• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    DRAGULAJA
    DRAGULAJA --- ---
    Tak jo, super, díky moc za pomoc ;o]
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    Hmm, zítra letím do knihkupectví pro tu knihu. ^___^
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ASHRAK: zde se jedná o případ 2)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    z Jazykové poradny:

"čárka před spojkou a

Spojuje-li spojka a dvě věty nebo větné členy v poměru slučovacím, čárku před ní nepíšeme: Zlatou olympijskou medaili získala Štěpánka Hilgertová a také Jan Železný. Neustále se objevují žebříčky, které hodnotí, jak jsme žili a jakých výsledků jsme dosáhli. Čárku před spojkou a klademe v těchto případech:

1. Spojuje-li dvě věty nebo větné členy v jiném poměru než slučovacím:

a) odporovacím (spojka a se dá nahradit některou ze spojek odporovacích – ale, avšak, však), např. Snažil se, a neuspěl;
    b) stupňovacím, např. Už se stmívalo, a k tomu začalo pršet;
    c) důsledkovém – spojka a bývá součástí spojovacích výrazů a proto, a tedy, a tak: Nedostali jsme zprávu včas, a proto jsme nemohli přijít. Tito nájemníci neplatí nájemné již několik let, a tak mají být vystěhováni;
    d) vysvětlovacím: Zboží můžete reklamovat, a to do tří dnů. Odpovězte co nejrychleji, a to písemně.

2. Uvozuje-li vedlejší větu vloženou mezi dvě věty hlavní, např. Šli jsme na výlet, a protože začalo pršet, vrátili jsme se domů.

3. Uvozuje-li větu řídící (část věty řídící), která následuje za vloženou větou závislou, např. Komisař vysvětlil, jak významnou roli sehrává železnice v evropské dopravní síti, a vyslovil uspokojení s naším postupem."
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    DRAGULAJA: Vsuvka do čeho? Určitě ne do kterékoli z obou hlavních vět.
    DRAGULAJA
    DRAGULAJA --- ---
    No pokud je -a přestože byla zpocená- víceslovná vsuvka tak ta by měla bejt oddělená čárkou z obou stran ve všech případech. Ale asi tu čárku dám pryč když tam být nemusí, dík
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    DRAGULAJA: dle mě tam musejí být obě čárky.
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    Určitě tam být nemusí. Jestli tam být nesmí…hm, musím se dovzdělat. :-)
    HANNA
    HANNA --- ---
    Ta první čárka je tam podle mě navíc.
    DRAGULAJA
    DRAGULAJA --- ---
    Prosim pekne je toto spravne ? Vystoupila, a přestože byla zpocená, oklepala se zimou. dekuji
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    Já si nemůžu pomoct, tohle mě fakt odrovnalo… ;-)

[ KYOSUKE @ Nejlepší hlášky, hlody a kecy ]
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    SONA1: Asi mas pravdu. :)
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Měl bych otázku, řešili jsme dneska ve škole velká psací písmena a přeli jsem se o jejich správném tvaru, nemáte někdo tabulku správně vypúadajících velkých psacích písmen?
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    HANNA: Já si to taky říkal. :-) Líbí se mi to spíš bez té druhé čárky.

Máte někdo zkušenosti s touhle knihou? Když už na tohle téma přišla řeč…taky mi přijde, že v tom docela kulhám a mám se rozhodně co doučit.
    SONA1
    SONA1 --- ---
    KORESSAK: No, on to je spíš několikanásobný větný člen spojený spojovacím výrazem. Je to typ "Pěkná, třebaže oprýskaná váza". Když vyhodíš spojku, je to "Pěkná, oprýskaná váza" Též nepíšeš čárku za oprýskaná. Viz PČP, Fortuna 1999, s. 59, paragraf 128.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    BUBLINKY: mohu se zeptat, proc by tam ta carka nemela byt? Vzdyt je to volny privlastek, ktery ve vete nema valneho vyznamu a pro pointu je naprosto nepodstatny.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    no, nechal jsem ji nakonec za založené, což asi nebyla nejlepší varianta, no ale co už...:)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    HANNA: ;)
    KORESSAK: Samozřejmě máte pravdu. Již jsem byla poučena id Sonou1. Žádná čárka tam není.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    BUBLINKY: No ta veta vyjadruje toto: vyjadruji sve pocity - tot hlavni myslenka. A jakoby do teto myslenky chceme vlozit nejakou informaci - byt na uprimnem zakladu. Tato informace je pro pointu vety naprosto nepodstatna (ve svem dusledku) a tudiz tam nemusi vubec byt. Kdyz tam nemusi byt, tak tuto vlozenou myslenku oddelime carkou.
    Kdyby jsi oddelila carkou az za pocity, tak uplne ztratis smysl hlavni vety - co by bylo: dokazi sve jeste dobre vyjadrit (ci jak ta veta znela).
    HANNA
    HANNA --- ---
    Buď za založené, nebo vůbec. Rozhodně ne za pocity.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam