• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CEEFA: tys byl důchodce už na základce
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    CEEFA: ja taky:)
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    VOYAGER: ok, myslel jsme si to :)
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    CEEFA: zeptej se paleontologa on ti poradi
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    LOPIK: ale uvedomuji ale nebalim to vse do jednoho pytle ala soudruzi
    jedno odvetvi fungovlo jedno nefungovalo - casty problem byla nadprodukce
    v jednom se flakali ve druhem ne a ve tretim dreli uz od casneho rana

    mj. pokud jsi nedosel do 3 dnu na pracak tak uz te hledali a hrozilo prizivnictvi ale kdyz jsi tam dosel tak vetsinou do 3 dnu jsi mel zas praci
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    VOYAGER: hele jen takova technicka, kolik ti bylo v 89?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOYAGER: ve francii chyběly vložky ? o_O
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    VOYAGER: Přehnanej jseš, protože si nedokážeš uvědomit, jak moc nefungovalo hospodářství - tady byla ve srovnáním se západem fakt čím dál větší bída a i se všema přestavbama a glastnostma naprosto bez vyhlídky na jakýkoliv zlepšení. Vždyť se to kvůli tomu komoušům celý sesypalo - všem bylo evidentní, že to takhle nejde táhnout dál. Že měli v práci skoro všichni X-krát větší pohodičku než dneska a na ulici skončit asi ani nešlo (protože by tě dřív zavřeli) toho byla součást.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    LOPIK: nejsem prehnanej ani nahodou .. to tyhle lidi jsou prehnany ve vsem vidi soudruhy a tyhle veci jako to bylo dost podobne v italii a francii atd si nepripousti a asi ani nechteji radi ziji v iluzi ..maji na co hlavne na koho nadavat ...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    CROSS: : Voyager je přehnanej, ale některý věci byli částečně ovlivněný nejen tím komunismem.. typicky třeba ty počítače nebo telefony - že byly v roce 85 dražší počítače a telefon sis nekoupil v sámošce neplatí jen pro Československo (i když samosebou západní embrago na elektroniku a efektivita státního telecomu v tom hrála podstatnou roli). To samý platí v určitý míře i pro věci jako že byli opadaný omítky, nebo že všichni neměli ústřední topení a splachovací záchody. Stačí si pustit jakejkoliv film třeba z Francie nebo Itálie někdy ze sedmdesátých let a je vidět, že ani tam to často nebyla vždycky všude úplná hitparáda.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    CROSS: ty se snazis sdelit co a komu ?
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    KEB: ctu: otravnej blbej idiotskej zmrd ..no to se povedlo :)))
    CROSS
    CROSS --- ---
    VOYAGER: dochází taky ke klimatické změně a taky se tu o ní nebavíme.

    Asi nějak nechápu, co se snažíš sdělit. Zdálo se mi, že tvrdíš, že reálná socialismus v Československu a současná situace v ČR jsou v podstatě stejné, protože když se někdo chová nezodpovědně, tak má problémy. Na jsem reagoval ve smyslu, že rizikové chování má zajisté negativní důsledky, jako je mělo vždycky, ale srovnání těch systémů tady probíhá v jiné rovině, například v tom, jak fungovala nebo nefungovala ekonomika, centrální plánování, politický dohled a podobně.

    A ty do toho taháš technologický vývoj. Má to znamenat, že reálný socialismus dejme tomu osmdesátých let by byl v pohodě, kdybychom tehdy měli dnešní technologie? Že to je jediný rozdíl? Nebo co jako? Srovnávejme srovnatelné.
    KEB
    KEB --- ---
    VOYAGER: a povíš nám i pohádku o škodlivosti vakcín, prosím
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CROSS: je to kovanej komouš
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //no asi prestaneme diskutovat s retardem a vratime se k tematu

    Historické okénko: Počítačový život v socialistickém Československu – Svazarm a Tuzex [retro] - Cnews.cz
    https://www.cnews.cz/pocitacovy-zivot-v-socialistickem-ceskoslovensku-svazarm-tuzex-atp/
    ...
    Představa, že v počítačovém kroužku nemáte počítače, je dnes asi poněkud nepochopitelná, ale taková tehdy byla realita.

    Do Československa se počítače v této době nedovážely a státní organizace bojovaly se základním problémem, jak si je pořídit – ten se jmenoval valuty. Československá koruna totiž nebyla volně směnitelná, takže získat třeba dolary či marky bylo velmi komplikované. V podstatě jedinou možnost představovali vexláci. Tito odborníci na „šedou ekonomiku“ využívali kontaktů v turistickém ruchu a načerno směňovali západním turistům jejich měnu za československé koruny v kurzu podstatně výhodnějším, než byl ten oficiální v bankách.

    Pokud tedy nějaký šťastlivec měl možnost vyrazit na Západ, mohl zde dle předchozí domluvy nějaký ten západní počítač zakoupit za takto získané finance. Následně jej bylo velmi vhodné do Československa propašovat, jelikož clo v této době znamenalo opravdu nezanedbatelnou položku. Ostatně, jeden z důvodů popularity počítačů firmy Sinclair spočíval ve faktu, že se daly velmi jednoduše pašovat v krabici od bonboniéry.

    Takto propašovaný mikropočítač ovšem nebylo možné jen tak prodat nějaké organizaci, třeba počítačovému klubu. Muselo nejprve dojít k jeho prodeji do bazaru a následném promptním odkoupení dotyčnými zájemci. Popis této anabáze asi jasně vysvětluje, proč byly v této době počítače v Československu nesmírně vzácné i nesmírně drahé, protože každý z řetězce na celé transakci opravdu nehodlal prodělat. A tak se v roce 1981 prodával v bazaru počítač VideoGenie za hezkých 70 000 Kčs, tedy za zhruba stejnou sumu, jako Škoda 120 GLX, sen tehdejších rodin.

    Dovoz západních počítačů do Československa kromě financí komplikoval i další problém, dnes už zcela neznámý. Tehdejší nejlevnější mikropočítače se zpravidla připojovaly místo monitoru k obyčejné televizi. Jenže tehdy se televizní normy lišily. Na západ od nás se požívala norma PAL, ve Francii SECAM, my zde měli též SECAM, ovšem s tím francouzským nekompatibilní, no a USA si lebedilo v náruči NTSC. To částečně platí dodnes, jenže tehdejší televize na rozdíl od těch dnešních podporovaly více norem jen výjimečně. To ještě zhoršovala nekompatibilita zvukových norem, takže například dovážené západní televize bylo nutné upravit. V případě připojení západního počítače s jinou normou k naší televizi zpravidla nefungovaly barvy i zvuk a trpěl i obraz (už tak málo kvalitní).
    ...
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    VYHULENY_UFO: treba kdyz napadne snich tak to musi projet prvni pluh takze pluhar mel doma telefon ...a casto i ten pluh
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    VYHULENY_UFO: porad soudruzi
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    CROSS: me to prijde logicke ze zacinam u tech dulezitych ..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DNF: ale ten taky psal poctivě do haló novin. řeším jedinou správnou ideologii
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam