• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jinak i pro lidi, co sport a běh nemusí, ten popis fungování baťovskýho Zlína v níže zmíněné knížce, to je něco nepředstavitelnýho. Proti tomu drillu, co tam na učilišti byl, i armáda byla oázou volnosti a samostatného rozhodování!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    UNTOY: tak třeba svůj první závod běžel - a vyhrál - z trucu.
    běhal sice rád a často, ovšem organizovaný běh považoval za strašnou nudu, takže ve svých učňovsko-studentských letech u Bati ve Zlíně do atletického oddílu nechodil. Jenže protože jen zdravý dělník je dobrý dělník, tak měli krom atletického oddílu, který byl dobrovolný, taky všeobecné atletické závody, včetně běhu pro všechnu mládež z fabriky.
    Ťopek se chtěl ulít, myslel si, že když zaleze do studovny s učebnicí chemie, tak mu to projde, ale nemilosrdně ho odtud vytáhli. No a když tak stál na tom startu, tak si řekl "No tak když musím, tak vám frajerům z atletickýho kroužku ukážu, že jsem lepší!"
    a byl :-)
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    TRISSIE: nope, elaborate please
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (a Zátopek byl absolutní magor, ale to je asi obecně známý fakt a žádné nové zjištění)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Znáte takový to, že během olympiády mají zbraně utichnout?

No tak pokud šlo o letní olympijské hry 1948, tak bylo potřeba nejdřív zbraně pozvednout, jinak by nebyla žádná olympiáda, nebo alespoň žádný olympijský oheň (tm). Řecká občanská válka totiž zasáhla i oblast Olympie a Francie a Anglie musely zasáhnout aspoň natolik, aby bylo možné dostat olympijskou pochodeň nejkratší cestou k moři, odkud odplula na Korfu.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ILTU: jo, taky si říkám, že mi bylo líp v blahé nevědomosti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: Čas vítězů byl za mě až moc podrobnej a před Věrkou Kohnovou potřebuju něco optimističtějšího, dala jsem tři válečné/holokaustové věci za sebou a bylo to moc.

Ale až budu mít chvilku, tak sem napíšu něco o spolupracovnících Nicholase Wintona, protože ti sice nikdy svoji minutu slávy nežádali (ostatně stejně jako Nicky), ale rozhodně si ji zaslouží.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Já už zase nestíhám, nemám ještě Čas vítězů, čeká Věrka Kohnová a Nepatrná ztráta osamělosti a a a…
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a kdo nevěří, ať tam běží, zrovna poslouchám
    Pavel Kosatík: Emil Běžec. Audioknihu zdarma čte Ivan Trojan | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/pavel-kosatik-emil-bezec-cte-ivan-trojan-8821192
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    víte, jak vypadají smíšené pocity ve sportu?

když zaběhnete na olympijských hrách národní rekord v běhu na 5 kilometrů... ale stejně jste druzí, protože se píše rok 1952 a spolu s vámi běží Emil Zátopek a ten zrovna zaběhl rekord olympijský.

A vůbec je ten Alain Mimoun zajímavá postava. Jeden z nejúspěšnějších, pokud ne vůbec nejúspěšnější, francouzský atlet (mimo jiné čtyři olympijské medaile, tři stříbrné - doběhl za Ťopkem - a jedna zlatá - to doběhl před Ťopkem), válečný veterán (vstoupil do francouzské armády hned v roce 1939 a došel až do Německa v pětačtyřicátém, přičemž v bitvě o Monte Cassino málem přišel o nohu, když schytal těžký zásah střepinami granátu), v civilu číšník v kavárně, který se se svými olympijskými medailemi vrátil do malého bytu v jedné z těch špatných pařížských čtvrtí. Pro svůj alžírský původ a francouzské bydliště byl pro Francouze Alžířan a pro Alžířany Francouz a nikdy a nikde doma. Se Zátopkem ho pojilo celoživotní přátelství a po Emilově smrti (sám ho přežil o 13 let) řekl "Neztratil jsem soupeře, ztratil jsem bratra".

HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    E2E4: neofasouni ne, to se ohledne jezovitu imho rict neda, kdyz uz, tak protofasouni, to by sedelo..
    ILTU
    ILTU --- ---
    BALAENA: Moje uši!
    Torino!
    Zmožek :-(
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    HAR4NT: depreciator jeden!

E2E4: a taky mezi závadovou mládež byli označování "ježci" víme dneska, kdo to vlastně byl? Něco mezi Skinem a neofašounem? nebo jen intoši poslouchající závadovou hubud nakrátko?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ok, očividně jsem měla divnou rodinu :-)
    ale táta hrál rugby a v té době ještě jezdil po zápasech po Evropě, tak možná se to v komunitě vyjíždějících sportovců řešilo víc.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TRISSIE: matně.

na základě říkali spolužáci že to byli neofašouni (asi oficiální komunistický narativ)

a pak tenhle odkaz ze Smyczkova filmu Proč?

XII.PROČ - Vlak...BRUSEL + Rybízovka s vokenou...
    https://m.youtube.com/watch?v=VCyd55CgG9w&t=52s

Proč? (1987) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/8553-proc/prehled/
    RSZ
    RSZ --- ---
    Švédi mají taky svých "27 českých pánů" popravených na náměstí (Velké náměstí ve Stockholmu), jen jich bylo přes 100 a bylo to o 100 let dříve. Byl to důsledek povstání místních pánů proti dánskému králi (bylo to v době Kalmarské unie) Kristiánovi II. Nakonec tedy i tohle vedlo k opětovnému osamostatnění Švédska o pár let později..
    Stockholm Bloodbath - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_Bloodbath
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: já ten fotbal vůbec nezaregistrovala, ale pak občas spolužačka začala na školních výletech u táboráku hrát a zpívat tohle. úplně jsem na to zapomněla. až dneska jsem si to našla a zjistila, že to byl Zmožek.

https://youtu.be/rofRYTR-gU0?feature=shared
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DRABICZ: nejspis si jezoviti za predchozich par stoleti nahrabali opravdickyho zlata tolik, ze uz pro ne zadnou hodnotu nemelo..¯\_(ツ)_/¯

coz mi pripomina, ze kdyz prej mansa musa vykonal pout do mekky, tak sebou privezl a utratil tolik zlata, ze jeho cena klesla na desitky let i v evrope. ovsem ten zadnej jezovita nebyl, ty ani pout do mekky vykonavat nemusej.☝️

Vida však, že nemají pochopení pro jeho touhu dostat se ven, udělal u dveří loužičku, přesvědčen, že ho vyhodí, jako to kdysi dělávali, když byl mlád a plukovník ho učil, řízně, po vojensku, být zimmerrein.
    Místo toho poznamenal Švejk: „Ten je chytrej, to je kus jezovity,” přetáhl ho páskem a namočil mu v loužičce čumák, že se nestačil olizovat.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    STENNY: Okolo 50. let 20. století i na jižní Moravě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam