• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    To jsem zase něco rozjela.
    Já takhle přemýšlím skoro o všem, třeba i o výrobě oliv, to je taky megaslozity proces.
    Jogurt nebo plesnivý sýr jsou logické, sice se to zkazilo, ale jídla je málo, přece to nevyhodim a je hele, ono to není špatné a ještě to vydrží.
    O surstrommingu jsem někde četla, že kdysi kvůli nedostatku soli nemohli naložit ryby pořádně do soli, jak byli zvyklí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem si dneska vzpomněla, že jsem vám chtěla říct o Senegalcích z Vršovic, a nikdy jsem to neudělala!

ale protože jsem líná a v kabinetu kuriozit to napsali stejně dobře, jako bych to napsala já, tak jim to ukradnu :-)
    Senegalci z Vršovic - Kabinet Kuriozit
    https://www.kabinetkuriozit.eu/senegalci-z-vrsovic/

Plukovník Josef Šnejdárek (1875-1945) se během bojů na Slovensku proti Maďarské republice rad, v roce 1919, rozhodl využít velmi kuriózní válečné lsti. Fámu, že na Slovensko přijely čseskoslovenské vojsko posílit francouzské koloniální jednotky, uvedl v život, tím, že nechal skupinu svých vojáků se začerněnými obličeji pochodovat po jednom nádraží. Byl si jist, že se tato zvěst dostane k Maďarům.

…Šnejdárek mínil útočit na Maďary ve směru Levice od severu. Francouzský generál Schüler, Alsasan, měl útočit ze západu. Béla Kun pravděpodobně velel bolševikům. Jelikož Šnejdárek neměl téměř žádné zálohy, rozhodl se pro lest. Zavolal si jednoho z důstojníků a dal mu příkaz, aby vyrazil směrem ke Košicím a vzal s sebou asi stovku vojáků v plátěných uniformách. Tito vojáci si museli načernit tváře a ruce a na hlavu si uvázat ne zcela bílé šátky jako turbany. Na každé železniční stanici pak museli vystoupit, chodit po peróně a hovořit nahlas senegalsky. Důstojník oponoval, že nemá ani jednoho vojáka, který umí senegalsky. Šnejdárek jej ubezpečil, že stačí, když budou něco nesrozumitelně drmolit, ale srozumitelné musí být slovo Senegal. Počítal s tím, že nejeden maďarský špión sa tohoto slovíčka chytí a údaje trochu přežene, aby dostal vyšší odměnu. “Senegalci” vystoupili pouze v Žilině a v Košicích, přesto za 48 hodin v Pešti “vědeli”, že Franchet d´Esperey, vrchní velitel spojenecké armády na Balkáně, poslal Šnejdárkovi přes Rumunsko jako zálohu dva pluky Senegalců (asi 6000 vojáků). Z Pešti se poté dezinformace dostala na frontu, kde řada maďarských vojáků nechtěla padnout do zajetí ze strachu před lidožrouty. Senegalce tvořili mladí vojáci z Vršovic v Praze.

Pověst o Senegalcích se prý ale rozšířila ještě dál: “Když jsme obklíčili nedaleko Hronu oddíl bolševiků, že se museli vzát, začali z ničeho nic skákat do vody a to i neplavci. Vytáhli jsme je tedy ven a zeptal jsem se jich proč to dělají? Můžou být přeci rádi že se dostali do zajetí pořádné armády. Odpovědí bylo: Bojíme se. Protože velitelem Čechů je černý lidožrout!” Příběh se dostal až do Rakouska, o čemž svědčí karikatura uveřejněná ve vídeňském satirickém magazínu Kikeriki!.

Šnejdárek byl BŮH! Pokud se o něm a jeho dobrodružstvích chcete něco dozvědět, můžete tak učinit z jeho vlastních úst: https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/co-jsem-prozil-452707
    zase se dopustím krádeže a zkopíruju kousek jeho životopisu:
    zahájil svou vojenskou kariéru jako poručík rakousko-uherské armády, ale brzy odešel za dobrodružstvím do Afriky, kde vstoupil do francouzské cizinecké legie. První světové války se účastnil ve francouzských zákopech, na frontě velel pluku alžírských střelců. Za války se také podílel na budování československých legií ve Francii ve spolupráci s Milanem R. Štefánikem, po válce v roce 1919 se účastnil boje československé armády proti maďarským bolševikům a Polákům. Následně sloužil v řadě různých funkcích, mimo jiné byl i vojenským velitelem Prahy.
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    ARGANNAH: Maso v čínské kuchyni musí být pokrájené, nesmí mu zůstat původní tvar nohou, křídel, stehen a podobně. To je důkaz nekulturnosti Západu. A je tu ještě jedna věc, mnohem horší: pojídání plesnivin (sýry). Něco, co by Čínan nedovolil, aby se vůbec ocitlo za prahem jeho bytu. No a přijde Evropan a strčí si to do huby! Panebože!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GREATDRAKE: Ošklivě, ale za dlouho. Ne nadarmo se k hubení hlodavců používají jedy s kumulativním účinkem, krysy by se návnadě, která zabíjí okamžitě, rychle začaly vyhýbat a člověk je inteligentnější jen o něco málo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: Ano :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NAVARA: zesílí nebo zešílí? :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    V Kulhánkovi hlavní hrdina také zesílil na pavoučí dietě!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ELIZHANNAH: Co já si vybavuju z týhle knížky:

Jídlo a pití v pravěku a ve středověku | Komentáře | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredoveku-93313

tak původně se obilniny jedly ve formě kaší. A když zbytek takový kaše zůstal blízko ohni, vznikla primitivní nekvašená chlebová placka. No a to přimíchávání kvasících zbytků podle Robinsonova vzoru mi taky přijde poměrně realistický.
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ARGANNAH: Imho přenesené z Kambodži, za Pol Pota byl hlad.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    HELOUN: Tyjo, hustý! Neexistuje nějaká medaile odvahy za tohle? Protože by podle mě fakt existovat měla. Bobřík kulinární odvahy například.👍👍
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DRAGON:
    takhle pred obedem me napada:
    Stigghiola di vitello
    casu marzu
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    ARGANNAH: Ano, já se hlásím jako ten zvědavý typ, pavouka jsem v Bangkoku měla :) Odvahu jsem tedy sebrala až po nemalém množství gintonicu. Nožičky byly docela příjemně křupavý, ale to tělo bylo dost nasáklý olejem a nahořklý. Snědla jsem ho celého, opakovat to nehodlám, ale když by byl hlad, tak se dá!
    Povzbuzena tímto zážitkem jsem pak chtěla zkusit i ten balut v Kambodži, ale tam jsem odvahu nesebrala. Navalovalo se mi už jenom z toho, jak si to tam místní vychutnávaj jakoby nic! Mladý páry, romantika, zamilovaně si hledí do očí a u toho ožužlávaj ty embrya - fuj, ble! :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ELIZHANNAH: Robinson Crusoe zase uplácal víc těsta, než se mu vešlo do pícky, tak si ten zbytek odložil na pozdějc, no a protože zásobama se musí šetřit, tak do příštího pečení přidal i ten divně vypadající zbytek :-)

takový blbosti, prosím, si pamatuju, a to jsem tu knížku četla ve třetí třídě!
    (jestli si to z knížky nepamatujete, tak to nemusí být vaše skleróza - mám doma dvě verze RC a tohle bylo jen v jedné z nich)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MATEEJ: tak ona ta ryba není jedovatá celá, ale myslím jen její kůže a některé vnitřnosti, tak holt to byla jedna z mnoha ryb, kterou se pokoušeli sníst... a ono to někdy vyšlo, někdy ne, podle toho jakou část si dali.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Jed čtverzubce (fugu) se možná používá i k zombifikaci. K otravě oběti, krádeži těla po pohřbu a oživení jako otroka bez vůle s mozkem postiženým snad nedostatkem kyslíku.
    https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/1998/cislo-10/zombifikace-haiti-analyza-dna.html
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MATEEJ: údajně to celý zvniklo tím, že jim napršelo do zásob obilí... :) A to se přece nevyhodí, to se sní, i kdyby na chleba nebylo... :)) Uplácali z nakvašenýho obilí placky a byl primitivní chleba. A taky z nakvašenýho obilí měli primitivní pivo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mimo téma (připomnělo mi to genetické předávání), nedávno jsem narazil na tento jev.
    Forms of life, forms of mind | Dr. Michael Levin | Trophic memory, deer, and a truly unique scientific object
    https://thoughtforms.life/trophic-memory-deer-and-a-truly-unique-scientific-object/
    https://royalsocietypublishing.org/rsif/article-abstract/11/92/20130918/64403/A-linear-encoding-model-explains-the-variability?redirectedFrom=fulltext

Když jelenovi poraníte paroží, další roky mu v tom místě vyroste extra parůžek.
    A když nějaké ploštěnky šikovně rozříznete, naroste jim druhá hlavička. A jejich potomkům taky. Přitom jsou geneticky identické s běžnými jednohlavičkovými.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ARGANNAH: Pamatuju si přírodovědný film o tarantulích na VHS z takových těch teleshoppinogových nabídek, tam nějací amazonští domorodci chytali a pojídali opečené tarantule. (V zásadě bylo potřeba je jen očistit od chloupků, které se zapichují jako skelná vata apod.).
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Asi se shodneme, že se lidstvo řídilo metodou Járy Cimrmana "pokus - omyl".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam