• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    KONTRAPHUNKA: word podtrhuje věcí...
    MALKE
    MALKE --- ---
    KONTRAPHUNKA: Taky myslím, že je to dobře, utvořené je to korektně (druhohorní), na Word bych se neohlížela, ten nezná spouustu věcí:o)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: tohle je imho správně
    BESH
    BESH --- ---
    KONTRAPHUNKA: A co to třeba opsat jako "mouka druhé jakosti"...?
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    jak vytvořím přídavné jméno od slova DRUHÁ JAKOST?
    je "druhojakostní" spisovně? - word mi to podtrhuje

díky.
    BESH
    BESH --- ---
    SIBYLA: ja bych rekl, ze je to Ghaňan...
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    přemýšleli jsme - jak je správě obyvatel Ghany? Ghaňan, Ghaňajec nebo snad Ghán...? ;)
    XTYNA
    XTYNA --- ---
    Učím se a učím na maturu a jsem z toho už tak mimo, že jsem napsala do jedné otázky "anarchysta"...
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    ASHRAK: ja to sem hazim jen pro info. Ja jsem psala, ze je mi jasny, ze je to dys...
    SONA1
    SONA1 --- ---
    v plurálu samozřejmě
    SONA1
    SONA1 --- ---
    KONTRAPHUNKA: vlastně taky trochu, zapomněla jsem, že jež je ještě u než. muž., již je jen u m. živ. :)
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    SONA1: tyo tak to díky. já si vždycky myslel že to má něco společného s životností a ne s rody :) myslel jsem že jenž je pro životné a jež pro neživotné :))
    SONA1
    SONA1 --- ---
    SHM8: v jednotném čísle v mužském rodě jenž, v množném již, v ženském a středním jedn. i množ. jež.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    SVETLO: Bohapustý nesmysl. Proč se prostě nepodíváš do slovníku cizích slov?
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    Jako ja vim, ze jsem s tim uz otravna, ale patrala jsem po dis/dys a plno lidi mi reklo, ze se ucili ve skole, ze lze oboji a konkretne mi to i nasli v sesite...vsem je nam kolem 30ti, takze zadna novota nebo tak :o) To jen pro info.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    JELENA: oh díky... snažil jsem se vyjít z http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=jen%9E, ale asi jsem to špatně pochopil...
    JELENA
    JELENA --- ---
    SHM8: ne; jenž je to jen v sg. mužského rodu, jinak většinou jež
    SHM8
    SHM8 --- ---
    potřeboval bych takovou trapnost.. ekvivalentem pro "který" v prvnim pádě ve všech rodech včetně mn. č. je "jenž"...že jo? .) ..dík..
    TRISTRAM
    TRISTRAM --- ---
    Ahoj, ahoj, potřeboval bych vědět něco o verši, netuším, kde bych mohl najít popisy možný veršů, i rozebrané s příklady, jistě učebnice, ano..vím..
    ale všechno, tak nějak, až po jamby a hexametry..nerozumím tomu a potřeboval bych tomu rozumět.
    Děkuju.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    SVETLO: tady by se dalo tu neschopnost chapat jako oddeleni od nejake veci, predmetu, kterou nejsme able mozna
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    ovsem...
    disability = neschopnost,
    diskvalifikace...???...
    disaccord = nesoulad ...

ale ja uz toho necham, hehe .o))
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    aaaha...dekuji! :o)
    FILL_
    FILL_ --- ---
    SVETLO: s tendencí záměny dis- za dys- nejdeme nejenom v češtině, ale i v angličtině, protože významy obou prefixů se můžou zdát podobné.
    Dys- je předpona řecká, s významem "špatný", používá se převážně v terminologii medické, vědecké atd. Proto i anglicky píšeme "dyslexia".
    Dis- je latinská předpona, nese několik významů, naznačuje hlavně rozdělení. Proto se v angličtině setkáš se slovy jako je např. discomfort.
    SVETLO
    SVETLO --- ---
    FILL_: Jo jo, ja uz vzala na vedomi, ze jsem to psala blbe, ale ze se to v anglictine pise s mekkym, nebo nepise? :o) ja uz jsem z toho fakt zblbla :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam