• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Zápis "40ti-ish" je teda víc než mírně zajímavej, musím říct.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Prvni vyrobeny hard disk (RAMAC) ukladal data velmi spolehlive. A to tak, ze kdyz v roce 2002 zrekonstruovali, byli schopni precist data (po 40ti-ish letech).

Termostabilita dat na disku je delsi, nez ocekavana delka trvani vesmiru.

Century-Scale Storage
    https://lil.law.harvard.edu/century-scale-storage/
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    NELLAS: Nedavno je zena delala, a jsou jednodussi a praktictejsi, nez jsem podle legend myslel #kecy
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    SPIKE411: Tak to je hodně drsný...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tragédie labradorských Inuitů po návštěvě Prahy v 19. století - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/historie-tragedie-labradorskych-inuitu-po-navsteve-prahy-v-19-stoleti-40467595
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Dnes je to přesně 110 let od nejdůležitějšího fotbalového zápasu v dějinách lidskosti. Christmas truce 1914-2024
    Christmas Truce of 1914, World War I - For Sharing, For Peace
    https://youtu.be/6KHoVBK2EVE?si=84qJSExieUyNPeX2
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    XCHAOS: a přitom je to "nope" maskované jako logický test.

NVT: obecně umím dobře vyplňovat testy. Za deset minut se to dá projít celé když se jede bez váhání. Odhaduju se na tak 15-25 bodů; u aspoň pěti otázek ani při pomalém čtení bez limitu nevím jasně, co má být správná odpověď, u 4 si myslím že vím, ale můžu se plést, a klidně jsem mohla přehlédnout ještě nějaký zádrhel (je rozdíl mezi write a print? Pokud ano, vyžaduje se jeho respektování jen v otázkách pracujícím s oběma pojmy, nebo ne?)
    Pro mě by bylo, kromě nejasností a požadavku na 30/30, problém to "nedělejte nic dalšího" - to znamená že chyba při kroužkování, podtrhávání a škrtání vlastně nejde opravit.

A ano, chápu že v národě s touhle historií heslo "math is racist" vlastně i dává smysl, pokud ho čteme jako rozdělovat lidi na "hodné" a "nehodné" na základě testu z matematiky je nástroj rasismu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XBAHNO: asi je pointa v tom, že skoro žádná elektricky amplifikovaná hudba není dělaná tak, by zněla "tak, jak bylo zamýšleno". Dokonalou věrnost reprodukce můžeš požadovat od nahrávky akustického vystoupení. Ale i tam se přidávaly všechny ty dřevěné tvary či plechové tvary nástrojů, aby se ten zvuk zkvalitnil a přidaly se reverby a rezonance a kdesi cosi. Když uděláš velký orchestr, tak se taky snažíš amplifikovat jednotlivé tóny. A ve chvíli, kdy se pustíš do elektrického zesílení, tak je to od začátku nějaká syntéza, máš tam reproduktor, který má za úkol simulovat zvuk spousty akustických nástrojů současně (minimálně, v jiném případě vydává zcela syntetické zvuky). A když dokážeš membránu reproduktoru rozvibrovat na vyšších frekvencích (což jsou ty vyšší harmonické), tak prostě dostaneš celkově do vzduchu víc energie a prostě... víc muziky.

To, do jaké míry je to, co se nese vzduchem z reproduktoru a jak to vnímá lidské ucho, "reálné", je spíš filosofická otázka. Jestli se to lidem víc líbí, je jejich subjektivní pocit. Prostě je to "uměle přislazeno" a lidem to chutná. Jenže ono to přislazování začlo už tím, když si ke struně přidělal rezonující dřevěnou skříň nebo foukacímu náústku trubku... prostě už v ten moment přidáváš k jednoduchému zvuku něco navíc... elektronka je jen pokračování toho samého jinými prostředky...
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    GUMBA: Hele já to chápu u věci jako je kytarový kombo. Zkresluje to, ale zkresluje to tak, že se mi to líbí a chci aby moje kytara měla přesně takový zvuk. Potud dobrý. Nechápu to u zesilovače pro reprodukci hudby - chci, aby to znělo tak, jak to bylo zaznamenáno a rozhodně nepovažuji za zkvalitnění, že tam přidám sudý harmonický - to už dělám jiný sound než bylo zamýšleno a na tom fakt nevidím nic pozitivního.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NVT: no já to pochopil tak, že sice se to jmenovalo test gramotnosti, ale byl to zakuklený IQ/logický test.

Je fakt, že zavést ho u nás, asi zhorší Okamurovy volební výsledky, ale samozřejmě: každá skupina, proti které se něco takového zaměří, se proti tomu instinktivně vymezí. (V zásadě o tématu nevím dost, abych rozjížděl nějakou větší debatu, asi...)
    NVT
    NVT --- ---
    XCHAOS: Ty testy byly vyžadovány až do 60. let 20. století.
    A nebyly matematické. Byly to "testy gramotnosti" a byly sestaveny tak, aby v nich v podstatě nešlo uspět. Každý test měl 30 otázek, z nichž 30 muselo být zodpovězeno správně, jinak byl testovaný prohlášený za negramotného a nezpůsobilého volit. Časový limit byl 10 minut. Proti rozhodnutí (bílého) komisaře neexistovalo odvolání.
    Testy obsahovaly otázky typu
    Write every other word in this first line and print every third word in same line (original type smaller and first line ended at comma) but capitalize the fifth word that you write.
    nebo
    Write right from the left to the right as you see it spelled here.

SALVATOR: Nástroj sám o sobě rasistický asi není. To jen jeho použití. Například když kladivem mlátíš pouze a výhradně černochy, trochu mi to rasismem zavání. Ale máš pravdu, v tom kladivu problém není.

Testy si můžete vyzkoušet sami, na téhle adrese:
    Voting rights and the Supreme Court: The impossible “literacy” test Louisiana used to give black voters.
    https://slate.com/human-interest/2013/06/voting-rights-and-the-supreme-court-the-impossible-literacy-test-louisiana-used-to-give-black-voters.html

Fakt by mě zajímalo, kolik lidí tady ohlásí, že v nich uspělo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Mne to ve firemních garážích vyhovovalo - parkoval jsem na C-level patře / úseku hned u dveří, protože se vedle těch dvou limuzín žádné manažerské auto už nevešlo :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CROSS: nenamitne, je to tak :) to je ale problem vsech podzemnich parkovist ze sedmdesatych let, ta stani nejdou zvetsit kvuli odstupu sloupu. Nova norma to zohlednuje, ale ono se tech parkovist ted uz stavi min.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    E2E4: Hele já už vůbec nevim. Skoro 2 roky zpátky sem to ulovil na Redditu, nebo čert ví kde, postnul do [SALVATOR @ Co vas nedavno potesilo nebo pobavilo?] a odtamtud ted vytáh.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SALVATOR: odkud to je?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    "We gave up on double-blind tests in the audio business back in the '70s when it was discovered that, on average, when they didn't know what they were listening to, many people preferred the sound of an old Dynaco Mk III tube amp with 0.5% THD to "state of the art" solid state behemoths that excelled at everything we thought mattered... Some musicians claim to be able to hear the color of the cord that connects their guitar to their amp, and if you set up a scientific test to prove that they cannot, YOU become a villain... I guarantee you there are people who will be able to "hear" the difference between one silence and another. They can probably even tell you what color the silence is."
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DA_NIELA,RAGNAROK: Jen dodatek k tomu závěru, jak jsou ceněny.... On ten zvuk triody lze napodobit snadno, stačí ekvalizérem zaříznout basy a výšky, a ještě nějakým algoritmem zprasit vyšší harmonické :-) Ta přirozenost ("teplost") triody spočívá v tom, že neudělá rovnoměrné zesílení na vice než dvou řádech frekvence, pak už jde zesílení prudce dolů, a taky svou nelinearitou způsobí distorzi sudých harmonických. Ale to je něco, co se elektronkovým audiofilům asi vysvětlit nedá - když si někdo pořídí pozlacené kabely a na slepý test si najde nějakou výmluvu, a že to stejně pROsTě sLyŠÍ.... :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DA_NIELA:
    pRiRoZeni tEplY zvuk
    CROSS
    CROSS --- ---
    XCHAOS: nechtěl jsem tu dřenit off topic, ale když už reagoval kolega, tak doplnim, že klub o Švýcarsku na nyxu samo je — [Schweiz, La Suisse, Švýcarsko]

Jak retardéry, tak emisní normy samozřejmě CH má, co konkrétně mě trochu dráždí jsou parkovací místa nalinkovaná právě asi v těch šedesátkách, kdy byla vozidla o poznání užší (i když Blowup asi namítne, že ta norma byla nějak aktualizovaná, mně to na mnoha místech přijde komicky úzký).
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Tato divná žárovka je ranná elektronka - trioda s přímým žhavením. Je to základní typ elektronky která hrála klíčovou roli v rané elektronice. Přímé žhavení znamená, že katoda, která emituje elektrony, je zahřívána přímo proudem procházejícím žhavicím vláknem. Tento jednoduchý konstrukční princip byl běžný u prvních triody a umožňoval efektivní provoz, i když mohl způsobovat rušení signálu vlivem žhavicího proudu.

Trioda má tři elektrody. Katoda je tvořena žhavicím vláknem, které při zahřátí emituje elektrony. Anoda, umístěná naproti katodě, přitahuje elektrony a vytváří elektrický proud. Mezi nimi se nachází řídicí mřížka, která reguluje tok elektronů z katody na anodu, což umožňuje zesílení signálu. Tento princip z ní činil klíčovou součást zesilovačů nízkofrekvenčních signálů, oscilátorů a prvních rádiových přijímačů.

Triody s přímým žhavením byly sice postupně nahrazeny pokročilejšími elektronkami s nepřímým žhavením, které eliminovaly vliv žhavicího proudu na signál, ale stále mají své místo v historii. Dodnes jsou ceněny pro svou unikátní zvukovou charakteristiku a nacházejí uplatnění v audiofilských zesilovačích, kde poskytují přirozený a teplý zvuk, který moderní technologie jen těžko napodobují.

[Rainbof, https://nyx.cz/discussion/284395/id/57427591]

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam