• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MEJLA77: jen ma orezlej kotouc od krve z KID_MCHUTT palce :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    DURDIN: jo, tohle jsem vyhodil poté, co jsem uřízl kus palce při krájení chleba...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    https://twitter.com/rozanek/status/1681202983210557440
    Skončil nejdéle sloužící šéfredaktor v Česku. Zdeněk Porybný (77) byl pověřený vedením Rudého práva od prosince 1989, v lednu 1990 se stal šéfredaktorem a později majitelem. V září 1995 deník přejmenoval na Právo. Za normalizace byl zpravodajem v Paříži, v letech 1985-1989 v USA.

    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    DURDIN: my měli na kliku
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    To dojíždění školních obědů byla nějaká mocná dobová úchylka, taky za to mám třídní dutku z druhý třídy.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Na téma přípravy potravin přidám kráječ na chleba:


    (https://aukro.cz/retro-elektricky-krajec-na-chleb-aka-as-101-80-leta-ddr-6980957057)

    My teda měli oranžový a co pamatuju krájel se na tom u nás doma krom chleba i salám a sýry.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SALVATOR: Já pamatuju, že jsme na tom ty plechy co řežou brambory měli trochu pokroucené, a při každém silnějším zmáčknutí to nařízlo i kousek toho bakelitu/plastu, z kterého byly ty výstupky co tam tlačily brambory. Ale hranolky z toho byly super :)

    -

    DELIRIUM: já tady k tomu přidám taky svoji historku, protože jsem byl taky pravidelným účastníkem hry o to, kdo dýl zůstane sedět u stolu se zbytkem studeného oběda a asi protože jsem byl už známá firma, tak se jednou rozhodli, že místo toho abych tam seděl s někým, komu za chvíli končí směna, tak občas přikázali mojí spolužačce "jedničkářce", ať mě pohlídá dokud to nesním. No holt, nesnědl jsem ani tak;-) Jinak obvyklým místem kam schovat maso bylo do talíře po polívce a přiklopil se prázdným talířem od druhého pak to rychle zanést k okýnku a utéct než si toho někdo všimne :)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Bratislava - Výstavba Karlovej Vsi (1971)
    https://www.youtube.com/watch?v=SCbHPMQWgdE
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    labužníci , chodíte někdo , znáte , na Opatovu do jídelničky(sorry , ať vzpomínám sebevíc, název to ale snad ani nemá. .), je vedle vstupu do metra. . hliníkový madlo!. .umakartový stolečky a se podržte-hliníkový příbory! a k tomu lahůdky jako jazyk, křen, koleno, kremžká, čočka cibulka. .o polévkách a gulášovinách snad až každý osobně. . láce teda uplně né , do stovky tam nechávám. ..
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    LORD_DE_SEIS: Docela trefný. Nevim jestli k tomu patří i to řeznictví za rohem, ale tipnul bych si, že jo. Odtamtud jsem si, když jsem bydlíval na Budějovický, odnesl kližku na guláš, kterou jsem po otevření papiňáku za strašlivýho smradu vyhodil do popelnice. Přitom se zdála ok. Od tý doby never more.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    MLIKARNA: my jsme tomu řikali žloutenkárna
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    MLIKARNA: Fujtajbl dík za tu vzpomínku. Jednou mě tam dotáhnul kolega. Nechápu, čeho je to konkrétně skanzen a ani jak to, že to neni zavřený. Odpudivej zážitek tohleto "retro".
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SALVATOR: jo to ještě ty brambory za něco stály, kdepak dneska
    MEJLA77: WS kráječ máme ještě doma, 15 let na to nikdo nesáhnul, ale přece se to nevyhodí!
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Vidím, že jsem tady docela rozjel diskuzi se socialistickými jídly - pouze pro milovníky těchto pochoutek tady mám informaci, že existuje skanzen, kde si spoustu takovýchto jídel můžete dát - je to jídelna Havelská koruna úplně v centru Prahy a doufám, že se to během covidu nezměnilo, předtím jsem byl pravidelným návštěvníkem a mimochodem umí skvělé rozpadající se dušené hovězí (snad to tak ještě je, už jsem tam zase pár let nebyl) a tedy je to tam opravdu trochu socialistický skanzem i tím, jak to vypadá a funguje - u vstupu dostanete lísteček, uvnitř je několik různých "bufetů" - polívky dávají do klasických keramických válcovitých misek - tady ji doporučuje Janek z Honest Guide/Kluci z Prahy: https://www.youtube.com/watch?v=IQ1Cj20-5nw
    a tady jiné video s delší recenzí:
    https://youtu.be/XRH5EcujPc8 (ale trochu moc ukecané a možná zbytečně dlouhé, ale pokud to máte rádi, tak to dáte.)

    SALVATOR: to by mě zajímalo, kde udělali soudruzi chybu...

    FILIPSZ:
    FILIPSZ:
    FILIPSZ:
    FILIPSZ:
    FILIPSZ:
    FILIPSZ:
    FILIPSZ:
    SALVATOR:

    Fakt to bylo nutné to tady probírat? IMO dost OT, styl diskuze nic moc... prosím o alespoň mírnou kultivaci projevu a pokud možno se držme tématu diskuze, děkuji. Jinak na diskuze o všem možném je tady Centrála: [Centrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů]

    LORD_DE_SEIS: To je ještě z dob komunismu? Pamatuji pouze WS v-krouhač, ale to už bylo v devadesátkách...

    TAMARIX: lívance mi připomněly jiné jídlo - strašně tučné - to jsem fakt nedával - bavorské vdolečky - sladká jídla mám rád a klidně si je dám, ale tohle odmítám
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ATOMIKS: U tohodle bazmeku se nám ta páka zlomila u druhý brambory.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    JDAG: Ble. Ty ilustrační fotky všemožného servirování byly otřesné
    JDAG
    JDAG --- ---
    ATOMIKS: a největší fronty na hranolky v ČSSR... :)

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FILIPSZ: na tom je nalepenej nějakej sajrajt, ne?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    a tedy revoluce pak dala friťák, to bylo ultrakombo
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    LORD_DE_SEIS: to já radši tím strojkem
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    ATOMIKS: struhadlem

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam