z nich zisky odpovídající hospodaření a vkladu, nikoli kádrovému posudku.

    LOPIK: a všiml sis v Bobšovi - to mě zaujalo už v té třetí třídě při prvním čtení - kolik členů té rodiny pracovalo? Tatínek. Obživa babičky dědečka (odhadem cca 50letých), maminky a dítěte, později dvou byla jen na otci, který dřel v lese a neměl (možnost) zdravotního pojištění. Což by později v nějaké té imperialistické zemi taky měl.
    On ten Bobeš byl psaný komunistou jako komunistická propaganda už v době vzniku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam