• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAR_TINA: Uplne chapu, nepiju vubec, otec se defakto uchlastal a nemam nejmensi zajem. Ozrali lidi mi pripadaji jako idioti. Ale pokazde se vsude vsichni snazi me "naucit pit". Kdejaky novy kolektiv, nez si zvyknou, ze nemaji sanci.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OMNIHASH: jenže jejich rodinný poklady aspoň nechutnaly jako směs octa a sklepní plísně
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: tak to arboretum naprosto chápu, přece to nevyhodíš na kompost, když můžeš bejt jedinej palič ginkovice v okresu.

    btw. v tomhle byla némlich stejná Francie s těma jejich vínama ještě tak deset let zpátky, to jsou ještě horší vysírači než moraváci. Jak si neměl sklenku v ruce, už na tebe koukala půlka společnosti divně a druhá ti šlůa nalejt nějakej rodinej poklad z domácího vinohradu.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    MAR_TINA: no u nás si taky dáváme k obědu (jedno) pivo, já v tom nic zvláštního nevidím. Na pracovišti nechlastáme, jen při velmi výjimečných příležitostech jednoho panáka, tak dvakrát za rok.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FILIPSZ: pro mě to bylo naprosto strašný. Ten tlak, aby si dal člověk s někým panáka, ty věčný otázky proč si nedám pivo, víno, cokoli. Posezení na šílených "večírkách" po obědě s chlebíčky, pudinkovou buchtou a vínem z Moravy. Meh.
    (Piju trochu, spíš večer a musí to být fakt chutný. Pivo vůbec.)
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    MAR_TINA: ale tohle, mlho, az na tu hospodu do zaviracky, je takove spis krasne a ja bych to bral hned vsema deseti, nezamackavam dnesni korporatni slzu.
    RSZ
    RSZ --- ---
    SALVATOR: tam je to samozřejmě vliv samohonky
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RSZ: Rusko má míň, než my? To zní... divně.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    RSZ: Co s tim? Bavíme se o alkoholu na pracovišti.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LIQUID_SOUND: socialismus alkoholismus v populaci nevypestoval, prostě to není pravda

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LIQUID_SOUND: jo, začínala jsem v roce 2001 ve státní odborném ústavu a chlastalo se. Když tě představili první den v práci, vytáhnul o 40 let starší ředitel pobočky pálenku "skvělá báječná od kolegy z ...". Venku při terénním průzkumu, na výjezdech, jen řidič nepil, na obědě v okolních jídelnách si půlka chlapů dala pivo, když měl někdo narozeniny, svátek, vdával dceru, svítilo slunce... Kolegové z Moravy přiváželi kanystry (mizerného) vína a všichni si radostně od nich nakupovali. Spolužák dostal správu arboreta a nikomu nepřišlo divný, že kvasí všemožné exotické bobule, co mu tam vyrostly, ještě se jezdilo ochutnávat. A po práci do hospody, nejméně jendou týdně, pěkně ve tři a sedět tam do zavíračky.
    Část z nás, co vím, z tohodle utekla zcela, prostě jim život nabídl lepší věci, než chlastat. Část pije +/- normálně, ale pije a drobná menšina fakt chlastá. Snad ti další budou ještě lepší.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    RSZ: Spíš s tebou nesouhlasim. Socialsmus v populaci alkohol vypěstoval a věřim tomu, že to byl do jistý míry masovej únik z šedivý reality budování, ze kterýho měla nakonec prospěch jenom komunistická elita. Ano, po revoluci se to paradoxně rozjelo ještě víc, ale byl to jenom důsledek toho, že se nakumulovaly generace který v tom neviděly problém. Sám jsem měl takovýho prvního šéfa. Byl z Moravy. Nepřišlo mu vůbec nic divnýho na tom, že tahal do zaměstnání demižony vína a lahve nějakejch moravskejch samohonek. Z dnešního pohledu to vůbec nechápu. On nastoupil, už tam jedna generace z vesela chlastala a když jsem v roce 2000 nastoupil já na praxi při průmyslovce, chlastaly na pracovišti dvě generace v plný síle. Nebyl nikdo, komu by to přišlo divný. Kolikrát jsem přišel a dostal skleničku ještě dřív, než jsem stihnul pozdravit. Neměl jsem moc šanci. Fuj. Ještě teď se při tý vzpomínce oklepu. Ve věku dvaceti let to byla možná sranda, ale při skoro dennim kontaktu se zahraničníma kolegama a klientama mi začlo bejt jasný, že to rozhodně neni běžný a ok. A dnešní mí mladší kolegové už třebas nepijou ani v soukromí. Životní styl je úplně jinej. Postupná změna přišla nejen s tim, že přicházeli mladší, ale hlavně že starší si odnesli svý chlastací navyky do důchodu. A generace mýho tehdejšího šéfa byla umravněna namátkovejma kontrolama. Nicméně alkohol v zaměstnání imho rozhodně je relikt socialismu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RSZ: protože současní ochlastové vyrostli v těch chlastacích rodinách a táta zedník, co dal osm kousků za směnu, nebo inženýr, co měl lahváče a vodku v kanclu vedle rýsovacího prkna, jim byli vzorem. Zastavit to dá práce na tři generace.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DZODZO: nevim kdo je mto, asi jeden z mistnich dezolatu, ze se predemnou radeji schoval do ignoru.
    RSZ
    RSZ --- ---
    Btw jestli se na cssr něco házet nedá, tak chlastání, chlastá se tu děsně i bez cssr a špičku jsme měli v roce 2008.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ale pripomenulo mi klasiku :)

    Maják 1987 - O pití alkoholu počas pracovnej doby
    https://www.youtube.com/watch?v=fpw3YuyEDKE
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    VYHULENY_UFO: MTO:

    V Panel story jak jsou tam všichni ti co mají stavět paneláky, naložení v pracovní době v hospodě - to není fikce, to je dokument.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Socialismus prosáklý alkoholem. Pro první flašku se šlo v deset dopoledne — HlídacíPes.org
    https://hlidacipes.org/socialismus-prosakly-alkoholem-pro-prvni-flasku-se-slo-v-deset-dopoledne/
    „V době deziluze po roce 1968 se prokazatelně zvýšila spotřeba alkoholu. V zaměstnáních se strašným způsobem chlastalo,“ říká Vladimír Řehan, někdejší ředitel protialkoholní léčebny ve Šternberku, a pokračuje:

    „‚Akce deset‘ znamenala, že každý hodil nějakou kačku a nejmladší letěl pro flašku. Pilo se běžně, na stavbách úplně děsně.“

    „Ve skupinovém sezení mi jeden dělník vyprávěl, že když chlapi v pondělí přijedou na stavbu a není úplně ideální počasí, sednou a začnou pít. A někdy pijí celý týden. Vedoucí jim pak musel vykazovat fiktivní výkony.“

    Všeobecná skepse a nemožnost realizovat různé ambice často vedly k tomu, že opilost se stávala vítaným a společensky poměrně akceptovaným únikem z šedivé reality. Snadno to lze pozorovat ve zvyšující se spotřebě: zatímco v roce 1948 průměrný Čech vypil 2,4 čistého alkoholu ročně, v roce 1981 to už bylo 9,4 litru. A v tomto objemu ještě není započítána doma načerno pálená kořalka.

    Počet registrovaných alkoholiků se od šedesátých do osmdesátých let ztrojnásobil. To sice můžeme částečně přičíst na vrub narůstajícímu počtu protialkoholních poraden, na druhou stranu alkoholismus jako neřešený problém často prosákl i jinde, třeba v manželských poradnách: „Byl to jeden ze způsobů, jak lidé řešili vnitřní tenzi,“ říká psycholožka Helena Klímová.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam