• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    PREDSEDA: No, na KP osmičkách byla základní chybou možnost klidové projekce. Stowattová žárovka v kombinaci s dvoučočkovým kondenzorem a kulovým zrcadlem dokázala propálit políčko v okeničce během pěti vteřin. Jinak ten vynález jako takový není meopťácký, nějaký šikula z Přerova to okouknul ve Státech v nějakém porno loops pajzlíku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já si pamatuju ostatky jazykové učebny na mělnickém gymplu někdy v roce 1992/93, už se nepoužívala, brzy ji rekonstruovali na třídu s ostrovem lavic (velká novinka), aby studenti mohli mluvit mezi sebou.
    Řada lavic rozdělená přepážkami na kóje, asi jako openspace pro telefonisty. V kóji sluchátka a mikrofon. Vyučující měl pouštět žákům do sluchátek zvuk z cívkového magnetofonu (takže kvalita nízká) a odpovídající žák mluvit do mikrofonu, ostatní mlčet.

    Tahle představa funkční výuky jazyků je velmi .... neuvěřitelná.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Nabíjelo se to těmahle jebkama

    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    No když už jsme u těch učeben - pamatujete si na promítačku takových těch němých výukových filmů ve smyčce? Vždycky se to pustilo, chvíli to jelo a pak se ta smyčka spálila? To byla strašná sračka.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZETOR_13: za to úplně nemůžou ty děti se obávám:)
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    LOPIK: na svou dobu top multimedialni ucebna a deti tomu rikaly vopruz... No pak to vzdelani ma nejak vypadat, ze?
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    MEANKITTY11: tak to my meli stesti a byli jsme tam skoro pokazde, dneska uz neni ta ucebna, kdyz jsem tam byl na civilce, tak jsem byl u jeji likvidace, dneska maji audiovizualni tridu level 2
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    My to meli v Pelhrimove - chodilo se tam furt. hroznej opruz..
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    MISTR_CHVEJ: na jazykový základce v praze v kladský taky měli učebnu s mikrofonama a sluchátkama. za sedm let docházky v ní naše třída byla jednou.
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    AMANT: nene, studenka, muselo to tam byt uz za doby rustiny, tesla sluchatka v kombu s mikrofonem, jak pilot :) a on mel pult a mohl si delat naslechy jak cteme, na tu dobu neskutecne, pamatuju na poslouchani go west :))
    AMANT
    AMANT --- ---
    MISTR_CHVEJ: Slusovice?:D
    MISTR_CHVEJ
    MISTR_CHVEJ --- ---
    ELIZHANNAH: taky nas ucil byvaly rustinar na zakladce anglictinu, ale umel, hlavne mel takovou dobrou metodu vyuky, zabavnou, jeli jsme dodle headway a prosli s nim dal nez na stredni, na tu dobu v 93 bylo u nas na dedine huste, ze jsme meli ucebnu vybavenou, kazdy sluchatka a mikrofon
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MEJLA77: Narazil, ale i on narazil :-D
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ADAMIRA: tak boomeři ještě všichni nevymřeli :) Osobně jsem měl němčinu na zš dva roky ve 3. a 4. třídě, pak až na střední (ale na učilišti s převážně nepříliš zdatnými spolužáky), ale asi to, že i babička na mě občas mluvila německy (měla ještě německou základku) a jsem ze severu Moravy, kde ten německý vliv byl asi taky o kousek větší než ve vnitrozemí, německy momentálně s nikým nemluvím už hodně let, ale občas přečtu nějaký německý článek nebo zhlídnu tutoriál na 3D v němčině a přijde mi, že většině rozumím - taky to může být DK efekt - to úplně nevylučuji :)

    DEEFHA: tak asi můžeš být rád, že jsi nenarazil na amíka, co balil kluky :)
    AMANT
    AMANT --- ---
    DEEFHA: it is colder than a witch´s tit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MEJLA77: takže jsi přišel doplnit že to tak bylo dřív jinak, mno OK :)))

    Jo jasný učil jsem se dohromady cca 10 let němčinu (1 rok ve školce /to bych asi ani neměl počítat :))) / pak 9 let na základce) na benzínce si ukážu co chci, pozdravím a tak dále ale bez cvičení to zapomeneš a představa že někdo komunikuje s němcem pomocí slovní zásoby via do češtinby přebraná slova (a to jen minimálně - pasivně) je dle mýho naprosto mylná
    AMANT
    AMANT --- ---
    ZCR: "Já zpětně považuju za chybu, že jsem se jazykům nevěnoval víc" -bro!, nebo spis -bro:(
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ADAMIRA: tuším, že mě má AMANT v ignoru, takže si to stejně nepřečte... já jsem s ním v zásadě souhlasil a nerozporoval to, jen jsem doplnil, že to dříve bylo taky kvůli ekonomickému a kulturnímu vlivu a možná by mnozí z nás byli překvapeni, že tak nějak pasívně můžeme němčině alespoň částečně rozumět... prostě jen komentář, že to celé má nějaký vývoj - jen doufám, že angličtinu v budoucnosti nenahradí čínština :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DEEFHA: němčina je trochu náročnější, já jsem naopak velmi rád, že ji mám jako první jazyk, byť jsem angličtinu pak taky musel trochu dohánět - ale to šlo mnohem líp, protože tou dobou už byla víceméně všudypřítomná. (Angličtina je samozřejmě taky těžká, ale trochu jiným způsobem.) (btw. Futuramu jsem poprvé sledoval na PRO7, v německém dabingu :-) )
    Pokud člověk nepoužívá jazyk, který se naučil, může si za to sám - nikdo ti snad nebránil začít třeba německy číst (ať už knihy nebo noviny)... a kdo nemá aspoň základy nemčiny a pustí se třeba do genealogie, zatraceně mu to pak chybí.
    Já zpětně považuju za chybu, že jsem se jazykům nevěnoval víc.

    ENDER: to je nesmysl, slovíčka bez gramatiky se ti do ničeho neposkládají - rozhodně ne v němčině - naopak smyslu sdělení kolikrát porozumíš jen tehdy, když tu gramatiku znáš. Angličtina jako jazyk funguje trochu jinak - neskloňuje atd, takže tomu pak i odpovídá strmost učicí křivky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam