• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    VYHULENY_UFO: v 80s jsme jezdili hodne s rodicema a skupinou jejich pratel do Jilemnice a pamatuju pak sileny hadky Prazaku s mistnima). Pro mistni byl Pavel Wonka magor, udavac co praskal na kolegy, ze poslouchaj Svobodnou Evropu, ulejvaj se v praci a jeste kradou a ten, co dostal x lidi do pruseru, kdyz jim nebidl ze jim bude pomahat s pravnima vecma (byl schopny pravni samouk co se tyce formalnich znalosti, ale cvok).

    Po revoluci pak prasklo, ze se nejdriv snazil dostat k StB, tam ho meli za blazna, sesel se i s nekym od Charty, i ti ho meli za blazna.

    Jeho smrt byla dusledek jeho zarputilosti a pravniho kverulantstvi jdouci az nekam k dusevni poruse - spolu a zlou ignorantskou soudkyni a lhostejnym az sadistickym vezenskym personalem.
    Ostatne sedel v Minkovicich, formalne ne prisnym vezeni, kam se ale pro brutalitu dozorcu navazanou na otrockou pracu v prilehle Preciose nikdo nechtel dostat, kvetlo tam sebeposkozovani s umyslem dostat se ven atd.
    Thedejsi sef Preciosy, a jeji dnesni majitel Ludvik Karl, pomazovanyho za skutecnyho vladce celyho tehdejsiho systemu kolem, pred par lety dostal metal od Milose Zemana

    Tragedie, ze kterou si meli vinici jit sednout (vcetne celyho otrokarskyho systemu prave kolem Minkovic a Preciosy), ale interpretace "rezim zabil disidenta" je mimo.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    RSZ: A když pak umřel František, tak všechny holky řvaly.
    RSZ
    RSZ --- ---
    tfuj, já čtení Bobše nenáviděl, to bylo fakt utrpení, tlustá nebavící knížka a neustálé čekání na koktající spolužáky.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MAR_TINA: To máš pravdu. Je jasný, že i bez komunistů by šla životní úroveň nahoru.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KIE: tohle je fakt. A nemluví se o tom, že ke stejnému zlepšení by došli bez komunistů prostým poválečným rozvojem, jako třeba v Rakousku. Že by ta družstva založili dobrovolně a měli z nich zisky odpovídající hospodaření a vkladu, nikoli kádrovému posudku.

    LOPIK: a všiml sis v Bobšovi - to mě zaujalo už v té třetí třídě při prvním čtení - kolik členů té rodiny pracovalo? Tatínek. Obživa babičky dědečka (odhadem cca 50letých), maminky a dítěte, později dvou byla jen na otci, který dřel v lese a neměl (možnost) zdravotního pojištění. Což by později v nějaké té imperialistické zemi taky měl.
    On ten Bobeš byl psaný komunistou jako komunistická propaganda už v době vzniku.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    nevšim jsem si, že by se dnes na 1 máje chodili zavírat máničky do cel, aby si to to volno náhodou moc neužily a nebyly při oslavách vůbec vidět
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAWERICK: no je fakt, ze v 80letech uz ve veznicich tolik lidi neumiralo, ale porad si lze vzpomenout napriklad na pavla wonku.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    taky je rozdil o jake presne dobe se mluvi... 50. leta byla dost jina nez 80. ...
    NJAL
    NJAL --- ---
    My to vse hodnotime zpetnym pohledem. Nekdo kdo bydlel v nejaky zapadly vesnici, kde kolektivizace probehla relativne klidne, vubec nevedel, kdo je to nejaky Reicin a jeho pate oddeleni. Nicmene ze bezni lide zapominaji na ruzne nevesele nedostatky normalniho zivota, je velice smutne. Ja rozhodne nehodlam predstirat, ze nebylo realne, aby po ~14:00 uz v obchodech kolem me nebyvalo pecivo. Nebo ze jsme ze Slovenska jezdili do jednoho prekvapive velkeho (asi "strediskoveho" :-) obchodu v regionu vesnic na Valassku, kteremu mama rikala "Schlaraffenland" (nemecky vyraz pro raj), kde koupila veci, ktere na Slovensku nebyly v nasem okoli k sehnani. Alespon ti mladsi pametnici by meli mit trosku rozum. :-)))
    ZCR
    ZCR --- ---
    KIE: Lidí, kteří aspoň trochu pamatují 1. republiku, je dneska už málo, 85+, duševně svěžích minimum, a spíš bych se vsadil, že spoustě z nich válka a komunisti život spíš poškodili než vylepšili, ostatně stačí se podívat na veterány RAF. Spíš je to tak, že nastoupila generace důchodců, která (pokud nepocházela ze "špatné rodiny" nebo pak neemigrovala atp) byla prostě od mala indoktrinovaná propagandou (co to muselo být, vyrůstat v 50. letech!). Nějak si odžili životy, ale v 89. byli už moc staří na nějaké velké změny, často odcházeli během 90. let do předčasného důchodu atd. Všechno to mám v nejbližší rodině (teda kromě pilotů RAF) a pozoruju to už léta.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KIE: tak oni to nebyli jen popraveni. Patri tam i lide, kteri sli nepravem do vezeni nebo do pracovniho tabora. Hlavne se to nedelo jen v nasi zemi a dodnes jsou staty, ktery jedou podobnym stylem dale. Myslim si, ze informaci ma clovek kolem sebe plno a o to vic mi prijde sileny, ze je nekdo schopny rict, ze bylo lepe zrovna v tomto rezimu.
    ZCR
    ZCR --- ---
    KIE: ano, přijetím plánované ekonomiky a odmítnutím Marshallova plánu si naši pracující zajisté náramně polepšili - ještě jsme se té imperialistické smyčce vyhnuli.
    Pokrok proti co já vím přelomu 19. a 20. století i první republice, natož proti sv. válce, samozřejmě nastal - ostatně postavení chudých vrstev obyvatelstva mi netřeba vysvětlovat, věnuju se genealogii a mám celkem solidně načtenou beletrii cca od realistů vč. výše - akorát je třeba pečlivě vážit, jestli ten pokrok byl díky nebo navzdory, jestli byl tak rychlý, jak mohl být, a jaké byly "vedlejší efekty": to není "jen" těch několik set mrtvých na hranicích a popravených - to jsou i statisíce v emigraci a další statisíce zničených a promarněných životů. Všechny tyhle "no ono to bylo lepší než dřív a někdo se měl fajn" musejí být nutně doprovázené nesnesitelnou pachutí nejhoršího svinstva.
    Godwinovská tečka: Ano, na konci třicátých let se Němci měli mnohem lépe než během velké hospodářské krize. Dokonce se stavěly i dálnice.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KIE: to je prave ten stav mysli, myslis, ze tito vysokoskolaci maju tu skolu, lebo tento obor chceli studovat a skutocne sa na vyske naucili makat sami na sebe, alebo to len nejako preflakali popri popijani v hospodach a pozerani serialkov na intraku? mas tu takychto a potom tu mas dalsich, ktori uz na strednej rozbehli svoj biznis a dnes su majitelmi firmy a nie su bohati, kvoli tomu ze vecer sedia na prdeli a pozeraju TV H@VNA ale makaju nad ramec beznych 8 hodin denne
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DZODZO: " chudoba nie je stav na ucte ale stav mysli " - škoda že tohle nevěděli dřív, ušetřili bysme si všechny války a hladomory a hospodářský krize..
    RSZ
    RSZ --- ---
    DZODZO: no někde se likvidovala chudoba tak, jak popisuješ že se nelikviduje, třeba takovej new deal žejo (resp. jeho část)
    KIE
    KIE --- ---
    DZODZO: jo nezaměstnaných vysokoškoláků jsou plné sklady amazonu a mcdonaldy. :D
    KIE
    KIE --- ---
    POHODAVOLE: lidi co zažili první republiku, to porovnávají s ní, takže pro ně to byla změna (k lepšímu) a do důchodu se dostali před změnou režimu a jako důchodci už úplně neocení ty dnešní výhody.

    A zabíjení za jiný názor je argument sice pěkný do paralmentu, ale jinak k ničemu - těch poprav bylo tuším cca 250 / 40 let - takže kolika lidí se to tak dotklo - pro většinu to byly kauzy naprosto neznámé. A notebene tohle připadá na období 50. let kdy se lidem propagadisticky vysvětlilo (nebo zamlčelo), že se věšeli/zavřeli "ti špatní", od roku 1965 už ty politické proces s brutálnímu následky skončily a začaly až akce po 1970 v rámci normalizace (Asanace apod.).. Tj. to že v předchozím režimu někoho pověsili za jiný názor na lidi nemělo zdaleka takový vliv, jako to že nešlo sehnat barevnou televizi nebo automatickou pračku.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LOPIK: chudoba sa ale nelikviduje tym, ze niekoho posadis niekam do fabriky a prikazes mu tu budes teraz robit a my ti budeme platit, chudoba nie je stav na ucte ale stav mysli a likviduje sa vzdelavanim
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POHODAVOLE: nevím co píše KIE, dal si hrdinský DI, ale velení magazínu se mělo určitě dobře a o tom je myslím pointa.
    DZODZO: přiženil se k matčině větvi jeden strýc, byl to kapitán ČLA, později předseda JZD. Sehnal mmj. místo fotrovi ve Slovakofarmě ve vývoji léků. Na předsedu jzd slušnej počin, měl dlouhý prsty. Ale stěžoval si, že nemůže vyhodit ani jednoho z krmičů, i když se válí ožralí v chlívě jako ty prasata. prostě nemohl a to šlo leccos.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LOPIK: jezis, malej bobes, povinna skolni cetba... nicmene je fakt, ze treba muj deda z matciny strany je z moravy a vychovala ho teta, protoze jeho rodice a asi 5 starsich sourozencu mu umrelo na tuberu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam