• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    DRAGULAJA
    DRAGULAJA --- ---
    Prosim pekne je toto spravne ? Vystoupila, a přestože byla zpocená, oklepala se zimou. dekuji
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    Já si nemůžu pomoct, tohle mě fakt odrovnalo… ;-)

[ KYOSUKE @ Nejlepší hlášky, hlody a kecy ]
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    SONA1: Asi mas pravdu. :)
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Měl bych otázku, řešili jsme dneska ve škole velká psací písmena a přeli jsem se o jejich správném tvaru, nemáte někdo tabulku správně vypúadajících velkých psacích písmen?
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    HANNA: Já si to taky říkal. :-) Líbí se mi to spíš bez té druhé čárky.

Máte někdo zkušenosti s touhle knihou? Když už na tohle téma přišla řeč…taky mi přijde, že v tom docela kulhám a mám se rozhodně co doučit.
    SONA1
    SONA1 --- ---
    KORESSAK: No, on to je spíš několikanásobný větný člen spojený spojovacím výrazem. Je to typ "Pěkná, třebaže oprýskaná váza". Když vyhodíš spojku, je to "Pěkná, oprýskaná váza" Též nepíšeš čárku za oprýskaná. Viz PČP, Fortuna 1999, s. 59, paragraf 128.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    BUBLINKY: mohu se zeptat, proc by tam ta carka nemela byt? Vzdyt je to volny privlastek, ktery ve vete nema valneho vyznamu a pro pointu je naprosto nepodstatny.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    no, nechal jsem ji nakonec za založené, což asi nebyla nejlepší varianta, no ale co už...:)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    HANNA: ;)
    KORESSAK: Samozřejmě máte pravdu. Již jsem byla poučena id Sonou1. Žádná čárka tam není.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    BUBLINKY: No ta veta vyjadruje toto: vyjadruji sve pocity - tot hlavni myslenka. A jakoby do teto myslenky chceme vlozit nejakou informaci - byt na uprimnem zakladu. Tato informace je pro pointu vety naprosto nepodstatna (ve svem dusledku) a tudiz tam nemusi vubec byt. Kdyz tam nemusi byt, tak tuto vlozenou myslenku oddelime carkou.
    Kdyby jsi oddelila carkou az za pocity, tak uplne ztratis smysl hlavni vety - co by bylo: dokazi sve jeste dobre vyjadrit (ci jak ta veta znela).
    HANNA
    HANNA --- ---
    Buď za založené, nebo vůbec. Rozhodně ne za pocity.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KORESSAK: Mně to právě nedává smysl s čárkou před slovem pocity, poněvadž pocity byly na upřímném základě založené. Tudíž bych napsala čárku za slovem.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: Musim rici, ze bych to nechal tak, jak to bylo napsane prvne. Tu carku pred pocitama.Pac jinak to nedava moc smyslu.
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    ahoj, nevite nekdo nahodou jestli jde rict ze rozlouceni "sbohem" ma v Cesku negativni konotace nebo je to jenom moje iluze?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ASHRAK: ok. díky moc!
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: právě naopak - nikdy je nemůžeš spojit, musejí být obě dvě, vždycky. akorát se vyhýbáme tomu, aby byla za sebou...
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    ASHRAK: no jasně - mně šlo o to jestli náhodou to první nemůže být použito i ve významu hrát si na umělce - jako spojit ty dvě zvratná zájmena do jednoho, ať to nezní kostrbatě
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    KONTRAPHUNKA: podle toho, jestli hraješ na umělce, nebo jestli si hraješ na umělce
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    a ještě jedna věc: je správně

dovolil si hrát na umělce

nebo

dovolil si hrát si na umělce

nebo obojí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam