• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    že být baletkou je náročné, že je to kariéra krátká a mívá celoživotní zdravotní následky, to asi ví každý.
    bývaly ale doby, kdy kariéra baletky bývala výrazně kratší, a ty nejnadanější dívky často zahořely nikoli obrazně, ale doslova.
    ono totiž jeviště osvětlené svíčkami či plynovými lampami, a dlouhá, vzdušná a naškrobená baletní sukně, která se kolem baletky v piruetě roztočí... je recept na tragédii.

víc si toho můžete přečíst tady:
    Baletky uhořely na jevišti. Slavným sólistkám vzplanuly kostýmy, v plamenech zemřely i čtyři sestry - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/petra-pavlickova-desivy-osud-upalenych-baletek-uhorely-kvuli-vznicenym-kostymum-v-plamenech-zemrely-i-ctyri-sestry-177136
    ač seznam médium, je to jeden z těch lepších a zajímavých článků.
    TMA
    TMA --- ---
    HAR4NT: U nelidských lidoopů deixe dost chybí a to i ta neverbální. Hypotetizovat její primaritu je dosti odvážné, doklady pro to nemáme. Deixe a artikulace jsou dvě věci, kterými se anatomicky moderní Homo liší od příbuzných v oblasti komunikace. Co přišlo dřív IIRC nevíme.

BTW deixe ~= ukazování. Tj. odkazování k něčemu nebo někomu, obecně i mimo pár já/ty resp. u mne/u tebe.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ATUARFIK: navíc se to asi hned rozkřiklo
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Nejvetsi znama geomagneticka boure byl Carrington event. Polarni zare sahala az k rovniku a bylo mozne pri ni cist noviny.

Carrington Event - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Carrington_Event
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SADAKO: bingo ;)
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    GRANTORINO: L. Novák?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    SALVATOR: jasne, ale i u soucasnyho cloveka je dulezitej ten nekolikaletej dovyvin mimo delohu:))), kdovi, co by si i soucasnej clovek jako jedinec byl schopnej uvedomit bez toho vnitrodruhovyho pusobeni, viz ruzny ty vlci deti nebo Lord Greystoke z rodu opů;)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ERVIN: potvrzuji
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    HAR4NT: Pak ještě psal, že houby nakládaný v medu, který původně byly šamanskej mainstream, začaly postupně obsahovat čím dál víc alkoholu a míň psilocybinu a tak harmonickou matriarchální šamanskou společnost vystřídat pozvolna alkopatriarchát jak jsme ho znali donedávna a jak ještě mnohde vládne dodnes...

McKenna byl borec.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: jo a tu elfštinu k tu jsme zapomněla XD, tou to začalo prej...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Já jsem teda taky pro koníček. Já v tom jedu teď. Náš učitel/profesor lingvistiky je asi o 5 let starší, ale samozřejmě má 20 let studia náskok, dvě vysoký a několik stupňů akademickych plus archeologii k tomu a praxe v zahraničí v těch regionech plus teda umí asi 11 jazyků z toho dva mrtvý (avestština, sogdština, pak bretonština, a Klasicky nj, rj, aj, Tádžičtina, jaghobstina, .
    Ovládá celou tuhle terminologii a etymologii a to všechno, o čem se tu celou dobu bavíte.... Ty knihy jsem měla v ruce, jsou to těžký bichle tlustý v němčině a aj spíš a představa, kolik večerů ten chlap věnoval tomu, že v tom ležel kolik času tím musel za nějakých 15-20 let strávit....

No a teď musí učit AJ vlastivědu na základce, aby se uživil a splatil hypotéku...

Good luck 🍀
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    SALVATOR: Je to lepší. Začít se živit koníčkem je v první fázi zaručenej recept na vyhoření.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: Máš určitě pravdu, nicméně pro mě by to bylo nice to have, protože to není tak, že bych se ve svým současným oboru trápil. Baví mě a hodně a zrovna teď řeším změnu působiště na nějaký, kde se používají modernější technologie a představuje možnost naučit se pracovat s něčím, co aktuální zaměstnavatel vůbec nepoužívám. Takže v tom, co dělám se rozhodně realizuju.
    Ono upřímně, ani nevím, jestli není někdy lepší držet koníčky a zaměstnání odděleně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SALVATOR: Právě teď se digital humanities rozjíždějí ve světě brutálním způsobem. Naskočila bych na ten vlak teď hned, dokud takhle jede a dokud na něj ještě nechce naskočit každej, dávám tomu patnáct let, než kombinace IT/AI a humanitních věd bude totální mainstream. Že je akademosféra platově hluboce pod cokoli, co si v IT vyděláš, to nepochybně netřeba zdůrazňovat, nicméně já jsem vždycky pro jít za voláním své duše, i kdyby to nebylo ekonomicky nejvýhodnější. Na smrtelné posteli člověk beztak neřeší, kde ušetřil, ale jestli opravdu žil tak, jak žít chtěl.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MONIOUS: Good point :⁠-⁠D
    EKG
    EKG --- ---
    HAR4NT: Kdyz myslis.
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    SALVATOR: u nekterejch lidi treba este furt vyvinutej neni :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HAR4NT: Nicméně když tak nad tím přemejšlím, ty to popisuješ dichotomii. Sebeuvědomění ne, keď tu zrazu bum, sebeuvědomění ano. Nedávalo by větší smysl, kdyby se i psychický (nebo psychologický?) znaky, stejně jako fyziologický vyvíjely pomalu, postupně a rychlostí ledovce šířily populací? Já nevím, jakej je současnej pohled vědy, ale beru to tak, že psychika je v první řadě funkcí fyziologie. Když to hodně zjednoduším: musíš mít adekvátní hardware, aby ti na něm moh běžet nějakej software, ne? A ten hardware se vyvíjí fakt hooodně pomáááluuu.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    EKG: ja vim, co houby umej:) ale nemyslim si, ze mysl/vedomi je dalsi se smyslu, to nase nehmotny vedomi pres nervovou soustavu agreguje smyslove vjemy, ziskane z okolniho hmotneho sveta.
    pokud by melo bejt vedomi smysl, čiva, budiz, ale ne ke 'skenovani' v hmotnym svete, jako jsou zrak, cich, pricna cara nebo kompas v krvi ptaku a tyhle smysly, ale zkoumat se jim ma neco jinyho, hlavne to vedomi samotny:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam