• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MALKE: ale blbost. teda takove hnidopisstvi, jako hledat nekde na nakem serveru pravopisne chyby a pak je krveziznive pastovat do naky diskuze mi prijde k smichu, ale kdyz uz se stalo, tak napriklad formulace:
    o chvili pozdeji privezl otec (prilezitost k upresneni ci) do nemocnice díte, ktere bylo vazne pobodano / ci jeste lepe, nevyjadrit podnet, protoze jich tam mam uz tak mrte:
    o chvili pozdeji privezl otec (ditete/zeny) do nemocnice jeji dite, ktere bylo vazne pobodano.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KENNY: Ne mělo platit, platí;) Akorát se to pod vlivem mluvené řeči stává stále méně známou věcí.

KINGFISHER: Asi šlo, ale blbě... Při zachování všech informací (otec - stejně není jasné, čí otec to byl - žena - její dítě):
    otec ženino pobodané dítě (sama vnímám už jako knižní, shodný přívlastek "ženin" se příliš nepoužívá);
    nebo přerušit "nečitelný řetězec" odkazováním - otec pobodané dítě oné ženy (nelze "té", nevhodné pro vyšší styl, "oné" je knižní až archaické).
    - Imho se s tím nevypořádali nejlíp, ale nenapadá mě žádná přijatelná možnost krom zrušení informace o tom, kdo dítě přivezl (+ pasivizace - její pobodané dítě bylo přivezeno).
    Kdo mě vyvede z temnost tápání po vhodné formulaci? :D
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    KENNY: melo by to stale platit.
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    autor: Novinky.cz

V Ostravě-Hrabůvce na Cholevově ulici skočila ve čtvrtek před jedenáctou hodinou z okna v sedmém poschodí jednatřicetiletá žena. Svým zraněním na místě podlehla. O chvíli později přivezl do nemocnice otec pobodané dítě ženy. To je ve vážném stavu.

Určitě to šlo napsat méně krkoloměji..
    KENNY
    KENNY --- ---
    Poslyste, platí porád, ze zájmeno "ona" je ve tretím páde "jí" a ve ctvrtém "ji"? Na veci typu "urazil jí" narázim tak casto a na takových místech, ze uz si ríkám, jestli jsem se nezbláznil já ;)
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    ZIDANE: to je docela k placi no :(
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Že jsou Novinky banda amatérů a przničů češtiny si už zvykám. Ale za tohle by se styděl i žák na prvním stupni. Pan novinář evidentně chyběl na shodu podmětu s přísudkem.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    KENNY: Dá se to tak brát, ale snad by ti měli příbuzní či kdokoliv přát šťastný celý rok a ne jen ten svátek, ne? :)
    KENNY
    KENNY --- ---
    AFRAM: To je snad uz fake, ne?!

ZIDANE: Já to teda vzdycky chápal jako prání príjemného prozití svátku, ne celýho roku.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    AFRAM: na to se snad neda odpovedet nic jineho nez - lol.
    AFRAM
    AFRAM --- ---

KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    SIGY: Jenze mam dojem, ze Zidane mel na mysli to, ze ne moc lidi zna rozdil mezi hezky Novy rok a hezky novy rok - v prvnim pripade ti nekdo preje hezkeho prvniho ledna, ale u druheho pripadu ti preje cely rok, aby byl hezky.
    SIGY
    SIGY --- ---
    ZIDANE: Asi budu vypadat hloupě, ale 1. ledna je svátek s názvem „Nový rok“, ne? Mě spíš fascinuje 01.01.2007, ale to už je mimo místní téma.
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    ZIDANE: Skoda je, ze jako podekovani pisou vsechno bez hacku a carek. Mohli by se namahat alespon s takto kratkym textem.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---

Velmi oblíbená buď chyba nebo poťouchlé přání šťastného prvního ledna a dalších dnů už jaksi ne. Když se na to, zda mi jako přeje šťastný jen první leden, zeptám kohokoliv toto vypotivšího, většinou kouká jak Gross na směnku a o rozdílu mezi Novým rokem a novým rokem tím pádem nejspíš jaksi neví. Ach jo.
    HOWG
    HOWG --- ---
    ONE111: Dik:)
    ONE111
    ONE111 --- ---
    ucelnost (efektivnost - delani spravnych veci- otazka proc to delame ?)
    ucinnost (efektivita) - delat veci spravne - jak?

Dle teorie Informacniho managementu.
    HOWG
    HOWG --- ---
    Zdravim, je ti nejaky expert, ktery by mi mohl rict, jestli je rozdil mezi vyrazy "efektivnost" a "efektivita"? Mam soukromou teorii (i nekolik), ale nikde jsem nenasla zadny dukaz.
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    ZIDANE, ZIDANE: :))) Tohle vždycky potěší… ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam