• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    NJAL
    NJAL --- ---
    ZCR: O Cernenkovi nikdo v CSSR nevedel, dokud se nestal soucasti kazdorocnich pohrbu nejvyssiho geronta Politbyra v 1980s. V 1950s rozhodne nemohl byt na transparentech v Ceskoslovensku.
    ZCR
    ZCR --- ---
    NJAL: mě nevím proč napadl Černěnko, ale na toho je asi taky brzy... zeptal jsem se na okounu, uvidíme
    NJAL
    NJAL --- ---
    Jeste by to mozna mohl byt nestravitelny Nejedly.
    NJAL
    NJAL --- ---
    KAEL: Na Svobodu jako politickeho cinitele bude v prvni polovine 1950s jeste dost brzo. Ten vpravo bude asi nejaky v te dobe popularni (nez ho zarizli v procesech, eventualne pozdeji kvuli procesum) Metelescu Blescu, Jerzy Krowka nebo jiny sprateleny soudruh. Tito to nebude, ten byl v te dobe krvavy pes.
    KAEL
    KAEL --- ---
    STAREJ_MRAF: Sverma vypada spis jako Bandera:) A ten uplne na pravo asi Svoboda..
    STAREJ_MRAF
    STAREJ_MRAF --- ---
    PREDSEDA: Jan Šverma, rodák z Mnichova Hradiště, ten úplně vpravo nevím.
    NJAL
    NJAL --- ---
    PREDSEDA: Rekl bych, ze druhy zprava je Sverma. Prvni z prava me moc nenapada.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    STAREJ_MRAF: Kdo asi jsou ti dva na plácačkách vpravo...
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    _AHMED: No jo, myslím, že máme pořád někde ve sklepě prapor práce, který otec ani nevím proč otočil nějakému soudruhu, co musel jít močit do křoví někde u Fučíkárny...

    Pro mne jako dítě pracovníka pražských Spojů byly ty průvody takové... jako že jsme se prošli před vládou a tím pánem, co nám ve škole visel na zdi.
    Co jsem ale nepobíral, bylo, když jsme jednou 1. máje slavili u příbuzných v Týnci. Řečnění nějakých pupkatých stejců z Horní Dolní mi přišlo totálně mimo a vůbec jsem nechápal, proč to všechno.
    No, ale do průvodu jsme museli - strejda byl velmi kovaný a milicionář k tomu (a 89. nesl velmi těžce).
    NJAL
    NJAL --- ---
    STAREJ_MRAF: Take jsem si to parkrat absolvoval, na druhem stupni zakladky. Ze to bude jakesi divne divadlo jsem si uvedomil po opakovanem zazitku: po nekolikahodinovem cekani, nez na nas prijde rada na defile pred tribunou, jsme si odmanifestovali pouhych 100 metru a souska ucitelka nam dala na konci namesti rozchod.
    _AHMED
    _AHMED --- ---
    Já mám na průvod památku. Jen není s kým pruvodit. :)

    RSZ
    RSZ --- ---
    .. Ale díky za připomenutí, dal jsem dětem školení :)
    RSZ
    RSZ --- ---
    U mě se ta indoktrinace asi moc nepovedla, já si spíš pamatuju lampionový průvod den před prvním májem a ze samotných průvodů vůbec nic, jen hezké počasí a oběd s rodiči a prarodiči někde venku, což tehdy bylo trochu vzácnější než dnes.
    STAREJ_MRAF
    STAREJ_MRAF --- ---
    A z nejhoršího období téhle éry, 50 léta

    STAREJ_MRAF
    STAREJ_MRAF --- ---
    Ovšem, než jsem se narodil, byl to tvrdší kalibr i se vzorkem plnovousu.

    STAREJ_MRAF
    STAREJ_MRAF --- ---
    A k Dakaru byla i pohlednice

    STAREJ_MRAF
    STAREJ_MRAF --- ---
    A abych jen netlachal, tak fotka z roku 1985

    TALAGE
    TALAGE --- ---
    THE_MIRACLE: Takze CEO KFCcka, je vlastne takovy Generalni tajemnik UV KFC . . .
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Táta mi jednou napsal omluvenku, že by chtěl, abych se dívala na prvomájový průvod v Moskvě v televizi. Sice to klaplo, ale souška řekla, že mě z toho bude zkoušet, tak jsme se museli aspoň chvíli dívat.
    STAREJ_MRAF
    STAREJ_MRAF --- ---
    KIE: No z donucení... Já absolvoval jen několik průvodů ve věku 5-12 let (takže v osmdesátkách). Těžko v tý době říct, že bych měl nějaký extra politický přehled, díky věku (v těch 11-12 letech už maličko jo). Se školou jsem byl jen dvakrát a asi jsme měli rozumnou soušku učitelku, protože jsme měli vlastně jen dvě hesla. Ať žije mír! Učit se a hrát si v míru, rakety jen do vesmíru! Jako capart jsem to deklamoval proto, abych měl pokoj. Jednou jsem nebyl, měl jsem něco s nohou, to se dost řešilo, zvlášť u nás na malým městě. Stačilo stáhnou bačkoru a sundat fusekli a hned byl vidět otok o krevní výron a byl klid. Pak už jsem chodil s divadelním kroužkem, většinou v nějakým kostýmu s nějakou tou rekvizitou.
    Ono to bylo vůbec takový divný a povinně nepovinný. Ráno byl sraz na náměstí nebo na stadionu (podle toho, kterej směr tehdy vybrali). Na tribuně blábolili nějaký dementi, občas dotáhli nějakýho rusáka z partyzánskýho oddílu v Drábskejch světničkách. Ten měl vždycky už v 8 ráno řádně nakapáno do strojku, takže hulákal nějaký nesmyslný hesla a občas radši dechovka spustila internacionálu, aby nebylo slyšet co opilecky blábolí. Většina lidí nasraná, že tam musej stát jak pitomci. Pak začlo řazení, každej chtěl bejt vepředu, aby pak viděl alegorický vozy (a případně si z nich něco ukrást). Děti limonádu z vyzdobenýho vozidla Fruty a fotříci lahváče z vozidla klášterskýho pivovaru. Od roku 86 to pak byla příležitost vidět a zblízka si prohídnout LIAZ Dakar. A pak rychle domů a užít si zbytek volna. Vždycky to ale poměrně rychle skončilo, otevřely se hospody a byl klid. V TV běžel obvykle přímý přenos z Prahy, pražáci teprve mávali na ÚV a já už byl doma. Prostě přehlídka ztracenýho času (až na ten Dakar).
    NJAL
    NJAL --- ---
    THE_MIRACLE: Dceri je potreba vysvetlit, ze KSC byla Ken Sleyt Company. ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam