• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KULA: nikoliv, protože je to komplex domů, ne jedna stavba.
    KULA
    KULA --- ---
    CROSS: Had říkáš, aha! Fakt je, že jeden prostup je tam větší, ale dole jsou pořád jedny a ty samé garáže :))





    CROSS
    CROSS --- ---
    KULA:
    Má na délku 958 metrů a skládá se ze dvou domů, každý měří asi 480 metrů. Má 21 vchodů a v deseti patrech zde žije kolem 8000 lidí. Většina Římanů komplex nazývá Il serpentone (Velký had).

    Corviale – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Corviale
    CROSS
    CROSS --- ---
    Díky Johnu Gruberovi (Daring Fireball) jsem se dnes dozvěděl, že podobnost jmen rodiny letitých filmových producentů Jamese Bonda, Broccoli (kdo sleduje titulky, Albert Broccoli, Barbara Broccoli) a brokolice (broccoli) není náhodná.
    Giovanni Broccoli and his brother emigrated to Long Island from Calabria at the turn of the century. According to research done in Florence by Broccoli’s wife of 30 years, Dana, the brothers were descended from the Broccolis of Carrera, who first crossed two Italian vegetables, cauliflower and rabe, to produce the dark green, thick-stalked vegetable that took their name and eventually supported them in the United States.

    'Broccoli . . . Cubby Broccoli' : How a Long Island vegetable farmer became the man who produced all of the real James Bond movies - Los Angeles Times
    https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1989-07-09-ca-5205-story.html
    KULA
    KULA --- ---
    DRAGON: nejdelší bytový dům je podle mě Corviale v Říme, měl by mít přes kilometr, sám jsem to loni v létě na místě měřil(krokoval) :D
    ABAP
    ABAP --- ---
    BONEMINA: Ze stejného období napoleonských válek pocházejí konzervy.
    Otvírák na konzervy byl patentován o desítky let později, než plechová konzerva.

    https://www.armyweb.cz/clanek/historie-trvanlivych-potravin-ve-vojenstvi-cast-i

    S článkem bych nesouhlasil v bodě, že od II.sv. války neprodělaly konzervy výraznou změnu.
    Američtí vojáci si všimli, že ukořistěné japonské konzervy chutnají o dost lépe. Tajemstvím byl glutamát sodný.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Glutaman_sodn%C3%BD
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Studovala jsdm si něco k technologii zpracovábí mléka a došla fo historie. Kondenzované mléko máme od napoleonských válem a na salku se dalo ujíždět už v americké občanské válce.

    Like instant coffee, Cheetos, and M&M’s, evaporated milk was also a by-product of war. As Napoleon’s conquests spread across Europe in the late 18th and early 19th centuries, easily transportable and spoil-resistant food became imperative to feeding his expansive army. But technology was lagging far behind the emperor’s ambitions. So, according to the Evaporated Milk Association’s archives, the French government announced a lofty prize of 12,000 Francs to anyone who could devise a method to successfully extend the life cycle of food.

    After 15 years of tinkering in his tiny kitchen on the outskirts of Paris, a confectioner named Nicholas Appert conceptualized the very first iteration of evaporated milk on January 30, 1810. His process involved “reducing a given quantity of milk to one third its original bulk by boiling in an open kettle” and then sealing it in a corked bottle and heating it again in a hot water bath. As the archives note, Appert’s invention was noteworthy not just in its originality but also in that he essentially pasteurized milk long before the time of Louis Pasteur, knowing nothing about microbiology.

    Appert’s evaporated milk was the genesis of a tapered path to the canned version we see in stores today. The next phase of the evolution took place in 1853 when an American inventor named Gail Borden filed a patent for evaporating milk in a vacuum. Borden used this method to combine evaporated milk with sugar to create sweetened condensed milk, an essential field ration during yet another conflict—the American Civil War.

    But it was a Swiss man named John B. Meyenberg who realized the unsweetened potential of evaporated milk. When Meyenberg’s sugar-free canned milk idea got little traction in his native land, he traveled across the Atlantic to Highland, Illinois. Here, along with a group of Swiss dairy farmers, he established the foremost evaporated milk plant in the US and the world. In 1884, Meyenberg patented “a process of sterilization by steam under pressure while the cans are agitated,” and the following year, the first canned evaporated milk was commercially manufactured. Today Borden’s method of vacuum evaporation and Meyenberg’s process of pressurized sterilization remain key foundations of the industry.

    There was still one more problem to solve. The evaporation process caused the fat and water to separate, leading to an unemulsified final product. As a solution, homogenization was introduced in 1909, which took evaporated milk to new heights. The product, now emulsified as milk should be, not only had a significantly longer shelf life but was much more appealing to consumers in its amalgamated state.

    During World War I, evaporated milk went to combat again, this time with the armed forces of the United States and its allies. It was “hailed as a boon to the fighting man.” After the war, it lived on through the discharged soldiers who continued to use the product in their civil lives.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TRISSIE: tam chceš řešit dlužníky, prasklý stoupačky a rušení nočního klidu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAVARA: to mi taky napadlo... ale zřejmě to byl nějaký jednoduchý úklidový systém, že podlaha se smývala rovnou do žumpy. No, středověké stavební normy byly asi různé a známe jen tu část, která vydržela stát dodnes...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    XCHAOS: Však i to, že by měli nějakou hodovní/jednací síň přímo nad žumpou - tam by musel být smrad…
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    NOFNAK: Vzduch v dopravním letadle je obměňován tak intenzivně (N= 20-30, tedy kompletní odměna veškerého vzduchu každé 2-3 minuty), že by jsi o těch alergenech ani nevěděl).
    Fun fact: většina lidi v letadle vlivem prudkého snížení tlaku dostane větry s nebýt intenzivní obměny vzduchu, prdy bys zaregistroval dřív než alergeny…
    Nepříjemné problémy na dovolené: Proč mají lidé v letadle větry? | EuroZprávy.cz
    https://eurozpravy.cz/magazin/231583-neprijemne-problemy-na-dovolene-proc-maji-lide-v-letadle-vetry
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRK_R23: vzhledem k tomu, že šlo o znesvářené strany a panovník strategicky usedl na kamennou část podlahy, tak bych v tom cítil i jistý záměr, ať už vědomý nebo nevědomý :-)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    GREATDRAKE: Nemám dnes svůj den:)) ale je to dobrá story:)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Ráno 26. července způsobila společná váha shromážděných šlechticů zřícení dřevěného patra budovy a většina přítomných šlechticů se propadla do žumpy latríny pod přízemím. Tam asi 60 z nich zahynulo utopením v tekutých exkrementech.

    Erfurtská latrínová katastrofa – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Erfurtsk%C3%A1_latr%C3%ADnov%C3%A1_katastrofa?wprov=sfti1#
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ABAP
    ABAP --- ---
    K zamyšlení: https://www.usdebtclock.org/
    https://www.visualcapitalist.com/102-trillion-of-global-debt-in-2024/
    Dluh USA 123% HDP, ČR 42,8% HDP, eurozóna průměr 88,1% HDP, dluh Číny je cca 90% HDP .
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CROSS: a je náležitě hnusnej:)
    CROSS
    CROSS --- ---
    K těm dlouhým obytným blokům doporučuju ženevský Le Lignon, ten má údajně 1065 metrů.
    Le Lignon - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Lignon

    (Spíš asi proklik na francouzskou verzi wiki https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Lignon )
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KURE: viz par reakci nademnou:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam