• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKGramatyka a stilystyka – krasna a spisovna cestina nejen na netu
    KORESSAK
    KORESSAK --- ---
    KYOSUKE: kristova noho, tak tomu se rika pravopis.
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    http://www.mik.cz/fun/byt.jpg

Lacrimate, amici. :)
    VENDETA
    VENDETA --- ---
    doufám že to není moc offtopic - včera v Blesku článek o tom,
    že 2 bratři tak vykrmili svého labradora, že jim soud nařídil
    odtučňovací kúru pro pejska za 100.000,--.
    A jak na to reagovali???
    To právě popisuje následující poslední věta toho článku
    kterou doopravdy nemůžu(eme) pochopit -
    jde mě o to, na koho se chystají dát žalobu -
    na své rodiče, nebo na rodiče které vykrmují své děti.
    Fakt divně zkonstuovaná věta - njn, Blesk;)

David a Dereck nyní chystají žalobu na rodiče, kteří špatnou výživou způsobili obezitu svých dětí.
    LYREL
    LYREL --- ---
    Ahoj,
    mám prosbičku. Máme ve vystoupení dialog, který potřebujeme hodit do nějakého moravského dialektu. Úplně nejlíp co nejblíž Brnu, ale spíš na jih než na sever. Kamarád, co to napsal, to má v takovém divném patvaru valašska a slovácka. Prosím prosím...ozvěte se mi někdo do pošty, pošlu vám ten kus scénáře.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    KINGFISHER: Krkoloměji? :D

PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Ať už byly naše předchozí příspěvky jakkoliv offtopic, poštou mi ASHRAK zaslal zajímavý rozbor, který k tématu patří. Byla by proto škoda, kdybych si jej nechal jen pro sebe. Se svolením ASHRAKa jej cituji:

nejspíš jde o to, že imperativ "budiž" se užívá jaksi častěji a i ve funkci jiných slovních druhů, třeba jako částice - místo "ano" lze použít "budiž" (které vlastně vzniklo z "buď" plus přípojné částice "-ž", ale protože by se to špatně vyslovovalo, tak je tam vkladné "i".). u ostatních jde pouze o přidání té částice, která má jakýsi zesilovací význam.
    podle mě, ale je to jen můj osobní názor, nikdy jsem se tím hlouběji nezabýval, je původ už kdesi ve staroslověnštině, protože třeba i ruština má podobnou částici "же": "то же самое; тот же; где же находимся?", podobně v češtině: kde že to jsme? cože jsi to říkal?... a u některých slov to prostě splynulo: jděmež, podívejmež se... ale jak říkám, tohle je můj názor a vůbec by nebylo od věci napsat do jazykové poradny o vyjádření.
    RABBIT
    RABBIT --- ---
    Dana Kuchtová (SZ)
    VytisknoutPoslat e-mailem14:00 | 2.5.2006

www.aktualne.cz o Kuchtové - nejen ministryně, ale i lídryně :

44 let
    První místopředsedkyně Strany zelených a lídryně Strany zelených v Jihočeském kraji.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PATEJL_CZ: moje rovněž. ať rozhodne sám, co je off
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    ASHRAK: Pravda, za offtopic se omlouvám. Nechť správce vymaže mé nadbytečné příspěvky.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    ale dost off topic, kdyžtak pošta nebo icq
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PATEJL_CZ: no, já je třeba používám... stejně jako třeba "budiž", což je vlastně to samý... a stejně tak mám rád stažené tvary jako "nač, oč, zač, več, seč" a "proň, zaň, naň" apod. myslím, že to jsou docela oživující prvky
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    PATEJL_CZ: Jasně!

Mimochodem, zmínka o Scrabble mi připomněla, jak mi vždy schází zastaralé tvary rozkazů zakončené na "-ž" (např. pojďmež, buďtež, konejmež). Jak krásně by se pak dalo navazovat.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PATEJL_CZ: no, rozhodně to nějak dořeším. a kdybys na něco přišel, dej vědět ;)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    ASHRAK: Ne náhodou jsem tvůj názor považoval (a stále považuji) za směrodatný. :)
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PATEJL_CZ: nemáš zač, taky mě to zajímá, a krom toho řekl bych, že to mám tak trochu v popisu práce :D :D
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    Díky za odkazy!

Prve mne vůbec nenapadlo hledat informace o stažených tvarech. O tomto pojmu jsem doposud slýchával pouze v souvislosti s angličtinou. Ještě se tedy porozhlédnu.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    tady je něco o stažených slovesech v pravidlech scrabble: http://www.deskovehry.info/pravidla/scrabble.htm
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PATEJL_CZ: no, k apostrofu něco píšou v jazykové poradně (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=dottyd2006 - ale nepíšou tam o slovesech, natož jestli je to spisovné)
    PATEJL_CZ
    PATEJL_CZ --- ---
    ASHRAK: Na internetu se mi bohužel nepodařilo žádný věrohodný zdroj najít. V každém případě ti děkuji za názor. Zatím jej budu považovat za směrodatný.
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    PATEJL_CZ: imho je to spisovné. nemám tu příručky, abych to našel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam