• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    AMANT: nene, studenka, muselo to tam byt uz za doby rustiny, tesla sluchatka v kombu s mikrofonem, jak pilot :) a on mel pult a mohl si delat naslechy jak cteme, na tu dobu neskutecne, pamatuju na poslouchani go west :))
    AMANT
    AMANT --- ---
    MISTR_CHVEJ: Slusovice?:D
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    ELIZHANNAH: taky nas ucil byvaly rustinar na zakladce anglictinu, ale umel, hlavne mel takovou dobrou metodu vyuky, zabavnou, jeli jsme dodle headway a prosli s nim dal nez na stredni, na tu dobu v 93 bylo u nas na dedine huste, ze jsme meli ucebnu vybavenou, kazdy sluchatka a mikrofon
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MEJLA77: Narazil, ale i on narazil :-D
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ADAMIRA: tak boomeři ještě všichni nevymřeli :) Osobně jsem měl němčinu na zš dva roky ve 3. a 4. třídě, pak až na střední (ale na učilišti s převážně nepříliš zdatnými spolužáky), ale asi to, že i babička na mě občas mluvila německy (měla ještě německou základku) a jsem ze severu Moravy, kde ten německý vliv byl asi taky o kousek větší než ve vnitrozemí, německy momentálně s nikým nemluvím už hodně let, ale občas přečtu nějaký německý článek nebo zhlídnu tutoriál na 3D v němčině a přijde mi, že většině rozumím - taky to může být DK efekt - to úplně nevylučuji :)

    DEEFHA: tak asi můžeš být rád, že jsi nenarazil na amíka, co balil kluky :)
    AMANT
    AMANT --- ---
    DEEFHA: it is colder than a witch´s tit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MEJLA77: takže jsi přišel doplnit že to tak bylo dřív jinak, mno OK :)))

    Jo jasný učil jsem se dohromady cca 10 let němčinu (1 rok ve školce /to bych asi ani neměl počítat :))) / pak 9 let na základce) na benzínce si ukážu co chci, pozdravím a tak dále ale bez cvičení to zapomeneš a představa že někdo komunikuje s němcem pomocí slovní zásoby via do češtinby přebraná slova (a to jen minimálně - pasivně) je dle mýho naprosto mylná
    AMANT
    AMANT --- ---
    ZCR: "Já zpětně považuju za chybu, že jsem se jazykům nevěnoval víc" -bro!, nebo spis -bro:(
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ADAMIRA: tuším, že mě má AMANT v ignoru, takže si to stejně nepřečte... já jsem s ním v zásadě souhlasil a nerozporoval to, jen jsem doplnil, že to dříve bylo taky kvůli ekonomickému a kulturnímu vlivu a možná by mnozí z nás byli překvapeni, že tak nějak pasívně můžeme němčině alespoň částečně rozumět... prostě jen komentář, že to celé má nějaký vývoj - jen doufám, že angličtinu v budoucnosti nenahradí čínština :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DEEFHA: němčina je trochu náročnější, já jsem naopak velmi rád, že ji mám jako první jazyk, byť jsem angličtinu pak taky musel trochu dohánět - ale to šlo mnohem líp, protože tou dobou už byla víceméně všudypřítomná. (Angličtina je samozřejmě taky těžká, ale trochu jiným způsobem.) (btw. Futuramu jsem poprvé sledoval na PRO7, v německém dabingu :-) )
    Pokud člověk nepoužívá jazyk, který se naučil, může si za to sám - nikdo ti snad nebránil začít třeba německy číst (ať už knihy nebo noviny)... a kdo nemá aspoň základy nemčiny a pustí se třeba do genealogie, zatraceně mu to pak chybí.
    Já zpětně považuju za chybu, že jsem se jazykům nevěnoval víc.

    ENDER: to je nesmysl, slovíčka bez gramatiky se ti do ničeho neposkládají - rozhodně ne v němčině - naopak smyslu sdělení kolikrát porozumíš jen tehdy, když tu gramatiku znáš. Angličtina jako jazyk funguje trochu jinak - neskloňuje atd, takže tomu pak i odpovídá strmost učicí křivky.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    ELIZHANNAH: Tak jasně, zájem byl nepochybně. V devadesátkách se tady měli nejlíp cizinci, co přijeli učit angličtinu a jakožto rodilým mluvčím jim všude mohli ruce utrhat. Většinu času chlastali v hospodách a píchali studentky :-D Já jakožto student heterosexuál (rodilých učitelek jsem teda potkal fakt málo a žádná z nich se mnou nechtěla nic mít) jsem to vyřešil zakoupením https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/wang-dang-americky-slang-87883 a musím říct, že z toho těžím dodnes :-P
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MEJLA77: nemyslím si že by tím myslel "do češtiny přebraná slova" (tam rozhodně němčina vede) ale celkově o to že je Angličtina světový jazyk a tím pádem všude.

    Jako je super vědět že slovo "luft" přišlo odjinud ale prakticky je ti to naprosto k ničemu.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    DEEFHA: já už ruštinu nepamatuju, zato si pamatuju rychlokvašenou nepovinnou angličtinu od druhé třídy, kdy nás učila angličtinu učitelka, která asi rok předtím vystudovala na vysoké ruštinu... zřejmě byla jen pár lekcí před námi, nikomu to nevadilo, všichni měli o angličtinu v jakékoli podobě velký zájem
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    AMANT: slov německého původu je v češtině taky spousta, jen si už často neuvědomujeme jejich původ (jarmark, plech), ale taky je pravda, že se to týká spíš historického vývoje a v současnosti se častěji setkáváme s angličtinou a anglicismy
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    MEJLA77: Jery, mjákij znak, e, ju, ja - ázbuku vsju znáju ja.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    OVERWATCH: museli jsme k tomu i recitovat básničky - vzpomínám si na konec - e ju ja azbuku vsju znaju ja - brr jak jsem to nesnášel...
    AMANT
    AMANT --- ---
    ENDER: tak nekdo ma problem se zasobou, jinej s gramatikou, tje individualni imho, navic ac oba germansky jazyky, tak jeden je analytickej a druhej flektivni..

    Spis mi prijde, ze diky kulturni a ekonomicky hegemonii je anglictina doslova vsude( i tady je v url vylozene cizi anglicky slovo) tak ten znalostni snowballefekt ke mnohem vyraznejsi:)
    ABAP
    ABAP --- ---
    OVERWATCH: jo, až do prváku na střední.
    A ony povinně dobrovolné soutěže o zemi, kde zítra znamená již včera...
    ENDER
    ENDER --- ---
    Me spis desi to, ze nam tady zustal u vyuky jazyku takovy nesvar, ze se stale brutalne drti gramatika, misto toho, abysme se ucili slovicka... Kdyz clovek umi slovicka, zbytek prijde sam..
    Ja umim snad celou nemeckou gramatiku, ale nekde po ceste se zapomnelo na ty slovicka... Ucil jsem se nemecky 4 roky na zakladce, k tomu asi 8 let soukromyho doucovani, ale vubec se nedomluvim.. Anglicky jsem se rok ucil na zacstku s rodilym mluvcim a pak rok soukromy doucovani a hura na 3 tejdny do anglie a pohoda..
    AMANT
    AMANT --- ---
    DEEFHA: tak u nas se zase "nedavalo", ale cela zakladka presla v pololeti 89/90 na nemcinu, protoze anglictinari proste nebyli ani rychlokvaseny (Praha 8, Pernerova) a barysna Fialova, rodila ruska, co tam predtim vedla vyuku rustiny, zaradila jeste vyssi, 8 rychlostni chlastaci stupen, situace typu skola v prirode a ona v 11 dopo vozrala s lahvi igristoe v kozichu, pod nim asi nic, included:)))
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    OVERWATCH: Pamatuju, ale jen dva rok, pátá a šestá třída myslím. Pak se zvonilo klíčema a najednou se všichni začali učit anglicky. Samozřejmě kromě mé maličkosti - rodiče mě dali na němčinu, protože tu matka uměla, tak aby mi prý mohla pomáhat s učením. Snaha se sice cení, ale díky téhle její obskurní logice jsem se pak už nikdy nenaučil pořádně anglicky, doháněl jsem to jako věčný samouk. Němčinu jsem samozřejmě v životě k ničemu nepoužil (poslech Kraftwerk a Rammstein se nepočítá), a to jsem ji pak měl i na střední a odmaturoval jsem z ní. Holt průser, no :-\
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam